
Note from the Attorney General’s Office: 

1941 Op. Att’y Gen. No. 41-3955 was overruled by 
1990 Op. Att'y Gen. No. 90-023.
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3955 

SALARY - ELECTIVE COUNTY OFFICERS - RECEIVE FOUR 

FULL ANNUAL SALARIES-COMMENCE FIRST DAY OF TERM 

- END SAME DAY FOUR YEARS THEREAFTER - PERIOD, 

GREATER OR LESS THAN FOUR FULL CALEXDAR YEARS. 

SYLLABUS: 

Elective county o fjicers whose terms commence on a certain day in 

the month, such as the first Monday in January, and continue for a period 

of four years, are not entitled to salary for that part of the year prior to 

the commencement of their term, but are to receive four full annual 

salaries for a period commencing on the first day of their term, and end­

ing on the same day four years thereafter, even though such period may 

be greater or less than four full calendar years. 

Columbus, Ohio, July 2, 1941. 

Hon. Frederick L. Orum, Prosecuting Attorney, 

Cadiz, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter containing the following 

request for my opinion: 

"The State Examiner is now here in Cadiz and while work­
ing on the Clerk of Court's records discovered that this county 
had at the beginning of her term, which was the 6th of January, 
1941, paid her only proportionately for the month of January, 
that is docked her for the first six days, and gave it to the out­
going Clerk, Mr. Love. This practice has been followed gener­
ally in all the offices even in my own. When this was done in 
my case I felt personally it was legally wrong, but due to my 
personal connection with the question I said nothing. 

In connection with the Clerk's question the Examiner has 
cited G. C. 2876 which provides the term of Office for the Clerk 
and also G. C. 2989 which provides that such Clerk shall receive 
an annual salary monthly. I agree with the Examiner that under 
the law the Clerk's salary as well as the other officers, is their 
annual salary divided into 12 payments." 
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In answer thereto, Section 2867, General Code of Ohio, provides that 

the clerk of the court of common pleas shall assume office on the first 

Monday of January next after his election, and shall hold said office for 

a period of four years. From this, it follows that until the first Monday 

of January following his election, the successful candidate is not the 

clerk of courts of the county and is not entitled to the rights and privileges 

of his office, nor to perform the duties of such office. It is well established 

that a public officer has no right to receive his salary until his term com­

mences or until he commences to render the services called for by his 

office. This is well set out in the case of United States v. Flanders, 112 

U.S., 88, 91; 28 L. Ed. 630, 631, where the Court said: 

"But, we are of opinion that the statute is satisfied by hold­
ing that his title to receive or retain or hold or appropriate the 
commissions as compensation, does not arise until he takes and 
subscribes the oath of affirmation, but that, when he does so, his 
compensation is to be computed on moneys collected by him, 
from the time when, under his appointment, he began to perform 
services as collector, which the Government accepted, provided 
he has paid over and accounted for such moneys." 

A similar rule was early adopted by the Supreme Court of this state 

in the case of Ex Parte, Lawrence, 1 O.S., 431, when the Court said: 

"Where the duties of a public officer, entitled to an annual 
salary, continue through the entire year, the salary accrues and 
becomes payable for the space of time only during which the 
duties are required to be performed." 

From this it seems apparent that the clerk and other county officers are 

not entitled to receiv.e any salary for that part of the year prior to the 

time when their term commences. Section 2 86 7, General Code, provides 
that the term shall commence on the first Monday in January following 

the election. 

Section 2989, General Code, provides that each county officer shall 

receive an annual salary payable in monthly installments. The word 
"annual" is defined in Webster's New International Dictionary as: 

"Performed or accomplished in a year; reckoned by the 
year; as the annual motion of the earth." 



ATTORNEY GENERAL 531 

However, it is well established that there are many types of annual per­

iods other than the calendar year. It is possible to have a fiscal year 

commencing on almost any day of the year and yet to keep books and 

records on an annual basis, that is, a basis of twelve months, fifty-two 

weeks or three hundred and sixty-five days. From this it follows that 

the county officers are entitled to receive an annual salary payable in 

monthly installments for a period of four years from and after the day 

on which they first take office. Such a rule is indicated in Ex Parte Law­

rence, supra, where the Court said: 

"But where the duties of an officer, entitled to an annual 
salary are of such a nature that all his duties for the year may 
be performed and completed within less time than the year, the 
compensation for the entire year would be payable, in case the 
duties required by law for the year are performed, although the 
office might be abolished before the end of the year; and, in 
such case, where there is only a partial performance before the 
abolishment of the office, the compensation should be apportioned 
to the duties performed, and not to the lapse of time." 

From the foregoing, it is apparent that if, due to the changes of the 

date on which the first Monday in January occurs, the clerk and other 

county officers do not serve four full periods of twelve months, fifty­

two weeks, or three hundred and sixty-five days, they still would be en­

titled to the full salary for four years. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that elective 

county officers do not serve full periods of twelve months, fifty-two 

such as the first Monday in January, and continue for a period of four 

years, are not entitled to salary for that part of the year prior to the 

commencement of their term, but are to receive four full annual salaries 

for a period commencing on the first day of their term, and ending on 

the same day four years thereafter, even though such period may be 

greater or less than four full calendar years. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




