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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-ONE WHO 

UNDER FORMER STATUTE, NOW REPEALED, WAS AN 

"ORIGINAL MEMBER" AND ENTITLED UPON SUPERANNU­

ATION RETIREMENT, TO PRIOR SERVICE PENSION-MUST 

HAVE BEEN CONTRIBUTING MEMBER FOR AT LEAST 

THREE YEARS PRIOR TO RETIREMENT IN ORDER TO 

QUALIFY FOR SUCH PRIOR SERVICE PENSION-SECTIONS 

486-47, 486-6o G. C. 

SYLLABUS: 

One who under the provisions of a former statute, now repealed, was defined as 
an ''original member" of the public employes retirement system, and by virtue of that 
status was ~ntitled. upon superannuation retirement, to a prior service pension, must, 
under Sections -180-47 and ,186-GO, General Code, have been a contributing member 
of such system for at least three years prior to retirement in order to qualify for such 
prior service pension. 

Columbus, Ohio, January 29, 1948 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Ernployes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The 97th General Assembly deleted from Section 486-32, 
General Code, the definition of new and original member. Sec­
tion 486-59, General Code still refers to the requirement that 
new members must have at least five years of contributing mem­
bership. 

"In Opinion No. 2457, it was held that to be eligible for prior 
service credit, a member must have at least three years of con­
tributing membership subsequent to the date on which member­
ship was established. Will you kindly indicate whether we must 
follow this requirement of three years of contributing member­
ship to qualify a member for prior service credit even though 
the member may have qualified as an original member of the 
System under the original definition? In other words, in apply­
ing the three year contributing requirement can any distinction 
be made between original and new members?" 
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Prior to the recent amendment of Section 486-32, General Code, to 

which you refer, that section contained the definition of "original mem­

ber," reading as follows: 

" 'Original member' of the public employes retirement sys­
tem shall mean a state, county, municipal, park district, con­
servancy, health, township or public library employe who was at 
any time a state, county, municipal, park district, conservancy, 
health, township or public library employe prior to the thirtieth 
day of June, 1938, whether or not such employment has been 
continuous and who became a member of the retirement system 
on or before June 30, 1938." 

Paragraph 23, of the same section defined "new member" as meaning 

one who became such employe and a member of the retirement system 

subsequent to June 30, 1938. 

Under the laws relating to the public employes retirement system as 

originally enacted and as continued for a number of years, there was an 

important distinction as to the rights of an "original member" in that, 

"prior service pension" allowed by Section 486-6o, General Code, was 

limited to one who was an original member. However, in 1941 Section 

486-47, General Code, was enacted providing in part, as follows: 

"Any other provisions of law notwithstanding, one year of 
contributing membership in the retirement system shall entitle a 
member to recei_ve prior service credit for services prior to J anu­
ary 1, 1935, in any capacity which comes within the provisions 
of the public employes retirement act, provided that such member 
has not lost membership at any time by the withdrawal of his 
accumulated contributions upon separation." 

This provision greatly enlarged the right -to prior service credit, by 

extending it to all members who have contributed to the fund for one 

year, regardless of whether they were original members or new members. 

As you state, the 97th General Assembly has deleted the definition of 

"new member" and "original member" from Section 486-32, and I find in 

the present law no provision that appears to grant any special right to 

one who was formerly defined as an original member. Prior to the amend­

ments contained in Senate Bill No. 57, Section 486-6o, General Code, read 

m part, as follows : 

"Upon superannuation retirement, a state employe shall be 
granted a retirement allowance consisting of: * * * 
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" (c) An additional pension, if such employe is an original 
·member, equal to two per centum of his final average yearly sal­
ary multiplied by the number of years of service in his prior­
service certificate." (Emphasis added.) 

As amended, the corresponding portion reads: 

"Upon superannuation retirement, a member shall be granted 
a retirement allowance consisting of : * * * 

" (c) An additional pension, if such member can qualify for 
prior service, equal to two per centum of his final average salary 
multiplied by the number of years of such prior service credit, 
* * *" 

I am not able to find in the present law any reference whatever to 

"original member." This same act amended Section 486-47, General Code. 

This amendment, so far as we are here concerned, consisted in requiring 

three years of contributing membership instead of one as formerly, as a 

condition to the right to receive prior service credit. 

In my opinion No. 2457, rendered December 4, 1947, I had before 

me the question as to whether this change in Section 486-47, extending 

from one to three years the required length of contribution as a condition 

to the right of prior service credit, would operate to affect the rights of 

a member who had complied with the one year provision before the law 

was changed but did not have three years of contributing service to his 

credit. There was presented the further question as to whether a member 

who came into the system late, and having reached the age of seventy 

years may therefore be compelled by the provisions of Section 486-59, 

General Code, to retire before he could have contributed for three years, 

and thereby be deprived of his right to enjoy the benefits of his prior 

service. It was held as shown in the first paragraph of the syllabus: 

"The General Assembly in establishing the public employes 
retirement system ( Sections 486-32 to 486-75, inclusive, General 
Code) has power to change by amendment the conditions upon 
which members may retire and receive the retirement allowances 
provided by the law." 

Applied to the two cases above stated, it was held that it was within 

the power of the legislature to make the change and that it might defeat 

the right of a member to receive prior service credit in each case, in the 

event he could not satisfy the requirements of the law as to the three 
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years of contributing service. It was pointed out in that opinion that the 

prospect of receiving a certain allowance was not a fixed right which the 

General Assembly was powerless to change or withdraw by subsequent 

legislation. The case of Mell v. State ex rel. Fritz, 130 0. S., 306, was 

cited in support of the proposition which was discussed by the court in 
that case, that a pension granted by public authorities is not a contractual 

obligation but is in the nature of a gratuitous allowance even where the 

pension fund is maintained in part by compulsory contribution of the 

beneficiaries thereof. 

Furthermore, as was pointed out in that opinion, nothing in the stat­

utory change referred to proposed to take away from any member of the 

retirement system any benefits which he had begun to enjoy. Attention 

was called to the fact that the act amending Section 486-47, carried with 

it also largely increased benefits to members of the system upon retire­

ment, and it was pointed out that this change in the law merely postpones 

somewhat the right of a member to receive a larger benefit than he had 

previously had the right to expect. Furthermore, it may be noted that 

the prior service pension is a pure gratuity to which the member has con­

tributed nothing. 

In a more recent opinion, No. 2641, under date of January 23, 1948, 

111 construing the statutes relati.ve to police and fire pension systems, it 

was held: 

"Notwithstanding the prov1s1ons of Sections 4612-1 and 
4628, General Code, providing that granted pensions shall con­
stitute vested rights, it was within the power of the General 
Assembly to enact Sections 4612-4 and 4628, General Code, sus­
pending the payment of all pensions and disability payments from 
the firemen's relief and pension fund and the police relief and 
pension fund, respectively, so long as the recipient is holding a 
full time salaried position under the state or any political sub­
divisions." 

H will be noted that in the matter there under consideration, a police­

man or fireman had already retired on a pension and that the statutes 

declared that a pension once granted, should be a vested right. )Jever­

theless, it was held that the General Assembly was not stripped of its 

power to modify, suspend or even abrogate such pension. It was pointed 

out in that opinion that a vested right cannot consist in the expectation 

of the continuation of existing legislation, but must be a present propert:} 

right. 

https://relati.ve
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It appears to me that in the case you present, smce the legislature 

has seen fit to wipe out the definition of an "original member" and thereby 

to leave no provision in the law according to such original member any 

special rights, one who was formerly denominated an "original member" 

is subject to the present provision of Section 486-47, General Code, which 

requires three years of contributing membership as a condition to the right 

to prior ser,vice credit. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS, 

Attorney General. 




