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OPINIONS 

r. CORONER, ACTING-COUNTY WHERE POPULATION 
LESS THAN FOUR HUNDRED THOUSAND-APPOINTED 
UNDER SECTION 2829 G. C., PRIOR TO ITS AMENDMENT 
BY 96 GENERAL ASSEMBLY, EFFECTIVE OCTOBER 12, 

1945, ENTITLED TO RECEIVE UP TO SAID DATE FEES 
ALLOWED CORONERS BY SECTION 2866 G. C.-NOT EN­
TITLED TO DIFFERENCE BETWEEN FEES SO RECEIVED 
AND ONE HUNDRED AND FIFTY DOLLARS AS PRO­
VIDED BY SECTION 2866-1 G. C. 

2. CORONER REGULARLY ELECTED AND QUALIFIED­
ABSENT FROM COUNTY-MILITARY SERVICE-ENTI­
TLED TO FULL COMPENSATION PROVIDED BY LAW 
FOR HIS OFFICE-NO DEDUCTION MAY BE MADE OF 
ANY AMOUNT PAID TO ACTING CORONER OR ASSIS­
TANT CORONER FOR SERVICES DURING ABSENCE OF 
CORONER. 

SYLLABUS: 

1. An acting coroner in a county having a population of less than four hun­
dred thousand, who was app.ointed pursuant to Seotion 28W of the General Code, 
prior to its amendment by the 96th General Assembly, effective October 12, 1945, 
was entitled to receive up to said date ,the fees allowed coroners by Section 2866 
of the Genera,! -Code, but ,was not entitled under any circumstances, to the difference 
between the fees so received and the sum of one hundred and fifty dollars as 
provided by Scetion 2866-1 General Code. 

2. When a regularly elected and qualified coroner is absent from the county 
by reason of military service he is entitled to .the full compensation provided by law 
for his office, without deduction of any amount paid to an acting coroner or assistant 
c•Jroner for services rendered during his absence. 
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Columbus, Ohio, January 26, 1946 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows : 

"Section 2866-1 of the General Code, reads as follows: 

'In counties having a population, according to the last federal 
census, of less than four hundred thousand the total compen­
sation paid to the coroner as fees, under all sections of the 
General Code, in no case shall exceed five thousand dollars per 
annum or be less than one hundred and fifty dollars per annum. 
If the fees in any one year are less than the minimum compen­
sation allowed by law then such coroner shall be allowed the 
difference up to one hundred and fifty dollars to be paid by the 
county commissioners out of the emergency or contingent fund.' 

In a county whose population is less than one hundred 
thousand, the coroner is absent from the county by reason of 
serving in the armed forces, and during his absence the county 
commissioners have appointed a physician to serve as acting 
coroner. This acting coroner has drawn fees in accordance with 
Section 2866, General Code, for each inquest. The total fees 
drawn by such acting coroner amount to $78.10. 

May we respectfully ask your opinion on the following 
questions: 

I. Is such acting coroner, who has served during the entire 
year, entitled to the difference between the fees drawn 
by him and the minimum compensation provided in said 
section 2'866- 1 General Code? 

2. ·while the regularly elected and qualified coroner has 
been absent from the county during the year, would he 
be entitled to the minimum compensation provided for 
the office, or should the fees drawn by the acting coroner 
be deducted from the minimum compensation, and the 
coroner be entitled to the balance remaining after such 
deduction?" 

Prior to October 12, 1945, the effective date of Senate Bill No. 92 

i-,assed by the recent General Assembly, Section 2866 General Code was 

in effect reading as follows : 
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"Coroners shall be allowed the following fees: For view 
of dead body, three dollars; for drawing all necessary writings, 
for every one hundred words, ten cents; for traveling each mile, 
ten cents; when performing the duties of sheriff, the same fees 
as are allowed to sheriffs for similar services." 

Section 2866-r General .Code then in effect, provided as follows: 

"In counties having a population, according to the last fed-
eral census, of less than four hundred thousand the total com­
pensation paid to the coroner as fees, under all sections of the 
General Code, in no case shall exceed five thousand dollars per 
annum or be less than one hundred and fifty dollars per annum. 
If the fees in any one year are less than the minimum compen­
sation allowed by law then such coroner shall be allowed the 
difference up to one hundred and fifty dollars to be paid by the 
county commissioners out of the emergency or contingent fund." 

Both of the sections above quoted were repealed by the act above 

referred to, and in their place there was enacted Section 2855-3 General 

Code, fixing the compensation of all coroners on the basis of a mini­

mum salary of $400 in counties having a population under 25,000 and a 

graduated scale of additional compensation upon that minimum based on 

population. By the same act Sections 2855-4 to 2855-18 of the General 

Code were enacted, relating to the office of coroner. 

By the same act Section 2829, General Code, was amended. Prior to 

its amendment that section read as follows: 

"\1/hen the office of coroner becomes vacant by death, resig­
nation, expiration of the term of office or otherwise, the county 
commissioners shall appoint a suitable person to fill the vacancy. 
When, for thirty clays or more, the coroner is to be absent from 
the county, is in military service, or unable from sickness or 
other causes to discharge the duties of his office, the county 
commissioners shall appoint a suitable person as acting coroner. 
Such appointees shall have the qualifications required of coroners 
and shall give bond and take the oath of office as prescribed for 
the coroner. When such person is temporarily acting in the 
capacity of coroner he shall receive the compensation equivalent 
to that allowed by law to coroners in such cases. The health com­
missioner of a general health district may be appointed as acting 
coroner when the coroner is temporarily absent from the county 
and in such capacity shall be entitled to the fees provided by law. 

When both the coroner and the acting coroner are absent 
from the county, or unable from sickness or other cause to dis­
charge the duties of his office, a justice of the peace of the county 
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shall have the powers and duties of the coroner to hold inquest 
in the presence of the county sheriff or deputy sheriff. When 
acting in the capacity of coroner, a justice of the peace may re­
ceive the fees allowed by law to coroners in such cases." 

(Emphasis added.) 

As amended, said Section 2829 was given the following reading: 

"vVhen the of-fice of coroner becomes vacant by death, resig­
nation, expiration of the term of office or otherwise, or when 
the coroner becomes permanently unable to perform the duties 
of coroner, the county commissioners shall appoint a person with 
the qualifications of a coroner to fill the vacancy, who shall give 
and take the oath of office as prescribed for the coroner. When 
the coroner is absent temporarily from the county, or when on 
duty with the armed services of the United States or the state 
militia, or with the American Reel Cross, or when unable to dis­
charge the duties of his office, the coroner may appoint a person 
with the qualifications of coroner to act as coroner during such 
absence, service or disability." 

1. Taking up your questions in their order, it will be observed that 

Section 2829 General Code, as it originally stood, provided for an acting 

coroner to be appointed by the county commissioners "When, for thirty 

days or more, the coroner is to be absent from the county, is in military 

service, or unable from sickness or other causes to discharge the duties 

of his office." It was further provided that such appointee should have 

the qualifications required of the coroner, should give bond and take the 

oath of office, but no term of office was prescribed and plainly his tenure 

would only be until such time as the coroner returned to his post. That 

such appointment was regarded as purely temporary is shown by the 

language of the statute in providing that "when such person is tempo­

rarily acting in the capacity of coroner he shall receive the compensation 

equivalent to that allowed by law to coroners in such cases." That com­

pensation was the compensation allowed by Section 2866 which 1 have 

hereinabove quoted. Since such temporary appointee could not be said 

to have been appointed for a year or for any term, I consider that the 

provision of Section 2866-1 supra, guaranteeing to the coroner a mini­

mum of $150.00 per annum would not apply to such acting coroner. The 

use of the words "such cases" appears to me to relate to the specific fees 

which he was allowed by Section 2866. The provision of Section 2866-1, 

giving the coroner a certain minimum compensation for each year appears 
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to me to have been based upon the fact that he is elected for a definite 

term consisting of four years. If in any one of his four years of office, 

his compensation did not reach $r 50.00, the deficit was to be paid out 

of the county treasury. 

On September 27, 1945, I had occasion to render an opinion as to the 

effect on a coroner who was then in office, of the repeal of Sections 2866 

and 2866- I of the General Code, and held: 

"The provisions of Section 2855-3, General Code, enacted 
by the 96th General Assembly will not be operative to change the 
compensation of a coroner who is in office at the effective elate of 
said enactment, and he will continue during his then existing term 
to receive the compensation provided by the law in force when 
such term began." (Opinion No. 469.) 

That opinion was grounded on an interpretation of Section 20 of 

Article II of the Constitution, which reads: 

"The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of of-fice and the compensation of 
all officers; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term, unless the office be abolished." 

It must be quite evident that the principle underlying that opinion 

must be confined in its application to the duly elected coroner, and that 

so far as concerns an "acting coroner" whd had been appointed by the 

c0unty commissioners and was serving at the time of the repeal of the old 

sections, both his office and the basis for his compensation ceased to exist. 

As hereinabove pointed out, said original Section 2829 was amended 

by the new act, which became effective October 12, 1945. Thereafter there 

was no such officer known to the law as acting coroner. The section as 

amended provided that the coroner might appoint some one to act during 

liis absence, but said nothing about compensation for such appointee. The 

new act did, however, P'rovide in Section 2855-17 that the coroner 

might appoint assistant coroners, one of whom might be designated as 

chief deputy, and it is further provided by Section 2855-18 that such 

deputy and assistant coroners should receive salaries to be fixed by the 

coroner and payable from the county treasury, all within the aggregate 

amount appropriated by the county commissioners for the office. 
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Accordingly, even if an acting coroner, so called, who was appointed 

under the old law, was allowed to continue throughout a year and beyond 

the time of the effective date of the new act, the principle underlying that 

opinion would in no way operate to give him the right to continue to 

draw compensation on a scale specified in the statute which had been 

repealed. After such effective date his compensation would be whatever 

the coroner chose to allow. 

2. Your second question relates to the rights of the coroner to his 

compensation during his absence in military service. The question is 

raised whether there should be deducted from his compensation the 

amounts drawn by the acting coroner. 

It will be noted at the outset that the statutes to which I have referred 

do not provide that the compensation to be paid either the acting coroner 

or the deputy or assistant coroner shall in any case be deducted from the 

compensation prescribed by law for the coroner. It is well settled that 

aH elected public officer has a right to his salary even though he may be 

absent from his work for a considerable time. 46 C. J. 1014; 43 Am. Juris. 

161. This proposition has been the subject of discussion in a number of 

opinions of this office. See 1940 Opinions, Attorney General, page 982; 

r942 Opinions, Attorney General, page 637. The syllabus of the opinion 

last referred to, reads as follows: 

"Where a county prosecuting attorney or a county engineer 
enlists in some branch of the military service or is drafted into 
the service of the United States Government during the present 
war, each would carry the responsibility for his position during 
his absence in such service and would be entitled to receive the 
salary pertaininng thereto." 

The case of State, ex rel. Clinger v. White, 143 0. S. 175, decided 

April 12, 1944, is decisive of the question of the right of an elected 

county officer to receive his salary although he is absent in the military 

services and his duties have been performed by someone else who was 

i,::tid by the county. It was held in that case: 

"Where there is no specific provision of statute on the sub­
ject, the incumbent of a county office does not lose title to his 
office or his right to the salary or compensation connected there­
with by reason of mere absence from the county." 
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The court referred to the provisions of Section 2397-1 General Code, 

which authorizes the county commissioners to declare vacant the office 

of any county officer who should be absent from the county for, ninety 

consecutive days except in cases of sickness or injury, and to Section 

2397-2 General Code, which provides that the foregoing provision should 

not apply to a county officer while in the active military service of the 

United States, and the court further held: 

"A prosecuting attorney who enlists in such service does not 
by reason of his absence while in such service vacate his office as 
prosecuting attorney, and upon demand is entitled to receive the 
salary prescribed by law." 

The holding in the above case applies with equal force to a coroner, 

and it appears clear that when he is absent from his office on military 

service, he is entitled to the compensation prescribed by law, without any 

deduction by reason of compensation received by an acting coroner or 

assistant coroner during his absence. 

In specific answer to your questions it is my opinion: 

I. An acting coroner in a county having a population of less than 

four hundred thousand, who was appointed pursuant to Section 2829 of 

the General Code, prior to its amendment by the 96th General Assembly, 

effective October 12, 1945, was entitled to receive up to said date the fees 

allowed coroners by Section 2866 of the General Code, but was not entitled 

under any circumstances, to the difference between the fees so received 

and the sum of one hundred and fifty dollars as provided by Section 

2866- I General Code. 

2. When a regularly elected and qualified coroner is absent from 

the county by reason of military service he is entitled to the full compen­

sation provided by law for his office, without deduction of any amount 

paid to an acting coroner or assistant coroner for services rendered during 

hi~ absence. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




