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OPINION NO. 1512 

Syllabus: 

1. Members of a commission selected to frame a munici­
pal charter as provided by Section 8, Article XVIII, of the 
Ohio Constitution are not municipal officers, and candidates 
for election to such commission are not candidates for 
nomination for an elective municipal office within the meaning
of Section 7, Article V, Ohio Constitution, and there is no 
requirement in law that such candidates file petitions in 
accordance with Sections 3513.251 and 3513.252, Revised Code. 

2. The ordinance adopted by the legislative authority
of a municipal corporation under the authority of Section 8, 
Article XVIII, Ohio Constitution, may prescribe the method 
of selection of candidates to be elected to the commission to 
frame a charter. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, November 2, 1964 
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Your request for my opinion reads: 

"This office and our several Boards of 
Elections are experiencing numerous problems
with respect to the proper method of conduct­
ing elections for members of charter commis­
sions for municipal corporations. The method 
of setting up ballots has occasionally been 
disputed, but we are particularly concerned 
with the method of nominating candidates for 
charter commissions. 

11 Two theories have been offered as to the 
proper method: 

11 (1) That members or municipal charter 
commissions are municipal officers like any
others and that therefore their nominations are 
accomplished by reference to procedures pre­
scribed in Chapter 3513 of the Revised Code and 
specifically Section 3513.252. It is objected,
however, that this statute requires such candi­
dates to obtain an unreasonably large number of 
signatures on their petitions, and it is suggest­
ed that the General Assembly never intended this 
statute to apply to these officers. 

"(2) That Article XVIII, Section 8 of the 
Constitution requires the council of the munici-
pal corporation involved to provide by ordinance 
for submission of the question of whether or not 
a commission shall be chosen and that such re­
quirement extends to providing the method for 
electing the members of such commission, including 
the method of nominating candidates therefor. Under 
this interpretation of the Constitution, the council 
could prescribe the form of nominating petition, fix 
the number of signatures required thereon, and pre­
scribe the form of ballot. 

11 I might point out that these elections have 
been held in various municipal corporations, fol-
lowing each of these two theories as to the method." 

Section 8, Article XVIII, of the Ohio Constitution reads: 

The legislative authority of any city or 
village may by a two-thirds vote of its members, 
and upon petit

11

ion of ten per centum of the electors 
shall forthwith, provide by ordinance for the sub­
mission to the electors, of the question, 'Shall a 
commission be chosen to frame a charter.' The or­
dinance providing for the submission of such ques­
tion shall require that it be submitted to the 
electors at the next regular municipal election 
if one shall occur not less than sixty nor more 
than one hundred and twenty days after its passage;
otherwise it shall provide for the submission of 
the question at a special election to be called 
and held within the time aforesaid. The ballot 
containing such question shall bear no party desig-
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nation, and provision shall be made thereon for the 
election from the municipality at large of fifteen 
electors who shall constitute a commission to frame 
a charter; provided that a majority of the electors 
voting on such question shall have voted in the 
affirmative. Any charter so framed shall be sub­
mitted to the electors of the municipality at an 
election to be held at a time fixed by the charter 
commission and within one year from the date of 
its election, provision for which shall be made 
by the legislative authority of the municipality 
in so far as not prescribed by general law. Not 
less than thirty days prior to such election the 
clerk of the municipality shall mail a copy of 
the proposed charter to each elector whose name 
appears upon the poll or registration books of 
the last regular or general election held there­
in. If such proposed charter is approved by a 
majority of the electors voting thereon it shall 
become the charter of such municipality at the 
time fixed therein." 

This section specifically directs that whenever the question
of selecting a commission to frame a charter is presented to 
the electors of a municipality, provision shall be made on the 
nonpartisan ballot for the election of fifteen electors to serve 
as a charter commission. That section does not require that 
a candidate for member of such commission file a pet1t1on. 

Section 7, Article V, supra, reads in part: 

"All nominations for elective state, dis­
trict, county and municipal offices shall be 
made at direct primary elections or by petition 
as provided by law, and provision shall be made 
by law for a preferential vote for United States 
senator; but direct primaries shall not be held 
for the nomination of township officers or for 
the officers of municipalities of less than 
two thousand population, unless petitioned for 
by a majority of the electors of such township 
or municipality." 

The basic question seems to me to be whether members of 
a commission to frame a charter for a municipality are muni­
cipal officers within the meaning of Section 7, Article V, 
of the Ohio Constitution. If this answer is in the affirma­
tive, then it becomes necessary to examine the statutes pro­
viding for the filing of nominating petitions by candidates 
for election as officers of municipal corporations in those 
cases where nominations are not made at a primary election. 
Section 3513,251, Revised Code, controls as to municipalities 
with a population of less than two thousand and those with a 
population in excess of two thousand in which a primary elec­
tion was not held for the nomination of candidates for the 
next preceding regular municipal election, unless such pri­
mary was eliminated solely because the number of candidates 
for any office did not exceed the number to be nominated by 
a political party. Section 3513.252, Revised Code, governs
the nominating petitions to be filed by independent candidates 
in municipalities having a population of more than two thousand 
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where a primary election was held for the preceding regular
municipal election and of candidates in such municipalities 
in which a primary election was eliminated because the number 
of candidates for any office did not exceed the number to be 
nominated by any political party. These sections both provide
that the petitions shall be signed by twenty-five electors or 
a percentage of those voting for governor at the next preced­
ing regular state election in the municipal corporation, which­
ever number is greater. The percentages are not the same in 
the two sections. 

The then Attorney General considered this problem in 
Opinion No. 1021, Opinions of the Attorney General for 1929, 
page 1558. The syllabus reads: 

"1. Candidates for commissioners to 
frame a charter under Section 8 of Article 
XVIII of the Ohio Constitution should be 
nominated as provided by general law,for 
the nomination of other municipal officers. 

"2. Where no nominations have been made 
for such candidates, it is the duty of the 
election officials to provide blank spaces
for such election upon the ballot 1 as pro­
vided in Section 5025 of the General Code." 

The first paragraph of the syllabus, standing alone, sug­
gests at first reading that petitions conforming to present 
Sections 3513.251 and 3513.252, Revised Code, would be re­
quired. The two paragraphs when read together, however, sug­
gest to me that this procedure was held to be preferable but 
not mandatory. I am strengthened in this conclusion by the 
following language which appears at page 1560: 

"In analyzing said Section 8, it will be 
noted that while it is a mandatory requirement 
that the ordinance provide for the time of the 
submission of the question, it apparently is 
not mandatory that the ordinance contain a pro­
vision relative to the election of the commis­
sioners. However, it may be stated, as a gen­
eral practice, that it has been the custom, 
in the adoption of such an ordinance, to enact 
therein express provisions as to the method of 
nominating the candidates who are to be voted 
for as the commissioners to frame a charter. 
See Ellis• Ohio Municipal Code. The form of 
ordinance set out in the text above mentioned, 
after providing for the submission of the ques­
tion as to whether a commission shall be chosen, 
provides in detail the method of selecting the 
candidates for commissioners. Without under­
taking to set forth all of the provisions there­
of it may be stated that it apparently under­
takes to adopt the method provided by statute 
for the nomination by petition of candidates 
for municipal offices. However, it may be 
noted 1n Section 3 of said form that it is pro­
vided that the filing of the certificate and 
nomination papers of candidates shall be made 
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not less than twenty-five days prior to the 
date of election. This provision is signifi­
cant, for the reason that the statutes govern­
ing such cases now provide that such papers 
shall be filed not less than sixty days before 
the election. 11 

Review of Section 8 of Article XVIII of the Ohio Consti­
tution shows that the election provided for therein must be 
held within the period from sixty to one hundred and twenty
days after the legislative authority adopts the ordinance pro­
vided for therein. Both Sections 3513.251 and 3513.252, Re­
vised Code, require that nominating petitions be filed on or 
before the ninetieth day before the date of the election in 
question, being the general election and the ·primary, respec­
tively. Clearly, then, if these sections control to any 
extent, they can control only in part. 

In my opinion, members of a charter commission are not 
municipal officers within the meaning of Section 7, Article V, 
of the Ohio Constitution. Their duties are only those set 
out in Section 8, Article XVIII, supra; that is, they frame 
a charter for the municipality and submit it to the electors 
of the municipality at an elect ion to be held within the desig­
nated time period, This commission does not adopt a charter, 
and I am unable to conclude that the members are public of­
ficers. In State, ex rel. Milburn vs. Pethel, 153 Ohio St., 
1, the syllabus reads in part: 

11 1. A public officer, as distinguished 
from an employee, is one who is invested by
law with a portion of the sovereignty of the 
state and who is authorized to exercise func­
tions either of an executive, legislative or 
judicial character.. 11 

In the course of that opinion, reference was made to 
State, ex rel. Attorne~ General vs. Jennings, 57 Ohio St.,
415, the sylla6us of which reads in part: 

11 2. To constitute a public office against
the incumbent of which quo warranto will lie, 
it is essential that certain independent putrlic
duties, a part of the sovereignty of the state, 
should be appointed to it by law, to be exer­
cised by the incumbent, in virtue of his elec­
tion or appointment to the office, thus created 
and defined, and not as a mere employe, subject 
to the direction and control of some one else. 11 

I am unable to find that a commission elected to frame 
a charter in any way exercises any of the sovereignty of the 
municipal corporation. Only the electors can actually adopt
the charter, It is my conclusion that there is no legal ~e­
quirement that candidates for such commission file petitions
such as must be filed by candidates for election to municipal 
offices. In my opinion, the legislative authority of a muni­
cipal corporation, in passing an ordinance to present to the 
electors the question of framing a charter, may and should 
provide for the election of a commission to frame such 
charter, including the determination of the number of signa-
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tures necessary on any petitions required by such ordinance 
to be filed by the candidates for such commission. 

It is, therefore, my opinion and you are advised: 

1. Members of a commission selected to frame a munici­
pal charter as provided by Section 8, Article XVIII, of the 
Ohio Constitution are not municipal officers, and candidates 
for election to such commission are not candidates for 
nomination for an elective municipal office within the meaning
of Section 7, Article V, Ohio Constitution, and there is no 
requirement in law that such candidates file petitions in 
accordance with Sections 3513.251 and 3513.252, Revised Code. 

2. The ordinance adopted by the legislative authority
of a municipal corporation under the authority of Section 8, 
Article XVIII, Ohio Constitution, may prescribe the method 
of selection of candidates to be elected to the commission 
to frame a charter. 




