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OPINIO"-"S 

LIBRARIAN SERVICES: 

1. PAYMENT OF COMPENSATION FOR ASSISTANTS TO 
COUNTY LAW LIBRARIAN-NOT AUTHORIZED BY SEC­

TION 3056-4 G. C. 

2. PAYMENT IN REASONABLE AMOUNTS, COMPENSATION 
FOR REASONABLE SERVICES, NOT LIBRARIAN SERV­
ICES TO ASSISTANTS IS AUTHORIZED BY SECTION 

3056-4 G. C 

3. TYPING, FILING AND JANITORIAL SERVICES DO NOT 
ORDINARILY CONSTITUTE LIBRARIAN SERVICES. 

SYLLABUS: 

1. The payment of compensation for assistants to a county law librarian for 
librarian services rendered by them is not authorized by the provisions of Section 
3056-4, General Code. 

2. The payment, in reasonable amounts, of compensation for assistants to a 
county law librarian for reasonable services, other than librarian services, rendered 
by them is authorized by the provisions of Section 3056-4, General Code. 

3. Typing, filing and janitorial services performed by assistants to a county 
law librarian do not ordinarily constitute librarian services. 
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Columbus, Ohio, July 20, 1951 

Hon. Alva J. Russell, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"The Law Library Association of Akron has employed, pur­
suant to Section 3054 of the General Code of Ohio, a Law 
Librarian. The duties of maintaining and operating the Library 
are greater than one person can perform. Can such a Law Library 
Association under Section 3056-4 G. C., employ assistants to the 
librarian, when such person's duties are to assist the Law Librar­
ian in the maintaining of the Library Association in its services, 
by performing the following duties: typing, filing cards, cor­
respondence, loose-leaf services, checking in materials, acces­
sioning books received, maintaining business records, charging 
and discharging books loaned, getting books from shelves and 
shelving books, and such janitorial services as dusting and clean­
ing books, materials, desks, etc. 

"If you will favor us with an opinion on this question, we 
will greatly appreciate it." 

The employment of a librarian of a county law library 1s provided 

for in Section 3054, General Code, which reads as follows: 

"The judges of the court of common pleas of any county in 
which there is a law library association which furnishes to all of 
the county officers and the judges of the several courts in the 
county admission to its library and the use of its books free of 
charge, upon the appointment by the trustees of such library asso­
ciation of a person to act as librarian thereof, shall fix his com­
pensation, which shall be paid from the county treasury. In 
counties where not more than one judge of the court of common 
pleas holds regular terms of court at the same time, the compen­
sation so to be paid such librarian shall not exceed• the sum of five 
hundred dollars per annum." 

Section 3055, General Code, requires that the county comm1ss10ners 

of a county shall provide certain facilities, including rooms and equip­

ment, for the use of such law library. 

Section 3056, General Code, provides generally for the allowance of 
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funds to such law library from fines imposed by municipal and common 

pleas courts. 

Sections 3056-r, 3056-2 and 3056-3, General Code, provide for alter­

native sources of revenue for the use of such law library, such sources 

being fines, penalties, etc., collected by justices of the peace and certain 

courts of record and from fines, penalties,· etc., collected in cases involv­

ing violations of the liquor control act. 

The use of all funds so received by the law library from these sources 

1s governed by the provisions of Section 3056-4, General Code. This 

section reads as follows : 

"The money so paid under the foregoing sections of the 
statute shall be expended in the purchase of law books and in 
maintenance of such law library associations." 

I deem the question here involved to be whether the language "in 

maintenance of such law library associations," is such as to authorize the 

expenditure of such revenues of a law library association for the com­

pensation of assistants to the librarian appointed under the provisions of 

Section 3054, General Code. More specifically we are concerned with the 

meaning of the word "maintenance" as used in this section. 

The word "maintain" is variously defined in Webster's New Inter­

national Dictionary. It is defined in one sense as follows: 

"To hold or keep in any particular state or condition, esp., 
111 a state of efficiency or validity; to support, sustain or up­
hold** * ." 

In another sense the word is defined by this same work as : 

"To bear the expense of * * *." 

It is quite obvious if the word "maintain," as used in Section 3056-4, 

General Code, is deemed to be used in the latter sense, it might readily be 

concluded that the expense of employing an assistant to the librarian, be­

ing one which a law library might properly incur, could be met by the 

expenditure of funds under the provisions of this section. 

If, however, the word "maintain" is deemed to be used in the former 

sense, then it is apparent that the use of the funds here involved for the 

payment of compensation to an assistant to the librarian, not being for 
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the purpose of preserving or keeping the library m its current state or 

condition, would not be authorized. 

In the interpretation of the language used in Section 3056-4, General 

Code, it is clear, I think, that this section must be considered in relation 

to Section 3054, General Code. In this connection it will be noted that 

Section 3054, General Code, provides for the "appointment by the trustees 

of such library association of a person to act as librarian thereof." (Em­

phasis added.) It provides also that the judge of the common pleas court 

of the county "shall fix his compensation, which shall be paid from the 

county treasury." (Emphasis added.) 

This language clearly contemplates the appointment and compensation 

of only one person to perform librarian service in such library and for 

the compensation of that person from county funds. Accordingly, con­

sidering these two sections, each in relation to the other, it must be con­

cluded that where one section expressly provides in clear and unmistakable 

terms for the employment and compensation from county funds of an 

individual to perform librarian service, and where the other provides 

for the expenditure of funds from other sources merely in the maintenance 

of the library association, it cannot be supposed to be the intent of the 

General Assembly, by the somewhat ambiguous language of Section 3056-4, 

General Code, to authorize the expenditure of funds from such other 

sources to provide compensation for a service for which express provision 

is elsewhere made. 

In your inquiry you have indicated that the assistants whom the law 

library association of Akron contemplates employing will be engaged in 

"typing, filing cards, correspondence, looseleaf services, checking in ma­

terial, accessioning books received, maintaining business records, charging 

and discharging books loaned, getting books from shelves and shelving 

books, and such janitorial services as dusting and cleaning books, materials, 

desks, etc." 

The word "librarian" 1s defined m \Vebster' s New International 

Dictionary as : 

"One who has the care or charge of a library." 

I think it is obvious that if all the duties which you have listed in 

your inquiry are performed by an assistant fo the librarian of a · county 

law library, such assistant would be primarily engaged in the performance 
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of the duties usually devolving upon a person having "the care or charge 

of a library." An exception could probably be made in the case of typing, 

filing and janitorial services, but it seems clear to me that these duties, if 

combined in one position with the other duties you have listed, would be 

merely incidental to them. 

A question somewhat similar to that here presented was considered 

by one of my predecessors in Opinion No. 1242, Opinions of the Attorney 

General for 1946, dated October 15, 1946. The syllabus of the opinion 
reads in part as follows : 

"* * * the trustees of a law library association do not have 
authority to provide for additional compensation to such librarian 
from funds accruing to such association under the provisions of 
Sections 3056, 3056-1, 3056-2, and 3056-3, General Code. 

If the funds so accruing to the library association cannot be used to 

increase the compensation received by the librarian appointed under the 

provisions of Section 3054, General Code, it would appear by analogy 

that such fonds could not be used to employ assistants to perform the same 

general duties as devolve on such librarian. 

In Van Wert County Law Library Assn. v. Stuckey, 42 Ohio 

Opinions, 1, a declaratory judgment was sought in which an interpretation 

of the several statutes relative to county law libraries was involved. In 
the opinion in that case, in considering the uses for which law library 

funds might properly be expended, the court said: 

"The law library association may expend funds received 
under Sections 3056 to 3056-3 for purchase of books ; repair of 
books; a reasonable aniount to any person acting as custodian or 
performing other reasonable duties that are not within the usual 
duties of librarian; the reasonable purchase of furniture, such as 
tables and chairs for the use of persons using the books; and any 
other reasonable expenses necessary for the maintenance of the 
law library such as purchase of library cards, catalogs, indexes, etc. 

"However, a law -library association may not use funds col­
lected under Sections 3056 to 3056-3 for the purchase of book­
cases, light fixtures, rent or heat, as Section 3055 provides that 
the county commissioners shall furnish the above. 

"The salary of the law librarian may not be paid from funds 
received by the law library association under Sections 3056 to 
3056-3, as Section 3054 provides that ,the salary of the law li­
brarian shall be paid by the county commissioners and provides 
the maximum amount payable. 
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"The law library association may purchase ,bookcases or light 
fixtures, expend funds for rent, light and heat, or for additional 
salary to the law librarian from funds that it may receive from a 
private source. If the law library association receives private 
donations, in respect to such monies it is like any other private as­
sociation and may use such private funds for any proper purpose 
of the association, even -though it is prohibited by law from ex­
pending funds received from a public source for such purposes.
* * *" (Emphasis added.) 

It is my belief that this quotation correctly states the law applicable 

to the situation at hand. You will particularly note that funds accruing to 

the library association under the provisions of Sections 3056 to 3056-3, 

General Code, may properly be expended in reasonable amounts for the 

compensation of persons employed to perform reasonable duties not in­

cluded within the usual duties of a librarian. As I have already indicated, 

I do not consider that such duties as typing, filing and janitorial service 

would be so included. 

In this statement of <the law in the Stuckey case there is the clear 

implication that expenditure of funds accruing under the provisions of 

Sections 3056 to 3056-3, General Code, is not authorized to provide for 

services which are within the usual duties of a librarian. 

I agree with the reasoning and the conclusions above quoted, both 111 

the 1946 opinion of my predecessor and in the Stuckey case, and for these 

reasons, and for the reasons hereinbefore stated, I conclude that : 

I. The payment of compensation for assistants to a county law li­

brarian for librarian services rendered by them is not authorized by the 

provisions of Section 3056-4, General Code. 

2. The payment, in reasonable amounts, of compensation for as­

sistants to a county law librarian for reasonable services, other than li­

brarian services, rendered by them is authorized by the provisions of 

Section 3056-4, General Code. 

3. Typing, filing and janitorial services performed by assistants to a 

county law librarian do not ordinarily constitute librarian services. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




