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clerical error, and this fact is established beyond dispute, may I draw my 
":arrant in refundment of such moneys without a specific appropriation 
made for such purposes?" 

I understand this question arises because a remitting officer in sending fines to 
the state treasurer remitted more than the state was entitled to receive and that this 
amount was deposited in the treasury of the state. 

Article II, Section 22 of the Constitution of Ohio reads as follows: 

"Xo money shall be drawn from the treasury, except in pursuance of 
a specific appropriation, made by law; and no appropriation shall be made for 
a longer period than two years." 

In pursuance of this provision of the Constitution, laws have been enacted pro­
viding for biennial appropriations to be made by the General Assembly for the various 
purposes for which appropriations are made and warrants drawn by the auditor of 
state on the state treasury. 

In addition to this the legislature from time to time passes what is known as the 
"Sundry Appropriation Bill" which appropriates from the state treasury moneys to 
pay, among others, such obligations as the one in question. 

If the remitting officer in this case remitted more than the state was entitled to 
have in depositing the fines, and that fact is established beyond dispute, as you state 
in your letter, the person undoubtedly is entitled to be reimbursed, but by virtue of 
the above mentioned constitutional provision the people have vested the legislature 
with the power and authority to determine that fact. 

The language of this provision is plain and unambiguous and must be followed. 
It is therefore my opinion that money paid into the state treasury by mistake 

cannot be refunded to the person entitled thereto until the legislature has made a 
specific appropriation therefor. 

276. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TURNER, 

Attorney GeneTal. 

COUI'\TY C0:\11\Uf:iSIOXERS-AUTHORITY TO CONTRACT WITH 1\'HJNICI­
PALITY FOR WATER SUPPLY. 

SYLLABUS: 
The county comnnsswne1s of any county may contract 'U!'ith a municipality upon 

such terms as may be ag1eed 1tpon, for the supplying of water to se1cer districts outside 
the municipality or for the joint use with a municipality of water work8 sy8tems and may 
contract with such municipality to convey to it any completed water mains which have 
been constructed for the 1tse of any such sewer d1:st1ict when the territory included in such 
sewer district is annexed to the municipality. 

CoLmmus, Omo, April 5, 1927. 

Bureau of Inspection and S1q1mvision of Public O.fftces, Columbus, Ohio. 
GENTLE~IEN:-I am in receipt of your communication of recent date in which 

you submit a copy of a certain ordinance which has been passed by the city commis­
sioners of the city of Lima, authori?.ing the city manager to enter into a contract with 
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the commiSSioners of Allen county, providing for the furnishing of a water supply 
for the Westwood Sewer District which lies outside and contiguous to the city of Lima 
and within the county of Allen, and request my opinion with reference to Section 8 
of this ordinance which reads as follows: 

"In the event of the annexation by said cit.y of all or any part of the 
territory in which said system is located the said distribution system shall 
pass to and become the property of the city of Lima, without cost to the city, 
and upon such annexation the city shall not in any manner become obligated or 
responsible for the interest and sinking fund charges nor shall the city of Lima 
be liable for the collection of assessments for the purpose of paying the in­
terest upon and retiring as they fall due, the bonds or notes issued by said 
county to pay the cost of said improvement, nor shall the said city be responsi­
ble for any deficiencies in the amount of the said assessments collected or 
to be collecte:!; that is to say, that said county shall remain responsible for 
all interest, principal and sinking fund charges on said bonds and notes and 
shall remain rcspJnsible for the colleJtion of asseslmcnts therefor." 

It appears that the county commissioners of Allen county have established a 
sewer district known as the Westwood Sewer District lying outside the eorporate limits 
of the city of Lima and contiguous thereto, and have provided for the construction 
of a sanitary and storm sewer for this district and they now desire to contract with 
the city of Lima for a supply of water to be furnished to the inhabitants of the dis­
trict from the municipal water works of the city of Lima. 

I am advised, from information which has been furnished me, _supplementing 
your communication, that some question has arisen with reference to Section 8 of the 
ordinance which I have quoted above, as to whether or not county commissioners 
have a right to contract with a municipality to convey to the municipality free of 
charge, water mains which have been paid for by special assessments on the property 
benefitted in face of the provisions of Section 3967 and 3969 of the General Code of 
Ohio, which read in part as follows: 

"Sec. 3967. When a person or persons at his or their expense have laid 
down and extended mains and water pipes or electric light and power lines 
beyond the limits of a municipal corporation, * *" 

"Sec. 3969. The corporation shall take full charge and control of such 
mains and water pipes, keep them in repair at its own expense, and in case 
of annexation to the corporation of such territory, the corporation shall pay to 
such person or persons a just compensation therefor and shall thereupon be­
come the owner of them." 

It has been contended that it is the intention of the law, where owners of prop­
erty have laid down or extended water mains and water pipes at their own expense, that 
they should be reimbursed for the expense of building such water lines when the ter­
ritory in which the lines have been built is annexed to the municipality. 

These provisions of the law last above quoted have reference in my opinion, to 
situations wherein private parties have laid or extended water mains for the purpose 
of serving territory outside of a municipality and are not applicable where water lines 
are built by public authorities and paid for by special assessments. 

The county commissioners derive their authority for the creation of sewer dis­
tricts and the supplying of water therefor from the provisions of the General Code of 
Ohio, Sections 6602-1 and 6602-17, Section 6602-1 reading in part as follows: 

"For the purpose of preserving and promoting the public health and wel-
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fare, the boards of county commissioners of the several counties of this state 
may, by resolution, lay out, establish and maintain one or more sewer dis­
tricts within their respective counties, outside of incorporated municipal­
ities. * * *" 

Section 6602-17 reads in part n.~ follows: 

"For the purpose of preserving and promoting the public health and wel­
fare, and providing fire protection, the boards of county commissioners of the 
several counties of this state may by resolution, acquire, construct, maintain · 
and operate any public water supply or wahlr works system within their respec­
tive counties, for any established sewer district. * * By contract with 
any municipal corporation, or any person, firm or private corporation fur­
nishing a public water supply within or without their county, they may 
provide such supply of water to such sewer district or districts from the water 
works of such municipality, person, firm, or private corporation. * * *" 

Provision is made for the payment of the entire cost of providing such water 
supply as follows: 

"In the construction of a main, branch or reinforcing pipe line or pipe 
lines and sueh water supply, the property immediately abutting upon such 
main, branch or reinforcing pipe line or pipe lines shall be assessed for local 
service, and the balance of the cost and expense of such improvement to be paid 
by assessments shall be assessed, as a district assessment, upon all the prop­
erty, including the abutting property, within said district proportionately 
and in accordance with the special benefits conferred, less such part of said cost 
as shall be paid by the county at large. In the construction of a local pipe line 
the entire cost and expense of construction and maintenance may be assessed, 
proportionately, upon the benefited property abutting thereon, according 
to special benefit~ conferred." (Seetion 6602-24, General Code.) 

Provision is also made for the joint use of a water works system by a municipal­
ity, and the county commissioners. Section 6602-32a reads as follows: 

"At any time after the formation of any sewer district the board of 
county commissioners may enter into a contract upon such terms and con­
ditions and for such period of time as may be mutually agreed upon with any 
city or village or any other county to prepare necessary plans and estimates 
of cost. and to construct any water supply improvement or improvements to 
be used jointly by the contracting parties, and to provide for the furnishing 
of water and for the joint use by such contracting parties of such water supply 
improvement or the joint use of any suitable existing water supply or water 
mains belonging to either of such parties." 

Although provisions were made by act of the general assembly of Ohio as early 
as 1911 (102 0. L. 482) authorizing county commissioners to provide for the con­
struction of sewers outside of municipalities and to provide for the cost and expense 
thereof by levying assessments on property to be benefitted thereby, this act being 
amended and supplemented several times so as to authorize the commissioners to 
provide water distributing systems and water works for the territory served by such 
sewers, no specific provision was made for the disposal of such water works systems 

. or for the transfer of the management thereof in the event such territory was incor-
porated as a municipality or was annexed to an existing municipality until 1923 (110 
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0. L. 338) when the general assembly passed an act relating to county sewers, portions 
of which act were codified as Sections 6602-32a, 6602-32b, 6602-32c and 6602-32d. 

Section 6602-32b as enacted in 1923 reads in part as follows: 

"* * * Any completed water mains for the use of any sewer district, 
constructed under the provisions of Section 6602-17 to 6602-33, inclusive, 
General Code, and located within any municipality or within any area which 
may be incorporated as a municipality or annexed to an existing municipality, 
may, by mutual agreement between the county commissioners and such mu­
nicipality, be conveyed to such municipality, which shall thereafter maintain 
and operate such water mains. The county commissioners may retain the 
right to joint use of such water mains for the benefit of the sewer district. 
The validity of any assessment which may have been levied or may thereafter 
be levied to provide means for the payment of the cost of such construction 
or maintenance of such water mains or any part thereof shall not be affected 
by such conveyance." 

In view of the terms of the section last above quoted, I am of the opinion that the 
county commissioners of Allen county may if they see fit, contract with the commis­
sioners of the city of Lima that in the event all or any part of the territory included 
in the Westwood Sewer District be annexed to the city of Lima such part·of the water 
distributing system for the territory so annexed shall pass to and become the property 
of the city of Lima upon such terms as may in the judgment of the contracting parties 
be for the best interest of the inhabitants of the territory so to become annexed, and 
that Section 8 of the ordinance which you have submitted for my opinion is not illegal 
and its provisions may be included in a contract between the county commissioners 
of Allen county and the city commissioners of the city of Lima. 

You have not requested, nor do I express an opinion with reference to the con­
stitutionality of the provisions of Jaw which authorize county commissioners to levy 
special assessments for the building of sewers and water works systems. For the pur­
pose of this opinion I am assuming the legislation to be valid. In this connection, I 
refer you to the decision of Judge Hough of the United States District Court in the 
case of Corah T. Conner vs. Board of County Commissioners of Logan county, being 
case No. 418 in the United States District Court for the Southern District of Ohio, 
Eastern Division; n.lso the case of Baxter eta!. vs. Van .flouter, auditor, et al. decided 
by the Supreme Court of Ohio on June 15th, 1926 and reported in the Ohio Law Bul­
letin and Reporter for October 11th, 1926; also the decision in the case of Neibel eta!. 
vs. Board of County Commissioners of Montgomery County. This last decision is 
not reported so far as I can find but reference to it is made in the footnote of the report 
of t.he case found in Ohio Law Bulletin and Reporter for September 6th, 1926. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 


