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COVNTY AUDITOR-MANDATORY DUTY TO ENDORSE ON 

DEED OR EVIDENCE OF TITLE THAT PROPER TRANSFER OF 

DESCRIBED REAL ESTATE HAS BEEN MADE OR IS NOT EN­

TERED FOR TAXATION-AUDITOR NOT RELIEVED OF DVTY 

TO ENDORSE "TRANSFERRED" IF ALL PROPERTY DE­

SCRIBED IN DEED DOES NOT APPEAR ON TAX LISTS l"'NDER 

NAME OF GRANTOR - SECTION 2573 G.C. 

SYLLABUS: 

Upon compliance with the terms of Section 2573, General Code, it 
is the mandatory duty of a county auditor to endorse on the deed or 
other evidence of title presented to him that the proper transfer of the 
real estate therein described has been made or that it is not entered 
for taxation. The fact that all of the property described in the deed, 
which is in otherwise proper form, does not appear on the tax lists 
under the name of the grantor does not relieve the auditor of his duty 
to endorse the same "Transferred." 

Columbus, Ohio, May 15, 1942. 

Hon. William A. Ambrose, Prosecuting Attorney, 

Youngstown, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"A warranty deed, in all respects properly executed, contain­
ing three parcels of land is presented to the auditor for transfer. 
Parcel one and two are in the name of the grantor, and of course, 
the auditor is willing to transfer these two parcels and make 
the customary notation on the deed 'Transferred.' 

However, parcel three is not in the name of the grantor, 
and the auditor does not feel that he can transfer parcel three, 
and so endorse the deed, in view of the fact that his records 
show the grantor not to be the owner of said parcel. 

::\ly questions are: 

1. Must the auditor accept such deed in its entirety, and 
endorse thereon 'Transferred'? 

2. Can the auditor transfer parcel one and two, and en­
dorse the deed as to parcel three 'Parcel three not transferred'? 
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3. Can the recorder accept the deed and record parcel one 
and two, and refuse to record parcel three upon the grounds, 
and for the reason that it has not been transferred by the auditor, 
as required by Section 2768, General Code, which provides, 
among other things, as follows: 

'The county recorder shall not record any deed of 
absolute conveyance of land or any conveyance, abso­
lute or otherwise, of minerals or mineral rights until 
it has been presented to the county auditor, and by 
him indorsed 'transferred', or 'transfer not necessary.' 

4. Must the recorder accept and record the deed in its 
entirety, when it contains the notation to the effect that parcel 
three has not been transferred, or, if he accepts it, must he 
record all three parcels with the notation that parcel three has 
not been transferred, or can he ignore parcel three, and just 
record parcels one and two which have been transferred?" 

The duties of the county auditor with respect to the transfer of 

property for tax list purposes are set forth in Section 257 3, General 

Code, which reads as follows: 

"On application and presentation of title, with the affidavits 
required by law, or the proper order of a court, the ·county 
auditor shall transfer any land or town lot or part thereof or 
minerals therein or mineral rights thereto, charged with taxes 
on the tax list from the name in which it stands into the name 
of the owner, when rendered necessary by a conveyance, par­
tition, devise, descent or otherwise. If by reason of the con­
veyance or otherwise, a part only of a tract or lot, or minerals 
therein or mineral rights thereto, as charged in the tax list is to 
be transferred, the person desiring the transfer shall make satis­
factory proof of the value of such part compared with the value 
of the whole, as charged on the tax list, before the transfer is 
made. The auditor shall indorse on the deed or other evidences 
of title presented to him that the proper transfer of the real 
estate therein described has been made in his office or that it is 
not entered for taxation, and sign his name thereto." 

The evidence on which the auditor is required to act is prescribed 

in the foregoing section of the General Code and in the instant case, 

since we are not concerned with parts or portions of tracts or lots, the 

only evidence necessary is the presentation of title. 

Upon compliance with the terms of the statute it is the mandatory 

duty of the auditor to endorse on the deed or other evidence of title pre­

sented to him that the proper transfer of the real estate therein described 

has been made or that it is not entered for taxation. Cincinnati College 
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v. LaRue, 22 O.S. 469; State, ex rel. v. Godfrey, 62 O.S. 18; Dye v. 

State, ex rel. 7 3 O.S. 231. 

The mandatory aspects of the duties of the auditor under the pro­

visions of Section 2573, supra, become more evident when read in con­

nection with Section 2768, General Code, which provides in part as fol­

lows: 

"The county recorder shall not record any deed of absolute 
conveyance of land or any conveyance, absolute or otherwise, of 
minerals or mineral rights until it has been presented to the 
county auditor, and by him indorsed 'transferred,· or 'transfer 
not necessary.'" 

In the case of State, ex rel. v. Godfrey, 62 O.S. 18, the court in 

interpreting the above quoted sections said, at page 23: 

"The imperative nature of this duty of the auditor is 
manifest when Revised Statutes, Sec. 1025, is read in the light 
of Revised Statutes, Sec. 1159, which provides that 'the recorder 
shall not record any deed of absolute conveyance of land until 
the same has been presented to the county auditor, and by him 
indorsed "Transferred" or "Transfer not necessary."' If when 
a deed, which is in due form, is presented to the auditor for 
transfer, he may, merely for the reason that he has theretofore 
issued a certificate to a purchaser at a delinquent tax sale, re­
fuse to transfer the deed, whether it be the deed of the owner 
or, as in this case, a sheriff's deed, the result is that such deed is 
excluded from the records, and the grantee named in the deed 
is by that act of the auditor prevented from giving to the world 
such constructive notice of his title as the record of deeds would, 
and is designed to, afford." 

Applying the same reasoning to the facts presented in your inquiry 

it would appear that it is incumbent upon the' auditor to endorse the 

deed "Transferred," in order that the instrument may be recorded and 

the rights of all parties preserved. The fact that title to parcel ~o. 3 is 

not in the name of the grantor does not relieve the auditor from the per­

formance of his duty which arises upon application and presentation of 

the warranty deed. It is not the function of the auditor to pass upon 

the authenticity or validity of deeds. To invest him with such author­

ity might possibly close the door to the recordation of valid instruments 

of conveyance which of course would be contra to the whole theory of 

law with respect to constructive notice. 

This conclusion that the deed must be endorsed "Transferred" in 
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its entirety renders the consideration of questions 2, 3 and 4 of your in­

quiry unnecessary. 

In specific answer to your request, therefore, it is my opm10n that 

upon compliance with the terms of Section 2573, General Code, it is the 

mandatory duty of a county auditor to endorse on the deed or other 

evidence of title presented to him that the proper transfer of the real 

estate therein described has been made or that it is riot entered for 

taxation. The fact that all of the property described in the deed, which 

is in otherwise proper form, does not appear on the tax lists under the 

name of the grantor does not relieve the auditor of his duty to endorse 

the same "Transferred." 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




