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OPINION NO. 79-040 

Syllabus: 

1. 	 In accordance with R.C. 2967.13 the Ohio Adult Parole Authority, 
through the Parole Board, must consider for parole those 
individuals who have been transferred to the custody of the 
Department of Mental Health and Mental Retardation from state 
penal institutions or reformatories pursuant to the provisions of 
R.C. 5125.05. 

2. 	 The Department of Rehabilitation and Correction has the 
authority to effect the return transfer of a prisoner, transferred 
pursuant to R.C. 5125.05 to a mental health facility, for the 
limited purpose of holding the required parole hP.aring by the 
Adult Parole Authority. 

3. 	 The granting of a parole to a prisoner confined in Q mental 
institution pursuant to R.C. 5125.05 does not discharge the 
prisoner from the physical custody of the mental institution. A 
prisoner who has been paroled may be discharged from the 
mental institution only upon the occurrence of one of the 
conditions for discharge enumerated in R.C. 5125.05. 

To: George F. Denton, Director, Dept. of Rehabilitation and Correction, 
Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, July 27, 1979 

I have befo!'e me your request for my opinion which reads, in part, as follows: 

May the Ohio Adult Parole Authority, through the Parole Board, hear 
and consider for parole release, and ultimately release, individuals 
who have been transferred to the custody and care of the Department 
of Mental Health and Mental Retardation from State Reformatories 
or Penal Institutions pursuant to Section 5125.05 Ohio Revised Code? 

Although it is well established in Ohio law that parole is a matter of grace, 
Rose v. Haskins, 21 Ohio St. 2d 94 (1970), the statutes pertaining to parole eligibility 
create a statutory right to a consideration for parole. State v. Packer, 16 Ohio 
App. 2d 171 (Ct. App. Marion Co., 1969). 

R.C. 2967.13 and 2967 .19 set forth the requirements for parole eligibility. 
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R.C. 2967.13 provides as follows: 

(A) A prisoner serving a sentence of imprisonment for felony 
becomes eligible for parole at the expiration of his minimum term, 
diminished as provided in section 2967.19 of the Revised Code. 

(B) A prisoner serving a sentence of imprisonment for life for a 
capital offense becomes eligible for parole after serving a term of 
fifteen full years. 

(C) A prisoner serving a sentence of imprisonment for life for a 
noncapital offense, imposed under any former law of this state, or 
serving a minimum term or terms, whether consecutive or otherwise, 
of imprisonment longer than fifteen years, imposed under any former 
law of this state, becomes eligible for parole after serving a term of 
ten full years' imprisonment. 

Your initial question necessitates an inquiry as to whether a prisoner "serves" 
a portion of his term t'or purposes of R.C. 2967.13 when he is committed to a 
mental health facility pursuant to R.C. 5125.05. In short, does time served in a 
mental institution count towards parole eligibility? 

R.C. 5125.05, as recently amended by Am. Sub. H.B. No. 565 (eff. ll-01-78), 
sets forth the terms and conditions whereby a prisoner in need of psychiatric 
treatment may be transferred from the control of the Department of 
Rehabilitation and Correction to the custody of the Department of Mental Health 
and Mental Retardation. There is clear evidence in R.C. 5125.05 that the General 
Assembly equated time served in a mental health facility with time served in a 
prison for purposes of parole eligibility. Of particular significance is that portion 
of R.C. 5125.05 which provides that "[al prisoner shall be credited with all 
statutory reductions in sentence while in a facility of the department of mental 
health and mental retardation under the same terms and conditions as if he were in 
an institution of the department of rehabilitation and correction." It would be 
highly anomalous to provide for advanced parole consideration based upon a 
prisoner's tenure in a mental health facility while denying him consideration for 
parole on the basis of such custodial residence. 

Moreover, R.C. 5125.05 requires the prison warden who transfers the prisoner 
to inform the Department of Mental Health and Mental Retardation of the date on 
which the prisoner's sentence will expire and establishes expiration of sentence as 
one of three events which may trigger discharge from the mental facility. Quite 
clearly, a prisoner's sentence could not expire while he is in the mental facility 
unless his time spent in such a facility counts towards the various statutory time 
frames relating to the duration of his confinement. 

Finally, iLC. 5125.05 provides that a prisoner discharged from the mental 
facility on the grounds that he ceases to be a mentally ill person is to be returned 
to prison "unless an authority empowered to release the prisoner from custody 
under the criminal sentence has notified the department that the prisoner hrw been 
paroled ..••" Clearer recognition of an opportunity for parole while confined in 
the mental facility would be difficult to imagine. 

Since consideration for parole is a statutory right, I must conclude that the 
Department of Rehabilitation and Correction, through the Parole Board of the 
Adult Parole Authority, must hear and consider a prisoner for parole when such a 
prisoner becomes statutorily eligible for consideration for parole, albeit the 
prisoner is then committed to a facility operated by the Department of Mental 
Health and Mental Retardation. 

It is my understanding that you are also concerned with the practical matter 
of transferring the prisoner t:.ack to the penal institution for the parole hearing. It 
is clear from R.C. 5125.05 that, except for discharge under one of the three 
conditions set forth therein, no prisoner admitted to a Department of Mental 
Health and Mental Retardation facility is permitted to leave the custody of the 
facility without the approval of the Director of Rehabilitation and Correction. 
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This prov·•non, however, provides implicit authority for the Department of 
Rehabilitation and Correction to effect the return of a prisoner for the purpose of 
a parole hearing by the Adult Parole Authority because any such transfer would 
necessarily be with the "approval" of the latter director. 

Because I have concluded that it is mandatory for the Adult Parole Authority 
to consider for parole those prisoners transferred to the custody of the Department 
of Mental Health and Mental Retardation pursuant to R.C. 5125.05, the issue then 
arises as to the effect of a grant of parole upon the custody exercised over the 
parolee-patient by the Department of Mental Health and Mental Retardation. Your 
specific question is whether a parole under these circumstances results in the 
ultimate release of the prisoner from the mental institution. 

Any such inquiry must oegin with an analysis of the three statutory standards 
for discharge expressly set forth in R.C. 5125.05: 

A prisoner admitted to a facility of the department of mental 
health and mental retardation shall be discharged when any of the 
following occur: 

(A) He ceases to be a mentally ill person subject to 
hospitalization by court order or a mentally retarded person subject 
to institutionalization by court order; 

(B) The head of the facility to which he was admitted 
determines the hospitalization to be no longer advisable; 

(C) His sentence expires or is otherwise suspended or terminated 
by proper legal authority. 

Quite clearly, a grant of parole does not qualify as a determination that the 
prisoner has ceased to be mentally ill or retarded, nor is it a determination that 
hospitalization is no longer advisable. Hence, parole does not satisfy either of the 
initial tests regarding discharge. It is equally clear that parole is not an expiration 
or termination of sentence. R.C. 2967.Ol(E) defines parole as a release from 
confinement subject to supervision during the remainder of the inmate's sentence. 
Does parole constitute a "suspension" of sentence for purposes of the third 
discharge test? I conclude that it does not. Parole is a suspension of confinement 
in a facility operated by the Department of Rehabilitation and Correction, not a 
suspension of the prisoner's sentence. State ex rel. McKee v. Cooper, 40 Ohio St. 
2d 65 (1974). Unlike a release on shock probation pursuant to R.C. 2947.061 (an 
example of suspension of sentence) time served on parole is counted towards 
completion of sentence. 

I therefore conclude that the grant of parole does not effect the release or 
discharge of a prisoner committed to a mental health facility operated by the 
Department of Mental Health and Mental Retardation. Before a committed 
prisoner may be discharged, he must meet one ot the three tests enumerated in 
R.C. 5125.05 as a condition precedent to discharge. 

R.C. 2967.0l(E) authorizes the Adult Parole Authority to grant parole subject 
to terms prescribed in published rules and official minutes. See Rose v. 
Haskins, supra. Hence, the Adult Parole Authority may simply grant parole 
or, in the alternativ.;, expressly condition the effective date of parole upon 
the prisoner's attainment of any one of the three discharge conditions 
enumerated in R.C. 5125.05. In either event, the granting of parole does not, 
in and of itself, constitute any warrant for release of the parolee fror.-, the 
physical custody of the Department of Mental Health and Mental Retar•_,-,tion 
absent compliance with the conditions for discharge enumerated ';, R.C. 
5125.05. 
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In specific answer to your question, it is my opinion, and you are advised, 
that: 

1. In accordance with R.C. 2967.13 the Ohio Adult Parole Authority, 
through the Parole Board, must consider for parole those 
individuals who have been transferred to the custody of the 
Department of Mental Health and Mental Retardation from state 
penal institutions or reformatories pursuant to the provisions of 
R.C. 5125.05. 

2. The Department of Rehabilitation and Correction has the 
authority to effect the return transfer of a prisoner, transferred 
pursuant to R.C. 5125.05 to a mental health facility, for the 
limited purpose of holding the required parole hearing by the 
Adult Parole Authority. 

3. The granting of a parole to a prisone." confined in 11 mental 
institution pursuant to R.C. 5125.05 does not discharge the 
prisoner from the physical custody of the mental institutio\1. A 
prisoner who has been paroled may be discharged from the 
mental institution only upon the occurrence of one of the 
conditions for discharge enumerated in R.C. 5125.05. 




