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REPAIR - ELECTRIC WIRING AND FIXTURES, COUNTY 
CHILDREN'S HOME - FUNDS COLLECTED FROM SPECIAL 
LEVY IN EXCESS OF TEN MILL LIMITATION - SECTION 
5625-15 G. C.-MAY BE USED FOR SUCH REPAIR-MAY NOT 
BE EXPENDED FOR PERMANENT IMPROVEMENT AS 
TERMS ARE DEFINED IN SECTION 5625-1 (e) G. C. 

SYLLABUS: 

Funds collected. from a special levy in excess of the ten mill limitation pursuant 
to Section 5625-15, General Code, may properly be expended for the repairing of 
electric wiring in fixtures of a county children's home, but may not be expended for 
any "permanent improvement" or "improvement," as those terms are defined in 
Section 5625-l(e), General Code. 

Columbus, Ohio, July 2, 1951 

Hon. William H. Irwin, Prosecuting Attorney 
Belmont County, St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, and reading as follows: 

"This office would greatly appreciate your opinion on the 
following question : 

"The Board of County Commissioners at the last general 
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election submitted to the voters of Belmont County a question of 
levying a tax in excess of the ten mill limitation for the benefit of 
Belmont County, for the purpose of providing a supplemental 
appropriation for the County Child Welfare Board for care and 
service to .children in the County Children's Home, and for chil­
dren otherwise in the care of said County Child Welfare Board. 

"The levy was approved by the voters and now a part of said 
funds derived from said levy are desired to be used for the pur­
pose of repairing of wiring and replacement, and an addition to 
the lighting fixtures in the Belmont County Children's Home. 

"The specific question which we desire to have answered is 
whether the funds from said levy can be used for this purpose. 

"We are enclosing a copy of the resolution adopted on the 
21st day of August, 1950, by the Board of Commissioners of 
Belmont County." 

Assuming your resolution to be valid, I interpret your question as 

follows: 

May funds collected from a special levy above the IO mill 
limit pursuant to Section 5625-15, General Code, be spent for 
"repairing of wiring and replacement, and an addition to the 
lighting fixtures in the Belmont County Children's Home?" 

Section 3070-36, General Code, provides as follows : 

"The Boards of county commissioners of the several coun­
ties shall, pursuant to law, levy taxes and make appropriations 
sufficient to enable the board ( of child welfare) to perform its 
functions and duties hereunder." 

(Words in parenthesis the writer's.) 

This section was held to be mandatory in Opinion No. 1815, Opinions of 

the Attorney General for 1947, page 214. 

The Board of County Commissioners may provide funds for the oper­

ation of a county children's home under Section 5625-5, General Code, 

which provides for the general county levy for current expenses or, in case 

the situation demands, a special levy above the ten mill limitation may be 

levied under Section 5625-15. This section reads in part as follows: 

"The taxing authority of any subdivision at any time prior 
to September 15, in any year, by vote of two-thirds of all the 
members of said body, may declare by resolution that the amount 
of taxes which may be raised within the ten mill limitation will 
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be insufficient to provide an adequate amount for the necessary 
requirements of the subdivision, and that it is necessary to levy 
a tax in excess of such limitation for any of the following 
purposes: 

"I. Current expenses of the subdivision. 

"* * * 6. For the construction or acquisition of any specific 
permanent improvement or class of improvements which the tax­
ing authority of said subdivision may include in a single bond 
issue. * * * 

"Such resolution shall be confined to a single purpose, and 
shall specify the amoi.mt of increase in rate which it is necessary 
to levy, the purpose thereof and the number of years during which 
such increase shall be in effect which may or may not include a 
levy upon the duplicate of the current year. The number of 
years shall be any number not exceeding five, except that when 
the additional rate is for the payment of debt charges the in­
creased rate shall be for the life of the indebtedness. 

"Such resolution shall go into immediate effect upon its pas­
sage, and no publication of the same shall be necessary other than 
that provided for in the notice of election." 

As is stated in Opinion No. 541, Opinions of the Attorney General 

for 1937, page 902: 

"* * * A study of this section discloses that the resolution 
must itself, among other recitals, be confined to one purpose, shall 
specify the amount of increase in rate which it is necessary to 
levy, the purpose thereof and the number of years during which 
such increase shall be in effect. * * * This is all for the protection 
of the electors so that they may be informed of the proposal that 
will be submitted to their consideration on election day." 

Your resolution "for the purpose of providing funds to supplement the 

general fund appropriations for dependent and neglected children under 

the care of the County Child Welfare Board" must therefore adhere to 

these specific requirements of Section 5625-15, General Code. In par­

ticular, the levy must be confined to one purpose, that is, one of the several 

permissible purposes mentioned in this section. Subdivision 1 specifies 

that such an excess levy may be laid for "current expenses of the sub­

division." Since the other permissible purposes under said Section 5625-15 

deal with more specific purposes, such as recreation, road building, etc., I 

assume that the Board of County Commissioners acted under subdivision 1 

of that section. Thus, it is necessary to determine whether the .contem-
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plated expenditures you desire to make are "current expenses of the sub­

division" as that term is used in Section 5625-15, General Code. 

The specific question you submit is whether funds collected from such 

an excess levy under Section 5625-15, General Code, can be used for "the 

purpose of repairing of wiring and replacement, and an addition to the 

lighting fixtures in the Belmont County Children's Home?" 

Section 5625-1, General Code, defines the phrase "current expenses," 

as follows: 

"The following definitions shall be applied to the terms used 
in this act: 

"* * * (f) 'Current operating expenses' and 'current ex­
penses' shall mean the lawful expenditures of a subdivision, 
except those for permanent improvements, and except payments 
for interest, sinking fund and retirement of bonds, notes and cer­
tificates of indebtedness of the subdivision." (Emphasis added.) 

Section 5625-1 (e), General Code, defines "permanent improvement" 

as follows: 

" 'Permanent improvement' or 'improvement' shall mean any 
property, asset or improvement with an estimated life or useful­
ness of five (5) years or more, including land and interests 
therein, and including reconstructions, enlargements and exten­
sions thereof, having an estimated life or usefulness of five years 
or more." 

Having these statutory definitions in mind, we must therefore deter­

mine whether these proposed expenditures are current expenses or per­

manent improvements. In Opinion No. 365 Opinions of the Attorney 

General for 1949, page 99, it was held that the expenses of maintaining 

a hospital are included in the general classification of "current expenses of 

the subdi_vision" referred to in paragraph 1 of Section 5625-15, General 

Code. And in Opinion No. 1092, Opinions of the Attorney General for 

1949, page 740, it was held that the upkeep of a cemetery was a current 

expense within this section of the General Code. Expenditures for poor 

relief were held to be current expenses under Section 5625-15, General 

Code. Opinion No. 3618, Opinions of the Attorney General for 1931, 

page 1214. 

It should be noted that Section 5625-5, General Code, which provides 

for the general levy for the current expenses of the county, expressly in-
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eludes "the acquisition or construction of permanent improvements." This 

section must be distinguished from paragraph I of Section 5625-15, Gen­

eral Code, which is limited to "current expenses" as defined in Section 

5625-1, General Code. Were these funds, now in question, derived from 

a general levy under Section 5625-5, there would be no question as to the 

purposes for which they could be spent. It is by virtue of the limitations 

which circumscribe a special levy in excess of the ten mill limitation that 

we must determine the issue of whether these proposed expenditures for 

electrical repair and additions are within the meaning of the permissible 

purposes of Section 5625-15. In Opinion No. 910, Opinions of the Attor­

ney General for 1929, page 1408, a similar question was presented. There 

an excess levy was voted "for the purpose of meeting current expenses" 

of the school district. At page 141 l it is stated thus: 

"* * * As to any revenues collected under the second levy 
'for current expenses' those revenues in my opinion could not be 
used for the erection of any building. Their use should be con­
fined to what is generally understood to be current running 
expenses." 

You state that you wish to repair electrical wmng, replace and add 

to the lighting fixtures of the Belmont County Children's Home. It is my 

opinion that any repairing can be met out of the funds designated for cur~ 

rent expenses under paragraph l of Section 5625-15, General Code. 

Webster says that to repair is to restore to a sound or good state after 

decay, injury, dilapidation, or partial destruction. To the extent that your 

expenditures from the proceeds of this special levy in excess of the ten mill 

limitation are confined to this type of work, they are within the restrictions 

laid down by Section 5625-15 and in my opinion are valid disbursements. 

However, the definition of ''current expenses" in Section 5625-1, General 

Code, expressly excludes permanent improvements. If the replac_ement and 

additions to the electrical fixtures are permanent improvements as that term 

is defined in Section 5625-r, General Code, then they cannot come within 

the permissible purpose of Section 5625-15. Again, ·Webster defines "im­

provement" as a valuable addition or betterment. If such addition has an 

estimated life or usefulness of five years or more, then it is a permanent 

improvement or improvement under Section 5625- l ( e), General Code. 

Accordingly, it is my conclusion that funds collected pursuant to a 

levy under Section 5625-15, General Code, in excess of the ten mill limi-
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tation may properly be expended for the repairing of electric wiring and 

fixtures of a county children's home but may not be expended for any 

improvements to such electrical equipment or additions thereto if such 

improvements will have an estimated life or usefulness of five years or 

more. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




