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OPINION NO. 86-093 

Syllabus: 

An individual who purchases a lot after the 
preparation of the tax duplicate on the first day of 
October is not prohibited from dividing the tract into 
smaller lots by m&ans of several conveyances prior to 
the preparation of the next tax duplicate on the first 
day of the following October. provided that he 
complies with such provisions of R.C. Chapter 711 and 
local subdivision regulations as may be applicable. 

To: John A. Pfefferle, Erle County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Attorney General, December 10, 1986 

I have before me your request for. an opinion on the 
question whether the provisions of R.C. Chapter 711 or of 
subdivision regulations promulgated by a regional planning
commission prevent an individual from dividing a lot when the 
individual purchased the lot after the preparation of the tax 
duplicate on the first day of October of one year. but prior to 
the preparation of the next tax duplicate on the first day of 
October of the following year. 

As I understand your request. the issue involves a property 
owner who purchased a tract of land in November of one year and 
attempted in January of the following year to divide the tract 
into smaller lots by means of several conveyances. The 
planning commission refused to approve the division of land 
because the property owner had purchased his property after 
preparation of the tax duplicate in October of the year in 
which he purchased the property, ™ generally 1986 op. Att •y 
Gen. No. 86-021, and because R.C. 711.00l(B)(l) defines 
"subdivision" as the "division of any parcel of land shown as a 
unit or as contiguous units on the last preceding tax roll" 
(emphasis added). The position of the planning commission was 
apparently that a property owner may not subdivide his property 
until he has owned it long enough to be listed as owner on the 
tax duplicate and has made at least one tax payment on the 
property. I disagree with the posit ion taken by the planning
commission. 

The statutory language on which the planning commission 
relied appears in H.C. 711,00l(B), as follows: 

(B) "Subdivision" means: 
(1) The division of any parcel of land shown as a 

unit or as contiguous units on the last preceding tax 
roll, into two or more parcels, si tee, or lots, any 
one of which is less than five acres for the purpose,
whether immediate or future, of transfer of ownership,
provided, however, that the division or partition of 
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land into parcels of more than five acres not 
involving any new streets or easements of access, and 
the sale or exchange of parcels between adjoining lot 
owners, where such sale or exchange does not create 
additional building sites, shall be exempted .... 
(Emphasis added.) 

If a local planning commission adopts a regulation 
requiring a subdivision of land effected by an instrument of 
conveyance to be platted, then such subdivision must be platted 
in accordance with the commission's regulations and R.C. 
Chapter 711. See R.C. 711.10; R.C. 711.40; 1953 Op. Att•y Gen. 
No. 3285, p. 654. see also R.C. 711.00l(A) (defining 11 plat 11 as 
"a map of a tract or parcel of land"). It is my understanding
that the local· planning commission in question has adopted a 
regulation which requires a subdivision created by · an 
instrument of conveyance to be platted. 

R.C. 711.10 authorizes county and regional planning 
commissions to· adopt rules governing plats and subdivisions and 
provides: 

Whenever a county planning commission or a 
regional planning commission adopts a plan for the 
major streets or highways of the county or region, 
then no plat of a subdivision of land within the 
county or region ... shall be recorded until it is 
approved by the county or regional planning commission 
and the approval is endorsed in writing on the 
plat .... The ground of refusal of approval of any plat 
submitted, including citation of or reference to the 
rule violated by the plat, shall be stated upon the 
record of the commission. 

See R.C. 711.13 (whoever willfully transfers a parcel or tract 
from, or in accordance with, a plat of a subdivision before the 
plat is recorded shall pay a forfeiture). 

There are limited circumstances, however, under which a 
planning commission may approve a proposed division of land 
without plat. R.c. 711.131 states: 

Notwithstanding the provisions of sections 
711.001· to 711.13, inclusive, of the Revised Code, a 
proposed division of a parcel of land along an 
existing public street, not involving the opening,
widening or extension of any street or road, and 
involving no more than five lots after the original 
tract has been completely subdivided. may be submitted 
to the authority having approving jurisdiction of 
plats under the provisions of section 711.05, 711.09 
or 711.10 of the Revised Code for approval without 
plat. If such authority acting through a properly
designated representative thereof is satisfied that 
such proposed division is not contrary to applicable
platting, subdividing, or zoning regulations it shall 
within seven working days after submission approve
such proposed division and, on presentation of a 
conveyance of said parcel, shall stamp the same 
"approved by (planning authority); no plat required II 

and have it signed by its clerk, secretary, or other 
official as may be designated by it. Such planning
authority may require the submission of a sketch and 
such other information as is pertinent to its 
determination hereunder. (Emphasis added.) 
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Approval without plat pursuant to this provision is available 
when a proposed division of a parcel of land involves "no more 
than five lots after the original tract has been completely 
subdivided." The term "~riginal tract." as used in R.C. 
711.131. has been construed to refer to a contiguous quantity 

·of land held by one person. or in co111111on ownership. See 1984 
Op. Att•y Gen. No. 84-073. 

Pursuant to R.C. 111.121. "[t]he county auditor and the 
county recorder shall not transfer property or record deeds or 
leases which attempt to convey property contrary to the 
provisions of [R.C. Chapter 711]." An attempted conveyance of 
land is contrary to the provisions of R.C. Chapter 711 for 
purposes of ·R.c. 711.121 where the attempted conveyance would 
create a subdivision. as defined in R.C. 111.001. and "the 
grantor has failed to comply with a rule. promulgated by a 
local authority ..• by the terms of which rule the making and 
recording of a plat of such subdivision is required." 1953 Op. 
No. 3285 (syllabus. paragraph four). 

The definition of 11 cubclivision 11 set forth in R.C. 
711.00l(B)(l) names "the last preceding tax roll 11 as the 
reference for determining whether a parcel of land was shown 
11 as a unit or as contiguous units. 11 The term "tax roll" is not 
defined for purposes of R.C. 711.001 and is not used elsewhere 
in the Revised Code. The regulations Jdopted by the planning 
commission in question construe the term 11 tax roll" as meaning· 
the tax duplicate prepared by the county auditor and delivered 
to the county treasurer on the first day of October. i!!. R.C. 
319.28. The tax duplicate is an exact copy of the general tax 
list prepared and retained by the county auditor. i!!. R.C. 
319.28. "These two terms. •tax list• and 'duplicate,' are used 
interchangeably.... The statute provides that the tax list and 
duplicate shall always correspond exactly with each other." 
Fearon Lumber & Veneer Co. v. Robinson. 1 Ohio App. 209. 212-13 
(Lawrence County 1913). i!!. R.C. 319.35; Bernhard v. O'Brien. 
97 Ohio App. 359. 126 N.E.2d 349 (Hamilton County 1953); 
Black's L:iw Dictionary 1311 (5th ed. 1979) (defining a "tax 
roll" as 11 the official record maintained by cities and towns 
Us ting the names of taxpayers and the assessed property"). 
see generally 1971 op. Att•y Gen. No. 71-083 at 2-286 
(referring to R.C. ·1-11.00l(B)(l) and stating: . 11 [s]uch a tax 
list must ... be completed annually by the county auditor on or 
before the first day of October"), 

The definition of 11 subdivision11 appearing in R.C. 
711.00l(B) (1) is not concerned with the name of the property 

I 	 owner. The focus on the property itself.· rather than on the 
owner. is consistent with Ohio real property law. Under Ohio 
law. 11 [r]eal property taxes are levied against the property 
itself and payment thereof cannot be enforced as a personal 
obligation against the owner or a lessee of such property. 11 

1943 Op. Att•y Gen. No. 5841. p. 89 (syllabus, paragraph 
three). In real property taxing statutes. "[t]he name of the 
owner. like the description of the property. now seems to be 
used primarily as a means of identification." 1943 Op. No. 
5841 at 95 . .§.!..! R.C. 711.104: Cincinnati College v. LaRue. 22 
Ohio St. 469. 477 (1872) ("[t]he taxes are levied in respect to 
or on account of the property, in whosoever• s name it may be 
entered on the duplicate"). .§!!. generally 1986 Op. Att •y Gen. 
No. 86-028 (syllabus, paragraph two) ("[a] county auditor has a 
mandatory duty to transfer real property on the tax list 
pursuant to R.C. 319.20 if the instrument of conveyance 
contains a legally sufficient description, even though the 
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grantor • s name shown on the instrument of conveyance does not 
correspond to the name in which the property stands on the tax 
list"). The total value of real property as listed and 
assessed f.or taxation II remains the same from the time the 
general tax lists for one year come into being until the 
general tax lists for the next year come into being. 11 1959 Op. 
Att•y Gen. No. 32, p. 1 at 7. Cf. R.C. 319.35, R.C. 319.39, 
and R.C. 5713.19-.21 (governing the correction of errors on the 
tax list and duplicate). See generally 1966 op. Att•y Gen. No. 
66-089. R.C. 5713.18 states: 

When any person lays out a ~unicipal corporation, 
any addition thereto. or any subdivision of any lot or 
tract of land befoce the plat thereof is recorded, he 
shall present it to the county auditor, who shall 
assess and return the taxable valuation of each lot or 
parcel of land described in such plat in the same 
manner as other such lots or parcels are valued. 
Thereupon such lots or parcels shall be entered on the 
tax list in lieu· of the land included therein. 

Sae Mitchell & Watson v. Treasurer, 25 Ohio St. 143 (1874). 

R.C. 711.00l(B)(l) adopts a definition of "subdivision" 
that is in accord with this statutory scheme. If a parcel was 
shown as a unit or as contiguous units on the last preceding 
tax roll. its division into parcels, sites, or lots, as 
described in R.C. 711.00l(B)(l}, constitutes a subdivision, 
regardless of whose name appeared as taxpayer on the tax 
duplicate delivered to the treasurer on October first. See 
generally Op. No. 86-021. 

It should be noted that provision is made for changing the 
name of the owner on the tax list. R.c. 319.20 states, in part: 

After complying with section 319. 202 of the 
Revised Code and on application and presentation of 
title, with the affidavits required by law, or the 
proper order of a court, bearing the last known 
address of the grantee, or of any one of the grantees 
named in the title, and a reference to the volume and 
page of the recording of the next preceding recorded 
instrument by or through which the grantor claims 
title, the county auditor shall transfer any land or 
town lot or part thereof. minerals therein, or mineral 
rights thereto, charged with taxes on the tax list. 
from the name in which it stands into the name of the 
.Q!!Ulll, when renderl;'d necessary by a conveyance, 
partition, devise, descent, or otherwise. If by 
reason of the conveyance or otherwise, a part only of 
a tract or lot, minerals therein, or mineJ:al rights 
thereto, as charged in the tax list. is to be 
transferred. the auditor shall determine the tax value 
of the part of a tract or lot of real estate, minerals 
therein, or mineral rights thereto, so transferred, 
and the value of the ~emaining part compared with the 
value of the whole. 

Whenever a part only of a tract or lot of real 
estate has been transferred by the auditor and such 
tract or. lot bears unpaid taxes. penal ties. interest, 
or special assessments, the unpaid taxes~ penalties,
interest, or special assessments shall immediately be 
apportioned, upon demand or request by the transferee 
or remaining owner ...• 
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This section does not change the total amount of 
taxes, special assessments, or other charges as 
originally levied, or the total amount of the balance 
due. Th.e · auditor shall certify such apportionments to 
the cou~ty treasurer. 

The auditor shall endoue on the deed or other 
evidences of title presented to him that the proper
transfer of the real estate described in such deed has 
been made in his office or that it is not entered for 
taxation, and s·ign bis name to such deed. The address 

·of the grantee, or any one.of the grantees, set forth 
in the deed or other evidences of title shall be 
entered by the auditor on his transfer sheets and on 
the general tax list of real property prepared by him 
pursuant to section 319.28 of the Reyised Code. 
(Emphasis add~d.) 

see generally 1974 Op. Att •y Gen. Ho. 74-100 at 2-409 (" Ci]n
the event that an entire tract is sold, the law leaves the 
matter of apportionment of the taxes between the seller and the 
buye~ to a private agreement of the interested parties. When, 
however, any part of a tract or lot of real estate is sold, an 
apportionment of the taxes between the transferor and 
transferee is expressly authorized .by law"): 1974 O::,. Att 'Y 
Gen. No. 74-047; t932 Op. Att•y Gen. No. 4177, vol. I, p. 410. 
R.C. 319.35 provides: 

From time to time the county auditor shall 
correct all clerical errors which he discovers in the 
tax lists and duplicates in the D.ame of the person
charged with taxes or assessmenta, the description of 
lands or other property, the valuation or assessment 
of property or when property exempt from taxation has 
been charged with tax, or in the amount of such taxes 
or assessment, and shall correct the valuations or 
assessments on the tax lists and duplicates agreeably 
to amended, supplementary, or final assessment 
certificates. If the correction is made after a 
duplicate is delivered to the county treasurer, it 
shall be made on the margin of such list and duplicate
without changing any name, deac,;iption, or figure in 
the duplicate, as delivered, ot in the original tax 
list, which shall always correspond exactly with each 
other. 

Similar provisions appear in R.C. 5713.19. see R.C. 319.39. 
see generally Heave Building Co. v. Brooks, -9-0hio c.c. 151 
(Hamilton county 1895); Op. Ho. 66-089. The facts outlined in 
your request indicate that the owner of property had changed
since preparation of the October first tax list, but do not 
indicate any change in the description, valuation, or 
assessment of the parcel of land in question. A change in the 
owner does not, in itself, affect the description of property 
on the tax list. If a parcel is shown as a unit or as 
contiguous units, its division constitutes a 11 subdivision 11 

under R.C. 711.00l(B), even if the owner has changed. 

In response to your ques~ion, it should, further, be noted 
that the definition appearing in R.C. 711.00l(B) (1) does not, 
in itself, operate to permit or restrict land conveyances.
Instead, it serves to define the types of divisions that 
constit_ute 11 subdivisions 11 and are subject to statutes and 
regulations go_verning subdivisions. Divisions which do not 
fall within the definition of 11 subdivision11 are not subject to 



2-531 1986 Opinions OAG 86-094 

such statutes and regulations. See generally 1985 Op. Att'y 
Gen. No. 85-004 (when a division of a tract into parcels does 
not constitute a "subdivision" for purposes of R.C. Chapter 
711, a local planning authority 1aay not require the owner · to 
file a plat): 1963 Op. Att•y Gen. No. 358, p. 404. If, for 
some reason the transaction in question were found not to 
constitute a "subdivision," as that tar• is defined in R.C. 
711,00l(B), it would be exempt fro• statut.ea and re9ulations 
governin9 subdivisions. Particular conveyances would not, 
however, be prohibited on the basis that they were not part of 
a subdivision: they would simply be exeapt from provisions 
9overnin9 subdivisions. 

As discus&ed above, a local plannin9 commission is 
authorized to adopt rules imple11entin9 the provisions 1)! R. c. 
Chapter 711. see R.C. 711.10. such a commission is not, 
however, authorized to vary the definition of "subdivision" 
appearing in R.C. 711.00l(B) and the meaning of that word as it 
is used throughout R.C. Chapter 711. .§.!!. generally 1981 Op. 
Att•y Gen. No. 81-075: 1963 Op. No. 358. I am aware of no 
basts on which such a conudssion may adopt regulations that 
would prohibit the conveyance of land for the reason set forth 
in your letter. 

It is, therefore, ay opinion, and you are hereby advised, 
that an individual who purchases~ lot after the preparation of 
the tax duplicate on the first day of October is not prohibited 
froa dividing the tract into saaller lots by aeans of several 
conveyances prior to the preparation of the next tax duplicate 
on the fir·· day of the following October, provided that he 
complies wi , such provisions of a:c. Chapter 711 and local 
subdivision regulations as aay be applicable. 
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