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RETIREMENT SYSTEM, SCHOOL EMPLOYES - MEMBER 

EITHER CONTINUED IN SERVICE BEYOND AGE OF RETIRE­

NrENT OR WAS REEMPLOYED AFTER SUPERANNUATION­

MAY COTINUE IN SERVICE ONLY UNTIL SEPTEMBER r, 

1948--AUTHORITY TO GRANT RETIREMENT FORTHWITH­

SECTIONS 7896-99, 7896-rora G. C. 

SYLLABUS: 

A member of the school employes retirement system who has either been con­
tinued in service beyond the age of retirement specified in Section 789G-!J9 of the Gen­
eral Code, or who has been re-employed after superannuation as provided in Section 
T8!JG-10la, General Code, may continue in such service only until September 1, l!l-18. 
and thereupon the retirement board would have authority to grant him the benefit of 
retirement forthwith. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, September IO, 1948 

Mr. vVard Ashnian, Executive Secretary 

School Employes Retirement System of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion in which you ask for 

an interpretation of certain sections relating to the retirement of an 

employe after reaching the age of seventy years. Your question reads: 

"Has the Retirement Board of the School Employes Retire­
ment System the authority to retire, as of the end of August, 
1948, those members who have continued in employment beyond 
age seventy under authority of that portion of Section 78g6-101a 
of the General Code, which provides that 'the retirement board 
shall have authority to make all necessary rules and regulations, 
not inconsistent with the prnvisions of this section, to carry into 
effect the provisions thereof and prevent abuse of the privileges 
thereunder?' " 

Your inquiry seems to turn principally upon an interpretation of the 

latter portion of Section 7896-ro1a, General Code. Such portion of that 

section reads as follows : 

"A board of education may continue in service a member 
of the school employes retirement system who has reached the 
compulsory retirement age under the provisions of Section 7896-
99 of the General Code. Provided such employment does not 
extend beyond September 1, 1948, and provided further that the 
board of education employing such person has declared by a 
formal resolution, passed by a majority vote of the board, that 
an emergency exists, and has filed with the retirement board a 
copy of such resolution together with the name of the person 
who is ,to be continued in service." 

This section also deals with the power of a board of education to 

reemploy one who has retired as a superannuate in the system and is 

receiving a retirement allowance. In both of these cases, the law specifi­

cally provides that such continuation of service or such reemployment shall 

not extend beyond September 1, 1948, and both must be predicated upon 

a declaration by the board of education that an emergency exists. In the 

portion of Section 7896-roia which I have quoted, reference is made to 
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the provisions of Section 7896-99, General Code, which became effective 

June 30, 1943, relative to the age of compulsory retirement. As bearing 
on this, I quote a portion of that section as follows : 

"Any employe, except a new entrant with less than five 
years of service, who has attained sixty years of age may retire, 
if a member, by filing with the retirement board an application 
for retirement. 

"The filing of such application shall retire such member as 
of the end of the quarter of the calendar year then current. At 
the end of the year in which they become members the retirement 
board shall retire all employes who were over seventy years of 
age at the time they became members and shall retire all other 
members at the end of the year in which the age of seventy is 
attained." 

It will be noted here that the employe who was more than seventy 

years of age at the time he became a member, as well as one who there­

after reaches the age of seventy does not retire on his own application but 

the peremptory duty is placed on the board to retire him at the end of the 

year in which he became a member if he was over seventy at the time of 

his appointment, and to retire all others at the end of the year in which 

the age of seventy is attained. For the purpose of the law relating to this 

system, "year" is defined by Section 7896-64, General Code. as meaning 

the year beginning July I, and ending June 30. 

These provisions allowing the member to continue his service until 

the end of the year before being compulsorily retired, were evidently in­

tended as a concession to the member, and designed to avoid a too speedy 
and peremptory retirement. 

However, by the later enactment of Section 7896-101a, supra, the 
General Assembly appears to ha.ve determined to put a final limit on such 

extension of service and September I, 1948, was fixed as a definite day 
beyond which an employe having reached the age of seventy years cannot 

under any circumstances remain in his position of employment. 

Your letter suggests the possrbility that in such a case there 1s no 

provision to be found in the law giving to the board the right to retire 

this employe, short of the end of the year, and that in the meantime he 

would thereby be deprived both of the right to draw a salary and also of 

his right to receive a retirement allowance, which as you suggest, would 

seem to be an unjust result. 
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I do not consider that the provisions of Section 7896-99 either relating 
to an employe who retires on his own application at the end of the calendar 
quarter then current, or as to the one who is forced to retire at the end 

of the year in which the age of se.venty is attained, quite cover the case 

which we are considering. The employe under consideration, has been 

allowed to continue in service .beyond the regular retirement age, by virtue 
of the provisions of the law, hased upon an emergency, and for this ex­

tended employment a definite limitation, to wit, September I, 1948, has 

been fixed. His retirement in such case is merely a postponed event and 

in my opinion the purpose and intent of the law could hardly be carried 

out with fairness and without a certain amount of hardship unless it be 
the right and the duty of the retirement board to_ retire him and permit 

him to enjoy his retirement allowance forthwith. 

This brings into view the final paragraph of Section 7896-- IOia which 
you quote in your letter, and which I here set forth, reading as follows: 

''The retirement board shall have authority to make all nec­
essary rules and regulations not inconsistent with the provisions 
of this section, to carry into effect the provisions thereof and 
prevent abuse of the privileges thereunder." 

This provision appears to me to have been added to this particular 

section because of the obvious fact that its application might result either 

in abuse of the system or in hardship upon the member, and the board 

should therefore be given a wide discretion. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a member of 

the school employes retirement system who has either been continued in 

service beyond the age of retirement specified in Section 78¢-99 of the 

General Code, or who has been reemployed after superannuation as pro­

vided in Section 7896-101a, General Code, may continue in such service 

only until September 1, 1948, and thereupon the retirement board would 
have authority to grant him the benefit of retirement forthwith. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 




