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OPINION NO. 82-093 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 325,19, a full-time county employee is entitled 
to accrue vacation leave at the rates of four and six-tenths 
hours, six and two-teriths hours, and seven and seven-tenths hours 
each biweekly period upon completion of the eighth, fifteenth, 
and twenty-fifth years of service, respectively. 

2. 	 A full-time county employee is entitled to use the vacation leave 
accrued under R.C. 325.19(A) as soon as it accrues. 

3. 	 R.C. 325.19(C) entitles an employee to payment upon separation 
for any unused vacation leave he has accrued during the current 
year and to any unused vacation leave accrued to his credit, with 
the permission of his appointing authority, for the three years 
immediately preceding his last anniversary date of employment. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 15, 1982 

I have before me your opinion request in which you ask several questions 
concerning the accrual and use of vacation benefits by county employees pursuant 
to R.C. 325.19. Your specific questions are as follows: 

1. When is the accrual rate of vacation credit to be adjusted due to 
completion of the eighth, fifteenth and twenty-fifth years of service? 

2. When is an employee first entitled to use of the vacation credit 
derived from the increased accrual rate? 

3. When is an employee first entitled to payment of vacation credit 
derived from the increased accrual rate upon separation? 

Your first question asks when the accrual rate of vacation benefits under 
R.C. 325.19 is adjusted to reflect the completion of the eighth, fifteenth, and 
twenty-fifth years of service. For ease of discussion, I will address only the change 
in accrual rate resulting from the completion of eight years of service. The same 
analysis, however, applies to increases based upon the completion of fifteen and 
twenty-five years of service. 
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R.C. 325.19, which establishes vacation benefits for county employees, states, 
in pertinent part: 

(A) Each full-time employee in the several offices and 
departments of the county service, including full-time hourly-rate 
employees, after service of one year with the county or any political 
subdivision of the state, shall have earned and will be due upon the 
attainment of the first year of employment, and annually thereafter, 
eighty hours of vacation leave with full pay. One year of service 
shall be computed on the basis of twenty-six biweekly pay periods. A 
full-time county employee with ei~ht or more years of service with 
the county or any political subdivision of the state shall have earned 
and is entitled to one hundred twent hours of vacation leave with 
full pay. A ull-time county employee with fifteen or more years of 
service with the county or any political subdivision of the state shall 
have earned and is entitled to one hundred sixty hours of vacation 
leave with full pay. A full-time county employee with twenty-five 
years of service with the county or any political subdivision of the 
state shall have earned and is entitled to two hundred hours of 
vacation leave with full pay. Such vacation leave shall accrue to the 
employee at the rate of three and one-tenth hours each biweekly 
period for those entitled to eighty hours per year; four and six-tenths 
hours each biweekl eriod for those entitled to one hundred twent 
hours per year; six and two-tenths hours each biweekly period or 
those entitled to one hundred sixty hours per year; and seven and 
seven-tenths hours each biweekly period for those entitled to two 
hundred hours per year. 

(C) Days specified as holidays in section 124.19 of the Revised 
Code shall not be charged to an employee's vacation leave. Vacation 
leave shall be taken by the employee during the year in which it 
accrued and prior to the next recurrence of the anniversary date of 
his employment; provided, the appointing authority may, in special 
and meritorious cases, permit such employee to accumulate and carry 
over his vacation leave to the following year. No vacation leave shall 
be carried over for more than three years. (Emphasis added.) 

Pursuant to R.C. 325.19(A)'·11[a) full-time county employee with eight or more 
years of service •.•shall have earned and is entitled to one hundred twenty hours 
of vacation leave with full pay." You have indicated that some confusion exists as 
to whether this provision entitles a county employee to accrue vacation at an 
increased rate after completion of his seventh year of service so that upon 
completion of the eighth year of service he will have had three weeks of vacation 
leave placed to his credit during that eighth year, or whether the increased accrual 
rate commences upon completion of his eighth year of service. The latter 
interpretation is, in my opinion, the correct reading of the statute. 

R.C. 325.19(A) specifies when an employee begins accruing vacation leave at 
an increased rate based upon his years of service, by providing, in pertinent part, 
"vacation leave shall accrue to the employee at the rate of •••four and six-tenths 
hours each biweekly period for those entitled to one hundred twenty hours per 
year•.••" Since an employee is not entitled to one hundred twenty hours of 
vacation until he has completed at least eight years of service, his vacation leave 
does not properly begin to accrue at the increased rate until he has completed his 
eighth year. 

This reading of the statute is also required by that portion of R.C. 325.19(C), 
which states that vacation leave "shall be taken by the employee during the year in 
which it accrued," with certain provisions for carrying over unused vacation 
benefits, thus entitling an employee to use his vacation benefits as soon as they 
accrue to him. 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-064. If an employee accrued vacation 
leave at the increased rate of four and six-tenths hours per biweekly period during 
his eighth year of service, he would also be entitled to use those three weeks of 
vacation prior to completion of his eighth year of service. Until completion of his 
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eighth year of service, however, an employee is not entitled to three weeks of 
vacation leave. 

Therefore, upon completion of his eighth year of service an employee 
becomes entitled to begin accruing vacation benefits at the increased rate of four 
and six-tenths hours per biweekly period. Similarly, upon completion of fifteen and 
twenty-five years of service a full-time county employee is entitled to accrue 
vacation benefits at the rates of six and two-tenths hours and seven and seven­
tenths hours, respectively, each biweekly period. However, notwithstanding the 
fact that an employee is not entitled to accrue vacation leave at the increased rate 
of four and six-tenths hours per biweekly period until he has completed eight years 
of service, since an employee is entitled to one hundred twenty hours of vacation 
leave upon completion of eight years of service, at such time an employee is 
entitled to have forty hours of vacation leave placed to his credit. Similarly, forty 
hours of vacation leave should be placed to an employee's credit upon completion of 
fifteen and twenty-five years of service, notwithstanding the fact that such 
additional hours do not actually accrue to the employee during his fifteenth or 
twenty-fifth year of service. 

Your second question asks when an employee first becomes entitled to use 
vacation leave accumulated at the increased accrual rates. R.C. 325.19(C) states 
that, "[v] acation leave shall be taken by the employee during the year in which it 
accrued and prior to the next recurrence of the anniversary date of his 
employment•..•" The statute also provides for the carry-over of vacation 
benefits for up to three years with permission of the appointing authority. Since an 
employee's vacation accrual rate increases at the beginning of his ninth, sixteenth 
and twenty-sixth years, and because he is entitled to use his vacation leave at any 
time during the year in which it accrues, Op. No. 82-064, an employee may use any 
vacation leave accumulated at the increased rates set forth above as soon as such 
vacation benefits are placed to his credit. 

Your last question asks when an employee is first entitled to payment upon 
separation for vacation benefits derived from the increased accrual rates based 
upon completion of eight, fifteen and twenty-five years of service. Concerning 
payment for unused vacation leave upon separation, R.C. 325.19(C) states: 

An employee is entitled to compensation, et his current rate of pay, 
for the pro-rated portion of any earned but unused vacation leave for 
the current year to his credit at time of separation, and in addition 
shall be compensated for any unused vacation leave accrued to his 
credit, with th.i permission of the appointing authority, for the three 
years immediately preceding the lest anniversary date of 
employment. 

Pursuant to this portion of the statute, en employee is entitled to payment upon 
separation for any unused vacation leave that has accrued to his credit during the 
current year, end that vacation leave that has accrued to his credit, with the 
approval of his appointing authority, for t~e three years immediately preceding the 
last anniversary date of his employment. As stated above, en employee who has 
completed eight years of service is entitled to have an additional forty hours of 
vacation leave placed to his credit and will accrue four and six-tenths hours of 
vacation leave during the first biweekly period in his ninth year of service and 
biweekly thereafter. If that employee separates from county service at the end of 
the first biweekly period of his ninth year of service, he is entitled to payment upon 
separation for those forty-four and six-tenths hours. An employee who separates 
from service during, but prior to the completion of, his eighth year of service, 

1While the statute suggests that it will be necessary to pro-rate the 
employee's earned but unused vacation leave for the current year, the 
necessity to pro-rate vacation leave earned during the year of separation was 
obviated by the enactment of the biweekly accrual method in 1974. Prior to 
this amendment, vacation leave accrued to the employee only upon each 
successive annual recurrence of his anniversary date of employment. See 135 
Ohio Laws, Part II 334 (Am. S.B. 408, eff. July 22, 1974). ­
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however, is entitled only to any unused vacation leave accrued to his credit during 
his eighth year or, with the permission of his appointing authority, during the three 
years immediately preceding his last anniversary date of employment. Such 
employee is not entitled to receive any pro-rated portion of the forty hours of 
vacation leave that would otherwise be placed to his credit upon completion of his 
eighth year of service. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 Pursuant to R,C, 325.19, a full-time county employee is entitled 
to accrue vacation leave at the rates of four and six-tenths 
hoW's, six and two-tenths hours, and seven and seven-tenths hours 
each biweekly period upon completion of the eighth, fifteenth, 
and twenty-fifth years of service, respectively. 

2. 	 A full-time county employee is entitled to use the vacation leave 
accrued under R,C, 325.19(A) as soon as it ar.?crues. 

3. 	 R.C. 325.19(C) entitles an employee to payment upon separation 
for any unused vacation leave he has accrued during the current 
year and to any unused vacation leavP. accrued to his credit, with 
the permission of .his appointing authority, for the three years 
immediately preceding his last anniversary date of employment. 




