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1. CHATTEL MORTGAGE-MOTOR VEHICLE-ASSIGNEE 
MAY BE ISSUED NEW CERTIFICATE OF TITLE WHEN 
HE HAS ACQUIRED OWNERSHIP AND RIGHT TO POS­
SESSION OF VEHICLE UPON DEFAULT IN PERFORM­
ANCE OF TERMS OF MORTGAGE - APPLICATION -
PROOF TO CLERK OF COURTS OF OWNERSHIP AND 
RIGHT TO POSSESSION-AFFIDAVIT-COPY OF INSTRU­
MENT OF ASSIGNMENT-SECTION 4505.10 RC. 

2. FORM OF CERTIFICATE-NOTATIONS THAT MAY BE 
MADE - SPACE - STAMPED NOTATION - SECTIONS 

4505.07, 4505.08, 4505.13 RC. 

SYLLABUS: 

1. Where the assignee of a chattel mortgage on a motor vehicle has acquired 
the ownership and right to possession of such vehicle upon a default in performance 
of the terms of such mortgage, such assign~ may be issued a new certificate of title, 
upon application therefor, as provided in Section 4505.10 Revised Code, upon presen­
tation of satisfactory proof to the clerk of courts of such ownership and right of 
possession, and such proof may ,be had upon (a) an affidavit of such assignee or his 
agent, together with ('b) a copy of the instrument of assignment involved. 

2. The form of certificate of title, as prescribed in Section 4505.07, Revised 
Code, may be altered by the registrar of motor vehicles as provided in such section 
so as to provide a space for the notation on such certificate of the assignment of a 
lien by the lien holder in -possession of a certificate of title by virtue of the provisions 
of Section 4505.08, ,Revised Code; and such notation may be made by the clerk of 
courts on s•uch certificate of title upon the application of the assignee concerned as 
provided in Section 4505.13, Revised Code, either in the space thus provided or in 
any convenient space on such certificate ,by the use of a stamped notation. 

Columbus, Ohio, March 16, 1954 

Hon. R. E. Foley, Registrar of Motor Vehicles 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"If a note is secured •by a chattel mortgage on a motor vehicle 
and said chattel mortgage is noted as a lien upon the certificate of 
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title in the manner prescribed under Section 4505.13, Revised 
Code, and if said chattel mortgage contains provision for reposses­
sion under default, can this provision !be effected after negotia­
tion, or is it necessary that the original payee on the note par­
ticipate in the repossession. In other words, can a certificate of 
title be issued through repossession, when there has been a default, 
in a name other than that of the lien holder that has been noted 
by the clerk of the court of common pleas on the original copy 
of the certificate of title, said lien holder's name being the same 
as that recorded on the copy of the title on file in the clerk's office." 

As to your first question there can scarcely be, any doubt that the 

assignee of a note or notes and a chattel mortgage on a motor vehicle 

securing such note or notes has the right to repossess the vehicle upon 

default of the terms of such mortgage. This right has not been seriously 

questioned in Ohio since the decision in Robinson v. Fitch, 26 Ohio St., 

659, the second paragraph of the syllabus in which is as follows : 

"The assignment of a note and the chattel mortgage securing 
it, by the mortgagee, prima facie transfers his interest in the 
property mortgaged to the assignee." 

I perceive nothing in the statutes pertinent to the situation here 

involved which would avoid the application of the rule thus stated and 

for this reason I conclude that the assignee of a note secured by a chattel 

mortgage on a motor vehicle acquires such right as the assignor had to 

repossess such vehicle upon default of the terms of the mortgage. 

In your second question, however, you indicate that you are primarily 

interested in the procedure necessary to perfect such right of repossession 

by the acquisition :by the assignee of such mortgage of a merchantable 

title to the repossessed vehicle under the provisions of the certificate of 

title law, Section 4505.01, et seq., Revised Code. In Section 4505.10, 

Revised Code, I find the following provision relative to the issuance of a 

certificate of title where a change of ownership has been effected by opera­

tion of law: 

"In the event of the transfer of ownership of a motor vehicle 
by operation of law, as upon inheritance, devise or bequest, order 
in bankruptcy, insolvency, replevin, or execution sale, or when­
ever the engine of a motor vehicle is replaced by another engine, 
or whenever a motor vehicle is sold to satisfy storage or repair 
charges, or repossession is had upon default in performance of 
the terms of a chattel mortgage, trust receipt, conditional sales 
contract, or other similar agreement, the clerk of the court of 
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common pleas of the county in which the last certificate of title 
to said motor vehicle was issued, upon the surrender of the prior 
certificate of title or the manufacturer's or importer's certificate, 
or, when that is not possible, upon presentation of satisfactory 
proof to the clerk of ownership and right of possession to such 
motor vehicle, and upon payment of the fee prescribed in section 
4505.09 of the Revised Code, and presentation of an application 
for certificate of title, may issue to the applicant a certificate of 
title to such motor vehicle. Only an affidavit by the person or 
agent of the person to whom possession of such motor vehicle has 
passed, setting forth the facts entitling him to such possession and 
ownership, together with a copy of the journal entry, court order, 
or instrument upon which such claim of possession and ownership 
is founded, is satisfactory proof of ownership and right of pos­
session. * * *" 

It may be helpfu_l~t this point to observe the following provision in 

Section 4505.oS, Revised Code : 

"The clerk of the court of common pleas shall issue certifi­
cates of title in triplicate. One copy shall be retained and filed by 
him in his office, and the other copy shall be transmitted on the 
day it is issued to the registrar of motor vehicles. The clerk shall 
sign and affix his seal to the original certificate of title and, if 
there are no liens on said motor vehicle, shall deliver said certifi­
cate to the applicant. If there are one or more liens on said motor 
vehicle, said certificate of title shall be delivered to the holder of 
the first lien." 

I am informed that it is the trade practice where a note and chattel 

mortgage on a motor vehicle is negotiated by the payee and the mortgagee, 

to indorse such note and to assign the mortgage and deliver the original 

certificate of title to the purchaser of the obligation thus negotiated. 

Referring again to the provisions of Section 4505. IO, Revised Code, 
it will be noted from the provisions therein, above quoted, that the clerk 

may issue a certificate of title to the applicant ( 1) "upon the surrender 

of the prior certificate of title," or (2) "when that is not possible, upon 

presentation of satisfactory proof to the clerk of ownership and right of 

possession to such motor vehicle." 

The meaning of the first provision above, i.e., the "surrender pro­

vision," is not readily apparent when it is recalled that the provisions of 

Section 4505.10, quoted above, appear to relate only to those cases in 

which a transfer of ownership is effected ,by operation of law, that is to 
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say, in a situation where the effect of such operation of law will not be 

recorded on the certificate of title itself. Not being so recorded, it seems 

logical to suppose that something more than the mere "surrender of the 

prior certificate of title" would :be required in such a case for the purpose 

of satisfying the clerk that a transfer of ownership had in fact been effected 

by operation of law. 

However this may be, it does not appear that the "surrender pro­

vision" would be applicable where there has ,been an assignment of a 

chattel mortgage by the original mortgagor; and we may conclude that 

in such case it will become necessary for the applicant for a new certificate 

of title to present "satisfactory proof to the clerk of ownership and right 

of possession" to the vehicle concerned. This could be done, as provided 

in Section 4505.10, supra, ,by (I) an affidavit and (2) the instrument 

upon which the claim to ownership and possession- is founded, i.e., either 

the assignment of the certificate of title made by the lien holder or the 

assignment of the chattel mortgage, or ·both. For these reasons I conclude, 

in specific answer to your second question, that a certificate of title may 

properly ibe issued, as provided in Section 4505.10, Revised Code, to the 
assignee of a lien holder where such lien holder has a valid claim to 

ownership and possession 'by operation of law by reason of a default m 

performance, of the terms of the chattel mortgage involved. 

In reaching this conclusion I am not unmindful of the fact that the 

statutory .form of the certificate of title does not provide a space for noting 

thereon an assignment of a lien by the holder thereof ; and this leads to 

the suggestion that such procedure, where the form of certificate of title 

prescribed by Section 4505.07, supra, is used, would :be inconsistent with 

the policy of the certificate of title law, one of the purposes of which is to 

make the certificate "a complete statement of the title of any motor car 

with notations of all liens and claims against it." See Union Commercial 

Corp. v. Schmunk Co., 30 0. L. A. n6. If such be the policy and aim 

of the law, however, it becomes necessary to conclude, in view of the 

plain statutory provisions noted and discussed hereinbefore, that the act 

in this respect falls short of the intended result, and that the defect, if 

any, lies in the inadequacy of the detailed form prescribed in the statute. 

Such defect, however, is readily susceptible of correction, for in Sec­

tion 4505.07, Revised Code, we find the following provision: 

"In addition to the information required by the forms pre­
scribed in this section, each form of certificate of title which may 
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1be used in transferring title from a dealer or seller who is required 
to collect the tax imposed in section 5739.02 of the Revised Code, 
shall contain the total price for which the motor vehicle was sold 
and delivered, the name of the dealer and his vendor's license, 
number, and the amount of taxes paid on the transaction :by the 
purchaser. The registrar shall prescribe the manner in which the 
information shall be stated on the certificate of title, and he may, 
by regulation, require additio_nal infor1nation and may, with the 
approval of the attorney general, alter the certificate prescribed in 
this section in any manner consistent with the theory of the 
sections of the Revised Code relating to certificates of title." 

( Emphasis added.) 

In view of the decision in the Union Commercial case, supra, we 

may readily conclude that "the theory of the sections of the Revised 

Code relating to certificates of title" justify the alteration of the form in 

question, so as to provide a space on the certificate of title for the notation 

of the assignment of a lien on a motor vehicle by the holder thereof. The 

notion that statutory provision for the notation of such assignment on 
the certificate of title has ,been made is supported iby the following language 

in Section 4505.13, Revised Code: 

"The holder of a chattel mortgage, trust receipt, conditional 
sales contract, or similar instrument, upon presentation of said 
instrument to the clerk of the county in which the certificate of 
title was issued, together with such certificate of title and the fee 
prescribed by section 4505.09 of the Revised Code, may have a 
notation of such lien made on the face of such certificate of 
title. * * *" 

In view of the effect of the rule stated in the Fitch case, supra, it 

cannot :be doubted ,that the assignee of a chattel mortgage, having acquired 

the rights of the original mortgagee, must be deemed the "holder" of such 

mortgage,. If, however, there could be any doubt on this point it would 

appear quite clear that such assignee is the holder of a "similar instru­

ment" in the form of an assignment of the chattel mortgage as originally 

executed, for under the rule of ejusde,m generis an assignment of a 

chattel mortgage is clearly an instrument of such similarity to the mortgage 

itself as to be within the same class of instruments. It may be concluded, 

therefore, that the notation of such an assignment on the certificate of 

title is authorized under the provisions of Section 4505.13, Revised Code. 

Moreover, in view of the conclusion just stated as to the effect of this 

provision in Section 4505.13, supra, I perceive no reason why, until such 
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revised forms are put into general use, the use of a stamped notation on 
some convenient part of the certificate, similar to that authorized in 

connection with the issuance of license tags as provided in Section 4503.10, 
Revised Code, should not be utilized :by the clerk to enter such notation 
of the lien assignment. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

I. Where the assignee of a chattel mortgage on a motor vehicle 
has acquired the ownership and right to possession of such vehicle upon 
a default in performance of the terms of such mortgage, such assignee may 

be issued a new certificate of title, upon application therefor, as provided 
in Section 4505.10, Revised Code, upon presentation of satisfactory proof 
to the clerk of courts of such ownership· and right of possession, and such 
proof may 1be had upon (a) an affidavit of such assignee or his agent, 
together with (b) a copy of the instrument of assignment involved. 

2. The form of certificate of title, as prescdbed in Section 4505.07, 
Revised Code, may be altered 'by the registrar of motor vehicles as pro­
vided in such section so as to provide a space for the notation on such 
certificate of the assignment of a lien by the lien holder in possession of a 
certificate of title by virtue of the provisions of Section 4505.oS, Revised 
Code; and such notation may be made by the clerk of courts on such 
certificate of title upon the application of the assignee concerned as pro­

vided in Section 4505.13, Revised Code, either in the space thus provided 
or in any convenient space on such certificate by the use of a stamped 

notation. 
Respectful1y, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


