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OPINION. NO. 88-021 

Syllabus: 

Pursuant to 26 U.S.C.A. §§310l(b), 3102(a), and 312l(u)(2), Medicare 
taxes must be deducted from the wages of cemetery sextons hired by a 
township subsequent to April 1, 1986. 

To: Dennis E. Barr, Hardin Coun1y Prosecuting Attorney, Kenton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 30, 1988 

I have before me your request for my opinion concerning the deduction of 
Medicare taxes from the wages of certain township employees. You indicate that 
the Jackson Township Trustees have hired three persons to be cemetery sextons for 
one year. These persons have other sources of income from which all taxes, 
including F.I.C.A. taxes, ar, deducted. Your question is whether the township clerk 
must deduct Medicare taxes from the wages paid to these individuals by the township. 

26 U.S.C.A. §§3101 to 3126, a110 known as the Federal Insurance 
Contributions Act {F.I.C.A.), impose certain taxes on employers and employees. 26 
U.S.C.A. §3101{a) {Supp. 1987) imposes a tax on employees' wages to provide for 
old-age, survivors, and disability insurance. 26 U.S.C.A. §3101(b) (1979) imposes a 
tax on employees' wages to provide for hospital insurance. The;;~ taxes are imposed 
for the purpose of funding, respectiv1?ly, the Social Security program and the 
Medicare program. 26 U.S.C.A. §3101(b)(6) (1979) provides that the hospital 
insurance tax rate on wages received after December 31, 1985 is 1.45 percent. 26 
U.S.C.A. §3102(a) {1979) requires that the employee'::, employer deduct the amount 
of the hospital insurance tax as the wages are paid to the employee. 

Persons employed by a state or a subdivision thereof are exempt from the 
Social Security tax imposed by 26 U.S.C.A. §3101(a). See 26 U.S.C.A. §312l(b)(7) 
(Supp. 1987). Persons employed by a state or subdivision thereof must, however, pay 
the hospital insurance tax imposed by 26 U.S.C.A. §3101(b). See 26 U.S.C.A. 
§3121{u){2) (Supp. 1987). There are several exceptions to this rule. The inost 
important is that those persons who were employed by the same state or subdivision 
thereof prior to April 1, 1986 are not subject to the hospital insurance tax. See 26 
U.S.C.A. §312l(u){2)(C) (Supp. 1987). You have indicated that the persons in question 
were hired after April 1, 1986. Therefore, the exception contained in 26 U.S.C.A. 
§3121(u)(2)(C) does not apply and the amount of the hospital insurance tax must be 
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deducted from their wages. There are numerous other exc 1.!ptions to the requirement 
that employees pay the hospital insurance ta~. See 26 u.s.c.A. §3121 (Supp. 
1987). The fact that the per1;ons in question have oth~r employment does not appear 
to exempt them from the ta:~. and the other exceptione listed in 26 U.S.C.A. §3121 
do not appear to be relevant here. 

Therefore, it is my opinion and yc.1 are ;u:Msed that, pursuant to 26 U.S.C.A. 
§§3101(b), 3102(a), and 312l(u)(2), Medicare taxes :must be deducted 'from the wages 
of cemetery sextons hired by a township subsequent to April 1, 1986. 




