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OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. A local school district may make payments for the tuition of a mentally 
retarded child to a school operated under the auspices of the county child 
welfare board, which payments are either in excess of or less than the sum 
defined in Section 5127.04, Revised Code, provided the school is one established 
pursuant to Section 5153.16, Revised Code, and not one established under 
Section 5127.01, Revised Code. 

2. The problem of providing transportation for retarded children to and 
from schools for retarded children established pursuant to Section 5153.16, 
Revised Code, should be decided by agreement between the school boards and 
the board of county commissioners and the child welfare board as provided for 
in Section 5153.16, Revised Code; the transportation problem in regard to 
schools for retarded children established pursuant to Section 5127.01, Revised 
Code, is a matter to be decided by the child welfare board, there being no 
authority for school boards to provide such transportation. 
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Hon. Fred V. Skok Columbus, Ohio, January 25, 1963 

Prosecuting Attorney 

Lake County 

Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for an opinion, made to my predecessor, reads 
as follows: 

"In past years Mentor Village Exempted School Dis­
trict together with several other Boards of Education in 
Lake County supported a private school for the education 
of retarded children. When you rendered an opinion to 
the effect that public money could not be expended for such 
a purpose the private school previously referred to was 
then subjected to the supervision of the Lake County 
Commissioners and the Lake County Welfare Department. 

"Payment of tuition for those students attending the 
aforementioned school for retarded children was made 
thereafter in accordance with a written agreement be­
tween the Lake County Commissioners and the partici­
pating Boards of Education. The sum payable as tuition 
and agreed upon varied from district to district but in 
most cases equaled the per pupil cost of students attending 
school within the district. When Section 5127.04 of the 
Revised Code became effective in October of 1961 the sum 
payable by the Board of Education to the Welfare Depart­
ment apparently became fixed by law. As the sum paid pre­
viously by the Boards of Education as tuition for students 
attending the school for retarded children was in excess 
of the sum fixed by Section 5127.04 the question has arisen 
as to the propriety of payments in excess of the sum al­
lowed by the section just mentioned. 

"A second question has arisen pertaining to the trans­
portation of mentally regarded children to a school beyond 
the territory limits of the school district in which they re­
side. This office is not unmindful of your Opinion No. 3212 
which provides in effect or holds that a County Welfare 
Board may furnish transporation for retarded children. 
The question raised by the Board of Education for Mentor 
Township in this instance is the propriety of the assump­
tion by the local school board of responsibility for provid­
ing transportation. It would also be helpful if your office 
would name the subdivision or board which has the pri-
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mary responsibility of providing such transportation. 
"As may be perceived by the statement of facts men-

tioned above there are two basic questions which need 
clarification. 

"l. May a local school district make payments 
for the tuition of a mentally retarded child to a school 
operated under the auspices of the County Child Wel­
fare Board, which payments are either in excess of or 
less than the sum defined in Section 5127.04 of the Re­
vised Code of Ohio? 

"2. If the County Child Welfare Board declines 
responsibility for providing transportation for re­
tarded children must, or may, the local school district 
furnish such transportation?" 

As indicated in your request, Opinion No. 997, Opinions of the 
Attorney General for 1959, page 675, holds that public money may 
not be expended for the purpose of supporting a private school for 
retarded children. You indicate that, after the issuance of that 
opinion, a private school for retarded children in your county, which 
had been supported by several boards of education, became subject 
to the supervision of the board of county commissioners and the 
county welfare department, and that payment of tuition for those 
students attending the school was made thereafter in accordance 
with a written agreement between the board of county commis­
sioners and the participating boards of education. I assume that 
said agreement was entered into pursuant to Section 5153.16, Re­
vised Code, which provides, in part, as follows : 

"* * * the (child welfare) board may enter into an 
agreement with a municipal corporation, a board of edu­
cation, and the board of county commissioners, or with 
any of them, to provide for the maintenance and operation 
of children's training schools; such agreement may provide 
for the contribution of funds by any such municipal cor­
poration, board of education, or board of county commis­
sioners, in such proportions and amounts as their agree­
ments state, and for the operation and supervision of such 
training schools by any one of them, or by the joint action 
of two or more of them; provided that municipal corpora­
tions, school boards, and boards of county commissioners 
may expend moneys from their general funds for main­
taining and operating such joint children's training 
schools; 
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"* * * *. * * * *" 
A children's training school established pursuant to Section 

5153.16, supra, and operated jointly by the board of county com­
missioners and the county welfare department (same as child wel­
fare board, see Section 5153.02, Revised Code) should be distin­
guished from a training center or workshop for mentally deficient 
persons established under Section 5127.01, Revised Code, with the 
approval of the director of mental hygiene and correction. Section 
5127.04, Revised Code, referred to in your request, provides for 
payment by boards of education to the child welfare board for each 
person under twenty-one years of age who has received training in 
a training center pursuant to Section 5127.01, supra. Section 
5153.16, supra, on the other hand, provides for payment by boards 
of education "in such proportions and amounts as their agreements 
state." 

Thus, in answer to your first question, a local school district 
may make payments for the tuition of a mentally retarded child to 
a school operated under the auspices of the county child welfare 
board, which payments are either in excess of or less than the sum 
defined in Section 5127 .04, supra, provided the school is one estab­
lished pursuant to Section 5153.16, supra, and not one established 
under Section 5127.01, supra. 

In regard to your second question, the problem of transporta­
tion would be a matter to be decided by agreement pursuant to Sec­
tion 5153.16, supra, if the school is o::i.e established under that sec­
tion. If the school is one established under Section 5127.01, supra, 
however, then the problem of transportation is a matter for the 
child welfare board to determine. Opinion No. 3212, Opinions of the 
Attorney General for 1962, issued August 18, 1962. In this regard 
the Supreme Court in State ex rel Summit County Child Welfare 
Board v. Luidens, Commissioner of Mental Hygiene, 174 Ohio St., 
53 (Dec. 5, 1962) refused to issue a writ of mandamus to compel the 
commissioner of mental hygiene to determine whether a county 
child welfare board may incur expenses for transportation of men­
tally retarded children to training centers established under Section 
5127.01, supra. If the county child welfare board should decline to 
provide such transportation, then I know of no authority which 
would authorize a local board of education to provide the transpor-
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tation. Under Section 5127.04, supra, the only duty of a board of 
education is to make the payments provided for in that section to­
ward the support of the training center established pursuant to 
Section 5127 .01, supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. A local school district may make payments for the tuition 
of a mentally retarded child to a school operated under the auspices 
of the county child welfare board, which payments are either in ex­
cess of or less than the sum defined in Section 5127.04, Revised 
Code, provided the school is one established pursuant to Section 
5153.16, Revised Code, and not one established under Section 
5127.01, Revised Code. 

2. The problem of providing transportation for retarded 
children to and from schools for retarded children established pur­
suant to Section 5153.16, Revised Code, should be decided by agree­
ment between the school boards and the board of county commis­
sioners and the child welfare board as provided for in Section 
5153.16, Revised Code; the transportation problem in regard to 
schools for retarded children established pursuant to Section 
5127.01, Revised Code, is a matter to be decided by the child wel­
fare board, there being no authority for school boards to provide 
such transportation. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




