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SCHOOL FUNDS—BOND REQUIRED OF DEPOSITORY BANK—BOARD OF
EDUCATION NOT PERMITTED TO PAY PREMIUM ON SUCH BOND.

SYLLABUS:

A board of education is not authorized or permitted to pay the premium on a bond
given by its depository bank, or to reimburse a bank for the premium paid by it on such
a bond,

CoLumBus, OHio, January 15, 1931.

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio.
GENTLEMEN:—This will acknowledge receipt of your inquiry which reads as
follows:

“The First National Bank of Bellaire is the regularly established depository
for the funds of Shadyside Village School District. The school district sold
notes in the amount of $170,000.00 and placed $70,000.00 in the regular
depository account and by arrangement with the bank, took certificates of
deposit for $100,000.00 drawing interest at 49%,, which was a greater rate than
was paid on the regular account. The board required the bank to give an
additional bond so as to cover the additional deposit of $170,000.00 as the
original bond was not sufficient for amount. The bank gave a surety bond
in the sum of $170,000.00 and now asks that the board pay $425.00, the cost
to the bank of this additional bond. There was no agreement by the board
of education at the time the deposit was made to pay the cost of the bond.

Question: May the board of education legally pay to the First National
Bank of Bellaire the sum of $425.00 for this purpose?”’

Boards of education in all school districts are directed by Section 7604, General
Code, to provide every two years by resolution for the deposit of any and all moneys
coming into the hands of their treasurers. The manner of selecting the depository
for said fund must be by competitive bidding, so conducted as to insure full publicity
and to be open at all times to public inspection. Section 7606, General Code.

Certain limitations are fixed by statute on the amount that may be deposited in
any one bank and certain restrictions are placed on the several boards of education
with respect to the location of a bank which may be designated as a public depository
for their districts. Section 7604, 7605 and 7607, General Code. These restrictions
and limitations are not material to your inquiry.

It is imperative, however, that a bank designated as a depository of school moneys
when qualified in other respects, be the bank offering upon competitive bidding, the
highest rate of interest which shall not be less than 29, for the full time the funds or
any part of them are on deposit. Sections 7603, and 7607, General Code.

It is also imperative, as provided by said Sections 7605 and 7607, General Code,
that the bank designated by resolution of a board of education, after competitive
bidding to be the district depository for a two year period, furnish proper and adequate
security for the said funds deposited therein. The language of Section 7605, General
Code, with respect to the security to be furnished by a duly designated depository
bank in a district containing two or more banks, is as follows:

“Such bank or banks shall give a good and sufficient bond, or other
interest bearing obligations of the United States or those for the payment of
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principal and interest of which the faith of the United States is pledged,
including bonds of the District of Columbia; bonds of the state of Ohio, or
county, municipal, township or school bonds issued by the authority of the
state of Ohio, or notes issued under authority of law by any county, township,
school district, road district or municipal corporation of this state, or farm
loan bonds issued under the provisions of the act of congress known as the
federal farm loan act, approved July 17, 1916, and amendments thereto, at the
option of the board of education, in a sum not less than the amount deposited.”

Substantially the same language is used in Section 7607, General Code, with
respect to the security to be furnished by a duly designated school depository bank
. in a school district containing less than two banks.

The language of these two sections respecting the security to be furnished, although
somewhat ambiguous, has been construed in a former opinion of this office to mean
that a bond may be given or the classes of securities named in the statute be deposited.
Opinions of the Attorney General for 1927, page 2164. The first branch of the syllabus
of this aforesaid opinion reads as follows:

“When a board of education designates a bank or banks as depositories
for the funds of the school district, such bank or banks may at the option of
the board of education secure the deposits of public funds by the giving of a
good and sufficient bond or the deposit of the classes of securities enumerated
in Sections 7605 and 7607, General Code, as amended by the 87th General
Assembly.”

It has also been held that in addition to the securities enumerated in Sections
7605 and 7607, General Code, first mortgages or bonds secured by first mortgages may be
deposited as security for funds deposited in any public depository, in accordance with
Section 2288-1, General Code. See Opinions of the Attorney General for 1928, page
1868.

It will be observed from the plain language of the statute quoted above, that the
depository bank is to furnish the security for deposits received by it either by the giving
of a bond or the deposit of certain classes of securities. If the bank chooses to give a
bond instead of depositing securities it must necessarily bear the expense of the bond
unless some provision of law directs or permits the payment of the cost of such bond
from public funds. I find no statute that will bear such a construction.

It is a familiar principle of law that boards of education are limited in their powers
and are not permitted to expend public funds unless expressly authorized to do so or
unless such expenditure is necessary in order to carry out powers expressly granted.
While boards of education are expressly charged with the duty of providing a public
depository they are as well expressly charged with the duty of providing that depository
in the manner fixed by statute, that is, after competitive bidding, the bank to be selected
as the depository is to be the one offering the highest rate of interest, not less than 29,
and securing the deposits in the manner provided by law. This clearly does not authorize
the board of education to furnish the security but makes it imperative upon the bank
desiring to become the depository to furnish the security as stated above.

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the board
of education referred to in your inquiry is not authorized to pay the premium on the
bond in question or to reimburse the First National Bank of Bellaire for the premium
paid by it on its depository bond.

Respectfully,
GILBERT BETTMAN,
Attorney General.



