
112 OPINIONS 

1749 

EDUCATION-COLLEGE OR UNIVERSITY, SUPPORTED IN 

WHOLE OR IN PART FROM STATE FUNDS-ADMISSIONS­

REQUIREMENTS AS TO UNITS OF CREDIT; CONDITIONAL, 

UNCONDITIONAL ADMISSION-§3345.06 R.C.-SUCH 

REQUIREMENT MUST BE PRESCRIBED BY FACULTY AT 

LEAST TWO YEARS IN ADVANCE 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 3345.06, Revised Code, the faculty of a college 
or university supported wholly or in part by the state, may prescribe, for the un­
conditional admission of high school graduates, a requirement that certain units of 
study shall have been completed in high school, and may prescribe, as to other students, 
admission conditioned upon the satisfactory completion in such college or university 
of such of the units of study so prescribed as the student may lack; but no such rule 
may be applied to any student unless it has been prescribed by the faculty at least two 
years in advance of his enrollment in such college or university. 

Columbus, Ohio, February 21, 1958 

Hon. George E. Bowman, President 

Kent State University, Kent, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"This inquiry is written with the knowledge and authoriza­
tion of President George E. Bowman of Kent State University. 
I presume you might classify it as a request for an informal 
opinion. 

"As you know, the state universities of Ohio are required 
by law to admit all Ohio high school graduates. At the time I 
served as Chairman of the Teacher Education and Teacher Per­
sonnel Section of The Ohio School Survey, authorized by the 
One hundredth General Assembly, the School Survey Committee 
hoped that that section of law which stated that the directive 
referred to above did not apply to such specialized schools as 
schools of medicine, etc., could be considered as embracing the 
schools or colleges of education within the state universities, mak­
ing it possible for them to establish reasonable cut points for 
admission. At that time, however, an informal opinion from the 
Office of the Attorney General, held that they could not be con-
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sidered as specialized schools within the meaning of those words 
of the Act. 

"To some extent the present question is related to that. 
Certain of our faculty groups are now proposing that we make 
every effort to see that the high school programs of study pursued 
by persons seeking admission to Kent State University include 
certain subjects. Specifically, we are quite anxious that our Fresh­
men students will have taken four units of English, three units 
of Science, including two units of laboratory science, and two 
units each of Mathematics, Foreign Language and History or 
Government in their high school programs. Vvould it be possible 
for us to announce an admission policy which would require that 
those subjects in the amount of units named for each be shown 
on high school transcript as a prerequisite for unqualified ad­
mission and that such deficiencies as there were would have to 
be made up in non-credit courses taken at the University? As an 
alternative, would it be possible to state our degree requirements 
with the proviso that these requirements would be added to in 
proportion to the extent to which the hoped for pattern of high 
school subjects was not met? For example, since our present 
baccalaureate degree requirements consist of 192 quarter hours 
of credit covering certain patterns of course distribution, we 
would rule that a student who had had but one year of a labora­
tory science in high school would have ten quarter hours of work 
in a laboratory science added to our usual degree requirements." 

Kent State University was originally organized as a normal school 

under the provisions of House Bill No. 44, 78th General Assembly ( 1910). 

Section 4 of that act reads in part as follows : 

"* * * The boards of trustees in connection with the presi­
dents of the normal schools shall select and appoint an able and 
efficient corps of instructors for the said schools, provide a suit­
able course of study for the theoretical and practical training of 
students who desire to prepare themselves for the work of teach­
ing, fix rates of tuition and provide proper equipment. * * *" 

In 1943, by the enactment of House Bill No. 217, 95th General 

Assembly, this institution was given the designation of Kent State Uni­

versity, and its powers expanded by the enactment of Section 4860-7, 

General Code. This section is now codified as Section 3341.05, Revised 

Code, in the following language : 

"The boards of trustees of Bowling Green state university 
and Kent state university, respectively, may create, establish, 
provide for, and maintain a college of liberal arts and a college 
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of business administration, and include the usual technical or 
graduate instruction for the degree of master of arts. 

"On the recommendation of the faculty, the board may 
confer such honorary degrees as are customarily conferred by 
colleges of liberal arts in the United States." 

The general power of university and college authorities to prescribe 

rules and regulations governing scholastic and disciplinary matters is dis­

cussed in 40 Ohio Jurisprudence, 750, 751, as follows: 

"University and college authorities may make all necessary 
and proper rules and regulations for the orderly management of 
the institution and the preservation of discipline therein. Any 
rules and regulations formulated for the government of a uni­
versity must, however, be reasonable and not arbitrarily applied, 
and must be consistent with both the state and Federal law. 
Since the college officials stand in loco parentis concerning the 
physical and moral welfare and training of the pupils, to that end 
they may make any rule or regulation for the government or 
betterment of their pupils that a parent could make for the same 
purpose. The term 'government,' as applied to a university or 
college, is broad enough in its scope to include administrative 
rules and regulations affecting scholastic procedure, as well as 
disciplinary measures affecting only moral conduct or order. It 
has, however, been found impracticable in most colleges, and con­
trary to the best good of the pupils, to lay down any great number 
of rules with a penalty attached to the violation of each; it is, 
therefore, the custom and rule to leave the students in such in­
stitutions to act according to their own knowledge of right and 
wrong and the instructions of the teachers in such matters as 
given from time to time. 

"Whether the rules or regulations laid down are wise or 
their aims worthy is a matter left solely to the discretion of the 
authorities, in the exercise of which the courts are not disposed 
to interefere unless the rules and aims are unlawful or against 
public policy." (Emphasis added) 

The language I have emphasized in the foregoing passage is based 

on the decision in West v. Mianti University, 41 Ohio App., 367. The 

headnotes in that case read in part : 

"* * * 2. Term 'government' in act vesting government 
of university in trustees held to include administrative rules and 
regulations affecting scholastic procedure, as well as disciplinary 
measures ( Section 7939, General Code). 

"3. Rules and regulations, promulgated by university fac­
ulty under statutory authority, are binding on all concerned, 
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unless unreasonable, arbitrarily applied, or unlawful (7 Ohio 
Laws, 184, Section 8). * * *" 
Although the act of 1910, supra, does not refer to the "government" 

of Kent State being reposed in the board of trustees of the institution for 

which provision is therein made, I do not hesitate to conclude that the 

government of the institution is actually vested in such trustees as fully 

as was found to be the case in West v. Miami University, supra. Spe­

cifically, I conclude that the following observation by Ross, P.J., in the 

Miami University case, p. 381, is applicable here as well: 

"* * * Obviously such rules and regulations are subject to 
the limitations that they must be reasonable and not arbitrarily 
applied, and shall not conflict with the law of the state, or United 
States. Otherwise, they are binding upon all concerned. * * *" 
( Emphasis added) 

It is not, however, solely the trustees of the university who enjoy 

authority to prescribe scholastic rules and regulations. On this point Sec­

tion 3345.06, Revised Code, relative to entrance requirements of state 

supported colleges and universities provides : 

"A graduate of the twelfth grade shall be entitled to admis­
sion without examination to any college or university which is 
supported wholly or in part by the state, but for tmconditional 
admission may be required to complete such units not included 
in his high school course as may be prescribed, not less than two 
years prior to his entrance, by the faculty of the institution. 

"This section does not deny the right of a college of law, 
medicine, or other specialized education to require college train­
ing for admission, or the right of a department of music or other 
art to require particular preliminary training or talent." (Em­
phasis added) 

Referring to your first question, it is quite plain that although Section 

3345.06, Revised Code, requires that all twelfth grade graduates be admit­

ted, it nevertheless authorizes your institution to prescribe, by reasonable 

rules, a requirement of minimum scholastic achievement "for unconditional 

admission." Those who do not meet such minimum requirement are clearly 

intended to be admitted conditionally. This condition is that the student 

"be required to complete such units not included in his high school course 

as may be prescribed * * * by the faculty * * *." This language indicates 

that the completion of these "prescribed" courses is to be accomplished 

in the college or university concerned, and that such completion is in 
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addition to the usual requirements for a degree in the case of students who 

are unconditionally admitted. Your first question is thus answered in the 

affirmative. 

Your second query raises no question essentially different from that 

which we have just considered. Certainly it cannot matter much to a 

student whether he is required ( 1) to complete these high school units 

on a non-credit basis in addition to meeting the requirements for a degree 

in the case of students admitted without conditions, or (2) to complete, 

on a credit basis, a college curriculum in which such high school units are 

included. In each instance, there is a condition, and it is the same in each 

case; for if the student is required to accomplish extra work as a condition 

of attaining a degree he will certainly be "credited" with such work, if it 
be successfully accomplished, in the sense of meeting one of his degree 
requirements . 

. It is important to note, however, that any faculty rule of this sort 

cannot be applied to any student unless it shall have prescribed "not less 

than two years prior to his entrance," and it appears to be the legislative 

purpose to afford a prospective student this period of time in which to 

avoid a deficiency of prescribed units in his high school course. 

In specific answer to your query, therefore, it is my opinion that 

under the provisions of Section 3345.06, Revised Code, the faculty of a 

college or university supported wholly or in part by the state, may pre­

scribe, for the unconditional admission of high school graduates, a require­

ment that certain units of study shall have been completed in high school, 

and may prescribe, as to other students, admission conditioned upon the 

satisfactory completion in such college or university of such of the units of 

study so prescribed as the student may lack; but no such rule may be 

applied to any student unless it has been prescribed by the faculty at least 

two years in advance of his enrollment in such college or university. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


