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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. The County Commissioners have no authority to refuse to approve a 
plat of a subdivision on the ground that the roads or streets are to be private 
roads or streets. 

2. The County Commissioners have authority to require the private roads 
of a subdivision, except those serving industrial structures, to be of the 
width required by their subdivision regulations, provided that such required 
width is in conformity with Sections 711.05, 711.10 and 711.101 of the Revised 
Code. 

3. The subdivision regulations of the County Commissioners may require 
the developer to construct private roads according to specifications required 
in such regulations or post a performance bond guaranteeing such construction. 

Columbus, Ohio, July 24, 1963 

Hon. George E. Martin 
Prosecuting Attorney 
Portage County 
Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"A question has arisen in our county regarding sub­
division regulations of the County Commissioners, under 
Chapter 711 of the Revised Code of Ohio. Therefore, we 
would like your answer to the following questions: 

"l. Can the County Commissioners refuse to ap­
prove a plat on the grounds that the roads are to be 
private roads? 

"2. If not, can they require the private roads to be 
of the width required by their subdivision regulations? 

"3. Can these subdivision regulations require the 
developer to construct private roads to specifications re­
quired in the subdivision regulations or post a perform­
mance bond guaranteeing such construction? 

"Our County Commissioners have adopted subdivi­
sion regulations in accordance with Chapter 711 and are 
now in the process of revising these regulations. 

"Your answer to these questions is desired so that 
the new regulations may be completed." 
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"Plat" and "Subdivision" are defined as follows in Sections 
711.001, Revised Code: 

"As used in sections 711.001 to 711.38, inclusive, of 
the Revised Code : 

"(A) 'Plat' means a map of a tract or parcel of 
land. 

"(B) 'Subdivision' means: 

" (1) The division of any parcel of land shown as 
a unit or as contiguous units on the last preceding tax roll, 
into two or more parcels, sites, or lots, any one of which 
is less than five acres for the purpose, whether immedi­
ate or future, of transfer of ownership, provided, how­
ever, that the division or partition of land into parcels of 
more than five acres not involving any new streets or 
easements of access, and the sale or exchange of parcels 
between adjoining lot owners, where such sale or exchange 
does not create additional building sites, shall be ex­
empted; or 

"(2) The improvement of one or more parcels of 
land for residential, commercial or industrial structures 
or groups of structures involving the division or alloca­
tion of land for the opening, widening or extension of any 
street, except private streets serving industrial struc­
tures; the division or allocation of land as open spaces 
for common use by owners, occupants or lease holders 
or as easements for the extension and maintenance of 
public sewer, water, storm drainage or other public facili­
ties." 

The statutory language in the above quoted sections of the 
Revised Code includes street or streets without any qualification as 
to whether they are public or private and the only exemption is 
"except private streets serving industrial areas." Thus, any other 
private streets must be included in the plat of the subdivision. 

I concur with Syllabus No. 1, Opinion No. 5260, Opinions of 
the Attorney General for 1955 : 

"The plat of a proposed subdivision must designate 
whether the roads shown thereon are intended for public 
or private use." 

Sections 711.01 and 711.02, Revised Code, stating the required 
contents of a plat, include streets, alleys and roads without any 
qualification that they must be for public use. 
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Section 711.01, Revised Code: 

"Any person may lay out a village, or subdivision 
or addition to a municipal corporation, by causing the 
territory to be surveyed, and by having a plat of it made 
by a competent surveyor. The plat shall particularly de­
scribe the streets, alleys, commons, or public grounds, and 
all in-lots, out-lots, fractional-lots, within or adjacent to 
such village. The description shall include the courses, 
boundaries, and extent." 

Section 711.02, Revised Code: 

"In-lots intended for sale shall be numbered in pro­
gressive numbers, or by the squares in which situated, 
and their precise length and width shall be stated on the 
plat provided for in section 711.01 of the Revised Code. 
Out-lots which do not exceed ten acres in size shall, in 
like manner, be surveyed and numbered, and their pre­
cise length and width stated on the plat, together with 
any streets, alleys, or roads which divide or border on 
them." 

Section 711.05, Revised Code, entitled "Approval or rejection; 
rules to govern plats" is set forth below: 

"Upon the submission of a plat for approval in ac­
cordance with section 711.04 of the Revised Code, the 
board of county commissioners shall certify thereon the 
date of such submission, and the approval of the board re­
quired by such section or the refusal to approve shall take 
place within thirty days thereafter or such further time 
as the applying party may agree to; otherwise such plat 
is deemed approved and may be recorded as if bearing 
such approval. The board may adopt general rules and 
regulations governing plats and subdivisions of land 
falling within its jurisdiction, to secure and provide 
for the co-ordination of the streets within the sub­
division with existing streets and roads or with existing 
county highways, for the proper amount of open spaces 
for traffic, circulation, and utilities, and for the avoidance 
of future congestion of population detrimental to the 
public health, safety, or welfare but shall not impose a 
greater minimum lot area then 4800 square feet. Where 
under the provisions of section 711.101 of the Revised 
Code the board of county commissioners has set up stand­
ards and specifications for the construction of streets, 
utilities, and other improvements for common use, such 
general rules and regulations may require the submission 
of appropriate plans and specifications for approval. The 
ground of refusal to approve any plat, submitted in ac-
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cordance with section 711.04 of the Revised Code shall be 
stated upon the record of the board and, within sixty days 
thereafter, the person submitting any plat which the board 
refuses to approve may file a petition in the court of com­
mon pleas of the county in which the land described in 
said plat is situated to review the action of such board." 

Section 711.05, Revised Code, prior to the 1953 Amendment, 
which was effective only from October 1, to October 18, 1953, con­
tained language which apparently would have given County Com­
missioners authority to refuse approval of a plat if all streets were 
to be private streets or ways. However, such language is con­
spicuously absent from Section 711.05, Revised Code, as it pres­
ently exists. 

The County Commissioners have no such statutory authority 
to refuse approval of a plat on the herein referred to basis. The 
Commissioners are, by the statute granted rule-making power only 
for the "* * * co-ordination of the streets within the subdivision 
with existing streets and roads or with existing county highway, 
for the proper amount of open spaces for traffic, circulation, and 
utilities, and for the avoidance of future congestion of population 
detrimental to the public health, safety, or welfare but shall not 
impose a greater minimum lot area than 4800 square feet. * * *" 

My reasoning is further substantiated by Section 711.13, Re­
vised Code, last paragraph, which reads as follows: 

"* * * * * *"* * * 
"The sale of lots, parcels or tracts from a plat of a 

subdivision on which any and all areas indicated as 
streets or open grounds are expressly indicated as for the 
exclusive use of the abutting or other owners in such sub­
division and not as public streets, ways, or grounds shall 
not serve to exempt the seller from the requirements of 
this chapter or from the forfeiture herein provided." 

It is clear from this language that the legislative authority of 
the state contemplated the submission of plats for approval by 
county commissioners containing only private streets. 

Accordingly, it is clear that County Commissioners have no 
authority to refuse approval of a plat because the roads are to be 
private roads. It is likewise clear, beyond the need for a recitation 
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of authority, that administrative rules may not add to or substract 
from legislative enactments. 

The answers to your second and third questions are derived 
from a careful analysis of Sections 711.05, supra, and 711.101, 
Revised Code : 

Section 711.101, provides: 

"As to land falling within its jurisdiction or the jur­
isdiction of its planning commission, the legislative au­
thority of a municipal corporation, or the board of county 
commissioners, may adopt general rules and regulations 
setting standards and requiring and securing the con­
struction of improvements shown on the plats and plans 
required by sections 711.05, 711.09, and 711.10 of the 
Revised Code. 

"Such rules and regulations may establish standards 
and specifications for the construction of streets, curbs 
gutters, sidewalks, street lights, water mains, storm 
sewers, sanitary sewers, and other utility mains, piping, 
and other facilities, may require complete or partial in­
stallation of such improvements, and may make such in­
stallation a condition precedent to the sale or lease of lots 
in a subdivision or the issuance of a building permit for 
the improvement of a lot, and may require in lieu of 
actual construction a performance agreement and the 
furnishing of a performance bond or other guarantee or 
security for the purpose of assuring the installation of 
such improvements deemed necessary or appropriate in 
the public interest. The legislative authority of a munici­
pal corporation or the board of county commissioners may 
accept such performance bond or other guarantee or se­
curity, under such conditions and time limitations as it 
may determine. However, any actual construction or per­
formance bond required by the legislative authority of 
a municipal corporation or board of county commissioners 
shall be limited to improvements and facilities directly 
affecting the lots to be improved or sold. 

"Such rules and regulations may require the submis­
sion of plans and specifications for the improvements set 
forth in this section for approval as a condition prece­
dent to the approval of a plat required by sections 711.05, 
711.09, and 711.10 of the Revised Code, and may require 
the actual construction or agreement or assurance of such 
construction as a condition precedent to the approval re­
quired under said sections. 
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"Such rules and regulations may provide for the 
administration thereof by the regulation body or by a 
city, county, or regional planning commission having plat­
ting jurisdiction over the land affected and may provide 
for the modification thereof in specific cases, where un­
usual or exceptional factors or conditions require such 
modifications, by such body or commission. 

"The board of county commissioners may prepare 
such specifications and make such orders, inspections, 
examinations and certificates as are necessary to carry 
out the provisions of this section. The county engineer 
and the county sanitary engineer shall act in an advisory 
capacity to the board in preparing such specifications, 
orders, inspections, examinations, and certificates. 

"Before the adoption or amendments of rules and 
regulations pursuant to this section, a public hearing shall 
be held thereon by the legislative authority of the mu­
nicipal corporation or the board of county commissioners, 
as the case may be." 

Section 711.101 of the Revised Code authorizes the county 
commissioners to adopt regulations for the construction of streets, 
without qualification as to whether the streets are private or public, 
curbs, gutters and other improvements and facilities and may re­
quire a performance bond guaranteeing the installation of such 
improvements "deemed necessary or appropriate in the public in­
terest," but limits such bond to the construction of "improvements 
and facilities directly affecting the lots to be improved or sold." 

Obviously such statute requires that the bond must be for the 
construction of improvements for the benefit of the prospective 
residents of the lots as well as for the public interest. Certainly 
properly constructed streets, whether public or private, are for the 
interests of both. 

Therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. The County Commissioners have no authority to refuse to 
approve a plat of a subdivision on the ground that the roads or 
streets are to be private roads or streets. 

2. The County Commissioners have authority to require the 
private roads of a subdivision, except those serving industrial 
structures, to be of the width required by their subdivision regula-
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tions, provided that such required width is in conformity with 
Sections 711.05, 711.10 and 711.101 of the Revised Code. 

3. The subdivision regulations of the County Commissioners 
may require the developer to construct private roads according to 
specifications required in such regulations or post a performance 
bond guaranteeing such construction. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney Gene1·al 




