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OPINION NO. 2007-028 

Syllabus: 

In the absence of a statute that authorizes a board of education to charge tuition to a 
resident parent of a child who is entitled to attend the schools of the district without 
tuition under R.C. 3313.64(B)(1) for the child's attendance at a cooperative 
educational program, whether such program is an "educational option" or a "joint 
education program," offered by the school district in conjunction with other school 
districts, R.C. 3313.64(C) prohibits a board of education from imposing such a 
charge. 

To: Susan Tave Zelman, Superintendent of Public Instruction, Columbus, 
Ohio 
By: Marc Dann, Attorney General, September 5, 2007 

You have requested the Attorney General's opinion concerning the author­
ity of school districts to charge tuition for attendance at a program offered to students 
of the school districts that have collaborated in establishing the program. This 
program has been described as an "educational option," as that term is defined in 5 
Ohio Admin. Code 3301-35-01(B)(8)/ or as a "joint educational program," as 

1 5 Ohio Admin. Code 3301-35-01 (B)(8) defines the term "educational options" 
for purposes of 5 Ohio Admin. Code Chapter 3301-35, as meaning:learning experi­
ences or activities that are designed to extend, enhance or supplement classroom 
instruction and meet individual student needs. Educational options are offered in 
accordance with local board of education policy and with parental approval. Such 
options may include, but are not limited to: 

(a) "Distance learning"-systematic instruction in which the 
instructor and/or student participate by mail or electronic media. 

(b) "Educational travel" -an educational activity involving travel 
under the direction of a person approved by the board of education and 
parent. 

(c) "Independent study" -an educational activity involving 
advanced or in-depth work that an individual student pursues under the 
direction of a credentialed member of the school staff. 

(d) "Mentor program"-an educational activity including ad­
vanced or in-depth work by an individual student under direction of a 
non-credentialed individual. Mentors must meet criteria established by 
the board of education and are subject to parent approval. 
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described in R.C. 3313.842. One of the school districts that participates in this 
program plans to charge a fee to the parent of each child from the district who at­
tends the program, even if the parent of that child resides within the school district. 

Based upon conversations with your staff, we have modified your question 
to read, as follows: 

If the child of a resident parent participates in the program, may 
the school district, in an effort to cover the personnel and administrative 
costs of the program, charge resident parents tuition? 

For the reasons that follow, we conclude that a board of education is without author­
ity to require a parent who resides in the district and whose child attends a col­
laborative educational program such as you describe to pay a fee to cover the 
personnel and administrative costs of the program. 

We begin with the well-established principle that boards of education, as 
creatures of statute, possess only those powers granted them by statute. State ex reI. 
Clarke v. Cook, 103 Ohio St. 465, 134 N.B. 655 (1921) (syllabus, paragraph two). 
Thus, we must determine whether any statute authorizes a board of education to 
require payment of a fee for the attendance of a child whose parent resides in the 
school district at a program that is a collaborative effort of various school districts. 

The duty of a school district to provide a free education is prescribed by 
R.c. 3313.64, division (C) of which prohibits a school district from charging tuition 
for a child, as described in R.C. 3313.64(B), who is admitted to school in accor­
dance with R.C. 3313.64(B)(I) in the district in which the child's parent resides. 2 

There are specific statutory exceptions to the general prohibition in R.C. 3313.64(C). 
See, e.g. R.C. 3313.641 (in part, authorizing certain boards of education to offer 

(e) "Study abroad program" -a school program in another 
country that is made available to Ohio students and which is comparable 
to programs offered in the state of Ohio. 

(f) "Tutorial program" -an educational activity involving work 
by an individual student under the direction of a credentialed teacher. 
(Emphasis added.) 

2 R.C. 3313.64 states, in pertinent part: 

(B) Except as otherwise provided in section 3321.01 of the Revised Code 
for admittance to kindergarten and first grade, a child who is at least five but under 
twenty-two years of age and any handicapped preschool child shall be admitted to 
school as provided in this division. 

(1) A child shall be admitted to the schools of the school district in which 
the child's parent resides. 

(C) A district shall not charge tuition for children admitted under division 
(B)(l) or (3) of this section. Ifthe district admits a child under division (B)(2) of 
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summer school, adult classes, postgraduate and other programs "upon such terms 
and upon payment of such tuition as the board prescribes," and providing that 
"[ c ]ourses of instruction in basic literacy may be offered with or without tuition, as 
the board determines"); R.C. 3313.646(A) (stating, in part, "[a] board of education 
may establish fees or tuition, which may be graduated in proportion to family 
income, for participation in a preschool program. In cases where payment of fees or 
tuition would create a hardship for the child's parent or guardian, the board may 
waive any such fees or tuition").3 We must determine, therefore, whether the Gen­
eral Assembly has provided an exception from the prohibition in R.C. 3313.64(C) 
against a board of education's charging a resident parent tuition for his child's at­
tendance at a school in the district for a situation in which a child within the district 
attends a collaborative program such as you describe. 

As indicated in the material forwarded to us with your opinion request, one 
of the participating school districts refers to the program in question as an 
"educational option," see note one, supra, while the Department of Education 
finds the program to be more akin to a "joint education program," R.C. 3313.842. 
Let us, therefore, examine the authority of a board of education with respect to of­
fering each such program. 

this section, tuition shall be paid to the district that admits the child .... (Emphasis 
added.) 

3 See also, e.g., R.C. 3313.208(B) (stating, in part, "[f]ees or tuition, in amounts 
determined by the board, may be charged for participation in the [latchkey] 
program"); R.C. 3313.52 (stating, in part, "[a]ny person more than eighteen years 
old may be permitted to attend evening school upon such terms and upon payment 
of such tuition as the board prescribes"); R.C. 3323.143 (stating, in part, "[i]f a 
handicapped child's custodial parent has made a unilateral placement of the child, 
the parent shall be responsible for payment of tuition to the program or facility the 
child is attending as a result of that placement as long as the district of residence has 
offered a free appropriate public education to that child"); R.C. 3327.06(B) (stat­
ing, in part, "[w]hen the board of education of a city, exempted village, or local 
school district admits to the schools of its district any pupil who is not entitled to be 
admitted to the district's schools under [R.C. 3313.64(B) or (F), R.C. 3313.645, or 
R.C. 3313.65] for whose attendance tuition is not an obligation of the board of an­
other district of this state, such board shall collect tuition for the attendance of such 
pupil from the parents or guardian of the pupil"). 

There are also statutes that authorize a board of education to impose a charge 
for "materials," other than textbooks or electronic textbooks, used in a course of 
instruction, R.C. 3313.642, for loss or destruction of instructional materials or dam­
age to school buildings, R.C. 3313.642, or for the use of eye protective devices for 
certain classes or programs, R.C. 3313.643. As you mention, however, the school 
district's proposed charge is intended to cover personnel and administrative costs of 
the program, not classroom materials. Thus, neither R.C. 3313.642 nor R.C. 
3313.643 authorizes a school district to impose a charge for personnel and 
administrative costs of a program such as you describe. 

September 2007 



OAG 2007-028 Attorney General 2-298 

The authority of a board of education to offer its students "educational op­
tions" is found in 5 Ohio Admin. Code 3301-35-06(C)-(F), which define a school 
day for students in grades kindergarten through twelve as consisting of a certain 
number of hours of scheduled classes, certain supervised activities, or approved 
educational options. Division (G) of the rule establishes certain requirements ap­
plicable to "educational options" offered by a school district.4 No statute, however, 
authorizes a board of education to charge tuition for a child's participation in an 
"educational option" offered by the school district if the student is entitled to at­
tend the schools of the district without payment of tuition, as provided by R.C. 
3313.64(B)(I). 

One of the school districts participating in the program suggests that the co­
operative educational program you describe is an "educational option" that a 
school district has no obligation to provide and that no student is required to attend. 
Because of the optional nature of the program, the school district asserts that it may 
condition a student' s participation in the program upon compliance with any terms 
the school board may adopt under its general authority to regulate and manage its 
schools and pupils. The school district relies upon Picklesimer v. Southwestern City 
School Dist. Bd. of Educ. , No. 80AP-195, 1980 Ohio App. Lexis 13371 (Franklin 
County Sept. 30, 1980), and 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-014, in support of its 
proposition. In Picklesimer, the court found that the authority of a board of educa­
tion under R.C. 3313.20 to adopt necessary rules for the government of its pupils 

4 5 Ohio Admin. Code 3301-35-06(G) states: 

(G) When made available, educational options shall require: 

(1) An instructional plan that is based on individual student needs 
and shall include: 

(a) Instructional objectives that align with the school district's 
curriculum requirements; 

(b) An outline that specifies instructional activities, materials, 
and learning environments; and 

(c) A description of the criteria and methods for assessing student 
performance. 

(2) Parental permission for students under age eighteen; 

(3) Superintendent approval prior to student participation; 

(4) Involvement of a credentialed teacher in reviewing the 
instructional plan, providing or supervising instruction, and evaluating 
student performance; and 

(5) Credit for approved educational options shall be assigned ac­
cording to student performance relative to stated objectives of the 
educational option and in accordance with local board policy and 
established procedures. 
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and schools and under R.C. 3313.47 to manage and control its schools was suf­
ficient to authorize a school board to impose a fee to be paid by students using the 
school parking lot. Adopting the reasoning of the Picklesimer court, 1982 Op. Att'y 
Gen. No. 82-014, concluded that a board of education may also charge a student a 
reasonable fee to participate in an extracurricular athletic program. Unlike the situa­
tions addressed in Picklesimer and 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-014, however, a 
school board's authority to regulate and manage its schools and students is 
constricted by the provisions ofR. C. 3313. 64( C), which expressly prohibits a school 
district from charging tuition for any child whose parent resides in the school 
district. 

The school district also asserts that a student who attends the cooperative 
educational program, which the district describes as not being one of its own 
programs, has nonetheless been admitted to the schools of the school district, and 
yet must pay the school district to which he has been admitted for attendance at the 
program. Again, however, we find no statutory exception to the prohibition in R.C. 
3313.64(C) that would authorize a school district to charge tuition in such a 
situation. 

We find, therefore, that, absent a statutory exception to the prohibition in 
R.C. 3313.64(C) against charging tuition for a child who is entitled by R.C. 
3313.64(B)(I) to admission to the schools of the district in which the child's parents 
resides, a board of education may not charge tuition for a child's attendance at an 
"educational option" offered by the school district in which the child's parent 
resides. Thus, even if the cooperative educational program you describe constitutes 
an "educational option," as defined in rule 3301-35-01(B)(8), a board of education 
has no statutory authority to charge tuition to a parent who resides in the district for 
the attendance of that parent's child at a cooperative educational program such as 
you describe. 

Let us now examine R.C. 3313.842, which authorizes boards of education 
to establish and operate "joint education programs," as follows: 

The boards of education of any two or more school districts may 
enter into an agreement for joint or cooperative establishment and opera­
tion of any educational program including any class, course, or program 
that may be included in a school district's graded course of study and 
staff development programs for teaching and nonteaching school 
employees. Each school district that is party to such an agreement may 
contribute funds of the district in support of the agreement and for the 
establishment and operation of any educational program established 
under the agreement. The agreement shall designate one of the districts 
as the district responsible for receiving and disbursing the funds 
contributed by the districts that are parties to the agreement. (Emphasis 
added.) 

R.C. 3313.842 expressly authorizes school districts that participate in a joint educa­
tion program to use school district funds to support the agreement with another 
district or districts or to establish and operate educational programs under the agree-
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ment, but is silent with respect to charging tuition for a student's participation in 
such a program. We have found no other statute that authorizes a board of education 
that offers a "joint education program," as described in R.C. 3313.842, to charge 
tuition for a child's participation in such a program if the child's parent resides in 
the school district. Thus, even if the program you describe constitutes a "joint 
education program," as described in R.C. 3313.842, a school district participating 
in such program has no authority to charge tuition for a child's attendance in such 
program if the child's parent resides in the school district. 

We conclude, therefore, that, in the absence of a statute that authorizes a 
board of education to charge tuition to a resident parent of a child who is entitled to 
attend the schools of the district without payment of tuition under R.C. 
3313.64(B)(1) for the child's attendance at a cooperative educational program, 
whether such program is an "educational option" or a "joint education program," 
offered by the school district in conjunction with other school districts, R.C. 
3313.64(C) prohibits a board of education from imposing such a charge. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, 
in the absence of a statute that authorizes a board of education to charge tuition to a 
resident parent of a child who is entitled to attend the schools of the district without 
tuition under R.C. 3313.64(B)(1) for the child's attendance at a cooperative 
educational program, whether such program is an "educational option" or a "joint 
education program," offered by the school district in conjunction with other school 
districts, R.C. 3313.64(C) prohibits a board of education from imposing such a 
charge. 
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