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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-MEMBER WH 0 
ON JUNE 30, 1946, OR ANY SUBSEQUENT TIME RETIRED BE­
CAUSE OF HAVING REACHED AGE OF SEVENTY YEARS­
ELECTED TO WITHDRAW ACCUMULATED CONTRIBUTIONS 
-SECTION 486-59 G. C.-THEREAFTER INELIGIBLE FOR 
REGGLAR REEMPLOYMENT IN ANY CAPACITY-PROVI­
SIONS, PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT ACT-SECTIONS 

486-2 THROUGH 486-74 G. C. 

SYLLABUS: 

A member of the pubic employes retirement system who 011 June 30, 19 W or 
at any subsequent time was compelled to retire because of having reached the age 
of seventy years, and who elected, as provided in Section 486-5fl, General Code, to 
withdraw his accumulated contributions, is thereafter ineligible for regular reemploy­
ment in any capacity which comes within the provisions of the public cmployes 
retirement act, Sections 486-32 to 486-74, General Code. 

Columbus, Ohio, October 6, 1948 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, reading as follows : 

"A question has been raised whether a former member of 
the Public Employes Retirement System who left public service 
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after having attained the compulsory retirement age of seventy 
years and elected to accept a refund of contributions rather than a 
retirement allowance is, under the provisions of the last sentence 
of paragraph two of Section 486-59, General Code, eligible to 
return to public service and to membership in the Retirement 
System at a elate subsequent to the refund. 

"The particular case in question involves a man who left the 
public service on June 30, 1946. He returned to public service 
in July, 1948. Would his status have been any different, had he 
returned to seryice since August 31, 1948 ?" 

Section 486-65a, General Code, states the circumstances under which 

membership in the retirement system ceases. This section provides in 

part as follows : 

"Membership shall cease upon refund of accumulated con­
tributions or upon retirement except as provided in Section 486-64 
of the General Code, relative to disability retirement." 

In the case you present, the member in question having reached the 

age of seventy years, left his public service and elected to accept a refund 

of contributions rather than a retirement allowance. This of course 

resulted in his ceasing to be a member of the retirement system. 

Section 486-59, General Code, contains a paragraph which relates to 

the status of members of the retirement system who were either over 

seventy years of age at the time they became members or who thereafter 

attained to that age. This section reads in part as follows: 

"On June 30 following the date upon which he becomes a 
member the retirement board shall retire any employe who was 
over se,venty years of age at the time he became a member and 
shall retire all other members, except elective officers, on the 
June 30 following the date upon which the age of seventy is 
attained. Provided, that until September r, 1948, any member 
having reached the age of seventy years may, upon written appli­
cation approved by the head of his department or institution, be 
continued in service for a period of one year, or any part thereof, 
such applications to expire on the June 30 following the date 
upon which they were filed unless renewed on or before the 
expiration date. On and after September r, 1948, no such appli­
cations for continuation in ser,vice shall be approved, and any 
member who accepts an allowance under Sections 486-59, 486-6o 
or 486-61 of the General Code, or who is compelled to retire at 
the age of seventy years and who ·withdraws his accnmulated 
contributions in lieu of accepting a retfrement allowance shall be 
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ineligible for regular reemployment in any capacity which comes 
uiithin the provisions of the public eniployes retirement act." 

( Emphasis added.) 

Here, it will be noted that any employe coming within the purview 

of the retirement system who has ceased to be a member of the system 

either by accepting a retirement allowance, or who has been compelled 

to retire at the age of seventy years and who has elected to withdraw his 

accumulated contributions in lieu of accepting a retirement allowance, shall 

be ineligible for regular reemployment thereafter. 

Section 486-63b, General Code, contains a provision which would 

appear to constitute an exception to this exclusion from reemployment, 

so far as concerns a member who has been retired and is receiving a 

retirement allowance. This provision, so far as pertinent, is as follows : 

"Until September I, 1948, any employer, as defined by this 
act, may employ any person or persons receiving retirem.ent allow­
ances under the provisions of Sections 486-59, 486-60, and 
486-61 of the General Code, such retired persons hereinafter to 
be referred to as superannuates, provided such employer shall 
formally declare that an emergency exists, * * *" 

(Emphasis added.) 

This section in similar terms has been in effect for a number of years, 

the only difference being that prior to its amendment by the 97th General 

Assembly, June 30, 1947, was the time limit for reemployment, and as 

fixed in a still earlier form, the time limit was June 30, 1945. It should 

be noted that the right here given is not as a privilege or indulgence to 

the employe, but is clearly a grant of power to the employer, based upon 

his declaration that an emergency exists. 

It is significant that while this privilege of rehiring has been granted 

to employers as to superannuates receiving retirement allowances, no such 

authority has been granted as to those who have forfeited their member­

ship by electing to receive a refund of their contributions. 

Attention, however, should be called to Section 486-57, General Code, 

which provides in part as follows: 

"Should a member who separates from his service as a public 
employe and relinquishes his membership in the retirement system 
through withdrawal of his accumulated contributions, return to 
public service and to membership in this retirement system within 
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seven years · of the date of withdrawal and within the same 
period restore to the employes' savings fund, his accumulated 
contributions as they were at the time of withdrawal, together 
with regular interest thereon from the date of withdrawal to the 
date of redeposit, the annuity rights provided in Sections 486-6o, 
486-61, or 486-63, General Code, which were forfeited by him at 
the time of separation shall be restored. * * *" 

(Emphasis added.) 

There are further proYisions as to the conditions upon which he may 

restore prior service credit. 

Your letter does not suggest that the member in question did upon 

returning to public service on June 30, 1946, comply or offer to comply 

with the conditions set forth in the section last quoted. The question still 

remains whether or not in view of the fact that he was compelled to retire 

at the age of seventy years he could still avail himself of the provisions 

of Section 486-57 and by restoring his contributions obtain the right to 

reemployment and to renewal of his membership in the system. Plainly, 

the section has no application, if he was completely barred from returning 

to public service as a regular employe. 

It appears to me that it would .be contrary to the manifest spirit and 

intent of Section 486-59. supra, to allow the member in question to restore 

his membership in the system under the circumstances stated. Section 

486-59 proceeds upon the assumption that as a general proposition a public 

employe who falls within the scope of the retirement system should be 

retired not later than June 30 following the elate upon which he reaches 

the age of se.venty years. The provision of this section authorizing an 

extension of his service ,beyond that time was not intended as a favor to 

the employe, but rather as a pri,·ilege of the employer. It was manifestly 

based on the shortage of persons available to carry on the work of the 

seYeral offices. This is distinctly expressed in the title and text of the 

successive amendments of the section as found in 121 0. L., 37 and 122 

0. L. p. 187, both of which were predicated on the "shortage of man power 

in the government of the State of Ohio and its political subdivisions" and 

passed as emergency measures on that stated ground. 

The prnvision barring from reemployment a member who has with­

clrawn his contributions is contained in a sentence which relates solely to 

one who "is cmnpelled to retire at the age of seventy years", and in so far 

as this provision may seem to be in conflict with the general provision of 
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Section -1-86-57, supra, the special provision would control. It is quite 

possible to give full effect to both provisions by considering Section 486-59 

as constituting an exception to 486-57. 

The situation is not affected by the fact that the member referred to 

in your letter withdrew his contributions on June 30, 1946. :--Jor can I 

see that any different conclusion could be reached, if as you suggest, the 

member withdrew his contributions after August 31, 1948. That date has 

no significance, except as establishing the dead-line beyond which an em­

ployer may not, by his approval, extend the service of an employe who 

is beyond seventy years of age, and in the cases here presented the 

employer has evidently failed to exercise his right to continue the service 

of the cmploye, and he is therefore "compelled to retire." 

It should be observed that the inhibition in Section 486-59, supra, 1s 

against "regular" reemployment. The retirement act contains no defini­

tion of ''regular employment". However, Section 486-33, General Code, 

provides in part : 

''Membership in the public employes retirement system shall 
be compulsory and shall consist of all public employes upon being 
regularly appointed. Provided, that the board shall have authority 
to exempt from compulsory membership in the retirement system, 
classes or groups of employes engaged in work of a temporary, 
casual, or exceptional nature, but individuals in any such class or 
group so exempted may become members by making application 
therefor, subject to the approval of the retirement board; * * *" 

In view of this provision it appears that ''regular employment" would 

cover all public employes who are compulsorily members of the system. 

By Section 486-32, par. 4, General Code, the retirement board is given 

authority, in case of doubt to determine whether any person is a "public 

employe." 

J am accordingly of the opinion that a member of the public employes 

retirement system who on June 30, 1946, or at any subsequent time was 

compelled to retire because of having reached the age of seventy years, 

and who elected, as provided in Section 486-59, General Code, to withdraw 

his acnimulated contrihntions, is thereafter ineligible for regular reemploy­

ment in any capacity which comes within the provisions of the public 

employes retirement act, Sections 486-32 to 486-74, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




