
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1966 Op. Att’y Gen. No. 66-077 was overruled by 
1972 Op. Att’y Gen. No. 72-030. 
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OPINION NO. 66-077 

Syllabus: 

When a county child welfare board assumes control of a 
school age child and such child is placed by the board in the 
county children's home or in a foster home,the child's district 
of school residence prior to the board's assumption of control 
must pay tuition to another school district in which the child 
subsequently attends school. 

To: James V. Barbuto, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 19, 1966 

I have before me your request for my opinion. The questions 
raised require me to make certain conclusions concerning place­
ment of the financial responsibility for the public education of 
children placed in "foster homes" by the Child Welfare Board. 
Your request letter indicates that there have been certain in­
stances where school boards have questioned their obligation to 
educate or to pay tuition to other boards for the education of 
these children. 

Your questions read as follows: 

11 1. In situations under Section 2151.35 Ohio 
Revised Code, paragraph B where the court 
grants temporary or perman~nt custody to the 
child welfare board, does the court also have 
jurisdiction to determine which school district 
must bear the cost of education as the court 
has if he places the child directly under par­
agraph A of the same section? 
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"2. Where the Child Welfare Board, without an 
order from the court, by agreement or acquies­
cense assumes control of a child and places 
this child in a foster home in a different 
school district, does the school district 
wherein a parent lives have the obligation to 
pay the school district where the child attends 
tuition for his education? 

"3. Assuming that the parents move from one 
district to another, does the obligation for 
tuition payments also move or is it settled 
on the original district of residence of a 
parent at the time of placement?" 

Respectfully, I must decline to answzr your first question 
because it asks me to define the powers of a court of this state 
and to do so would not in my opinion be a proper function of this 
office. Even so, I feel that the conclusions expressed herein 
will adequately resolve the problems you present. 

Your second and third questions raise issues previously 
considered by the then Attorney General in Opinion No. 2044, 
Opinions of the Attorney General for 1961, page 100. The 
syllabi of that opinion read as follows: 

"l. The education in public schools of 
children who are inmates of county children's 
homes and who are placed by the homes with 
foster parents should, under Section 3313.64, 
Revised Code, be at the expense of the re­
spective school districts in which such chil­
dren were school residents at the time of 
placement in such homes. 

"2. Where the legal residence of the 
parents of a child placed in a children's 
home can not be determined, the school resi­
dence of such child under Section 3313.64, 
Revised Code, is that of the district in 
which the child was found. 

"3. Where an inmate of a county chil­
drens' home is placed with foster parents 
residing outside of the school district in 
which the home is located, the school dis­
trict in which the foster home is located 
may not refuse to provide schooling for such 
child, since Section 3313.65, Revised Code, 
provides that inmates of a county children's 
home shall have the advantages of the pub­
lic schools; but the tuition required by 
Section 3313.64, Revised Code, must be paid." 

It is stated at page 104: 

"***I cannot believe that it would 
have intended the detailed system of sharing 
the cost of educating children placed in a 
county children's home to be circumvented by 
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such a simple stratagem as that of placing 
such children in foster homes. * * * 

"* * * * * * * * *" 

Your second question implies that the result might differ 
if control of the children is obtained by the child welfare 
board by means other than a court order. Opinion No. 2044, 
supra, applied the same rule to children committed by a court 
or other means, and I concur in this reasoning. 

The latter portion of your second question inquires as to 
whether the school district where the parent lives at the time 
the child welfare board obtains contr·ol has the obligation to 
pay tuition. As a practical matter this probably would be the 
result in most cases. However, this would not be an accurate 
statement of the law. The 1961 opinion, supra, applying Sec­
tion 3313.64, Revised Code, indicates the correct rule which 
may be stated, as applied to the facts you present, as follows. 

When a county child welfare board assumes control of a 
school age child and such child is placed by the board in the 
county children's home er in a foster holl'.e, the child's dis­
trlct of school residence prior to the board's assumption of 
control m'..lst pay tuitio:1 to another school dist?>ict in which 
the child subsequently attends school. 

The answer to question two therefore must be qualified to 
the extent that the child's previous district of school resi­
dence must pay the tuition. This may or may not be where the 
parents live since the child may have been a "ward of an actual 
resident"; therefore, a school resident within the meaning of 
Section 3313.64, Revised Code. 

The answer to your third question must also be qualified. 
As previously stated the child's district of school residence 
at the time the child welfare board assumes control of a child 
must pay tuition to the subsequent district. The previous 
school· residence of the child is determinative and not the 
residence of the parents. Therefore, if the parents move 
this does not in any way affect previous school districts' 
obligation to pay tuition. (Opinion No. 2044, Opinions of 
the Attorney General for 1961, page 100, approved and followed). 

It should be noted that these children are always entitled 
to a free public education. The problem is which school district 
is financially obligated for the tuition payments. This being 
true, school boards should never deny such children admission to 
the schools on the ground that their district is not liable for 
tuition. Problems of reimbursement may be resolved after admis­
sion and should not interfere with or delay a child's education. 
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