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OPINION NO. 92-047 

Syllabus: 

A majority of the members of a general health district advisory council 
must be present at the annual meeting required under R.C. 3709.03 in 
order for a quorum to exist. 

To: Peter A. Seibel, Defiance County Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, September 29,1992 

You have requested an opinion on the following question: 

Under Ohio Revised Code Section 3709.03 relative to [general 
health) district advisory council meetings, is there any 
requirement that a majority of the members of the board be 
present at the annual meeting in order for a quorum to exist? 

You note the lack of· any express st~t.utory requirement that a majority of 
the council members must be present to constitute a quorum. Guidelines issued by 
the Ohio Department of Health, however, indicate that a majority must be present 
to conduct business. You suggest that the lack of an express statutory requirement 
for a majority would allow a district advisory council to define a quorum as less than 
a majority .. 

General Requirements Relating to a Quorum 

"A quorum is such number of the members of a body as is competent to 
transact business in the absence of the other members." Cline v. Trustees, 20 
Ohio St. 288 (1870). The rule currently recognized in Ohio is: 

Where authority has been conferred upon an administrative 
board of three or more members ... such board, in the absence of 
statutes to the contrary, may act through a majority of a 
quorum co11sisting of a majority of the members, providing all 
members had notice and a11 opportunity to be present. 

In re Slavens, 166 Ohio St. 285, 286, 141 N.E. 2d 887, 888 (1957) (emphasis added). 
See also Federal Trade Comm'm v. Flotill Products, Inc, 389 U.S. 179, 183 (1967); 
State ex rel. Gree11 v. Edmo11dso11, 12 Ohio N.P. (n.s.) 577 (C.P. Hamilton County 
1912). It should be noted that this rule developed as a judicial modification of the 
traditional common law rule that, in the absence of a statute defining a quorum, 
all members of a governmental body must be present to conduct business. State 
ex rel. You11gs v. Board of Elections, 81 Ohio App. 209, 213, 78 N.E. 2d 761 (Lucas 
County 1947); see also Cline. Strict application of the traditional requirement for 
all members to be present, however, was unduly burdensome to the conduct of public 
business and allowed minority factions to control the majority by refusing to attend 
meetings. Accordingly, it has now become generally accepted that, if all members 
have had notice and opportunity to be present, and if a majority are in fact present, 
that majority can conduct the business of the governmental body, even though no 
statute expressly states that fewer than all the members constitute a quorum. See 
generally ht re Slavens, 166 Ohio St. at 286, 141 N.E.2d at 888. 

Many statutes still exist defining the quorum for particular governmental 
bodies as a majority of the members. See, e.g., R.C. 3709.02 (quorum for the 
board of health in a general health district). Such statutes were once necessary to 
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abrogate the older common law rule that all members of a governmental entity be 
present to constitute a quorum. See, e.g., State ex rel. Youngs v. Board of 
Electio11s, 81 Ohio App. 209, 78 N.E.2d 761 (Lucas County 1947); Slicer v. Elder, 2 
Ohio Dec. Reprint 218 (C.P. Logan County 1859). Thus, the absence of a statute 
defining a quorum as a majority does not. indicate that a lesser number may 
constitute a quorum. Because of the modification of the traditional rule, it is no 
longer necessary to enact legislation to allow governmental bodies to conduct 
business when only a majority of the members are present. In the absence of a 
defining statute, the definition of a quorum is governed now by the modified co1nmon 
law rule, unless the governmental body involved has authority to adopt its own 
definition. 

General Health District Advisory Council Has no Authority to 
Determine its own Quorum Requirement 

There is no statute setting the number required for a quorum with respect to 
a general health district advisory council. Nor is there any statute expressly 
conferring any authority on such council to determine a quorum standard different 
from the common law rule. See, e.g., 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-047 (community 
mental health and retardation board had no authority to alter common law quorum 
standard). See ge11erally State ex rel. Hunt v. Fronizer, 77 Ohio St. 7, 16 (1907) 
("the general assembly will not be presumed to have intended to abrogate a settled 
rule of the common law unless the language used in a statute clearly imports such 
intent"). Because a general health district advisory council is limited to those 
powers conferred on it by statute, an advisory council cannot therefore fix its own 
quorum requirements by rule or regulation as do various voluntary organizations. 
Cf. State ex rel. Pfeifer v. Sto11eki11g, 80 Ohio App. 70 (Muskingum County 1946) 
(party committee may set its own quorum requirements and is not bound by common 
law in absence of leiislative definition). 

Conclusion 

It is, therefore, my opm1on, and you are hereby advised that a majority of 
the members of a general health district advisory council must be present at the 
annual meeting required under R.C. 3709.03 in order for a quorum to exist. 




