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PARKS, CEMETERIES, BURIAL GROUNDS-AUTHORITY OF 

TOWNSHIP TRUSTEES-PRESCRIBED AND LIMITED BY 
STATUTE-TO ACQUIRE LAND BY DEED OF GIFT OR 

OTHERWISE THE STATUTORY CONDITIONS, LIMITATIONS 
AND RESTRICTIONS MUST BE OBSERVED-TRUST FUND. 

!:=YLLABUS: 

The authority of township trustees with respect to parks, cemeteries and burial 
grounds is prescribed and limited by statute, and in acquiring land by deed of gift 
or otherwise for such purposes the statutory conditions, limitations and restrictions 
relating thereto must be observed. 

Columbus, Ohio, November 14, 1947 

Hon. Carl Abaecherli, Prosecuting Attorney, Warren County 

Lebanon, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter in which you state that 

a landowner in your county holds the legal title to certain farm land, 

abandoned church property and burial grounds, which he desires to con­

vey to the township trustees for park and burial purposes. Your letter 

reads as follows : 

"At the request of a board of township trustees in this 
county, I am asking for your opinion regarding the following 
facts: 

A landowner in this county holds title to a certain 45 acre 
farm near the Little Miami River, adjoining which farm is 
abandoned church property, including burial grounds, to which 
the owner of the farm holds legal title. 

The owner wishes to donate the legal title to the farm, church 
and burial grounds to the board of trustees of the township in 
question and to create a trust fund of $150,000.00 or more, for the 
purpose of perpetual maintenance of said property as a public 
park, involving soil conservation, fertilization, tree planting, dams, 
roadways, paths, fencing, general beautification and upkeep of 
buildings-all to be gradually accomplished as income from the 
trust fund permits year after year, so as to afford a perpetual 
scenic beauty spot for public recreation, relaxation, convenience 
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and inspiration which will provoke appreciation of the beauty in 
nature; also to improve the meeting house to serve as a shelter 
house; also to preserve, beautify and keep up the burial ground 
in a high class condition and to enlarge same in order, as in the 
past, to afford public opportunity for burial without charge. 

The prospective donor intends immediately to place the cash 
equivalent of $150,000.00 with a corporate trustee, the income to 
be used not only to pay the expenses of administration, but also to 
preserve said burial ground, and church property and to insure 
perpetual maintenance and improvement of said farm as a beau­
tiful public park and also to provide assistance in the education 
of worthy young persons in Veterinary Science and/or General 
Sanitation. 

The particular question which the board of trustees wishes 
to have answered is whether under and by virtue of Section 328I, 

General Code, which reads in part as follows : 

'The trustees may accept on behalf of the township the 
donation by * * * deed of gift, or otherwise of any property, 
real or personal, for any township use'; 

they may accept the title to said 45 acre farm and said church and 
burial grounds for the purposes specified, and if so, under what 
conditions and restrictions." 

As stated in your letter, Section 3281, General Code, empowers 

township trustees to accept on behalf of the township the donation by 

deed of gift or otherwise of any real or personal property "for any town­

ship use," and while the acquisition of land for township park and 

burial purposes may very properly be classed as township uses within the 

meaning of that section, the authority of township trustees in such mat­

ters is purely statutory. 

With respect to township parks, attention is directed to Sections 

3415 to 3427, General Code, which relate exclusively to the establishment 
of park districts and the appointment of boards of park commissioners 

therefor. One of these sections, Section 3420, authorizes the park com­

missioners to accept conveyances of land for park district purposes, but 

before the district may be established, the question of establishment must 

be submitted to the electors of the township and approved by the requisite 

majority vote, as required by Sections 3418 and 3419. I assume from 

your letter that you do not contemplate the establishment of a park district 

and the appointment of a board of park commissioners under those sec-
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tions, and for that reason I will not pursue that phase of the subject any 

further. 

There is another statute relating to township parks, Section 3427-1, 

which recognizes and clearly implies that a township may have within its 

limits a public park, or grounds devoted to public park purposes, without 

there having been first established a park district under the park district 

sections hereinbefore referred to. That section reads as follows: 

"'That the trustees of any township, having within its limits 
a public park, public square or grounds devoted to public uses 
for park purposes, and which are not under control of park com­
missioners, are authorized and empowered to control, care for, 
grade and improve any such public park, public square or public 
grounds; to plant or place therein and care for trees, shrubbery 
and plants, and to maintain lawns in good condition; to construct 
and maintain fountains; to lay out, construct, reconstruct, 
repair and maintain in good condition suitable drive-ways and 
walks, constructing the same of such materials as are deemed 
most suitable, and to pro,vide and maintain suitable and sufficient 
lights in any such public park, public square or public grounds; 
to construct, reconstruct, repair and maintain therein all necessary 
sewers, drains and ditches; and to protect and preserve to public 
uses for park purposes all of said property and improvements, 
and, to that end, to adopt by-laws, rules and regulations for the 
government and control of any such public park, public square or 
public grounds and the driveways and walks therein, and to pro­
tect them and the trees, shrubbery, plants and improvements from 
misuse, injury or destruction, and to provide for the due enforce­
ment of such rules and regulations by fines and penalties, but 
such by-laws, rules and regulations shall not conflict with the 
constitution or laws of the state of Ohio. 

That the trustees of any township, having funds available 
that may be used for park improvements, are authorized to use 
such funds for the building of a swimming pool within the limits 
of any such public park, or public grounds. If the park, or 
grounds be also within the jurisdiction of a municipality, the 
trustees of the township are authorized to use such funds to cover 
the entire expenditures, or to use such funds in conjunction with 
any funds which the municipality may provide under Sections 
4o65-1, 4065-2, 4065-3, 4065-6 and 4065-7 of the General Code, 
to meet the expenditures incurred in building, equipping, and 
maintaining said swimming pool. 

If the public park or grounds be outside the jurisdiction of a 
municipality, the council of said municipality in conjunction with 
the trustees of an adjacent or surrounding township are author-
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ized to use such funds as are available and may be used for park 
purposes, with those funds of the township that are available for 
park purposes, to meet the expenditures incurred in building, 
equipping and maintaining a swimming pool." 

Inasmuch as Section 3427-1 recognizes that a township may have a 

public park other than one established under the park district law, it is 

my view that any person having the legal title to real estate may convey 

the same to the township for public park purposes, and that the township 

trustees may accept the conveyance and imprnve, maintain and control 

the property as a public park, as provided for in that section. See also 

Section 18, General Code, which, among other things, provides that town­

ship trustees may receive lands or other property by gift, devise or 

bequest, 

"and hold and apply the same according to the terms and con­
ditions of the gift, devise or bequest. Such gift or devise of real 
estate may be in fee simple or of any lesser estate, and may be 
subject to any reasonable reservation." 

In view of the authority conferred upon township trustees by Sec­

tions 18 and 3281, it is my opinion that if the landowner and township 

trustees would modify their plan so as to keep the obligations and activi­

ties of the trustees within the scope of those enumerated in Section 3427-r, 

there would be no objection to the trustees accepting a conveyance of the 

farm land and abandoned church property. 

The establishment of township cemeteries and acquisition of burial 

grounds is also governed by the statutory law of the state. See Section 

3441 et seq., General Code. 

One of these statutes, Section 3441, expressly authorizes township 

trustees to accept conveyances of such land as they "deem necessary and 

proper for cemetery purposes," but in that connection it is also provided 

in Section 3445 that before a conveyance may be accepted, the question of 

establishing the cemetery "shall be submitted to a vote of the electors of 

the township at a regular annual election." See also 7 0. Jur., "Ceme­

teries," Sections 2 and 7. It follows therefore that if the township 

trustees contemplate accepting a conveyance of any of the land referred 

to in your letter, for the purpose of establishing a new township ceme­

tery, they would be without authority to do so without the approval of 

the township electors. 
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There are also statutes, which by their own terms, vest the title to 

certain old publicly used and non-dedicated graveyards and burial grounds 

in the township trustees, and make provision for their protection and 

preservation. See Sections 3451 and 3452. As to the graveyards and 

burial grounds referred to in those sections, there would be no title to 
convey to the township trustees for the reason, as just indicated, the title 

thereto is already vested in the trustees. The duties and responsibilities 

of the trustees with respect to their protection, preservation and use are 

prescribed and governed by Sections 3252 and 3254. 

Another statute on the subject, Section 3471 empowers township 

trustees to accept conveyances of burial grounds from religious societies 

and associations, with authority to care for, keep in repair and manage 

the same in all respects as required by the statutes relating to burial 

grounds in and belonging to the township. 

And, finally, there is another group, Sections 3465 and 3466, dealing 

with public and private graveyards and burial grounds which have been 

abandoned, and those whose further use would be detrimental to the 

public health and welfare. These statutes prescribe the duties and 

authority of the township trustees with respect thereto, and also make 

prov1s1011 for their sale by the trustees. 

I am unable definitely to determine the particular class to which the 

burial grounds referred to in your letter belongs, and therefore can not 

advise you on that phase of the plan mentioned in your letter other than 

to call attention to the statutes relating to graveyards and burial grounds, 

and to say that unless you can find some statute which clearly authorizes 

the township trustees to accept a conveyance of the burial grounds in 

question from the person whom you say holds the legal title thereto, they 

would be without authority to do so. As you know, the law is well settled 

in this state that township trustees have only such power and authority 

as are expressly conferred upon them by statute, and such as are clearly 

implied from those granted. See 39 0. Jur., page 306, Section 46; Opin­

ions Attorney General, 1945, pages 274 and 471. 

The statement of facts contained in your letter also seems to indicate 

that the township trustees would be required to incur some obligation by 

way of "assistance in the education of worthy young persons in veterinary 
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science and/or general sanitation." I know of no statute which attempts 

to confer any such authority upon township trustees. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




