
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1965 Op. Att’y Gen. No. 65-126 was questioned by 
1987 Op. Att’y Gen. No. 87-069. 
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OPINION NO. 65-126 

Syllabus: 

1. There is no statutory authority for a corporation not for 
profit to be formed by or on behalf of a county for the purpose of 
constructing and financing a county office building, and the prob­
ability of a conflict of interest is inherent in any plan by which 
a county official becomes an incorporator or trustee of such cor­
poration. 

2. Boards of county commissioners are authorized by Section 
307.09, Revised Code, to sell real estate belonging to the county
only where such real property is not needed for public use and 
the interests of the county require such sale and any sale of such 
real property made pursuant to a resolution adopted by such board 
must be made in accordance with Section 307.10, Revised Code. 

3. A board of county commissioners is authorized by Section 
307.02, Revised Code, to enter into a lease agreement with an 
option to purchase a building for use for county offices and, pur­
suant to this section, may enter into such lease agreement for a 
building to be constructed by the use of private funds on land 
owned by the county. 

4- A lease with an option to purchase is a continuing con­
tract within the meaning of Section 5705.41, Revised Code, and 
the fiscal officer's certification initially required by that 
section is only for the amount payable under the contract for the 
fiscal year in which such contract is made. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 13, 1965 

Your request for my opinion reads: 

"The Lucas County Board of County Com­
missioners deem it necessary to provide a 
county office building in Toledo, Ohio, for 
the use of the County and have asked me to 
request your opinion on the legality of the 
proposed acquisition of such county office 
building which is as follows: 

"l. A non-profit corporation would 
be formed at the request of the County to 
act for and on behalf of the County in the 
acquisition, construction and financing of 
the desired building. The Articles of In­
corporation would provide that non-profit
could perform no other functions and, upon 
retirement of the indebtedness incurred by 
non-profit to finance such building, non­
profit would be dissolved and all of its 
assets, including the building, would be 
conveyed to the County. 
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"2. The County owns land on which the 
office building would be iocated. The County 
Commissioners would declare by resolution 
that this land, in its existing state, is not 
needed for a public use. The County proposes 
to sell this site, in the manner provided by 
law, to non-profit under Section 307.09 of 
the Ohio Code. 

"3. Non-profit would lease the land to 
the County for a term of years (probably twenty­
five) under Section 307.02 with an option to 
the County to purchase the land and the building. 

"A lease with only an option to purchase 
(which would exclude a purchase now) appears 
to be indicated in order that the annual rentals 
to be paid by the County could be classified as 
annual obligations of the County under a 'con­
tinuing contract' under Section 5705.41. This 
interpretation would be in conformity with At­
torney General Opinion Number 1604 in 1958 at 
page 22. 

"4. The non-profit would then proceed
with the ·issuance of bonds to finance the con­
struction of the office building and would let 
the construction contract therefor. The bonds 
would be payable out of rentals received from 
the County and would be authorized by an in­
denture which would contain a mortgage. 

"5. The annual rentals to be paid by the 
County for the lease of the building would be 
sufficient in amount to amortize the bonded 
indebtedness of non-profit during the term of 
the lease. The costs of operation and main­
tenance of the building, renewals and replace­
ments, insurance and amounts equal to any taxes 
and assessments would be paid by the County as 
a part of the annual rental. The annual rental, 
monthly payments plus expenses of operation and 
maintenance, would not exceed such an amount as 
is fair and reasonable for a building of the 
type and location and purposes of the office 
building to be constructed. 

116. The option to purchase contained in 
the lease would not be self-executing but 
would require an overt future act by the County
Commissioners. This requirement would be speci­
fied in order to show a definite intention of 
the parties that total purchase price not be 
considered as a debt obligation of the County
initially. The price to be paid in the event 
of the exercise of the option would be the 
value of the building after being depreciated 
at the rate permitted by the Internal Revenue 
Service. 

"7. The annual rentals payable by the 
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County to non-profit for the use of the office 
building would be within the overall 10 mill 
tax levy limitation, including the levy being
presently made. 

"After all details of the transaction 
have been worked out and necessary documents 
prepared to effectuate the acquisition by the 
County of the office building as above outlined, 
the documents would be executed and delivered to 
the parties in interest at the time non-profit
receives the proceeds from the sale of its 
revenue bonds. 

"I do not find any decisions interpreting
these pertinent sections of the statute. Ac­
cordingly, your opinion as to the legality of 
the acquisition by Lucas County of the office 
building as outlined above will be greatly
appreciated." 

You have said that the proposed corporation not for profit
would be formed to act for and on behalf of the County, but you
have not given specific information concerning this proposed
plan. I can, therefore, make no .complete analysis of this phase
of the plan. I must mention, however, that I know of no stat­
utory authority for a county to perform its legal duties by the 
intervention of such a corporation. Also, any county official 
who may plan to act as an incorporator or trustee of this cor­
poration should give careful thought to a possible conflict of 
interest between the dual duties which he would be assuming.
In addition, the corporate purposes should necessarily be those 
which would be proper for a non-profit corporation and not be 
such that the corporation would be usurping powers vested only
in county officials. 

Boards of county commissioners are authorized by Section 
307.09, Revised Code, to sell certain real estate. That section 
reads in part: 

"If the interests of the county so require,
the board of county commi~i=<ioners may sell any
real estate belonging to the cou111;.y and not 
needed for public use.***" 

(Emphasis added) 

There is no authority, express or implied, for such board 
to find that real property is not needed "in its existing state." 
Neither is there authority to sell real property which is in 
fact needed for county purposes and to enter into an agreement
whereby such real property will first be sold and then repurchased. 

The decision that real property is not needed for public 
use and that the interests of the county require that it be sold 
is a question of fact to be determined by the board of county
commissioners in the exercise of its sound discretion, and is 
not a question upon which I could rule as a matter of law. 
Whether such a board in fact abuses its discretion is a matter 
which can be determined only by a court where a proper action 
is filed. 
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You have said in your request that the board of county com­
missioners plans to sell the real property in question to the 
corporation which is to be formed. In the event that the board 
adopts a resolution to sell.such property, Section 307.10, Revised 
Code, would govern the method of sale. That section reads in part: 

"No sale of real estate, or lease of real 
estate used or to be used for the purpose of 
airports, landing fields, or air navagational
facilities, or parts thereof, as provided by
section 307.09 of the Revised Code shall be 
made unless it is authorized by a resolution 
adopted by a majority of the board of county
commissioners. When such a sale or lease is 
authorized a deed or lease shall be made by the 
board to the highest responsible bidder, after 
advertisement once a week for four consecutive 
weeks in a newspaper of general circulation 
within such county. The board may reject any 
bids and readvertise until all such real estate 
is sold or leased." 

This section has been amended since I issued Opinion No. 
318, Opinions of the Attorney General for 1957, page 91, at which 
time Section 307.10, Revised Code, controlled only the sale of 
property, but I do not find that these amendments in any way
change the conclusion I then reached. The first paragraph of 
the syllabus reads: 

"l. A board of county commissioners selling 
county owned land under the provisions of Section 
307.09, Revised Code, must proceed in compliance
with Section 307.10, Revised Code, and such sale 
cannot be for nominal consideration if there is 
any higher bid." 

Opinion No. 1185, Opinions of the Attorney General for 1957, 
page 599, was issued after Section 307.10, Revised Code, had been 
amended, and I there said, as shown by the syllabus: 

"l. A board of county commissioners selling 
or leasing county owned real property under the 
provisions of Section 307.09, Revised Code, must 
proceed in compliance with Section 307.10, Revised 
Code, and such sale or lease must be by acceptance
of the written bid of the highest responsible
bidder." 

Thus, it is clear that if the board of county commissioners 
determines in the exercise of its sound discretion that the de­
scribed land is not needed for public use and is to be sold, there 
could be no assurance that the sale could legally be made to the 
corporation to which you have referred. It is possible that such 
corporation would not be the highest responsible bidder. 

Boards of county commissioners have express statutory author­
ity to enter into a lease with an option to purchase such as you
have described. Section 307.02, Revised Code, reads in part: 

"The board of county commissioners of any 
county, in addition to its other powers, may 
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purchase, for cash or by installment payments, 
enter into lease-purchase agreements, lease 
with option to purchase, lease, appropriate, 
construct, enlarge, improve, rebuild, equip,
and furnish a courthouse, county offices, jail, 
county home, juvenile court building, detention 
home, public market houses, county children's 
home, and other necessary buildings, public
stadiums, public auditorium, exhibition hall, 
zoological park, and related parking facilities, 
and sites therefor, such real estate adjoining 
an existing site as is necessary for any of 
such purposes, including real estate necessary 
to afford light, air, protection from fire, 
suitable surroundings, ingress, and egress;
such copies of any public records of such 
county, made or reproduced by miniat.ure photo­
graphy or microfilm, as are necessary for the 
protection and preservation of public records 
of such county." 

You have indicated that under the proposed plan the board 
of county commissioners would enter into a lease with an option 
to purchase. Although the factual situation presented in Opinion
No. 1604, Opinions of the Attorney General for 1958, page 22, was 
different from that now being considered, the following languags 
in the second paragraph of the syllabus is pertinent here: 

"2.* * *Such agreement may also include 
either an option or a firm contract to purchase
such property, the former being a 'continuing 
contract' as provided in Section 5705.41, Re­
vised Code.***" 

Section 5705.41, Revised Code, reads in part: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

"* * * * * * * * * 
"(D) Make any contract or give any order 

involving the expenditure of money unless there 
is attached thereto a certificate of the fiscal 
officer of the subdivision that the amount re­
quired to meet the same, or in the case of a 
continuing contract to be performed in whole, 
or in part, in an ensuing fiscal year, the 
amount required to meet the same in the fiscal 
year in which the contract is made, has been 
lawfully appropriated for such purpose and is 
in the treasury or in process of collection to 
the credit of an appropriate fund free from 
any previous encumbrances. Every such contract 
made without such a certificate shall be void 
and no warrant shall be issued in payment of 
any amount due thereon.***" 

The following language in Opinion No. 1604, Opinions of the 
Attorney General for 1958, supra, at page 27, is applicable here: 

"Since a lease for a period of years is 
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obviously a 'continuing contract' as provided
for in Section 5705.41, Revised Code, I find 
no reason why a board of education may not 
enter into such lease agreement, provided, of 
course, said board complies in all other re­
spects with Section 5705.41 (D), supra, to 
wit: that a certificate be obtained stating
that the amount necessary to meet such agree­
ment in the year in which made has been approp­
riated and is in the treasury or in the process
of collection.***" 

Section 5705.44, Revised Code, directs as follows as to 
subsequent payments becoming due on such lease: 

"When contracts or leases run beyond the 
termination of the fiscal year in which they 
are made, the fiscal officer of the taxing
authority shall make a certification for the 
amount required to meet the obligation of such 
contract or lease maturing in such fiscal year.
The amount of the obligation under such contract 
or lease remaining unful£jlled at the end of a 
fiscal year, and which will become payable
during the next fiscal year, shall be included 
in the annual appropriation measure fer t!l•~ 
next year as a fixed charge." 

Your attention is invited to the following language which 
appears in the syllabus of Opinion No. J-524, Opinions of the 
Attorney General for 1964, page ~-428: 

"2. An agreement t-,o pu,~chase real ~state 
which provides for raymeut o-f the p.irchasc price 
in installments extending beyond the termination 
of the fiscal year in which made is subject to 
Section 5705.44, Revised Code. 

"3. The amount of the obligation under 
a contract by a board of county commissioners 
to purchase real estate remaining unfulfilled 
at the end of a fiscal year, shall be included 
in the annual appropriation measure for the 
next year as a fixed charge." 

At page 2-431, I said this: 

"Accordingly, in the case of contracts 
running beyond the termination of the fiscal 
year in which they were made, the fiscal of­
ficer is authorized to make his certificate 
for only the amount needed for the fiscal 
year in which the contract was made. The 
amount of the obligation under such contract 
remaining unfulfilled at the end of any sub­
sequent fiscal year, and which will become 
payable during the next fiscal year, shall 
be included in the annual appropriation 
measure for the next year as a fixed charge." 

Boards of county commissioners have statutory authority to 
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construct a county office building; this power is specifically
granted by Section 307 .02, Revised Code. Your attentj.on is 
invited to Opinion No. 451, Opinions of the Attorney General for 
1959, page 220. The plan proposed at that time was somewhat 
similar to that you have described, and my predecessor in office 
said this, at page 225: 

"Since it appears clear that the plan
contemplated by the Company involves the 
erection of the building in question on 
land owned by the county, I can see no 
place in the scheme for either a conveyance 
or lease by the county of its land on which 
the building is to be erected, now occupied
by the jail, nor do I consider that Section 
307.02, supra, in referring to a lease-pur­
chase plan contemplates that the county
should either convey or lease its land to 
the Company. The building is to be built 
with the consent and agreement by the 
county, on county land. The Company in 
turn will execute the purchase-lease of 
the building to the county." 

The syllabus reads in part: 

111. Under the provision of Section 
307,02, Revised Code, the county commissioners 
of any county may enter into a lease-purchase 
contract with an individual or corporation
for the construction by such contractor of 
a jail and office building, on land owned by
the county, to be paid for by the county in 
stipulated installments running over not 
more than twenty-five years, such building, 
on completion of such payments, to become 
the property of the county. 

"2. The county commissioners are not 
required to advertise for bids before enter­
ing into a lease-purchase contract, as author­
ized by Section 307.02, Revised Code." 

In Opinion No. 451, Opinions of the Attorney General, supra,
reference was made to the requirements of Section 153,36, Revised 
Code, but as that section refers to the construction, repair or 
improvement of a courthouse or jail, it is my conclusion that 
it has no application in this instance. Your attention is in­
vited to the applicable sections of Chapter 153, Revised Code, 
which would control in the event that the board of county com­
missioners construct the proposed county office building, using 
public funds for such construction. 

It is, therefore, my opinion and you are advised: 

1. There is no statutory authority for a corporation not 
for profit to be formed by or on behalf of a county for the pur­
pose of constructing and financing a county office building, and 
the probability of a conflict of interest is inherent in any
plan by which a county official becomes an incorporator or trustee 
of such corporation. 
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2. Boards of county commissioners are authorized by Section 
307.09, Revised Code, to sell real estate belonging to the county 
only where such real property is not needed for public use and 
the interests of the county require such sale and any sale of 
such real property made pursuant to a resolution adopted by such 
board must be made in accordance with Section 307.10, Revised 
Code. 

3. A board of county commissioners is authorized by Section 
307.02, Revised Code, to enter into a lease agreement with an 
option to purchase a building for use for county offices and, 
pursuant to this section, may enter into such lease agreement 
for a building to be constructed by the use of private funds on 
land owned by the county. 

4. A lease with an option to purchase is a cont.i.nuing con­
tract within the mP.aning of Sectjon 5705.41, Revised Code, and 
the fiscal officer's certification init.ially required by that 
section is only for the amount payable under the contract for 
the fiscal year in which such contract is made. 
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