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EDUCATION, BOARDS OF-AUTHORIZED TO PERMIT 

SCHOOL BUSES TO BE USED TO TRANSPORT ATHLETIC 

TEAMS AND OTHER PUPILS OF THEIR RESPECTIVE 
SCHOOLS TO AND FROM INTER-SCHOOL ATHLETIC CON­

TESTS-NOT AUTHORIZED TO PAY EXPENSE OF OPERAT­

I:.\TG SUCH BUSES-SECTION 4855 ET SEQ., G. C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 4855 et seq., General Code, boards of education 
are authorized to permit their school buses to be used for the purpose of transporting 
thr athletic teams and other pupils of their respective schools to and from inter­
school athletic contests, but are not authorized to pay the expense of operating such 
buses while so engaged. 

Columbus, Ohio, March 5, 1947 

IIon. Albert T. Stroup, Prosecuting Attorney 
Van \Vert County, Van \,Vert, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

'·I would like to have your opinion as to whether or not 
county school boards may permit their school buses to be used for 
the purpose of transporting athletic teams to and from inter­
school athletic exhibitions and if there is no authority what lia­
bility the school board or the members individually might incur 
by permitting said school bnses to be used for such purpose." 



IIO OPINIONS 

Section 4855 of the General Code imposes a duty upon Boards of 

Education to provide transportation for school pupils. That section reads 

as follows: 

''In all city, exempted village and local school districts where 
resident elementary school pupils live more than two miles from 
the school to which they are assigned the Board of Education shall 
provide transportation for such pupils to and from school except 
when in the judgment of such Board of Education, confirmed, in 
the case of a local school district, by the county Board of Educa­
tion, or, in the case of a city or exempted village school district, 
by the judge of the Probate court, that such transportation is 
unnecessary. 

In all city, exempted village and local school districts the 
Board of Education may provide transportation for resident 
high school pupils to the high school to which they are assigned. 

In all city, exempted village and local school districts the 
Board of Education shall prnvide transportation for all children 
who are so crippled that they are unable to walk to the school to 
which they are assigned. In case of dispute whether the child 
is able to walk to the school or not, the district health commis­
sioner shall be judge of such ability. 

When transportation of pupils is provided the conveyance 
shall be run on a time schedule that shall be adopted and put in 
force by the Board of Education not later than ten clays after the 
beginning of the school term." 

It will be noted that the duty imposed by this section is confined to 

the transportation of pupils ''to and fro111, school" and that there is no 

intimation of any authority to provide such transportation to and from 

athletic contests or any other school functions. The above section which 

is part of the new school code of 1943, is quite similar to former Section 

7731 of the General Code. Section 4855-5 of the General Code which 

i,; also part of the new school code, contains the following provision : 

"Boards of Education, in the purchase of school buses and 
other equipment used in transporting children to and from school 
and to other functions as authorized by the Boards of Education 
shall be authorized to make such purchases on the following terms, 
to wit: not less than one-fourth of the purchase price thereof 
shall be paid in cash; * * *. Such Boards of Education shall be 
authorized to issue the notes of the school districts signed by the 
president and clerk of the Board of Education, and specifying the 
terms of the purchase including deferred payments as provided 
above, which notes may bear interest at a rate not exceeding 
four per cent per annum. In the legislation under which such 
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notes are authorized, the Board of Education shall make provision 
for levying and collecting annually by taxation amounts sufficient 
to pay the interest and the specified portion of the principal: 
* * * " (Emphasis added.) 

Here it will be observed that the boards are authorized, at least by 

strong implication, to purchase buses not only for the purpose of trans­

porting school children to and from school but also "to other functions as 

authorized by Boards of Education." The same language had been 

carried in former Section 7732, General Code enacted in 1939. While 

ntither the present nor the old section contains express affirmati_ve author­

ity to provide transportation to and from other school functions, yet it 

srems to me that we must concede that the General Assembly did intend 

Boards of Education to have such power. 

This conclusion is strengthened by the provisions of Section 6295-1, 

General Code enacted in 1935, and reading in part as follows: 

"No school bus as hereinafter defined shall be required to 
pay the annual license tax provided for in Section 6291 of the 
General Code. The term 'school bus' as used herein shall be 
construed to mean any vehicle, however owned, used exclusively 
to transport school children, either to and/or from school, or to 
and/or from any school function, having a seating capacity of 
more than five persons exclusive of the driver." 

( Emphasis added.) 

Your letter indicates that the buses in question belong to the county 

board. It is a little difficult to find authority in the statutes for the pur­

c!1ase of buses by a county board. They are not included in the pro­

visions of Section 4855 supra, making it the duty of certain boards to 

i:-rovide transportation. Former Section 7731 did give them express 

authority to provide such transportation in case a rural board failed to 

do so. If they still have that duty, it does not appear that they may 

perform it by purchasing buses. It will be noted that Section 4855-5 

supra, contemplates the purchase on installments, and authorizes the levy 

of a tax to cover the notes given for deferred payments, which would 

exclude county boards since they are not taxing subdivisions within the 

provisions of the Uniform Tax Law. However, I do not consider the 

right to own buses as having a controlling bearing on the question you 

submit. \Ve may assume for our purpose that the board has buses either 

on lease or under contract for service. 
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\Vhat "other functions" are properly included, and what should be 

excluded as proper school functions within the meaning of these statutes 

relating to transportation, can hardly be defined as a matter of law. It 

appears to me that it is a matter that is left to the sound discretion of the 

Board of Education. That the programs of the public schools as well as 

of institutions of higher learning do almost universally include athletics 

,me! athletic contests by teams representing the schools, hardly needs 

argument. Physical culture is a well recognized part of the curriculum 

of every school, and while it would be difficult to demonstrate that a pupil 

receives physical culture, other than by way of exercising his lungs, by 

watching a team chosen from his school engaged in a strenuous contest 

with a like team from another school, yet I am not disposed to deny that 

it is a school function, and a legitimate one. 

Prior to the enactment of Section 6295-r supra, the law provided 

that "publicly owned and operated motor vehicles used exclusi_vely for 

public purposes, shall be registered as provided by this chapter, without 
charge of any kind." There being no specific exemption in the law as it 

then stood, in favor of school buses, it was held by one of my predecessors 

in an opinion found in 1933 Opinions of the Attorney General, p. 82r, that 

it was unlawful for a school bus driver to transport a baske;: ball team to 

a distant point in a school bus so registered, for the purpose of an 

athletic contest, and that he was subject to prosecution for so doing. The 

above opinion refers wi'th approval to an earlier opinion found in 1933 

Opinions of the Attorney General, p. 552, wherein it was held: 

"r. Boards of Education are without power to expend 
school funds under their control to support or promote the com­
petitive playing of games by picked teams from the pupils of the 
public schools. * * * 

3. Interscholastic athletics as the term is commonly used, 
is not a proper public school activity under the law. 

4. A Board of Education in Ohio is not authorized to pay 
from public funds under their control the expense of furnishing 
basketball, football or baseball uniforms for the high school bas­
ketball, football or baseball teams, as the case may be. 

5. A Boar<l of Education is not authorized to pay from pub­
lic funds for the expense of transporting their basketball, football 
or baseball team to a distant point for the purpose of holding an 
athletic contest between that school team and a team represent­
ing another school." 
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I need not disagree with that opinion. It was rendered at a time 

when there were no statutes in existence which contemplated the use of 

school buses to convey pupils to "school functions." I am in agreement 

with the holding there announced, that a Board of Education may not pay 

from public funds, the expense of operating buses to transport pupils 

01 athletic teams to a game. But there is certainly abundant evidence of 

the intention of the General Assembly that the board may permit the use 

of its facilities for purposes far beyond those which it is authorized to 

support. Instances of this character may be found in the statutes which 

authorize the use of the school buildings for public gatherings, election 

polling places, etc. See Section 4839 et seq., General Code. 

As to the use of school buses for purposes other than the primary 

purpose of transporting pupils to and from school, there seems to be good 

reason for a liberal attitude on the part of the law, since the "other func­

tions" referred to all have a bearing of more or less importance on the 

education and development of the pupils along extra-curricular lines. It 

is noteworthy that the uses to which school buses are being put by Boards 

of Education throughout the state include not merely athletic events, but 

visits to the state capitol and many other points of interest or historical 

significance. And as conducing to the safety of these expeditions, the 

General Assembly has seen fit to authorize policies of insurance to be 

procured by Boards of Education insuring the drivers of buses against 

liability, and also carrying accident insurance protecting the pupils while 

riding in such buses. Section 4855-6 provides in part: 

"The Board of Education of each school district may procure 
liability and property damage insurance covering each school bus 
or motor van and accident insurance covering all pupils trans­
ported under the authority of such Board of Education. This in­
surance shall be procured from a recognized insurance company 
authorized to do business of this character in the state of Ohio, 
and such accident insurance shall pro,vide compensation for injury 
or death to any pupil caused by any accident arising out of or 
in connection with the operation of such school bus, motor van 
or other vehicle used in the transportation of school children, 
* * * " (Emphasis added.) 

The language of this statute appears to be in line with the others 

•[UOted, as contemplating that the uses to which school buses may be put 

in transporting children include all such school related functions as the 

board 111ay see fit to authori::e. 
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As evidence of the changing attitude toward the very general practice 

of using school buses for extra-curricular activities, I call attention to 

another opinion by my immediate predecessor found in 1942 Opinions of 

the Attorney General, p. 805, where it was held: 

"A Board of Education is not authorized to engage in the 
business of transporting persons for hire or of using or permitting 
the use of school buses for the purpose of transporting passen­
gers other than school children to and from public schools or to 
and from public school functions." ( Emphasis added.) 

This opinion was rendered after the passage of Sections 4855-5 and 

6295-1 supra, in which the words "and to other functions" were intro­

duced, and the then Attorney General was evidently influenced by that 

change since he introduced substantially the same words into the syllabus 

and the text of his opinion. There was a statement in the course of this 

opinion to the effect that "the cost of such transportation is provided for 

Ly law and is met from public funds." I do not, however, find any pro­

vision of the statutes which in terms or by necessary implication authorizes 

the payment of such expense, except in so far as it is represented by the 

depreciation of the bus itself. Accordingly, I must hold that the Boards 

of Education may not bear the operating expense incident to such trans­

portation. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion that 

under the pro,visions of Section 4855 et seq., General Code, Boards of 

Education are authorized to permit their school buses to be used for the 

purpose of transporting the athletic teams and other pupils of their respec­

t:ve schools to and from inter-school athletic contests, but are not author­

ized to pay the expense of operating such buses while so engaged. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS, 

Attorney General. 




