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COUNTY COMMISSIONERS, BOARD OF-NO AUTHORITY 
TO ENTER INTO CONTRACT TO PURCHASE PLOT OF 
GROUND FOR BURIAL OF HONORABLY DISCHARGED VET­
ERANS PURSUANT TO SECTION 2949-2 GENERAL CODE 
WHERE CONTRACT PROVIDES PART OF PURCHASE PRICE 
SHALL BE PAID IN CASH, RE:\1AINDER OVER PERIOD OF 
YEARS. 

SYLLABUS: 

A board of county commissioners· has no _authority to enter i11to a contract for 
the purchase of a plot of ground for the burial of honorably discharged veterans pur­
suant to Section, 2949-2, General Code, which contract provides that part of the pur­
chase price shall be paid in cash and the remainder in installments payable over a 
period of years. 

Columbus, Ohio, December 3, 1943. 

Hon. Hugo Alexander, Prosecuting Attorney, 
Steubenville, Ohio. 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"The Board of County Commissioners of Jefferson County, 
Ohio, has under consideration the purchase, pursuant to the 
provisions of Section 2949-2 of the General Code of Ohio, of 
a plot of ground in the Union Cemetery of Steubenville, Ohio, 
for the burial of honorably discharged soldiers, sailors, marines 
and nurses who have been in the service of the United States 
in time of war. 

The purchase price is $10,000.00 and the Commissioners 
are not now in position to pay said entire sum in cash. If it 
can be legally done The Union Cemetery Association, from which 
such purchase is proposed to be made, is willing to accept pay­
ment of said purchase price in the following manner : $500.00 
upon the signing of a contract for the purchase and sale of said 
plot of ground; $1,500.00 during the year 1944; $2,000.00 dur­
ing the year 1945; $2,000.00 during the year 1946; $2,000.00 
during the year 1947, and $2,000.00 during the year 1948. 

Before any definite action is taken by the Commissioners 
your legal opinion is desired and respectfully requested upon 
the following legal questions : 
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( 1) Are the County Commissioners authorized to enter 
into a contract for the purchase of said plot of ground upon 
terms that part of the purchase price shall be paid in cash and 
the remainder in installments payable in future years in the man­
ner above indicated? 

(2) If the Commissioners are authorized to enter into a 
contract for the payment of said purchase price in installments 
as above indicated, could such contract be legally entered into 
upon the filing of a certificate by the County Auditor that the 
amount of the cash payment of $500.00 is in the Treasury, un­
appropriated for any other purpose, or is in process of collec­
tion, without further certifying that funds for the payment of 
the deferred installments are in the Treasury, unappropriated 
for any other purpose, or in process of collection? 

( 3) \Vould such a contract be a 'continuing contract' 
within the meaning of that term as used in the parenthetical 
clause in Section (d) of General Code Section 5625-33, or a con­
tract coming within the intendment of the provisions of Section 
5625-36 as to 'contracts xxx running beyond the termination 
of the fiscal year in which they are made'? 

(4) Would conveyance to the County of the title to said 
plot of ground be required to be made upon payment of the 
$500.00 cash payment, or could it legally be provided that such 
conveyance should be made upon payment of the last installment 
of the purchase price?" 

I assume that no definite form of contract has as yet been drafted, 
but from the facts contained in your letter it appears certain that the 
proposed contract would of necessity obligate the Commissioners of Jef­
ferson County to pay the future installments. This, of course, would 
create an indebtedness against the county. In my Opinion No. 1267, 
found in Vol. III of the Opinions of the Attorney General for 1939, at 
page 1867, I said : 

''The power to incur indebtedness by the State or a political 
subdivision thereof, is legislative except in so far as it may be 
limited by constitutional provisions. It is the universal rule that 
public corporations have no power whatever to incur indebted­
ness except such as is delegated to them by the legislature of the 
State, either expr:essly or by clear implication. Such delegated 
corporate powers are strictly construed by the courts. Numerous 
decisions of courts in this jurisdiction as well as others illustrate 
the rule that political subdivisions even though they possess cer­
tain home rule powers, are rigidly restricted as to their faculty 
to raise and expend money, to the purposes and in the manner 
specified and through the officers and channels authorized by the 
law." 
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In support of this statement, I cited the following authorities which, 
I believe, you will find confirm the view I there expressed: 

Treadwell v. ,Commissioners, 11 0. S., 183 

Commissioners v. State, 78 0. S., 287 

Allord v. Board of Education, 101 0. S., 469 

State, ex rel., v. Andrews, 105 0. S., 489 

Abbott on Public Securities, pp. 101 and 107 

McQuillin on Municipal Corporations, 2d Eel., Sec. 2322 

Attorney General v. Lowell, 246 Mass., 312 

Haskin v. Orlando, 51 Feel. 2d, 901 

Citizens Bank v. Burtensville, 98 Incl. App. 92 

Pace v. Paducah, 241 Ky., 568, 44 S. \V. 2d, 574 

I know of no provision of law which authorizes a board of county 
commissioners to purchase on the installment plan plot of ground for the 
burial of honorably discharged veterans and I must therefore conclude 
that such power does not exist. Section 2433, General Code, authorizes 
the commissioners to make certain purchases on the installment plan, but 
the proposed purchase is not among those enumerated. 

You do not state whether it is proposed to give a mortgage to the 
cemetery association as security for the unpaid purchase price, but such 
procedure also is prohibited. In my Opinion No. 3179, found in Vol. 
II of the Opinions of the Attorney General for 1940, at page 1127, I said: 

''It is obvious that a county has no general authority to 
mortgage its real estate. '.Ihis being true, a county may not 
purchase real estate and take subject to or assume a mortgage 
thereon." 

For these reasons, you are advised, in specific answer to your first 
question, that a board of county commissioners has no authority to enter 
into a contract for the purchase of a plot of ground for the burial of . 
honorably discharged veterans pursuant to Section 2949-2, General Code, 
which contract provides that part of the purchase price shall be paid in 
cash and the remainder in installments payable over a period of years. 
This answer makes it unnecessary to give any consideration to the other 
three questions contained in your request. 

Respectfully, 

Tum.IAs J. HERBERT,. 

Attorney General. 


