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OPINION NO. 87-035 

Syllmbus: 

1. 	 A board of county commisioners may close a county 
nursing home no longer needed for public use and 
may sell the real proper.ty pursuant to R.C. 
307.09, notwithstanding the expiration of the six 
month period provided for the sale of a home 
under a.c. 5155.31(D). 

2. 	 A board of county commissioners may close a 
county nursing home pursuant to R.C. 5155.31 and 
aay enter into a contract with the purchaser to 
provide nursing care if the purchaser operates 
the facility as a home licensed under R.C. 
Chapter 3721. 

To: Jeffrey M. Welb1um, Miami County Prosecuting Attorney, Troy, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 29, 1987 

I have before me your request for my opinion regarding the 
authority of a board of county commissioners to sell a county 
nursing home. You have indicated that R.C. 5155.3l(D) provided
for· a. six-month window of opportunity during which a county 
nursing home could be sold and that the six month period 
expired Decem~er 31, 1983. R,C. 5155.31 now provides only that 
a county nursing home .may be. leased, ~ R.C. 5155.3l(C): 
however, since R.C. 307.09 provides that a board of county 
commissioner.a may sell any real property. not needed for public 
use, you have inquired whether the language of R.C. 5155.31 or 
any other law restricts the authority of a board of county 
commissioners from sillling the county nursing home under R.C. 
307.09. In addition, you have inquired whether the board of 
county commissioners may provide county nursing care by 
contracting for services with the ·buyer of the county nursing 
home. You have also asked whether the board of county 
commissioners may "contract with a profit or non-profit 
hospital or other entity to staff and administer operation of a 
county nursing home without the employees thereof being county 
employees under civil service laws or other laws applicable to 
county employees.• 

In response to your first question regarding the authority 
to sell a county nursing home,l I note that R.C. 5155.ll(D)
provides: 

Whenever the board of county commissioners 
determines that a county home or a county nursing home 
is unsui~able for habitation or its operation is 
economically unfeasible, the board may sell or lease 

l County nursing homes have been described as facilities 
separate and distinct from county homes yet, a part 
thereof. 1970 Op. Att•y Gen. No. 70-164. Neither a county 
home nor a county nursing home must be licensed under R.C. 
Chapter 3721, ~ 1974 Op. Att•y Gen. No. 74-008, but, if a 
home elects to receive federal Medicaid funding, it must be 
licensed and certified in order to enter into a provider 
agreement with the Ohio Department of Human Services. See 
generally 1981 Op. Att•y Gen. No. 81-064. -- ­
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the home together with all of its contents of personal 
property used in connection with and incidental to its 
operation. as a single. unit, to an individual..... 
partnership. firm. association. or corporation for the 
establishment of a home licensed under Chapter 3721. 
of the Revised Code. 2 Any lease granted under this 
division and renewals thereof shall not be for a 
period longer than five years. The form of any such 
lease shall be approved by the prosecuting attorney.
No sale or lease shall be made under this division 
unless it is authorized by a resolution passed· by a 
majority of the members of the board of county 
commissioners. No sale shall be made under this 
division until the board receives an appraigal of the 
value of the real and personal property to be sold, as 
determined by one or more competent appraisers. When 
a sale or lease is authorize.d, a deed or lease shall 
be made by the board to the. highest responsible bidder 
after the advertisement, once a week for four 
consecutive weeks, in a newspaper of general
circulation within the county. 'l'he board may reject 
any bids and readvertise until such time as the home 
and its contents used in conne.ction with and 
incidental to its operation are sold or leased. 

This division applies only to a sale or lease 
executed prior to December · 31. 1983. (Emphasis and 
footnote added.) 

Pursuant to this section a board of county commissioners had an 
opportunity to sell or lease the real and personal property
constituting the home, as a single unit, if such sale or lease 
was executed prior to December 31, 1983. That opportunity has 
passed. 

R.C. 307.09 provides,· in part: 11 [i]f the interests of the 
county so require, the board of county commissioners may sell 
any real property belonging to the county and not needed for 
public use. 11 (Emphasis added.) Your question, therefore, 
raises the issue of whether a board of countv commissioners may
sell a county nursing home after December 31, 1983 under· the 
authority con~erred by R.C. 307.09. 

As a creature of sta.tute, .a board of county commissioners 
bas only those powers. which are expressly granted by statute or 
necessarily implied theref~olil. State ex rel. Shriver v. Boa."­
of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947), 
Although a board of county commissioners has no duty to operate 
a county home, !.!.!! Seran.v. Biddle, 86.0bio App. l, 89 N.E.2d 
669 (Stark Co. 1949), when it undertakes to do so, R.C. Chapter
5155 defines the board's authority. R.C. 51~~ .. 31 specifically
addresses both a county home and a county nuuing home. That 
section defines a "county nursing home 11 as "a facility that is 
owned and operated by the county and used for the reception and 
care of individuals who by reason of illness or physical or 
mental impairment require skilled nursing care and of 
individuals who require personal assistance, as · •mental 
impairment,• 'skilled nursing care,• and •personal assistance• 

2 R.C. Chapter 3721 provides for the licensing and 
regulation of nursing homes, rest homes, and homes for the 
aging. 
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are defined in [R.c. 3721.01]".3 R.C. 5155.3l(B) authorizes 
a board of · county commissioners to close .a county home or 
county nursing home and to provide alternate care for eligible 
residents. - It is clear that R.C. 5155.3l(B) and (C) 
contemplate closing the facility · and ceasing operation, 4 
while R.C. 5155.31(0) refers to selling or leasing the facility 
"together with all of its contents of personal property used in 
connection with and incidental to its operation. as a single 
unit, to an individual, partnership, firm, association, or 
corporation for the establishment of a home licensed under 
[R.C. Chapter 3721]." (Emphasis added.) Although it is not 
clear from the language used in R.C. 5155.31, it appears that 
section was enacted to authorize the sale of the facility as an 
ongoing operation. In an uncodified section of R.C. 5155.31, 
it is· stated that the necessity for enacting the six month 
window of opportunity as an emergency measure "liei in the fact 
that this act must be effective at the earliest possible date 
so that boards of county commissioners can, prior to June 30, 
1983,. dispose of those county homes whose provider agreements 
with the Ohio Department of [Human Services] 5 expire on June 

3 R.C. 3721.0l(D) defines. "skilled nursing care" as: 

procedures that require technical skills and 
knowledge beyond those the untrained person 
possesses and that are commonly employed in 
providing for the physical, mental, and emotional 
needs of the ill or otherwise incapacitated, 
including, without limitation, procedures such as: 

(1) Irrigations,
application of dressings, 
special diets: 

catheterizations, 
and supervision of 

(2) Objective observation of changes in the 
patient's condition as a means of analyzing and 
determining the nursing care required and the 
need for further medical diagnosis and treatment: 

(3) Special
rehabilitation: 

procedures contributing to 

(4) Administration of medication by 
method ordered by a physician such 
hypodermically, rectally, or orally: 

any 
as 

(5) Carrying out other treatments prescribed 
by the physician that involve a similar level of 
complexity and skill in administration. 

R.C. 3721.0l(E) defines "personal assistance" as, 
. "supervision as required and services including help in 
walking, bathing, dressing, feeding, or getting in and out 
of bed." 

4 R.C. 5155.3l(B) refers to closing the home and 
rroviding alternate care for the residents. Similarly, 
R.C. 5l55.3l(C) provides for leasing the facility after it 
has been closed pursuant to R.C. 5155.3l(B). 

5 Only those county homes having appropriate licensure 
under R.C. Chapter 3721 and certification to enter into 
provider agreements may participate in the Medicaid 
program. See generally 1981 Op. Att 'Y Gen. No. 81-064. 
~ also 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-050 (Medicaid 
reimbursements cease upon the expiration of a provider
agreement) • 
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30, 1983." 1983-1984 Ohio Laws, Part I, 1943 (Am. H.B. 102, 
eff. May 25, 1983; section 3,. uncodified). To prevent the 
termination of Medicaid ceimbursements upon expiration of a 
provider agreement, ~ generally 1981 Op. Att•y Gen. No. 
81-064, R.C. 5155.31(0) authorized the sale of an ongoing 
operation at one point in time without the need for closing the 
facility under R.C. 5155.3l(B) or (C) and without the need for 
separate bidding procedures. Cf. R.C. 307.09 and R.C. 307.12 
(authorizing separately the sale of real and personal property 
no longer needed for public use). The authorization set forth 
in R.C. 5155.31(0) was limited to a six month period of time; 
from the effective date of the provision, May 25, 1983, to 
December 31, 1983. Since this period has expired and no 
similar legislation has been enacted, it is evident that the 
sale or lease of a county home or county nursing home "together
with all of its contents of personal property used in 
connection wftti and incidental to its operation, as a single 
unit" is no longer authorized by statute. 

R.C. 307.09, however, authorizes the board of county
commissioners to "sell any .real property belonging to the 
county and not needed for public use." (Emphasis added.) When 
the board, in its discretion, determines that the county
nursing home is not needed for public use, see Seran v. Biddle, 
86 Ohio App. 1, 89 N.E.2d 669 (Stark Co. 1949), it may sell the 
real property pursuant to this provision, notwithstanding the 
expiration of the si~ month window of opportunity to sell the 
home as a single operating unit under R.C. 5155. 3l(D). Since 
R.C. 5155.31(0) and R.C. 307.09 provide authority for distinct 
and separate acts, the former being the sale of real and 
personal property as a single unit and the latter being the 
sale· of realty only, I do not view the passage of the six month 
period created by R.C. 5155.31(0) as limiting the general 
authority conferred by R.C. 307.09. Thus, a board of county 
commissioners may close a· county. nursing home no longer needed 
for public use and sell the real property pursuant to R.C. 
307.09. see also R.C. 307.092 (expressly authorizing a board 
of county commissioners to "sell, lease, or transfer any real 
property belonging to the county and not needed for public use 
to a nonprofit senior citizens• organization to be used for 
public purposes ••. "). 

Your second question concerns the authority of a board of 
county commissioners to provide county nursing care by 
contracting with the buyer of the former county nursing home. 
Under R.C. 5155.31 it is evident that once a county home or 
county nursing home i.s closed, t~e county may provide 
alternative care for the residents. R.C. 5155.3l(B) provides: 

Whenever the buildings of a county home or a county
nursing home have become unsuitable for habitation, or 
whenever the population of such a home is too small 
for economical and efficient operation, or for any 
other reason made of record, the board of county 
commissioners ma~ close such home and provide for the 
care of the res .~dents thereof. and of other persons 
afterwards determined eligible for county care. by 
housing them ln another county home. or a home 
l i.censed under Chapter 3721. of the Revised Code. or 
in such private homes within the county as 
considers proper. and upon such terms as may 

. upon by the boards of the respective
(Emphasis added.) 

the board 
be agreed 
counties. 
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Thus. a county may close its county nursing home. sell the 
facility. and ·enter into an agreement with .another coun·ty to 
provide for the residents in another county home or county
nursin9 home. Alternatively. the county may agree to provide
for such residents in private homes or in homes licensed under 
R.C. Chapter 3721.6 Since R.C. 5155.31(B) authorizes the 
board to provide for residents by placing them with a home 
licensed under R.C. Chapte; 3721. if the purchaser of the 
county nursing home facility is fully licensed the county could 
provide for the residents by allowing them to remain in the 
facility. 7 

I turn now to your third question in which you ask whether 
the board of county commissioners may "contract with a profit 
or non-profit hospital or other entity to staff ana administer 
operation of a county nursing home without the employees
thereof being county employees under civil service laws or 
other laws applicable to county employees. 11 R.C. 5155.01 
provides that each county home is to be opei:ated under the 
direction of a superintendent or administrator appointed by the 
board of county commissioners. The superintendent. is also 
eapowered by that section to. appoint additional employees.
There is no express provisiQn in R.C. Chapter 5155 which 
specifically authorizes either the superintendent of a co·unty
home. or the board of county commissioners, to hire an 
independent contractor to staff and administer the county
home. But.!!!. Local 4501 v. Ohio State University. 24 Ohio St. 
3d 191. 494 N,E,2d 1082 (1986); State ex rel. Sigall v. Aetna. 
45 Ohio St. 2d 308, 345 N.E.2d 61 (1976). However. it appears
that in Miami County it was judicially determined that such an 
arrangement for the operation of this facility is permissible.
Cook v. Trustees of Dettmer Hospital. Inc.. Case No. 73-376 
(C.P. Miami Co. 1973) (unreported). In that case it was 
decided. in a declaratory judgment action brought by the board 
of county commissioners. that the board could contract with a 
private corporation to "staff and administer" the facility. 

6 .§.!.! note 1. supra. 

7 R.C. 339.ll provides additional authority to contract 
for nursing care of the indi9ent sick and disabled by
authorizing a board of county commissioners to: 

enter [into] an agreement with one or more 
[nonsectarian] corporations or associations 
organized for charitable purposes or for the 
purpose of maintaining and operating a hospital
in any county in which such hospital has been 
established. for the care of the indigent sick 
Jnd disabled ..•upon such terms as are agreed upon
between the board and such corporations or 
associations. (Emphasis added.) 

Traditionally. county homes wete known as poor houses and 
were created to care for i:ounty indi9ents. ill generally
1970 Op. Att•y Gen. No, 70-138. Those residents of a 
county nursin9 home who. qualify as indi9ent sick and 
disabled aay be provided for. pursuant to R.C. 339.11. 
after ·the sale of a county nursin9 hoae. ill generally
1986 Op. Att•y Gen. No. 86-053. I!!. also R.C. 307.694 
("[t)he board of county c:oaaladoners aay spend aoney for 
the support of senior citizens services or facilities•). 



2-245 	 1987 Opinions OAG 87-036 

While the court did not set forth its authority for this 
conclusion, the case seems to clearly answer your question. It 
would, therefore, be inappropriate for me to render an opinion 
on this issue, a~d accordingly I decline to do so. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that: 

l. 	 A board of county commisioners may close a county
nursing home no longer needed for public use and 
may sell the real property pursuant to R.C. 
307.09, notwithstanding the expiration of the six 
month period provided for the sale of the nursing 
home as a single unit under R.c. 5155.3l(D). 

2. 	 A board of county commissioners may close a 
county nursing home pursuant to R.C. 5155.31 and 
may enter into a contract with the purchaser to 
provide nursing care if the purchaser operates 
the facility as a home licensed under R.C. 
Chapter 3721. 
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