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1377. 

CITY SCHOOL DISTRICT-TERRITORY NOT TRANSFERABLE FROM 
SUCH DISTRICT. 

SYLLABUS: 
There is no a~tthority of law w/l{!reby territory may be transferred from a. city 

school district. 

CoLUMBUS, OHio, January 8, 1930. 

HaN. G. H. BIRRELL, Prosecuting Attorney, Warren, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

"In Weathersfield Township, of this county, there lies a certain allotment, 
which is bounded on the north by the McDonald village school district; on the 
east and south by the Girard city school district; and on the west by the 
Weathersfield rural school district. This territory is contiguous to the Mc­
Donald village corporation, but is outside of the corporate limits, and not con­
tiguous to t):ie city of Girard. 

Practically all of the people residing in this ailotment are desirous of 
sending their children to the McDonald village schools, instead of to the 
Girard city schools. The board of education of the Girard city schools is 
agreeable to the transfer, and the board of education of McDonald district will 
accept the territory as a part of its dis.trict. 

In going over the situation, I have been unable to find any authority 
granted by the statutes, governing the transfer of territory which would give 
the right to make this transfer, inasmuch as that portion of the Girard city 
district sougnt to be transferred, is outside the corporate limits of the city of 
Girard; and, consequently, the provisions of Section 4696-1 would apparently 
not apply. 

"It occurred to us that perhaps the county board of education might ac­
cept a transfer of this territory from the board of education of the Girard 
city district, and annex it to the contiguous district of the Weathersfield rural 
school district; and then make a second transfer from the Weathersfield 
rural school district to the McDonald village school district. But, in looking 
for a solution along those lines, we could find no place in the statute governing 
the right, and, if any right existed, the procedure whereby the board of edu­
cation of a city school district could transfer any of its territory, except as 
provided in Section 4696-1, which limits the territory to such as is within the 
corporate limits of the city. 

Such a transfer is desired by all parties concerned, and the county board 
of education is wiiling to cooperate if there is anything in the statutes which 
gives them the right to accept the territory or make a transfer thereof. If 
you have any suggestions as to how this might be accomplished, we would ap­
preciate them very much. 

I am enclosing herewith a map, which will give some idea of the situation. 
That portion surrounded by red being the part sought to be transferred, 
the portion surrounded by green being the corporate limits of the village of 
McDonald, the portion surrounded by yellow is in the Girard city school dis­
trict, although outside of the Girard corporate limits, and the uncolored por­
tion to the west is in the Weathersfield rural school district." 
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From your statement and the accompanying map, it appears that the territory 
which it is now desired to have transferred to :McDonald village school district is 
embraced in the boundaries of the Girard city school district and is a part of the 
Girard city school district. 

The power to organize, establish or lay out new school districts, or to divide, 
change the boundaries or otherwise alter existing districts is vested primarily in the 
state Legislature. This power may be delegated to subordinate agencies and officers. 
See Cyc. Vol. 35, page 833, et seq. and cases cited. 43 Century Digest, Title, Schools 
and School Districts, Section 59~. 

In Ohio, the power to alter existing school district boundaries is delegated to 
boards of education, Sections 4692, 4696, and 4736, General Code. 

It is a well established principle of law that boards of education have such powers 
only as are expressly or by necessary implication delegated to them. This principle 
is so well settled as not to need the citation of authority. Any power granted to 
a board of education must be exercised in the manner provided for by the Legislature, 
and such board is limited in the exercise of the power, not only as to the manner, 
but as well to the extent so delegated. 

An examination of the present existing statutes empowering boards of education 
to transfer school territory or change the boundaries of school districts discloses that 
there is no authority under the present law for boards of education by mutual con­
sent, or otherwise, to transfer school territory from a city school district. Nor has such 
authority existed since the adoption of the school code of 1914, at which time Section 
4692, General Code, was amended and the said section as it then existed was repealed, 
except the authority granted by Section 4696-1, General Code. 

Quite a thorough review of the history of the legislation relating to the transfer 
of school territory as it bears on the right to transfer school territory from a city 
school district, is contained in an opinion of my immediate predecessor which is 
found in Opinions of the Attorney General for 1928 at page 1168, where it is held: 

"Territory embraced within the corporate limits of a city can not be 
a transferred from the city school district of said city for school purposes." 

The same subject was under consideration by the then Attorney General in 1918. 
His opinion with reference thereto, will be found in the Opinions of the Attorney 
General for 1918 at page 600, where it is held: 

"There is no authority contained in our school laws to transfer territory 
from a city or an exempted village school district." 

The law with reference to this subject has not been materially changed since the 
above opinion of 1918 was rendered. 

It sometimes happens in the incorporation of a new city or village, or upon the 
extension of the city or village limits, that territory may be included within the cor­
porate limits of a city or village which had previously been attached for school pur­
poses to a school district of an adjacent city or village. There existed for a time 
authority whereby such territory might be transferred to the school district of the 
m1.1nicipality in which said territory was located. This authority was given by Sec­
tion 4696-1, General Code. The provisions of said section would have no pertinency 
in the present instance even though the section were still in force. Said Section 4696-1, 
Gener11l Code wils repealed by the 88th General Assmbly ( 113 0. L. 688). 

I arn of the opinion, in specific answer to your inquiry, that there is no way by 
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which the territory described m your letter may be transferred to the McDonald 
village school district. 

1378. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Ge11eral. 

DISAPPROVAL, DEED TO LAND OF EDAR C. MILAR IN GOSHEN TOWN­
SHIP, TUSCARAWAS COUNTY. 

COLUMBUS, OHIO, January 8, 1930. 

HoN. RoBERT N. WAro, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This is to acknowledge receipt of your recent communication, sub­

mitting for my examination and approval, a warranty deed executed by one Edar C. 
Milar, a widow, conveying to the State of Ohio a certain tract of 1.03 acres of land 
in Goshen Township, Tuscarawas County, Ohio, which tract of land is more particu­
larly described in said deed and in Opinion No. 1251 approving the abstract of title 
with respect to the purchase of this property directed to you under date of December 3, 
1929. 

Upon examination of said deed I find that I am required to disapprove the same 
for the following reasons: 

(1) It does not appear that said deed was signed and acknowledged in the 
presence of two witnesses, as required by the provisions of Section 8510, General Code. 
(2) The named grantee in said deed is "The State of Ohio, Division of Highways." 
The words "Division of Highways" should be eliminated so that the deed will stand 
as one to the State of Ohio, its successors and assigns, without qualification or limita­
tion as to the department which is to make use of the property conveyed. 

I am herewith returning said deed to you. 

1379. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Ge11eral. 

DITCH IMPROVEMENT-CONSTRUCTED BY MUNICIPALITY WITHIN 
THE CORPORATION-COUNTY MAY NOT PAY PART COST OF 
SAME EVEN THOUGH BE~EFITED THEREBY- SUGGESTED 
REMEDY. 

SYLLABUS: 
In the event a ditch improvement lies wholly within the corporate limits of a mu­

nicipal corporation and such improvement is being constructed by the municipality, 
which has taken jurisdistio11 thereof, there is no authority for the expmditure of 
county funds to pay a portio'~ of the cost of such improvement, 11otwithstanding the 
fact that the county may be benefited thereby. In the event the improvement will result 
in a benefit to the county, the county c·ommissioners should take jurisdiction thereof 


