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EMPLOYEES OF A BOARD OF TRUSTEES OF A COUNTY 

LIBRARY DISTRICT ARE NOT ENTITLED TO SICK LEAVE­

§§3375.19, 3375.20, 143.29, R.C. 

SYLLABUS: 

Employees of a board of trustees of a county library district created pursuant 
to Section 3375.19 or Section 3375.20, Revised Code, are not employees entitled to 
sick leave under Section 143.29, Revised Code. 

Columbus, Ohio, March 8, 1961 

Hon. George E. Martin, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The chairman of the board of trustees of the Portage County 
District Library has requested an opinion concerning the eligi­
bility of the employees of the Portage County District Library for 
sick leave in accordance with section 143.29 of the Revised Code. 
These employees contribute to the Public Employees Retirement 
System. 

"Last year the state of Ohio contributed Three Thousand 
dollars to the operation of this library and approximately Sixty­
three Thousand dollars from intangible tax made up the balance of 
their income. 

"Section 3375.40 of the Revised Code, paragraphs (G) and 
(H) gives the board of trustees the authority to hire employees 
and make rules and regulations concerning the operation of the 
library. 

"We are informed that the manual put out by the State Library, 
called the Library Trustees Manual, states that the board of 
trustees may follow the state statute with regard to sick leave but 
that it is not mandatory. 

Therefore, we would like you to answer the following 
question: 

"Is it mandatory that employees of a board of trustees of 
a county library be granted sick leave in accordance with section 
143.29 of the Ohio Revised Code?" 



95 ATTORNEY GENERAL 

Section 143.29, Revised Code, to which you refer, provides: 

"Each full-time employee, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state, and each full-time employee in the 
various offices of the county service and municipal service, and 
each full-time employee of any board of education, shall be en­
titled for each completed month of service to sick leave of one 
and one-fourth work clays with pay. * * *" 
Employees of a county library district are obviously not in the serv­

ice of a municipal corporation, or of a board of education. The question, 

therefore, is whether such employees are in the county service or whether 

their salaries are paid in whole or in part by the state within the purview 

of the section. To ascertain the answers to these questions, it appears ad­

visable to review the statutes pertaining to such districts. 

Section 3375.19, Revised Code, provides for the creation of a county 

library district composed of all the local, exempted village, and city school 

districts in the county which are not within the territorial boundaries of an 

existing township, school district, municipal, county district, or county 

free public library. The question of creation of such a district is submitted 

to the voters of the proposed district pursuant to resolution of the board 

of county commissioners. 

Section 3375.20, Revised Code, also provides a method for creation 

of a county library district. In this case, the district is created by agreement 

of the trustees of existing public libraries and of the taxing authorities of 

the subdivisions concerned. 

·when a county library district is established the free public library of 

the district is under the control and management of a seven member board 

of library trustees who are appointee! by the judges of the court of common 

pleas and by the board of county commissioners. (Section 3375.22, Revised 

Code.) 

A board of trustees of a county library district is a body politic and 

corporate. In this regard, Section 3375.33, Revised Code, reads: 

"The boards of library trustees appointed pursuant to sections 
3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375. 15_, 3375.22, and 3375.30 of the 
Revised Code are bodies politic and corporate, and as such are 
capable of suing and being sued, contracting, acquiring, holding, 
possessing, and disposing of real and personal property, and of 
exercising such other powers and privileges as are conferred upon 
them by law." Emphasis aclclecl) 
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Referring to Section 3375.33, s11pra, it is stated in the head11otes of the 

case of Miller v. Akron Public Library, 60 Ohio Law Abs., 364 CP) : 

"1. Under this section the legislature made all the various 
library boards politic and corporate, and as such capable of suing 
and being sued, contracting and being contracted with, acquiring, 
holding, possessing and disposing of real and personal property, 
and of exercising such other powers and privileges as are con­
ferred upon them by law, thus making them separate and distinct 
entities or bodies politic and corporate, separate and apart from 
the municipality, the county, the school board, etc., and not agents 
of said bodies politic:." 

Speaking specifically of a county library district, it was concluded in 

Opinion No. 2994, Opinions of the Attorney General for 1953, page 387, 

that such a district is a "political subdivision" under the provision of the 

motor vehicle financial responsibility law, reading "any motor vehicle 

owned by the United States, this state, or any political subdivision of this 

state or any municipality therein." ( Section 6298-91, General Code, Section 

4509.71, Revised Code.) 

Since the county library district is operated exclusively by the board 

of trustees, and since the board is designated a body politic and corporate 

by statute, and in view of Miller v. Akron and Opinion No. 2994, supra, 

I am of the opinion that a board of trustees of a county library district must 

be considered an entity separate and apart from the county for the pur­

poses of Section 143.29, snpra; and in reaching this conclusion, I find that 

I am in accord with the reasoning of one of my predecessors as stated in 

Opinion No. 2077, Opinions of the Attorney General for 1950, page 535. 

That opinion dealt with the question whether employees of a school library 

district were entitled to sick leave pursuant to the then existing Section 

486-17c, General Code now Section 143.29, Revised Code), and my prede­

cessor concluded : 

"1. Employes of a library created under the prov1s10ns of 
Section 7635, General Code, 115 O.L., part 2, page 278, arc not 
employes entitled to sick leave pursuant to Section 486-17c, Gen­
eral Code. 

"2. The board of library trustees has the power pursuant 
to Section 7630, paragraphs 7 and 8, of the General Code, to make 
rules and regulations governing sick leave benefits for its em­
ployes." 
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At page 540 of said Opinion No. 2077, it is stated: 

"It may be seen from the above quoted statutes that such a 
library is entirely separate and has no connection with the county. 
It is not a county function but separate from the county. 

"It is therefore my opinion that an employe of a library 
created pursuant to Section 7635, General Ce>de, 115 O.L., pt. 2, 
page 279, is not a full-time employe in the county service, as that 
term is used in Section 486-17, General Code. 

"The next question is whether they are employes of a board 
of education. It is my opinion that they are not." 

Having concluded that the employees in question are not in the serv­

ice of the county, the question remains whether their salaries are paid in 

whole or in part by the state. 

Funds for the operation of a county library district are provided by a 

tax on the taxable property of the district. In addition, the district may 

receive some aid from the state. Amended Substitute House Bill No. 831 of 

the 103rd General Assembly, the general appropriations act, appropriated 

$543,600 to the state library board to be used for library aid. The board 

administers this fund and allocates it among libraries in the various counties 

of the state. The amount allocated is for general use; and, although possibly 

some part of it might be used for salaries, such would be at most an in­

direct payment to the employees concerned, and not, in my opinion, a 

payment of salary by the state within the purview of Section 143.29, 

Revised Code. (See Opinion No. 1302, Opinions of the Attorney General 

for 1960, issued on April 25, 1960.) 

Answering your specific question, therefore, it is my opinion and you 

are advised that employees of a board of trustees of a county library district 

created pursuant to Section 3375.19 or Section 3375.20, Revised Code, are 

not employees entitled to sick leave under section 143.29, Revised Code. 

Respectfully, 

:MARK lVlcELROY 

Attorney General 


