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PLANNING COMMISSION-AUTHORITY-COUNTY OR RE­
GIONAL PLANNING COMMISSION-ADOPTED PLAN FOR 
MAJOR STREETS OR HIGHWAYS OF COUNTY OR REGION­
SECTION 3586-2 G. C.-CAN NOT COMPEL COMPLIANCE 
WITH RULES AND REGULATIONS-INDIVIDUALS AF­
FECTED BY SECTION 3586-2 ET SEQ., G. C. MAY BE PENA­
LIZED FOR FAILURE TO COMPLY WITH RULES AND REGU­
LATIONS OF COMMISSION. 

SYLLABUS: 

A county or regional planning commission that has adopted a plan for major 
streets or highways of the county or region under authority of Section 3586-2, Ohio 
General .Code, cannot compel compliance with its rules and regulations. However, 
individuals affected by Section 358'6-2 et seq., General Code, may be penalized for 
failure to comply with the rules and regulations of such commission. 

Columbus, Ohio, July 1I, 1949 

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your communication requesting my opinion, which 

reads as follows: 
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"There is a difference of opinion between the County Au­
ditor, County Recorder and the Montgomery County Planning 
Commission concerning their duties. 

FIRST 

"ls it within the authority delegated to a County or Regional 
Planning Commission to compel the compliance with its rules and 
regulations of any division of any parcel of land under its juris­
diction, including frontage along an existing street or highway, 
of ten acres or less ; 

"If divided by the owner into two or more lots ; 
"For the purpose of transfer of ownership or for building 

purposes? 
SECOND 

"Is it necessary for the County Auditor acting under the 
terms of Sections 2573 and 5556 to 5561 both inclusive General 
Code, to submit his plats, and division sheets executed under 
these sections, to the County Planning Commission for its 
approval? 

"Acting under the authority vested in it under Section 
4366-14, General Code the County Commissioners of Mont­
gomery County by resolution provided for the organization and 
maintenance of a county planning commission. 

"The powers and duties of this county planning commission 
are enumerated in Section 4366- I 5, General Code. 

I. 

"To make plans and maps of the region or county re­
spectively, showing the commission's recommendation. 

a. 

"For systems of transportation, highways, park and recrea­
tional facilities. 

b. 
"The water supply, sewerage and sewage disposal, garbage 

disposal. 
c. 

"Civic centers and other public improvements which affect 
the development of the region or county respectively as a whole 
or more than one political unit within the region or county and 
which do not begin and terminate within the boundaries of any 
single municipality. 

"Section 4366-17, General Code provides: 'The county com­
missioners of any county may adopt such plan so far as it relates 
to non-municipal territory. Thereafter no public building, road-
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way, bridge or viaduct or other public improvement or utility 
( whether publicly or privately owned), whose construction or 
location would constitute a departure from the plan, shall be con­
structed or authorized by the County Commissioners, except by 
unanimous vote. Municipal territory is land within any incor­
porated municipality, and lane\ within a city, and within three 
miles of its corporate limits, if the city has a planning commis­
sion.' Sec. 3586-1, Sec. 4346, Sec. 3586 and Sec. 3723. 

"Section 3586-2 authorizes such county planning commission 
to 'adopt general rules and regulations of uniform application 
governing plats and subdivisions of land falling within its juris­
diction.' 

"This section enumerates the subject matters to be governed 
by these rules and regulations. Section 3587, General Code 
penalizes the county recorder who records a map or plat con­
trary to the provisions of Chapter 4 entitled plats Sections 3580 
to 3614 both inclusive. 

"Section 3588 penalizes the owner or agent who transfers any 
lot, parcel or tract of said lane\ from or in accordance with a 
plat or map of the subdivision, etc., before such plat or map has 
been recorded in the office of the County Recorder. 

"Section 3586-2, General Code provides that: \,Vhenever a 
county planning commission . . . shall have adopted a plan for 
the major streets or highways of the county ..., then no plat of 
a subdivision of lane\ within said county . . . ( other than lane\ 
within three miles of a city as provided in Section 3586-1 of the 
General Code) shall be recorded until it shall have been approved 
by such county planning commission and such approval be 
endorsed in writing on the plat. The approval of the planning 
commission required by this section or the refusal to approve shall 
take place within thirty clays from and after the submission of the 
plat for final approval; otherwise said plat shall be deemed to 
have been approved. 

"Acting under the authority conferred on it by Section 
3586-2, General Code the Montgomery County Planning Com­
mission adopted rules and regulations. 

"Page One of Regulations 
"No person, firm or corporation, proposing to make or have 

made a subdivision within the territorial limits of these regula­
tions, shall make any contract for the sale of, or shall offer to 
sell said subdivision or any part thereof, or shall proceed with 
any construction work on the proposed subdivision, including 
grading, which may affect the arrangement of streets-until he 
or it has obtained from the Commission the tentative approval of 
the preliminary plat of the proposed subdivision and has met the 
other requirements, herein set forth. 
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"Subdivision Page 24 Defining Subdivision. 

" 'The division of any parcel of land, including frontage 
along an existing street or highway, into two or more lots for the 
purpose, whether immediate or future, of transfer of ownership 
or for building development, including all changes in street or 
lot lines, provided however, that divisions of land for agricul­
tural purposes, in parcels of more than ten acres, not involving 
any new streets, or easements of access, shall be exempted.' 

LOT 
"'A portion of a subdivision or other parcel of land intended 

for transfer of ownership or for building development.' 

"Under these rules and regulations all tracts of land of ten 
acres and under are included in the term subdivision. For pur­
poses of taxation the legislature has defined the word subdivi­
sion, also for election purposes, but not for platting purposes. 

"The definition of the word subdivision formulated by the 
board is intended to bring under the penalties of sections 3587 
and 3588 those persons owning tracts of farm land of ten acres 
and less. 

I. 

"Do the terms of the Code herein quoted delegate such au­
thority to the Board? 

2. 

"The legislature does authorize various boards to make rules 
and regulations for the benefit of the health and welfare of the 
public: and make their violation a misdemeanor: but are these 
rules and regulations governing acts under the board's definition 
of the word subdivision, under this classification? 

SECOND 
0"The duties of the county auditor in th transfer of property 

to name of purchaser is set forth in Section 2573, General Code, 
Chapter IO, Title One. Sections 5548 to 5577 both inclusive, 
General Code, relate to the subject of Assessing Real Estate. 

"Under the provisions of Section 2573, General Code the 
duties of the county auditor concerning the transfer of title are 
mandatory. His duties to prepare a division sheet where part of 
the land is transferred are mandatory. His authority and duties 
concerning plats and records of land are defined in Sections 5556 
to 5561 both inclusive. 

"These duties are not general, but arise only when: '\,Vhen 
an original survey, section, tract, or lot has become divided into 
such small parcels, or fractions, as to render the descriptions of 
the several parts thereof indefinite and doubtful, the county au­
ditor when appraising any such survey, and section, tract, or lot, 
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or part thereof, so divided, shall cause the said section, or parts 
thereof as may be necessary, to be accurately platted and laid out 
into such subdivisions, as the different titles to the land therein 
may require, and number the said fractions or subdivisions as 
fractions or subdivisions of said section, tract, or lot or part 
thereof, or such parts thereof as may be subdivided, and deliver 
the plat so numbered to the recorder of the county who shall 
accurately record it. 

"'From and after such record has been made, the numbers 
so given to said subdivisions or fractions shall be sufficient 
description of land so platted, numbered, and recorded for all 
purposes of taxation and conveyancing.' 

"The duty and authority of the auditor relates to the indefi­
niteness of the situation and the land must be platted 'as the differ­
ent titles of the land therein may require.' 

"The sections following provide for situations where the 
assessor has neglected to plat, or the owner neglects or refuses 
to produce the proper title papers. 

"These plats so made by the auditor shall be recorded upon 
the record of deeds of the county. Section 5559. 

"Are the duties of the county auditor and the county recorder 
under these sections subject to the control of the County Planning 
Commission?" 

For purposes •Of clarity, the various questions propounded by your 

communication will be answered separately: 

Your first question, briefly stated, is: 

"Does a county or regional planning comm1ss10n have the 
authority to 'compel' compliance with its rules and regulations?" 

In attempting to answer this question, I must first determine what 

authority is granted to the county or regional planning commission. 

Section 3586-2 of the Ohio General Code provides, among other 

things: 

"Whenever a county planning comm1ss10n or a regional 
planning commission shall have adopted a plan for the major 
streets or highways of the county or region, then no plat of a 
subdivision of land within said county or region ( other than land 
within a municipal corporation or land within three miles of a 
city as provided in Section 3586-r of the General Code,) shall be 
recorded until it shall have been approved by such county or 
regional planning commission * * * " 
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The language of the statute is clear. 

"No plat of a subdivision of land * * * shall be recorded 
until * * * approved by * * * such * * * commission." 

What is the meaning of the word "subdivision" in the above quoted 

sentence? The statute does not define it but under the Section 3586-2, the 

commission is empowered to : 

"* * * adopt general rules and regulations of uniform appli­
cation, governing plats and subdivisions of land falling within its 
jurisdiction * * *" 

To day it is a well established principle of law that the legislature 

may confer by statute on an administrative agency, the authority to make 

rules and regulations for the governing of such agency or for the admin­

istration of the statute with which the agency is concerned, 8 0. Jur. 317. 

In our present case, the statute, 3586-2, provides for the adoption of rules 

by the commission and provides for the method of adoption. Such rules 

have been adopted and it is conceded that they were adopted in conformity 

with the statute. One such rule is a definition of the word "Subdivision." 

On page 24 of "Subdivision Regulations for Montgomery County," 

adopted by the Montgomery County Planning Commission, June IO, 1947, 

the following definition of subdivision is given: 

"The division of any parcel of land, including frontage along 
an existing street or highway, into two or more lots for the pur­
pose, whether immediate or future, of transfer of ownership or 
for building development, including all changes in street or lot 
lines, provided, however, that divisions of land for agricultural 
purposes, in parcels of more than 10 acres, not involving any new 
streets or easements of access, shall be exempted." 

Compare this definition with the definition contained m Webster's 

International Dictionary, 2nd Edition, 1944, which defines "subdivision" 

as meaning: 

"An unimproved tract of land surveyed and divided into 
lots for purposes of sale." 

The two definitions seem wholly compatible and in the absence of 

any showing that such definition is arbitrary, unlawful or discriminatory, 

the rule of the Commission is a valid exercise of its authority granted 

under the statute. 
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Assuming, therefore, that the definition of "subdivision" contained 

m the rules of the Commission is valid, may the Commission "compel" 

compliance with these rules? 

Section 3586-2, of the Ohio General Code, provides no method of 

enforcement of the decisions of the county or regional planning commis­

s1011, other than the statement: 

"No plat of a subdivision of land within said county or 
region * * * shall be recorded until it shall have been approved 
by such * * * planning commission." 

Obviously, there is not the slightest hint of compulsion m the above 

statement. 

Section 3587, of the Ohio General Code, provides: 

"A county recorder who records such map or plat contrary 
to the provisions of this chapter, shall forfeit and pay not less than 
one hundred dollars nor more than five hundred dollars to be 
recovered with costs in a civil action by the prosecuting attorney 
in the name and for the use of the county." 

Further, Section 3588 provides for a similar penalty to be assessed 

against any : 

"* * * owner, or agent of the owner of land within or without 
a municipal corporation (who), transfers any lot, parcel or tract 
of said land from or in accordance with a plat or map of the 
subdivision * * * before such plat or map has been recorded in 
the office of the county recorder * * *" 

Therefore, the county planning commission does not have, in the 

affirmative sense of the word, authority to compel compliance with its 

rules and regulations. In answer to your first question, it is my opinion 

that the county or regional planning commission does not have authority 

to "compel" compliance with its rules and regulations, but if an individual 

included in the provision of the statute fails to abide by the provision of 

the statute, he may be penalized for such failure. 

Your second question reads as follows : 

"Is it necessary for the County Auditor acting under the 
terms of Sections 2573 and 5556 to 5561, both inclusive, General 
Code, to submit his plats and division sheets, executed under 
these sections, to the County Planning Commission for its ap­
proval?" 
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Section 2573, of the Ohio General Code, reads as follows: 

"On application and presentation of title, with the affi­
davits required by law, or the proper order of a court, the county 
auditor shall transfer any land or town lot or part thereof or 
minerals therein or mineral rights thereto, charged with taxes 
on the tax list from the name in which it stands into the name of 
the owner, when rendered necessary by a conveyance, partition, 
devise, descent or otherwise. If by reason of the conveyance or 
otherwise, a part only of a tract or lot, or minerals therein or 
mineral rights thereto, as charged in the tax list is to be trans­
ferred, the person desiring the transfer shall make satisfactory 
proof of the value of such part compared with the value of the 
whole, as charged on the tax list, before the transfer is made. 
The auditor shall indorse on the deed or other evidences of title 
presented to him that the proper transfer of the real estate therein 
described has been made in his office or that it is not entered for 
taxation, and sign his name thereto." 

Sections 5556-5560, inclusive, of the Ohio General Code, deal with 

the appraising, by the county auditor, of certain lands of indefinite 

description. 

Section 3586-2, Ohio General Code, provides : 

"From and after the time when a county or regional street 
or highway plan shall have been adopted, the approval of plats 
and subdivisions provided for herein shall be in lieu of any 
approvals provided for in other section or sections of the General 
Code, so far as the territory within the approving jurisdiction of 
the county or regional planning commission, as provided in this 
section, is concerned." 

The above section expressly states that this provision of the Code 

shall be in lieu of any approvals provided for in other section or sections 

of the General Code. Such a statement can only mean that the provisions 

of Section 3586-2, General Code, shall govern all other sections of the 

General Code pertaining to the platting of land. Assuming this to be 

true, the county auditor still has no affirmative duty under Section 3586-2, 

General Code, because the statute provides for no affirmative acts on his 

part. However, if the county auditor attempts to record in the office of the 

county recorder, a plat of land which has not been approved by the County 

Planning Commission, the county recorder may refuse to record such 

land. 
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Therefore, in answer to your question, it is not necessary for the 
county auditor acting under the terms of Section 2573 and 5556-5560, both 
inclusive, General Code, to submit his plats in division sheets executed 

under these sections for the County Planning Commission, for its approval. 

But failure to do so may result in a refusal by the county recorder to 

record such plats until such approval has been given and thereby defeat 

the objective of the county auditor. 

Respectfully, 

HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 




