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OPINION NO. 92-055 
Syllabus: 

The positions of member of a board of education of a county school 
district with more than one local school district and substitute teacher 
in a local school district that is located within the county school 
district are incompatible, whether or not the individual was employed 
as a substitute teacher prior to being elected or appointed to the board 
of education of the county school district. 

To: Keith A. Shearer, Wayne County Prosecuting Attorney, Wooster, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 29, 1992 

You have requested an opinion concerning the compatibility of the positions 
of member of the hoard of education of a county school district and substitute 
teacher in a local school district. Specifically, you ask: 
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[l.] May a member of a county board of education be employed by a 
local school district within that county as a substitute teacher? 

[2.] If the first question is answered in the negative, would it make 
any difference if the board member had been on the county 
substitute teacher list prior to assuming office as a member of 
the county board of education? 

Information provided indicates that the county school district is not a county school 
financing district created under R.C. 3311.50 and that the county school district has 
more than one local school district within its territory.I 

I. 	 Duties of a Member of a Board of Education of a County School 
District 

A county school district is a service support organization which does not 
ordinarily operate schools. See Robert T. Baker & K. Carey, Baker's 1991-92 
Ha11dbook of Ohio School Law 11 (1991); see, e.g., R.C. 3311.50; R.C. 3313.843; 
R.C. 3317.1 l(A). Rut see R.C. 3311.051 (when there is a single local school 
district within a county school district, the county board of education is vested with 
all the powers and duties of the local board of education, including the management 
and control of all the public schools within its jurisdiction); R.C. 3313,85 (a county 
board of educa lion acts as a local board of education and performs the local board's 
duties when the local board fails to perform i ls duties). Pursuant to R. C. 3313.17, a 
county board of education is 

a body politic and corporate, and, as such, capable of suing and being 
sued, contracting and being contracted with, acquiring, holding, 
possessing, and disposing of real and personal property, and taking and 
holding in trust for the use and benefit of such district, any grant or 
devise of land and any donation or bequest of money or other personal 
property. 

See also R.C. 3313.36; R.C. 3313.41. A county board of education is statutorily 
required to prescribe a graded course of study for the local school districts, R.C. 
3313.60, prepare annually a budget of operating expenses for the ensuing school year 
for the county school district, R.C. 3317 .11, issue certificates of qualification to 
drivers employed in local school districts or driving buses operated pursuant to 
contract in such districts, R. C. 3327 .10, and adopt lists of textbooks for use in local 
school districts. R.C. 3329.08. In addition, ct county board of education may, by 
resolution, propose the transfer of a part or all of one or more local school districts 
to another local school district or districts within the county school district, R.C. 
3311.22, the transfer of a part or all of one or more local school districts within the 
county to an adjoining county school district or to an adjoining city or exempted 
village school district, R.C. JJl 1.231, and the creation of a new local school district 
from one or more local school districts or parts thereof, including the creation of a 
local district with 11oncontiguous territory from one or more local school districts if 

When there is only one local school district within a county school 
district, "there shall be only one board of education which shall be the 
county board of education which shall have all the powers and duties of a 
local board of education in addition to those of a county board." R.C. 
3311.051. Because the county school district in question contains more than 
one local school district, this opinion specifically addresses the compatibility 
of a member of a board of education of a county school district with more 
than one local school district and a substitute teacher employed by one of 
the local school districts within the county school district. 
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one of those districts has entered into an agreement under R.C. 3313.42, R.C. 
3311.26. 

U. Duties of a Subslilute Teacher 

A suhstitute teacher is a contractual employee of a board of education. 
See R.C. JJ19.08; Crawford v. Board of Educ., 6 Ohio St. 3d 324, 453 N.E.2d 627 
(1983); 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-042; 1968 Op. Alt'y Gen. No. 68-120. No 
substitute teacher may be employed by a local school district unless nominated by 
the superintendent of schools of the county school district of which such local school 
district is a part. ll.C. 3319.07, allhoug.h the board of education of a local school 
district 111 ay, after considering two nominations by lhe county superintendent, 
reemploy a substilute teacher, id. A substitute teacher's duties include those set 
forth in the contract of employment, R.C. J319.08, and those implied as being 
reasonably necessary to discharge the substitute teacher's primary duty of educating 
students, S<'<' 19Rq Op. Att'y Gen. No. 89-069 at 2-315. 

III. Compatibility Analysis 

1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111 set forth seven questions for determining 
whether an indivitlual may simultaneously hold two public positions. Two positions 
are incompatible if. inter alia, one position is subordinate to or in any way a check 
upon the other, or if an individual serving in both positions would be subject to a 
conflict of interesl. See 1984 Op. AtL'y Gen. No. 84-003; 1983 Op. Att'y Gen. No. 
83-070. An examination of the duties of the positions at issue here indicates that 
the position of member of a board of education of a county school district would be a 
check upon the position of substitute teacher in a local school district that is located 
within the county school district and that an individual occupying both positions 
would also be subject to an impermissible conflict of interest. 

A. Subordination 

There are at least two instances in which the position of member of a board 
of education of a county school district acts as a check upon the position of 
substitute teacher in a local school district that is located within the county school 
district. Under R.C. 3313.85, "[i)f the board of any local school district fails to 
perform the duties imposed upon it ... , the county board of education in which such 
district is located, 11pon heing advised and satisfied of such failure, shall act as such 
board and perform a II duties imposed upon such board." In the event a county board 
of education were to take over the management of a local school district within the 
county set . .ml district pursuant to R.C. 3313.85, the county board of education, while 
exercising the functions of the locnl hoard of education, would be the employer of 
the substitute tead1ers of the local school district. See Op. No. 84-003 at 2-6; 
1927 Op. Att'y Gen. No. 1288, vol. III, p. 2325 at 2326. Prior opinions of the 
Attorney General have stated that "[t)here can be a no stronger case of 
suhordinntion, and, therefore, incnmpatihilit.v, than a direct employer-employee 
relationship." 1974 Op. Att'y Gen. No. 79-099 at 2-308; accord 1990 Op. Att'y 
Gen. No. 90-021. 

In addition, the superintendent of a county school district is responsible for 
the assignment of teachers for local school districts. R.C. 3319.01. Under R.C. 
3319.01, the county board of education is empowered to appoint, reappoint, and 
terminate the contract of the county superintendent. The county board of education 
also evaluates the county superintendent. and fixes the superintendent's 
compensation. Id. In this instance the positions of substitute teacher and member 
of a county board of education would be incompatible for the reason that a 
substitute teacher who serves as a member of a county board of education would be 
placed in a position of appointing, reappointing, evaluating, compensating, and 
terminating the person who serves as his or her supervisor. See Op. No. 84-003 at 
2-6. The subs I itule teacher would he, as a member of the county board of 
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education, al least indirectly, a check upon the superintendent who is in charge of 
the substitute teaching position. Thus, i( is clear that the position of member of a 
board of education of a coW1ty school district would be a check upon the position of 

· substitute teacher in a local school district that is located within the county school 
district. 

B. 	 Conflict of Interest 

In addition to the aforementioned, there are conflicts of interest between 
the lwo positions. An individual may not simultaneously hold l wo positions if he 
would be subject to divided loyalties and conflicting duties or exposed to the 
temptation of acting other than in the best interest of the public. 1985 Op. A tt 'y 
Gen. No. 85-042 at 2-150. A conflict of interest exists when an individual's 
"responsibilities in one position are such as lo influence the performance of his 
duties in the other position, thereby subjecting him to influences which may prevent 
his decisions from being completely objective." 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-035 at 
2-149. 

As noted above, a county board of education is responsible for the alteration 
of school territorial boundaries and the creation, consolidation, and transfer of 
school districts and their territory. R.C. 3311.22; R.C. 3311.231; R.C. 3311.26. 
Under the exercise of authority of a county board of education over the local board 
of education, an employee of a local board of education such as a substitute teacher, 
might have, as a member of the county board, undue influence in shaping the 
territorial boundaries of certain districts to his or her own advantage and the 
disadvantage of others. See Op. No. 84-003 at 2-6. "Although this incompatibility 
would not exist except upon the happening of certain contingencies, the positions 
may still be said to be incompatible before the contingencies arise." Id. 

Similarly, the employment of an individual as a substitute teacher for a local 
school district depends on the nomination of the superintendent of the county school 
district. R.C. 3319.07.2 As stated above. a county board of education is 
empowered lo appoint, reappoint, terminate and evaluate the superintendent of a 
county school district. Because a county board of education exercises such powers 
with regard to the county superintendent, a county board member would be in a 
posit ion to exert influence over the superinl endent in order to secure his or her 
nomination as a substitute teacher in a local school district. 

A review of the foregoing reveals that the position of member of a board of 
education of a county school district acts as a check upon the position of substitute 
teacher in a local school district that is located within the county school district, 
and that an individual who serves in both positions would be subject to divided 
loyalties in executing his tluties as a county uoard member. Accordingly, the 
position of member of a board of education of a county school district with more 
than one local school district and a substitute teacher in a local school district that 
is located within the county school tlistrict are incompatible. 

IV. 	 Effect of the Individual Serving as a Substitute Teacher Prior to 
Assuming the Office of Member of the Board of Education of a 
County School District 

You have also asked, if the positions are incompatible, whether the fact that 
the individual was a substitute teacher prior to being elected to the board of 

2 R.C. 3319.07 does allow as an exception the reemployment of an 
individual as a substitute teacher who was not recommended by the county 
superintendent, provided the reemployment is done upon a majority vote of 
the local school board's full membership and after the local school board has 
considered two nominations made by the county superintendent. 

Dcccmhcr 1992 
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educalion of a county school district affects the compatibility analysis. As noted 
above, the positions in question are incompatihle because a member of a hoard of 
education of a county school district acts as a check upon the position of substitute 
teacher in a local school district that is located within the county school district, 
and an individual who serves in both positions would be subject to divided loyalties in 
executing his duties as a county board member. The fact that the individual was a 
substitute teacher prior to being elected or appointed lo the board of education of a 
county school district does not affect the relationship between the two positions or, 
except with respect to the initial appointment of the individual as a substitute 
teacher, remove the individual from the conflicts of interest. Consequently, the 
positions of member of a board of education of a county school district with more 
than one local school district and substitute teacher in a local school district that is 
localed within the county school district are incompatible, whether or not the 
individual was employed as a substitute teacher prior to being elected or appointed 
to the board of education of the county school district. 

V. Conclusion 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised, that the positions 
of member of a hoard of education of a county school district with more than one 
local school district and substitute teacher in a local school district that is located 
within the county sd1uol district are incompatible, whether or not the individual was 
employed as [I substitute teacher prior to being elected or appointed to the board of 
education of the county school district. 




