
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1980 Op. Att’y Gen. No. 80-087 was approved and followed by  
2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-041. 
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OPINION NO. 80-087 

Syllabus: 

A board of health of· a combined general health district has the 
authority to dete1~mine the fringe benefits, including sick leave, 
vacation, and overtime, to which its employees are entitled, subject 
only to R.C. 4lll.03 governing compensation for overtime. (1976 Op. 
Att•y Gen. No. 76··018 overruled.) 

To: John S. Cheetwood, Wood County Pros. AHy., Bowllng Green, Ohio 
By: WIiiiam J. Brown, Attorney General, December 17, 1980 

I have before :ne your request for an opinion concerning salaries and fringe 
benefits of general health district employees. The general question you pose is 
"what authority...the board of health for [a] combined general health district 
possess[es] in the area of setting salaries and fringe benefits, including vacation 
and overtime policies, for its employees." 

In order to answer this question it is necessary to consult R.C. Chapter 3709, 
which est!l.blishes health districts in Ohio. R.C. 3709.01 provides that the state 
shall be divided into health districts. Each city constitutes a "city health district"; 
the townships and villages in each county constitute a "general health district." 
The statute further provides for the union of a city health district with a general 
health district, for the union of several city health districts with a general health 
distriot, and for the union of two to five general health districts, the resulting 
district in each case constituting a general health district. The resulting district is 
governed by a board of health or health department which has "all the powers 
granted to, and [shalll perform all the duties required of, the board of health of a 
general health district." R.C. 3709.07; see R.C. 3709.071; R.C. 3709.10. It is clear, 
therefore, that a statute which applies to general health districts is equally 
api;,licable to health districts formed in accordance with R.C. 3709.07, R.C. 
3709.071, and R.C. 3709.10. 
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Several sections oi the Revised Code, 3709.13, 3709.15, and 3709.16, govern 
the board's power to appoint its own employees. R.C. 3709.15 specifically provides 
for the appointment of sanitarians and public health nurses. R.C. 3709.13 states, in 
part: 

In any general healt!1 district the board of health :nay, upon the 
recommendation of the health commissioner, appoint for full or part 
time service a public health nurse and a clerk and such additional 
public health nurses, physicians, and other ersons as Me necessar 
for the rooer conduct of its work•... Ern lo ees o the board, other 

an e comm1ss1oner, ~ e m e c ass1 1e service of the state, 
and all employees of the board may be removed for cause by a 
majority of the board. (Emph,'lSis added.) 

The board of health of a city or general health district shall 
determine the duties and fix the salaries of its employees. 

The board of health of any health district may procure and pay 
all or any part of the cost of group life, hospitalization, surgical, 
major medical, sickness and accident insurance, or a combination of 
any of the foregoing types of insurance or coverage, for the health 
commissioner, the employees of the health district, and their 
immediate dependents, from the funds or budgets from which said 
health commissioner or employees are compensated for services, 
issued by an insurance company, hospital service association, or 
nonprofit medical care corporation duly authorized to do business in 
this state. 

Notwithstanding section 3917.01 of the Revised Code, the board 
of health of any health district may purchase group life insurance 
authorized by this section by reason of payment of premiums therefor 
by the board from its funds, and such group life insurance may be 
issued and purchased if otherwise consistent with sections 3917.01 to 
3917.06 of the Revised Code. (Emphasis added.) 

These provisions clearly state that the board of health has the power to appoint its 
own employees, to fix their salaries, and to purchase health and life insurance for 
those employees. R.C. 3709.13 also places general health district employees in the 
classified service of the state. 

In Ebert v. Stark County Bd, of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 
N.E.2d 1098 (1990), the court was faced with the question of how R.C. 124.38 applies 
to employees of a county board of mental retardation. The court concluded that 
because the employing unit is expressly empowered by statute to "employ" such 
personnel as necessary, it also has the power to fix the compensation of its 
employees. According to the court, the power to fix compensation obviously 
includes the power to fix other fringe benefits, including sick leave. The court 
stated in Ebert that, since R.C. 124.38 sets a guaranteed, minimum benefit level, a 
county boa.r°dof mental retardation may, in the absence of any constricting 
statutory provision, provide sick leave benefits in excess of those provided in R.C. 
124.38. 

I apply the same analysis to a board of health of a general health district. 
Such a board has the power to appoint its own employees, fix their duties and set 
their salaries. R.C. 3709.13; R.C. 3709.15; R.C. 3709.16. For purposes of this 
analysis, I believe these powers are equivalent to a board of mental retardation's 
authority to "employ," as discussed in Ebert. I conclude, therefore, that the board 
of health of a general health district also possesses the authority to determine the 
type and amount of fringe benefits-including sick leave, vacation, and overtime­
to which its employees are entitled as part of their compensation, subject only to 
any limits imposed by statute. See,~• State ex rel. Parsons v. Fer uson, 46 Ohio 
St, 2d 389, 391, 348 N.E.2d 692,694 \1976 "payments for fringe benefits may not_ 
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constitute 'salary,' in the strictest sense of that word, but they -are compensation"); 
State ex rel. Artmayer v. Boa.rd of Trustees, 43 Ohio St. 2d 62, 330 N.E.2d 684 
(1975) (11salary" and "compensation" are synonymous as used in Ohio Const. art. II, 
.§20). 

R.C. 3709.13 places general health district employees in the classified service 
of the state. R.C. 124.01 states that, as used in R.C. Chapter 124: 

(A) "Civil service" includes all offices and positions of trust or 
employment in the service of the state and the...general health 
districts•.. thereof. 

(B) "State service" includes all such offices and positions in the 
service of. the state...and general health districts thereof.... 

(C) "Classified service" means the competitive classified civil 
service of the state [and] ...general health districts •... 

Within R.C. Chapter 124, there are several references to general health districts as 
employers apart from the state. &&, R.C. 124.Jl(A) and (B) ("(ti he civil service of 
the state and the•..general healtlldistricts•.. thereof shall be divided into the 
unclassified service and the classified service"); R.C. 124.271 ("[al ny employee in 
the classified service of the state or any•..general health district•.•who is 
appointed provisionally •..becomes a permanent appointee in the classified service 
at the conclusion of such two year period"); R.C. 124.34 ("[t] he tenure of every 
officer or employee in the classified service of the state and the•..general health 
districts•..thereof...shall be d1.ll'ing good behavior and efficient service •.."). It is 
clear, therefore, that, for purposes of R.C. Chapter 124, a general health district is 
an employer separate from the state and its other political subdivisions. 

The provision in R.c: 3709.13 stating that general health district employees 
are in "the classified service of the state" merely places such employees within the 
general civil service framework of R.C. Chapter 124, but does not make them 
employees of the state. The more specific provisions of R.C. Chapter 124 govern 
the precise nature of the public employment of general health district employees. 

Each section of R.C. Chapter 124 specifies the types of employees to whom 
the section applies. As employees in the classified service of the state, general 
health district employees are protected by the pro,•isions regarding transfers. R.C. 
124.33. As employees in the classified service g1:,nerally, general health district 
employees fall within the provisions of R.C. Chap.'.er 124 relating to appointment, 
temporary and exceptional appointment, promotion, transfer, reinstatement, layoff 
and retention points. R.C. 124.27; R.C. 124.30; R.C. 124.31; R.C. 124.32. Employees 
in the classified service of the state and the general health districts thereof come 
within the provisions relating to provisional appointment, tenure, reduction, 
suspension and removal. R.C. 124.271; R.C. 124.34. Because the foregoing sections 
apply to general health district employees, the general health district board is 
limited by these provisions in fixing the compensation of its employees; the board 
must grant its employees the minimum protections afforded by the applicable 
statutes. 

Sick leave benefits of public employees are governed by R.C. 124.38. In 1976 
Op. Att'y Gen. No. 76-018 I concluded that because employees of a general health 
district are in the classified service of the state, the sick leave provisions of R.C. 
124.38 apply to those employees. Upon reconsideration, it is my opinion that, 
although the legislature may have intended to include general health district 
employees within the group of employees entitled to the protections of R.C. 
Chapter 124, the specific language of R.C. 124.38 does not include such employees. 

R.C. 124.38 provides sick leave benefits for "fe] ach employee, whose salary or 
wage is paid in whole or in part by the state, each employee in the various offices 
of the county, municipal, and civil service township service, and each employee of 
any board of education for whom sick leave is not provided by [R.C. 3319.141] .'' It 
is obvious that general .health district employet>.s are not employed in the civil 
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service township service1 nor by the board of education. It has also been clearly 
established that general health districts are not part of municipal or county 
government. 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-121; 1960 Op. Att'y Gen. No. 1302, p. 29~ 
General health districts are, rather, distinct political subdivisions of the state, 
and, for purposes of R.C. Chapter 124, a.re distinct employers, apart from the state. 
Whether R.C. 124.38 applies to general health district employees depends, 
therefore, on whether such ~mployees are paid in Nhole or in part by the state. 

In determining whether combined general liealth district employees are paid 
in whole or in part by the state, it ls necessary to examine the funding of such 
districts. R.C. 3709.28 states that the funding of a general health district is 
provided primarily by the townships and municipal corporations composing the 
health district. According to R.C. 3709.07 and 3709.071, when health districts 
combine to form a single general health district, tiie combining districts enter into 
a contract which states the proportion of the expenses of the board of health or 
health department to be paid by the city or cities and by the original general health 
district. R.C. 3709.10 provides that when general health districts combine in 
accordance with that section, "the members of the budget commissions of the 
counties constituting the district shall sit as a joint board for considering and 
acting on [the combined district's] budget." R.C. 3709.32 provides a state subsidy 
to boards of health or health departmem.:; which comply with the regulations of the 
public health council. See gE'nerally 3 Ohio Admin. Code 3701-1-04. This state 
subsidy is not, how~ver, payment m whole or in part by the state to general health 
district employees. 

The major sources of funding for combined general he!:tlth districts are the 
component city or cities and the, original general health district or districts. Any 
subsidy from the state goes to the general fund of the health district and not 
directly to health district employ,ies; the state subsidy is based on expenses the 
board has already paid and goes trJ the general fund of the health district after its 
employees have been paid. See R..C. 37oq,32; 1960 Op. Att'y Gen. No. 1302, p. 298. 
It is clear, therefore, that general health district employees are not paid in whole 
or in part by the state. Because general health district employees are not covered 
by the provisions of R.C. 124.38, that section does not limit the board's power to 
determine the sick leave benefits to which its employees are entitled. See Ebert v. 
Stark County Bd. of Mental Retardation, 63 Ohio St.2d 31, 406 N.E.2d 1098(1980). 

1R.C. 3709.13. 

2see 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-035 ("[al political subdivision of the State is 
a limited geographical area whe1 ein a public agency is authorized to exercise 
some governmental function, as contrasted to an instrumentality of the State, 
which is a public agency with state-wide a•Jthority"). The authority of a 
general health district is neither city-wide, n\1r county-wide. R.C. 3709.01. 
It is, therefore, apparent that general health districts are properly designated 
as political subdivisions of the state, rather than as offices of the county or 
_municipal service. See 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-036. 

3see 1960 Op. Att'y Gen. No. 1302, p. 298. As in effect in 1960, R.C. 3709.32 
based the state subsidy to a general health district on the amount paid by the 
district to the health commissioner, public health nurse, and clerk. One of 
my predecessors noted that, although the amount of state subsidy was based 
on the amount paid to the commissioner, nurse, and clerk, it was paid to the 
gener,u fund of the health district after such employees were paid, and was 
not distributed directly to the employees. My predecessor concluded that 
such payments, therefore, did not constitute payments to the employees in 
whole or in part by the state. Currently, R.C. 3709.32 (1975-1976 Ohio Laws 
593 (Am, S.B. 200, eff. Aug. 13, 1976)) makes no reference to salaries as the 
basis for computing the amount of state subsidy to a health district. The 
deletion of any reference to salaries indicates even more strongly that the 
state subsidy of a general health district pursuant to R.C, 3709,32 is not 
payment to health district employees in whole or in part by the state. 
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Vacation leave benefits for public employees are governed by R.C. 121.161, 
which applies to full-time state employees, and R.C. 325.19, which applies to 
county employees. Because a general health district is not part of county service, 
general health district employees are not eligible for vacation benefits under R.C. 
325.19. 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-121. R.C. 121,161, however, provides vacation 
leave benefits for "each full-time state employee," a term that is not defined by 
statute. 

Although R,C. 3709.13 states that general health district employees "shall be 
in the classified service of thr. state," they are not necessarily "state employees" 
for purposes of R.C. 121,161. As I stated previously, I believe that, in using the 
above language of R.C. 3709.13, the legislature merely intended to indicate that 
general health district employees are within the civil service scheme of R.C. 
Chapter 124. General health districts are listed as employers apart from the state 
within R.C. Chapter 124. E.g., R.C. 124.ll(A) and (B); R.C. 124,271; R.C. 124.34. 
General health districts are political subdivisions of the state, not state agencies. 
See 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-036. See also 1972 Op. Att'y Gen. No, 72-035. 
Employees of a general health district arenot paid either in whole or in ptll't by the 
state. See 1960 Op. Att'y Gen. No. 1302, p. 298. It is clear, therefore, that general 
health district employees are employed by the general health district, as an entity 
in itself, and not by the state. 

General health district employees are not then entitled to the vacation leave 
benefits provided by R.C. 121.161. The board, being empowered to set the fringe 
benefits to which its employees are entitled, may determine the vacation leave 
policy for its employees without regard to the provisions of R.C. 325.19 and R.C. 
121.61. 

R.C. 124.18 and R.c'. 4lll.03 provide overtime policie~ for certain employees. 
R.C. 124.18 provides the standard work week and overtime policy for "ail employees 
whose salary or wage is paid in whole or in part by the state." General health 
district employees, not being paid in whole or in part by the state, are not covered 
by the provisions of R.C. 124.18. 

R.C. 4lll.03 reads, in pertinent part, as follows: 

(A) An employer shall pay an employee for overtime at a wage 
rate of one and one-half times the employee's wage rate for hours 
worked in excess of forty hours in one workweek, in the manner and 
methods provided in and .;,ubject to the exemptions of section 7 and 
section 13 of the "Federal Fair Labor Standards Act of 1938," 52 Stat. 
1060, 29 U.s.c. 207, 213, as amended. 

R.C. 4lll.Ol(D) includes "the state of Ohio, its instrumentalities, and its political 
subdivisions and their instrumentalities" as employers covered by R.C. 4lll.03. 
General health districts, as political subdivisions of the state, are clearly employers 
within the meaning of R.C. 4lll,03. 

R.C. 4lll.0l(E) defines "employee" generally as "any individual employed by an 
employer," with several exceptions. Assuming that general health district 
employees do not fall within any of the exceptions to the definition of "employee," 
I find that R.C. 4lll.03 provides the wage rate for overtime to which general health 
district employees are entitled. I note, however, that R.C. 4lll.03 merely provides 
a minimum overtime benefit which general health districts must pay their 
employees. 1975 Op. Att•y Gen. No, 75-078 (in discussing the application of R.C. 
4lll,03 to county employees I stated that, "overtime may also be paid for extra 
hours worked where a standard work week of less than 40 hours has been 
established''). See also Ebert v. Stark Count Bd. of Mental Retardation, 63 Ohio 
St.2d 31, 406 N:Dc:J"mg ompensa 10n or over 1me 1s, ere ore, a fringe 
benefit which may be determined by the board of health of a general health district 
for its employees, without regard to the provisions of R.C. 124,18, but subject to the 
provisions of R.C. 4lll.03. 

January 1981 Adv. Sheets 



2-344 OAG 80-088 ATTORNEY GENERAL 

It is, therefore, my opinion and you are advised, that a board of health of a 
combined general health district has the authority to determine the fringe benefits, 
including sick leave, vacation, and overtime, to which its employees are entitled, 
subject only to R.C. 4lll.03 governing compensation tor overtime. (1976 Op. Att'Y 
Gen. No. 76-018 overruled.) 
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