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OPINION NO. 82-022 

Syllabus: 

Although R,C, 2101.19 impliedly authorizes a probate court judge to 
sell marriage certificates providing the cost does not exceed one 
dollar, Ohio Const. art. IV, §S(B) prohibits the judge from retaining 
the proceeds personally. Such proceeds must be paid over to the 
county pursuant to R.C. 325.27. (1934 Op. Att'y Gen. No. 2596, vol. I, 
p. 562, overruled.) 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, April 26, 1i82 

June 1982 
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I have before me your request for my opinion concerning the authority of a 
probate judge to sell "marriage certificates" and to retain the profits from such 
sale personally. You have stated that the certificates are not required by law but 
are purchased because applicants for marriage licenses often desire to have a 
decorative marriage certificate or because they are under the impression that the 
certificate and the $1.00 fee are required by law. Your specific questions are: 

I. In the absence of express statutory authority, is a judge of a 
probate court authorized, either directly or by the use of court 
personnel, to sell merchandise in connection with a license, order or 
document issued by the court and retain the proceeds personally? 

2, Does Section 2101,19, Revised Code, or any other provision of 
Ohio law, authorize, either expressly or impliedly, the sale of 
merchandise by a probate court judge in the manner specified in 
question number one, above, and the retention of the proceeds of such 
sales personally? 

3, If the answer to questions one or two are in the affirmative, is 
this privilege a "perquisite" which is prohibited by Article IV, Section 
6, of the Ohio Constitution? 

4. What is the proper disposition of the proceeds from such sales? 

As you recognize in your third question, Ohio Const. art. IV, S6 apparently 
prohibits a probate court judge from selling merchandise in connection with a 
license, order or document issued by the court and retaining the proceeds from such 
sale personally. Ohio Const. art. IV, S6(B) provides that: "[t] he judges•••of all 
courts of record established by, law, shall, at stated times, receive, for their 
services such compensation as may be provided by law•••• Judges shall receive 
no fees or perquisites••••" I have previously agreed with one of my 
predecessors in concluding that the prohibition against the receipt of fees or 
perquisites set forth in art. IV, SS applies to all judges. 1973 Op. Att'Y Gen, No. 73­
081; 1969 Op. Att'Y Gen. No. 69-131. 

Although the Constitution clearly prohibits a judge from receiving any 
perquisites, that term is not defined therein. I, therefore, must resort to the 
common usage of the term. R.C. 1.42. A "perquisite" is defined as "something 
additional to regular profit or pay, resulting from one's position," Webster's New 
World Diction8Jn 1061 (2nd ed. 1978). It is my understanding based on conversations 
between your o ice and a member of my staff that the marriage certificates in 
question are sold by court personnel during their regular working hours on court 
premises. Clearly, b1;1t for the fact that the seller is also the judge exercising 
!lontrol over the court, no such sales could be made. Thus, personal profits 
resulting from those sales are the direct result of the seller's position as judge. It, 
therefore, appears that any personal profit obtained by a prob&te court judge from 
the sale of marriage certificates by court personnel duri,v regular worki,v hours on 
court premises is a perquisite which is prohibited by Ohio Const. art. IV, SS. 
Therefore, in answer to your first question, it is my opinion that a probate court 
judge may not sell merchandise in the manner set forth above and retain the 
proceeds personally. 

Your second question asks whether R.C. 2101.19 or any other provision of Ohio 
law authorizes the action in question. R.C. 2101.19 provides: 

No probate judge or his deputy clerk shall sell or offer for sale 
for more than one dollar any merchandise to be used in connection 
with any license, order, or document issued by the probate court, nor 
shall he make any charge in coMection with the issuance of any 
license, order, or document except that specifically provided by law. 

While R.C. 2101.19 does not expressly authorize a probate court judge to sell the 
enumerated items for one dollar or less, such authority may be logically implied. 
R.C. 2101.19 does not, however, specify what is to be done with the procaeds from 
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any sales impliedly authorized. The disposition of such proceed, is controlled by 
R.C. 325.27 which states: 

Thus, any fee charged for marriage certificates sold pursuant to R.C. 2101.19 and 
collected or received bv a probate court judge must, in accordance with R.C. 
325.27, be received and collected for the sole use of the treasury of the county in 
which he was elected. 

In concluding that a probate court judge may not sell marriage certificates 
and retain the proceeds personally where the sale is made by court personnel during 
regular working hours on court premises, I am not unmindful of 1934 Op. Att'y Gen. 
No. 2596, vol. I, p. 562. That opinion was based in large part upon the reasoning 
that since there was no provision in the General Code permitting a judge to sell 
marriage certificates, the sale was a personal act. The then Attorney General, 
quoting from State ex rel. Pogue v. Lenders, Case No. 152667 (C.P. Hamilton 
County February 10, 1913), stated that: 

[G.C. 2977 (now R.C. 325.27)] requires only fees, charged, etc., 
provided by law to be turned into the public treasury, and as the fees 
for this ornamental paper are not provided by law, it necessarily 
follows that the money collected therefrom is not to be turned into 
the public treasury, but is the property of the person receiving the 
same. 

1934 Op. No. 2596 at 565. The reasoning thus set forth in 1934 Op. No. 2596 does 
not, of course, apply in light of the implied authority for such acts provided by R.C. 
2101.19. G.G. 10501-64, the predecessor of R.C. 2101.19, was enacted subsequent to 
1934 Op. No. 2596 by 1943-44 Ohio Laws 330 (H.B. :J:i6, eff. Feb. 9, 1945). Thus, 
since 1945 there has, in fact, been implied statutory authority for the sale of 
marriage certificates by a probate judge to the extent of one dollar. 

Additionally, 1934 Op. No. 2596 did not consider Ohio Const. art. IV. At the 
time that opinion was written the prohibition against perquisites did not apply to 
judges of probate courts. ~ former Ohio Const. art. IV, 514 ("Th,~ judges of the 
supreme court, and llf the court of common pleas. • .shall receive no fees or 
perquisites•••11). Since the 1968 Modern Courts Amendment, effective May 7, 
1968, the prohibition against the receipt of fees or perquisites has applied to all 
judges, including those of probate courts. Because of the changes in Ohio law 
subsequent to 1934, I do not feel bound by my predecessor's conclusion and, 
accordingly, overrule 1934 Op. No. 2596. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that 
although R.C. 2101.19 impliedly authorizes a probate court judge to sell marriage 
certificates providing the cost does not exceed one dollar, Ohio Const. art. IV, 
§6(8) prohibits the judge from retaining the proceeds personally. Such proceeds 
must be paid over to the county pursuant to R.C. 325.27. (1934 Op. Att'y Gen. No. 
2596, vol. I, p. 562, overruled.) 

June 1982 




