
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1967 Op. Att’y Gen. No. 67-080 was overruled by 
1989 Op. Att’y Gen. No. 89-039. 
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OPINION NO. 67-080 

Syllabus: 

The county within which boundaries the death occurs is 
liable for the costs of an autopsy performed by its county 
coroner, even though the fatal injury was inflicted upon the 
deceased within the boundaries of another county. 

To: Henry P. Mittelkamp, Putnam County Pros. Atty., Ottawa, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 10, 1967 

I have before me your request for my opinion which reads 
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in part as follows: 

"Where death results in one county from 
a casualty happening in another county, and 
an autopsy is performed on order of the 
coroner of the county in which the death 
occurred, which county is liable for payment
of the costs incurred for the autopsy?" 

Your letter refers to Opinion No. 470, Opinions of the 
Attorney General for 1963, which defined Section 313.01, Re­
vised Code, as it existed at that time. Absent the express
provisions of the 1965 amendment, that opinion, following the 
general rules of construction, properly construed Section 
313.01, sthra, in accordance with common law principles in 
force at e time of its enactment. Such traditional con­
struction gave authority to hold an inquest by the coroner 
within whose county the deceased received the injury causing
his death. 

As your letter further points out, however, Section 313.01, 
supra, has been amended by this additional paragraph: 

"As used in the Revised Code, unless the 
context otherwise requires, 'coroner' means 
the coroner of the county in which the death 
occurs or the dead human body is found." 

This amendment, effective November 4, 1965, provides an explicit 
definition of coroner which supersedes the common law construc­
tion. A problem somewhat analogous to the present question con­
fronted another county shortly after the amendment took effect. 
There, the fact situation involved a person who was injured in 
one county, but pronounced dead on arrival at a hospital in 
another county, and the exact place or time of death could not be 
ascertained. As I stated in paragraph two of the syllabus of 
Opinion No. 182, Opinions of the Attorney General for 1965, page
403, in such case "it is the coroner of the county in which there 
was acquired first knowledge of such death who must sign the 
certificate of death", in this instance, the coroner of the 
county in which the deceased was pronounced dead. This juris­
dictional ruling is based upon the place of death, as can best 
be determined, rather than upon the place of Injury, thereby
unmistakably setting aside common law interpretation in favor 
of the legislative definition. 

Opinion No. 182, supra, implies an overruling of paragraph 
one of the syllabus of Opinion No. 470, supra, which reads as 
follows: 

"l. Where death results in one county
from casualty or suspicious circumstances 
occurring in another county, the coroner 
within whose jurisdiction the injury caus­
ing death occurred is authorized to conduct 
the inquest and the inquest must be held in 
that county. (Syllabi two and three, Opin­
ion No. 37, Opinions of the Attorney General 
for 1923. LPages 19, 20J are hereby over­
ruled.)" 
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The 1965 amendment supersedes paragraph one of the syllabus of 
Opinion No. 470, supra, and makes applicable again paragraphs 
two and three of tnesyllabus of Opinion No. 37, supf.a· Para­
graph two of Opinion No. 37, supra, reads in part: Jurisdiction 
of coroner limited to county.-rriquest to be held by coroner in 
whose county body is found. " Paragraph three of that opinion 
answers directly the problem at hand, to wit: 

"Where person is injured by unlawful 
act in one county and is removed to another 
county and there dies as a result of such 
unlawful act, the coroner in the county in 
which such person dies has jurisdiction and 
is required to hold inquest." 

Section 313.01, supra, as amended in 1965, and Opinion No. 37, 
supra, bf defining the jurisdiction of the coroner, clarify as 
weiras coincide with the other provisions of Chapter 313, Re­
vised Code. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the county within which boundaries the death occurs is liable for 
the costs of an autopsy performed by its county coroner, even 
though the fatal injury was inflicted upon the deceased within 
the boundaries of another county. 
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