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OPINION NO. 2022-002 

 
The Honorable Gary D. Bishop  
Richland County Prosecuting Attorney 
38 South Park Street, 2nd Floor  
Mansfield, Ohio 44902 
 
Dear Prosecutor Bishop: 
 
You have requested an opinion regarding the territory 
of an educational service center (“ESC”) or a joint ESC.  
I have framed your question as follows:  

 
If the territory of an ESC or joint ESC 
contains a school district that has terri-
tory in more than one county, does the 
territory of the ESC or joint ESC also 
cross county lines to match that of the lo-
cal school district?  
 

For the reasons that follow, I find that the answer is 
“yes.”  When an ESC or a joint ESC contains a local 
school district that has part of its territory cross county 
lines into another county, the portion lying in the other 
county remains part of the territory of the ESC or joint 
ESC.   
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I 
 

For background, an ESC is part of the educational re-
gional service system.  See R.C. 3312.01(B)(3).  “The 
system shall support state and regional education ini-
tiatives and efforts to improve school effectiveness and 
student achievement.”  R.C. 3312.01(A).  “Educational 
service centers shall provide the services that they are 
specifically required to provide by the Revised Code 
and may enter into agreements pursuant to section 
3313.843, 3313.844, or 3313.845 of the Revised Code 
for the provision of other services” that relate to the 
betterment of the served schools.  R.C. 3312.01(C); see 
2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-023, Slip Op. at 3; 2-238; 
see also 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-033, at 2-345 n. 
1 (“The educational service center provides services 
and support of various types for the local school dis-
tricts that it serves, and may provide services to other 
school districts by agreement”).  The territory of an 
ESC is changeable, and all or part of the territory of 
one or more local school districts belonging to one ESC 
may be transferred to an adjoining ESC.  See R.C. 
3311.231. 
 
A joint ESC is formed by the combining of up to five 
adjoining ESCs that, by adopting resolutions, come to-
gether to form one joint ESC.  See R.C. 3311.053(A).  
The makeup of joint ESCs means that school districts 
with territory in multiple counties are generally in-
volved.  See 2014 Op. Att’y Gen. No. 2014-012, Slip Op. 
at 2; 2-95 (“Educational service centers also may com-
bine to include several counites”); see also R.C. 
3311.054(B)(2) (specifying that the subdistricts that 
make up a joint ESC shall be as nearly equal in 
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population as possible, and “[t]o the extent possible, 
each subdistrict shall be composed only of territory lo-
cated in one county”). 
 

II 
 

R.C. 3311.05 defines the territory of an ESC.  R.C. 
3311.05(A) states in part:  
 

The territory within the territorial limits 
of a county, or the territory included in a 
district formed under section 3311.053 of 
the Revised Code, exclusive of the terri-
tory embraced in any city school district 
or exempted village school district, and 
excluding the territory detached there-
from for school purposes and including 
the territory attached thereto for school 
purposes constitutes an educational ser-
vice center.  

 
R.C. 3311.053, referenced in R.C. 3311.05(A), is the 
statute that authorizes joint ESCs.  R.C 3311.05, there-
fore, pertains to the territory of both ESCs and joint 
ESCs.   
 
Your concern is whether the territory of an ESC or joint 
ESC is limited by county lines.  “It is a well-established 
rule of statutory construction that a statute and its var-
ious parts must be construed as a whole.”  E.g., 2003 
Op. Att’y Gen. No. 2003-018, at 2-141.  Following this 
canon, the language “[t]he territory within the territo-
rial limits of a county” found in R.C. 3311.05(A) must 
be read in connection with the other language of the 
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statute.  The remaining language of R.C. 3311.05(A) at 
issue here states that the territory of an ESC “ex-
clude[es] the territory detached therefrom for school 
purposes and include[s] the territory attached thereto 
for school purposes.”  Thus, when read together, the 
territory of an ESC is the territory within the territo-
rial limits of the county and the territory attached to 
the ESC for school purposes.  What constitutes ‘at-
tached” must be examined next.  
 

A 
 
Your request notes that 2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-
023 examined R.C.3311.05(A) and found that the terri-
tory of an ESC is not altered when an ESC enters into 
an agreement under R.C. 3313.843 to provide services 
to a city or exempted village school district.  2017 Op. 
Att’y Gen. No. 2017-023, Slip Op. at 5; 2-240.  Relevant 
here, the 2017 opinion analyzed the terms “attached” 
and “detached” as used in R.C. 3311.05(A).  Id.  Neither 
of the terms was defined for purposes of R.C. 
3311.05(A).  Thus, the 2017 opinion, in accordance with 
R.C. 1.42, looked to the ordinary meaning of “attached” 
and “detached.”  Id.  Looking to the dictionary, the 
opinion found that “[t]he ordinary meaning of ‘attach’ 
is ‘to make…part of, join.”  Id., quoting Webster’s New 
World College Dictionary 91 (5th Ed.2014).  For “de-
tached,” the opinion found that “[t]he ordinary mean-
ing of ‘detach’ is ‘to unfasten or separate and remove; 
disconnect; disengage.”  Id., quoting Webster’s New 
World College Dictionary 401 (5th Ed.2014).   
 
It follows that the territory of a local school district that 
crosses into another county is “attached” to the ESC or 
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joint ESC serving the local school district.  The reason 
is that the territory crossing into another county is “at-
tached” to the ESC or joint ESC for school purposes.  
Specifically, those who reside in the portion of the local 
school district lying in another county still reside 
within the territory of the local school district, and the 
ESC or joint ESC provides services to that local school 
district.  See 2018 Op. Att’y Gen. No. 2018-013, Slip Op 
at 8; 2-123 (“Essentially, an educational service center 
comprises the territory of local school districts”).  Ab-
sent a showing to the contrary, there is no reason to 
presume that the portion of the served local school dis-
trict lying in another county was “detached therefrom 
for school purposes.”  See R.C. 3311.231 (dealing with 
the transferring of part or all of one or more local school 
districts to another ESC).  
 
For the reasons stated, a reading of R.C. 3311.05(A), as 
a whole, indicates that a portion of a local school dis-
trict lying in another county is “attached” to the ESC 
or joint ESC serving the local school district.  
 

B 
 

Additional support for the determination that the ter-
ritory of a local school district that crosses county lines 
is part of the territory of the ESC or joint ESC comes 
from an examination of related Revised Code sections.  
 
Looking to the formation of a new local school district 
from one or more local school districts or parts thereof, 
R.C. 3311.26 provides that people entitled to vote on 
the proposal are the electors residing in the new pro-
posed districts.  “When the new district consists of 



The Honorable Gary D. Bishop                                 - 6 - 

territory lying in two or more counties, the state board 
shall determine to which educational service center the 
new district shall be assigned.”  R.C. 3311.26 (Empha-
sis added); see 2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-023, at 
Slip Op. 7; 2-242.  Although the new district consists of 
territory located in two or more counties, the statute 
allows the new district to be assigned to a single ESC.  
In such a case, “the territory of the new local school dis-
trict is attached for school purposes to the county of the 
newly assigned educational service center.”  2017 Op. 
Att’y Gen. No. 2017-023, at Slip Op. 7; 2-242; see R.C. 
3311.37.  Thus, this arrangement results in an ESC 
having territory outside the county in which it sits.  
 
R.C. 3311.231 deals with the transfer of all or part of 
one or more local school districts within the territory of 
an ESC to an adjoining ESC or to an adjoining city or 
exempt village school district.  The section states that 
the electors who may vote on a proposal to transfer are 
persons residing in the district or districts containing 
territory that is proposed to be transferred.  Id.  “Where 
a governing board of an educational service center 
adopts a resolution accepting territory transferred to 
the educational service center under the provisions of 
sections 3311.231 and 3311.24 of the Revised Code, the 
governing board shall, at the time of the adoption of the 
resolution accepting the territory, designate the school 
district to which the accepted territory shall be an-
nexed.”  Id. (Emphasis added).  Upon the acceptance of 
the territory, the ESC offering the territory shall file 
accurate maps with the auditors of the affected coun-
ties and with the state board of education that show 
the boundaries of the transferred territory.  Id.  “Ac-
cordingly, the territory, when annexed to another 
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school district in a county in which the territory did not 
lie originally, is attached to the new county, and de-
tached from the first county, for school purposes.”  2017 
Op. Att’y Gen. No. 2017-023, Slip Op. at 7; 2-242.  
Thus, an ESC may be given territory that does not sit 
within its county. 
 
In sum, when read together, these Revised Code sec-
tions support the conclusion that an ESC’s or joint 
ESC’s territory encompasses the territory of every 
school district it serves, even if the school district’s ter-
ritory crosses into another county.  
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Conclusion 
 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby ad-
vised that:  
 

When an educational service center or 
joint educational service center contains 
a local school district that has part of its 
territory cross into another county, the 
territory of the local school district lying 
in another county is part of the territory 
of the educational service center.   
 
 

 
                                      Respectfully, 
 

                                       
 
                                      DAVE YOST  

  Ohio Attorney General                                     




