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OPINION NO. 67-060 

Syllabus: 

1. The probate court is required to keep books wherein shall 
be incorporated the records and data mentioned in Subsections (A) 
to (0), both inclusive, of Section 2101.12, Revised Code. 

2. The probate judge may properly include in one book, pro­
vided the same is properly indexed, the dockets mentioned in Subsec­
tions (B) , (C) , ( D J , (E) , ( F) , (G) , (H) , (I) , (J ) and (L) of Section 
2101.12, Revised Code. 

To: Richard J. Rinebolt, Hancock County Pros. Atty., Findlay, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 23, 1967 
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I have before me your request for my opinion which reads in 
part as follows: 

"The most recent enactment of Ohio Revised Code 
Section 2101.12 referring to the maintenance of books 
and records by the Probate Court of the County became 
effective October 25, 1961 and includes Sections A to 
0 inclusive. The Attorney General in 1948 in Opinion
Number 3489 in interpreting General Code 10501-15, 
which is now Ohio Revised Code 2101.12, provided that 
Sections B, C, D, I and J could all be kept in one 
book and that another book was required for E, F, G, 
H, and L. With the enactment of Ohio Revised Code 
Section 9.01 does the Attorney General's Opinion
Number 3489 still apply and can a single docket or 
a single record be used in connection with B, C, D, 
E, F, G, H, I, J, and L, it being unquestioned that 
A, K, M, N, and O must be separate records?" 

Section 9.01, Revised Code, formerly Section 32-1, General Code, 
effective October 11, 1945, to which you refer, provides for the 
photostating and microfilming of court records, In Opinion No. 1389, 
Opinions of the Attorney General for 1950, a former Attorney General 
has stated that Section 32-1, General Code, was not intended to act 
as a substitute for an original record or document, but was intended 
to operate as a means of preserving records for safekeeping and of 
reducing the space required for their storage. I would concur in 
this interpretation of Section 32-1, supra. Further, since the pro­
visions of Section 32-1, General Code, and Section 9.01, Revised 
Code, are substantially the same, I am unable to discover how Section 
9,01, supra, could affect the manner in which records are to be kept
by the Probate Court as prescribed by Section 2101.12, Revised Code, 

In Opinion No. 3489, Opinions of the Attorney General for 1948, 
the then Attorney General was asked whether the records provided for 
by Subsections 5, 6, 7, 8 and 11 of Section 10501-15, General Code, 
now Subsections (E), (F), (G), (H), (I) and (L) of Section 2101,12, 
Revised Code, might be contained in one book; the same question was 
asked as to records provided for in Subsections 2, 3, 4 and 9 of 
Section 10501-15, General Code, now Subsections (B), (C), {D) and 
{J) of Section 2101.12, Revised Code. The questions were answered 
affirmatively. As you have indi.r.at.ed, no determinrit.ion was made con­
cerning whether the rcsu]:t.ing two book.s might also have hoen comhinrrl. 
Turning to the language of Opinion No. 3489, Opinions of the Attorney
General for 1948, I find at page 381, the following: 

"* * * * * * * * *

"***The statute under consideration merely
requires the keeping of the records and data there­
in enumerated. It is certainly not a sensible view 
of the matter to say that the law must be so con­
strued as to require separate books when the General 
Assembly has not so expressly provided and when, in 
the judgment of the probate judge, it would facili­
tate matters to have certain records and data in one 
bound volume instead of two or more bound volumes. 
Just why the information contained in two separate
books could not be consolidated in a single book or 
volume, if the words are to be used synonymously, 
does not readily appear. 
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"In the absence of any language which in spe­
cific terms requires the probate court to keep
thirteen or more separate books, which, to my way
of thinking Section 10501-15, General Code, does 
not demand, I cannot by inference construe that 
section as imposing upon the probate court the 
mandatory duty to keep thirteen or more separate 
books.***" 

I concur in the result reached by the former Attorney General 
and suggest that the same reasoning may be applied to answer the 
question which you have presented. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised as fol­
lows: 

1. The probate court is required to keep books wherein shall 
be incorporated the records and data mentioned in Subsections (A) 
to (0), both inclusive, of Section 2101.12, Revised Code. 

2. The probate judge may properly include in one book, pro­
vided the same is properly i.odex8d, thQ dockets mentioned in Subsec­
t ions (B) , ( C) , ( D J , (E) , (F) , (G) , (H) , (I) , (J ) and (L) o:f Section 
2101.12, nevlsed Code. 




