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TOWNSHIP TRUSTEES MAY ACQUIRE AN AMBULANCE­
§505.37, REVISED CODE, OPINION 2416, OAG, 1953. 

SYLLABUS: 

Under Sections 505.37 and 505.39, Revised Code, a board of township trustees 
may acquire and operate an ambulance for the purpose of protecting property and 
lives against damages and accidents. (Opinion No. 2416, Opinions of the Attorney 
General for 1953, page 114, followed.) 

Columbus, Ohio, October 9, 1962 

Hon. John G. Peterson, Prosecuting Attorney 

Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading: 

"The Sugarcreek Township Trustees of Greene County, 
Ohio, have posed the following question, to-wit: 

" 'Can the Sugarcreek Township Trustees purchase an am­
bulance out of their fire operating levy if the cost is less than 
$1,000.00, and also, may the ambulance be maintained, equipped, 
etc., from said fund?' 

"This question would appear to fall under Section 505.37 
of the Ohio Revised Code, which authorizes the purchase of fire­
fighting apparatus, equipment, etc., however, the section does not 
specifically enumerate an ambulance, and, of course, this is the 
reason for our request for an opinion. Therefore, will you kindly 
advise as to whether the purchase and maintenance of an ambu­
lance would fall under the provisions of this section or possibly 
some other section of the Revised Code." 
Section 505.37, Revised Code, provides in pertinent part: 

"The board of township trustees may establish all necessary 
regulations to guard against the occurrence of fires, protect the 
property and lives of the citizens against damage and accidents 
and may, with the approval of the specifications by the prosecut­
ing attorney, purchase or otherwise provide such fire apparatus, 
mechanical resuscitators or other equipment, appliances, materials, 
fire hydrants, and water supply for firefighting purposes as seems 
advisable to the board. Such board shall provide for the care 
and maintenance of fire equipment, and, for such purposes, may 
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purchase, lease, or construct and maintain necessary buildings, 
and it may establish and maintain lines of fire-alarm communica­
tions within the limits of the township. The board may employ 
one or more persons to maintain and operate fire-fighting equip­
ment, or it may enter into an agreement with a volunteer fire 
company for the use and operation of such equipment. The board 
may compensate the members of a volunteer fire company on such 
basis and in such amount as it deems equitable. 

"* * * * * * * * *" 
( Emphasis added) 

Accordingly, the board of township trustees is authorized, with the 

approval of the specifications by the prosecuting attorney, to purchase or 

otherwise provide such fire apparatus, mechanical resuscitators or other 

equipment, appliances, materials, fire hydrants, and water supply for fire­

fighting purposes as seems advisable to the board, with the view of pro­

tecting the property and lives of the citizens against damages and accidents. 

It thus appears that the board of township trustees is given broad 

discretionary authority as regards the purchase of apparatuses specified in 

Section 505.37, supra. Whether the purchase of an ambulance for use by 

the fire department of a township comes within the language of the quoted 

statute must be weighed in light of the often quoted statement that public 

officers have no power except such as is expressly given or which may be 

necessarily implied therefrom. Schwing v. McClure, 120 Ohio St., 315,341. 

An ambulance is defined in 3 Vvords and Phrases, page 444, as: 

"a vehicle, used for the purpose of conveying sick or wounded 
persons." 

Under Section 505.37, supra, a board of township trustees is authorized 

to acquire a resuscitator and, accordingly, it may be said that the acquisi­

tion of an ambulance and equipping the same with a resuscitator would 

come within the spirit, if not within the express provisions of the statute. 

I note in this connection, that substantially the same question was before 

one of my predecessors in Opinion No. 2416, Opinions of the Attorney 

General for 1953, page 114, except that there, the purchase of "rescue 

cars" by township trustees in connection with their authority to purchase 

fire-fighting equipment was involved. The first paragraph of the syllabus 

of Opinion 2416, supra, reads: 

"1. Under the provisions of Section 3298-54, General Code, 
(predecessor of present Section 505.37, Revised Code) township 
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trustees, in addition to being authorized to guard against the 
occurrence of fires, are further authorized to protect property and 
lives against damages and accidents; and under such authority 
may acquire and operate emergency vehicles or 'rescue cars' for 
such purposes." 

I think it is quite plain that under the facts here and those in Opinion 

No. 2416, supra, "rescue car" and "ambulance" mean the same thing, 

although the word "rescue" carries the connotation of urgency which the 

term "ambulance" lacks, as shown by the definition of the former in 

Webster's International Dictionary (3rd Ed.), where the verb "rescue" 

is defined as meaning, among other things: 

"* * * freeing from capture, assault, evil, death, or destruc­
tion by ready prompt action." (Emphasis added) 

A vehicle, equipped with a resuscitator, which township trustees are 

expressly authorized to purchase, would apparently be used primarily in 

emergencies in connection with the fighting of fires. However, since the 

protection of lives of citizens in case of accidents is also mentioned in 

the statute, the use of such vehicle in an emergency not connected with the 

putting out of fires is clearly implied. Whether a vehicle serving such 

purposes is called "rescue car" or "ambulance" is, really, immaterial. In 

Opinion No. 2416, supra, it is stated, at page 116: 

"* * * Fire departments today, through their emergency 
squads, attend to a great variety of mishaps. A record of an aver­
day's 'runs' may well include a rescue from drowning, resuscita­
tion of persons overcome by gas fumes, aiding persons who have 
fallen from ladders, etc. In short, I am of the opinion that town­
ship trustees have authority, by and with the approval of the prose­
cuting attorney, to purchase 'rescue cars' for the township. If it 
be objected that 'rescue cars' are not specifically mentioned in the 
statute, it might be noted that 'fire engines' are not specified either, 
and yet it has never been questioned that the township trustees 
might purchase fire trucks under Section 3298-54, General Code. 
* * *" 

Your attention is at this point directed to my Opinion No. 3066, 

issued on June 14, 1962, in which Opinion No. 2416, supra, was cited 

as supporting the conclusion I reached therein that a board of township 

trustees is authorized under Section 505.37, supra, to furnish water of the 

township fire department to private citizens where drought or other causes 

have created an emergency, although a fee may not be charged for such 

emergency service. 
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Having arrived at the conclusion that the board of township trustees 

is empowered to purchase an ambulance pursuant to Section 505.37, supra, 

it cannot be doubted, I think, that such board has also the authority to 

maintain and equip, i.e., to operate such vehicle. Moreover, an examination 

of Section 505.39, Revised Code, which authorizes such board to levy a 

property tax to provide protection against fire, leads me to conclude that 

the revenue from such tax may be used for such purpose. 

As to the amount that may be used, I find no statutory authority for 

the implication suggested in your question that more than $1,000.00 may 

not be expended by the board of township trustees for the purchase of an 

ambulance. It is accordingly my opinion that the trustees must in this 

regard exercise their own best judgment, bearing in mind the actual needs 

and the proportion of the expenditure to the total resources of the town­

ship on hand for the purpose concerned. 

Summarizing the above and answering your specific question, it is 

my opinion and you are advised that under Sections 505.37 and 505.39, 

Revised Code, a board of township trustees may acquire and operate an 

ambulance for the purpose of protecting property and lives against dam­

ages and accidents. (Opinion No. 2416, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1953, page 114, followed.) 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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