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OPINIONS 

HOSPITALIZATION - INDIGENT PERSON PERMANENTLY 

DISABLED-EXPENSE-MUST BE BORNE BY COUNTY IN 

WHICH INDIGENT PERSON HAS LEGAL RESIDENCE. 

SYLLABUS: 

The expense of hospitalization of an indigent person who is permanently 
disabled must be borne by the county in which said person has a legal residence. 

Columbus, Ohio, April 4, 1946 

Hon. Peter Catri, Prosecuting Attorney 

Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your communication which reads 
as follows: 

"May I have your opinion on the following matter? 

Mrs. C., a resident of the City of Sandusky, has been ill 
for some time. About three months ago she was confined to 
a local private hospital and the doctors advise that she is per­
manently disabled. 

The City of Sandusky assumed the expense of this hospital­
ization for the first two months and thereafter refuse to pay any 
further expenses, claiming that since Mrs. C. is now a permanent 
case she is properly a County charge, in accordance with General 
Code Section 3476. 

The State Department of Public ·welfare have advised our 
County Welfare Department that the cost of this hospitalization 
should be defrayed by the sub-division of which Mrs. C. is a 
resident, and they will not approve it as a county charge. 

General Code Section 3476 provides in part as follows: 

'Relief to be granted by the County shall be given 
to those persons who do not have the necessary residence 
requirements and to those who are permanently disabled, 
or who have become paupers, and to such other persons 
whose peculiar condition is such that they cannot be sat­
isfactorily cared for except at the County Infirmary or 
under county control.' 



ATTORNEY GENERAL 

There is no question in this case but what Mrs. C. was a 
resident of the City of Sandusky; that she is now permanently 
disabled and requires hospitalization. 

The writer is of the opinion that Mrs. C. is a County charge. 
The city has refused to assume the expense of her hospitaliza­
tion any further and the State Welfare Department claims that 
she is not a county charge. I believe that the only reason they 
make such a claim is because of the fact that she is confined to 
a private hospital. Will you therefore be kind enough to give 
us an opinion in this matter?" 

You have quoted a portion of Section 3476, General Code, in your 

letter. The sentence immediately preceding the one you have quoted 

reads as follows : 

"* * * It is the intent of this act that townships and 
cities shall furnish relief in their homes to all persons needing 
temporary or partial relief who are residents of the state, county 
and township or city as described in Sections 3477 and 3479. 

* * *" 

Section 3476 has been in effect for a great number of years ( 108 0. 

L. Pt. I, page z66), and it has long been the understanding that it and 

related sections were broad enough to impose liability and establish the 

duty upon cities and townships to furnish relief, including emergency 

hospitalization, to all residents of the state, county, township or city who 

needed temporary relief and to all such residents who permanently needed 

partial relief; and to impose the duty upon the county to furnish relief, 

including hospitalization, to persons who do, not have the necessary resi­

dence requirements prescribed by Sections 3477 and 3479, General Code, 

to persons who have become paupers and to other persons whose peculiar 

condition is such that they cannot be satisfactorily cared for except at 

the county infirmary or, under county control. See Opinions of the At­

torney General for 1927, Vol. 2, page l 106 and Opinions of the Attorney 

General for 1934, Vol. 2, page IOII. 

However, in order to properly ascertain the present effect of Section 

3476, General Code, it is necessary to take into consideration other statutes 

upon the same subject. All statutes in pari materia are to be construed 

together whether adopted by the same or different legislatures. 
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"The Administration of Poor Relief Act" was adopted effective June 

6, 1939 and was codified as Section 3391, et seq., General Code. Section 

3391 contains the definition of "poor relief" as follows : 

"'Poor relief' means food, clothing, shelter and other com­
modities and services necessary for subsistence, or the means of 
securing such commodities and services, furnished at public 
expense to persons in their homes, or, in the case of homeless 
persons, in lodging houses or other suitable quarters. Payments 
for shelter shall not exceed the average rental for comparable 
types of shelter in the area in which such shelter is provided. 
Average rentals shall be determined by local relief authorities 
subject to the approval of the state director. Poor relief may 
take the form of 'work relief,' 'direct relief' or 'medical care' 
as herein defined. * * *" 

"Medical care" means: 

" 'Medical care' means medicines and the services, wherever 
rendered, of a physician or surgeo11i or the emergency services 
of a dentist, furnished at public expense." 

It will be noted that hospitalization expenses are not included within 

the term "poor relief" as defined in the section just quoted. Therefore, 

it is apparent that the feature of poor relief respecting hospitalization 

expenses of indigents was not amended or repealed by The Administration 

of Poor Relief Act, and there appears in said sections no indication what­

ever that said enactment was intended to operate upon this particular 

feature of poor relief. See Mansfield General Hospital v. Swank, 72 0. 

App. IO. On the contrary we find in subsection 8 of Section 5391-2, 

General Code, the following guide to interpretation: 

"8. Except as modified by the provisions of this act, 
Section 3476 and other sections of the General Code of like pur­
port shall remain in full force and effect and nothing in this act 
shall be construed as altering, amending, or repealing the pro­
visions of Section 3476 of the General Code, relative to the 
obligation of the county to provide or grant relief to those persons 
who do not have the necessary residence requirements and to 
those who are permanently disabled or have become paupers and 
to such other persons whose peculiar condition is such that they 
cannot be satisfactorily cared for except at the county infirmary 
or under county control." 
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I find no other statutes pertinent to your inquiry, and I am, there­

fore, of the opinion that there has been no change in the duty and liability 

of the townships or cities to furnish emergency hospitalization to indigents 

within the purview of Section 3476, General Code; nor has there been 

any change in the duty and liability of the county to assume the expense 

of hospitalization for a permanently disabled indigent. 

Therefore, you are advised that in my opinion it is the obligation of 

the county, under the provisions of Section 3476, General Code, to assume 

the expense of the hospitalization of Mrs. C., a permanently disabled 

indigent. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 




