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OPINION NO. 82-082 

Syllabus: 

1. 	 The General Assembly may create cmstodial accounts which are 
maintained by the Treasurer of State but are not part of the 
state treasury for purposes of appropriation as provided for by 
Ohio Const. art. II, §22, 

2. 	 The Treasurer of State has no duty or authority to examine the 
propriety of vouchers presented for payment by an officer, board 
or commission which has been authorized to approve 
expenditures from custodial accounts. 

3. 	 The Treasurer of State may not charge a fee for services 
performed with regard to custodial accounts unless there is 
express statutory authorization for such charge or authority 
implied from an express power. 

To: Gertrude W. Donahey, Treasurer of 'State, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, October 26, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning your duties and 
authority with regard to custodial accounts. I have summarized your questions as 
follows: 

I. Al'e custodial accounts part of the state treasury for purposes of 
appropriation as provided for by Ohio Const. art. II, §22? 

2. If not, what are the rights, duties and responsibilities of the 
Treasurer of State as custodian? 

3. May the Treasurer of State charge a reasonable fee for the 
services performed as custodian? 

Ohio Const. art. II, §22 states: "No money shall be drawn from the treasury, 
except in pursuance of a specific appropriation, made by law; and no appropriation 
shall be made for a longer period than two years." Your office recognizes the fact 
that the General Assembly has created numerous funds with the intention that they 
be held by the Treasurer of State as custodian and that they not be considered part 
of the state treasury. See, ~. R.C. 145.26 (public employees retirement system); 
R.C. 3307.12 (state-teachers retirement); R.C. 4141.09 (unemployment 
compensation). You ask whether the legislative act of creating custodial accounts 
to be maintained by the Treasurer of State outside the state treasury, subject to 
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expenditure without appropriation, violates Ohio Const. art. II, S22,1 

Courts have consistently· upheld the constitutionality of statutes unless they 
are unconstitutional beyond a reasonable doubt. See State ex rel. Dickman v. 
Defenbacher, 164 Ohio St. 142, 128 N.E.2d 59 (1955);-wi'lliams v. Scudder, 102 Ohio 
St. 305, 131 N.E. 481 (1921), Although Ohio courts have not specifically ruled on the 
question you have asked, they have recognized that the Treasurer of State does, in 
fact, hold some moneys which are not part of the state treasury and which, 
therefore, do not require an appropriation prior to expenditure. ~ State ex rel. 
Rothbacher v. Herbert, 176 Ohio St. 167, 198 N.E,2d 463 (1964); In re Appeal of Ford, 
No, 81 AP-680 (Ct. App. Franklin County, June 15, 1982); see also 1980 Op. Att'y 
Gen. No. 80-044; 1931 Op. Att'y Gen. No. 34861 vol. II, p. 1040; ffl Op. Att'y Gen. 
No. 720, vol. I, p. 884 (once moneys in the depository trust fund are paid in to the 
state treasury they may be returned to the rightful owner only in pursuance of a 
specific appropriation). I must conclude, therefore, that the General Assembly may 
create funds which are dei;,osited with the Treasurer of State but which are not 
included within the state "treasury" as that term is used in Ohio Const. art. II, §22. 

In further supi;,ort of this conclusion, I have noted that certain courts of other 
states have specifically found that not all moneys deposited with the treasurers of 
their states are included within the "state treasuries" for purposes of constitutional 
i;,rovisions similar to Ohio Const. art. II, S22. In 1974 Oi;,. Att'y Gen. No. 74-102, I 
discussed those decisions at 2-417-18 as follows: 

This distinction was considered by the Supreme Court of 
Washington in State ex rel. State Em lo ees' Retirement Board v. 
Yelle, 201 P. 2d 172 1948 • The question with w ich the Court was 
concerned was whether the repayment of a separating member's 
contribution could be made from the State Employees' Retirement 
Fund, which is subject to the control and management of the 
Retirement Board, in the absence of an ai;,propriation. The 
respondent State Auditor contended that any such refund would be in 
violation of the Washington Constitution, which provides that no 
moneys shall be paid out of the treasury of the state, or out of any of 
its funds except pursuant to appropriation. The relator Retirement 
Board, on the other hand, contended that the funds of the retirement 
system are not public funds within the meaning of the Washington 
Constitution, but are proprietary funds committed to the custody of 
the state treasurer as trustee for particular objects and purposes, and 
are subject to disbursement solely upon authorization of the 
retirement board, without an appropriation by the legislature. 

In holding for the relator Retirement Board, the Court stated as 
follows at p. 178-79: 

1You have also asked about your duties with respect to the "state depository 
trust fund." R,C, 131.04 provides, that "[fJ or the purpose of providing a 
method to properly collect, deposit, and audit contingent receipts received by 
various state departments, there is hereby created the 'state depository trust 
fund' of which the treasurer of state shall be the custodian." I note that the 
state depository trust fund is unlike other custodial accounts maintained by 
your office in that it is expressly made part of the state treasury. R.C. 
131.06. The legislature qualifies that statement later in R.C. 131.06 by 
['.ecognizing that moneys in the depository trust fund are not in the state 
treasury in the sense that they are not state moneys until they accrue to the 
state and are paid in to the treasury through the auditor of state. Until such 
time as contingent receipts in the depository trust fund are paid out or are 
transferred in to the state treasury they are treated like moneys in other 
custodial accounts in that they are not subject to appropriation and may be 
paid out absent a warrant issued by the Auditor of State. R.C. 131.06. The 
distinction between the state depository trust fund and other custodial 
accounts maintained by your office is, however, insignificant for the purposes 
of this opinion, and my analysis applies with equal force to the state 
depository trust fund. 
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"The state, in the exercise of its police powers, can 
provide by legislative act that all funds coming into the 
hands of the state treasurer shall become state funds, 
but the legislature may, in its discretion, also provide 
for collection and administration of certain funds 
without making them state or public funds. 

"The legislature, in creating a state employees' 
retirement system, had the power to elect to create a 
fund for that purpose either by creating a state fund to 
be kept in the state treasury under the control of the 
state treasurer and the state auditor and disbursable 
only in pursuance of an appropriation, or by creating a 
special fund, of a proprietary nature, designed to meet 
specific objectives, and to be placed in the custody of 
the state treasurer acting ex officio as a member of the 
retirement system, rather than in his constitutional 
capacity, and to be expended as directed by the 
legislature without a specific appropriation. 

"The mere fact that the state treasurer may be 
made the custodian of a particular fund and may be 
required to render certain services with respect to such 
fund does not, of itself, make moneys, so received and 
held by him 'state funds in the state treasury' within the 
meaning of the constitutional requirement that such 
funds be disbursed only on appropriation. 

"The legislature has the authority to determine the 
nature, place, and character of custody and requisites 
for expenditure of a fund created by it, except in cases 
where the constitution requires moneys to be paid into 
the state treasury." 

Of similar import is Pensioners Protection Ass'n. et al., v. Davis, 
150 P. 2d 974 (1944), wherein the Supreme Court of Colorado heiciat 
p. 976 as follows: 

"The term 'public funds' means funds belonging to 
the state, and the term does not apply to special funds, 
which are collected or voluntarily contributed, for sole 
benefit of the contributors and of which the state is 
merely the custodian." 

Note that the foregoing cases use the term "public funds" to 
mean "state funds." Nevertheless, they hold that not all moneys held 
in the state treasury are monies of the state. See also State, ex rel. 
~ v. Olson, 195 N.W. 714 (1919); Allen et al. v. City of Omaha, 
2286 N,W, 916 (1939); State, ex rel. St. Louis Police Relief Ass'n. v. 
Igoe, 107 S. W. 2d 929 (1937). 

Your second question asks for a description of your rights and duties as 
custodian of special funds. It is my understanding that your specific concern is 
with your ability to perform a pre-audit type function. You ask whether the 
procedu.,·e in R.C. ll3.06 which is followed for payments made from the state 
treasury includes payments from custodial accounts. R.C. ll3.06 states: "No 
money shall be paid out of the state treasury or transferred from it to a county 
treasury or elsewhere except on the warrant of the auditor of state." Since I have 
concluded 1.h!it not all moneys held by the Treasurer of State are in the state 
treasury for all t'urposes, I must determine whether the legislature has intended to 
include custodial 1ccounts within the treasury for purposes of R.C. 113,06. The 
Treasurer of State is directed to make payments from many special accounts upon 
presentation of a voucher submitted and authorized by a particular officer, board 
or commission. See, !:.8'.:,, R.C. 145.26 (payments from the public employees 
retirement system shall be made only upon vouchers authorized by the public 
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employees retirement board); R.C. 3307.12 (pRyments from the state teachers 
retirement system shall be made only upon vouchers authorized by the state 
teachers retirement board), R.C. 414L09 (payments from the unemployment 
compensation fund shall be made only upon vouchers authorized by the fund 
administrator). The specific language of statutes requiring payment by the 
Treasurer from certain funds upon mere presentation of a properly approved 
voucher Indicates that those funds are not to be included within the state treasury 
as that term is used in the more general statute, R.C. ll3.06. R.C. 1.51. 

You have asked whether you have a duty to examine vouchers which are 
presented for payment without a warrant of the Auditor. A warrant ordering 
payment from the state treasury may be issued only after the Auditor of State has 
examined the propriety of such payment. This requirement is set forth in R.C. 
115.35 which reads, in part: 

The auditor of state shall examine each voucher in excess of 
three hundred dollars presented to him, or claim for salary of an 
officer or employee of the state, or per diem and transportation of 
the commands of the national gu~d, or judgment against the state 
pursuant to Chapter 2743. of the Revised Code, and if he finds it a 
valid claim against the state and legally due and that there is money 
in the state treasury appropriated to pay it, and that all requirements 
of law have been complied with, he shall issue a warrant on the 
treasurer of state for the amount found due, and file and preserve the 
invoice in his office. He shall draw no warrant on the treasurer of 
state for any claim unless he finds it legal and that there is money in 
the treasury which has been appropriated to pay it. The auditor of 
state may examine any voucher presented to him which is less than 
three hundred dollars and take whatever action is authorized under 
this section with respect to such vouchers. 

If the Auditor is not required to issue a warrant for the payment. of a particular 
expenditure because the funds from which payment is made are not included in the 
state treasury for purposes of R.C. ll3,06, no examination is made pursuant to R.C. 
115,35. Had the General Assembly intended that the treasurer's office examine 
those vouchers which are present1ad for payment absent a warrant and prior 
examination by the Auditor of State, it could easily have enacted a statute similar 
to R.C. 115.35. Since the legislature did not do so, I must ~ume that it did not 
intend for the Treasurer of State to make such an examination. 

Your final question asks whether the Treasurer may charge fees for services 
performed with respect to custodial accounts. As a constitutional officer, the 
Treuurer of State has only such powers as are expressly conferred by the 
Constitution and statutes and such implied or incidental powers as may be 
necessary to carry into effect those expressly conferred. See State ex rel. Trauger 
v. Nash, 66 Ohio St. 612, 64 N.E. 558 (1902); 1958 Op. Att'y Gen. No. 1868, p. 157. 
There is no general express or implied grant of power permitting the Treasurer of 
State to charge fees for services rendered for custodial accounts. Whether charges 
may be made against any particular custodial accounts depends upon the statutes . 

21 note, however, that one Ohio Court has held that it would not compel by 
mandamus a county treasurer to pay warrants drawn on an emergency fund 
while injunction suits against such payment are pending, even though no 
restraining order had been issued. As to the Payment of Warrants on · 
Emergency Levies, 20 Ohio N.P. (n.s.) 233 (C.P. Brown County 1917). Thus, 
although you have no duty to perform a pre-audit examination, if there is 
reason to believe that payment would be illegal, you have the authority to 
refuse to make such payment. 
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controlling those accounts. 3 See 1927 Op. Att'y Gen, No. 272, vol. I, p. 469 (the 
state is not obligated to bearthe costs of administering the state workers 
compensation fund); ~ also 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-0ll (charges by county 
commissioners to public offices may be made only pursuant to express statutory 
authority or authority implied from an express power). 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 The General Assembly may create custodial accounts which are 
maintained by the Treasurer of State but are not part of the 
state treasury for purposes of appropriation as provided for by 
Ohio Const. art. ll, S22, 

2. 	 The Treasurer of State has no duty or authority to examine the 
propriety of vouchers presented for payment by an officer, board 
or commission which has been authorized to approve 
expenditures from custodial accounts. 

3. 	 The Treasurer of State may not charge a fee for services 
performed with regard to custodial accounts unless there is 
express statutory authorization for such charge or authority 
implied from an express power. 

3The current General Assembly has provided that some special funds bear a 
portion of the cost of the performance of centralized services. See, 2.g{l Am. 
Sub. H.B. 694, section 91 (workers' compensation fund), section 9 iquor 
control fund), section 93 (state lottery fund) (uncodified), 114th Gen. A. (1981) 
(eff, Nov. 15, 1981). "Centralized services" as defined in section 99 
(uncodified) of Am. Sub. H.B. 694 are "all services provided by the Attorney 
General, Auditor of State, and any other agency receiving General Revenue 
Funds providing such services" and would include those performed by your 
office. 
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