
OPINIONS 

r. CONTABLES' FEES-REGULARLY ELECTED AND QUAL­
IFIED CONSTABLES AND PERSONS APPOINTED AS 
CONSTABLES MAY LAWFULLY BE PAID FEES UNDER 

_SJCT!ON 3347 G. C.-SECTIONS .33r9, 3331 _ G_. C. 

2. - ELECTED CONSTABLES ANIS' CONSTABL£"S LAWFULLY 
APPOINTED, DESIGNATED POLICE CONSTABLES 
UNDER SECTION ~~4-8 G. C., BUT WHO ARE NOT COM­

. PENSATED MAY LAWFULLY BE PAID FEES FOR WHICH 
PROVISION rs MADE IN SECTION 3347 G. C. 

3. POLICE CONSTABLES-THOSE PAID COMPENSATION 
PROVIDED FOR IN SECTION 3348 G. C. MAY NOT LAW­
FULLY BE PAID ANY OF THE FEES PROVIDED FOR 

UNDER SECTION 3347 G. C. 

SYLLABUS: 

1. No officers other than "regularly elected and qualified constables" and per­
sons appointed as constable under the provisions of Sections 3329 and 3331, General 
Code, may lawfully be paid the fees provided for in Section 3347, General Code. 

2. Elected constables and constables appointed under the provisions of Sections 
3329 and 3331, General Code, who have been designated as police constables under 
the provisions of Section 3348, General Code, but who receive no compensation 
under the provisions of such section, may lawfully be paid the fees for which pro­
vision is made in Section 3347, General Code. 

3. Police constables who are paid the compensation provided for in Section 
3348, General Code, may not lawfully be paid any of the fees for which provision 
is made in Section 3347, General Code. 

Columbus, Ohio, September 2, 1952 

Hon. Joel S. Rhinefort, Prosecuting Attorney 
Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"1. May a police consta:ble appointed under authority of 
General Code Section 3348, who receives no compensation what­
soever from the township trustees, retain for himself the statutory 
constaJble fees due for service rendered by such police constable? 
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"2. May such a constable who does receive compensation 
from the township trustees, retain for himself the statutory fees 
due for service rendered by him during hours when he is not 
being compensated for his services by the township trustees?" 

Section 3348, General Code, under authority of which police con­

sta'bles are appointed, reads as follows: 

"The trustees of a township may designate any qualified 
person ·or persons as police constables. The trustees may pay 
each police constable from the general funds of the township such 
compensation as the township trustees may by resolution pre­
scribe for the time actually spent in keeping the peace, protecting 
property and performing their duties as police constables as re­
quired 1by law. Such police constables shall not be paid fees in 
addition to the compensation allowed by township trustees for 
services rendered as police constables, 1but all constable fees pro­
vided for by statute, where due for services rendered while the 
consta,bles performing the same are being compensated as police 
constables for their performance, shall be paid into the general 
fund of the township." 

Prior to the amendment of this section effective September 7, 1951, 

the first sentence therein read as follows: 

"The trustees of a township may designate any duly elected 
and qualified constables as police constables. * * *" 

The statute relative to fees allowed to constables 1s Section 3347, 

General Code. This section reads in part : 

"For services actually rendered and expenses incurred, reg­
ularly elected and qualified constables shall be entitled to receive 
the following fees and expenses, to be taxed as costs and collected 
from the judgment debtor, except as otherwise provided by law: 
* * *" (Emphasis added.) 

By reference to the 1951 amendment of the first sentence in Section 

3348, supra, it will be observed that police constables may now be either 

( l) elected constables who h~ve also been appointed as police constables, 

or ( 2) other persons who have been appointed as police constables. Since 

the fee schedule set out in Section 3347, supra, is expressly provided for 

"regularly elected and qualified constables," it is clear that police con­

stables of the second category indicated above could not, in any circum­

stances, 1be paid such fees. It should be observed, however, that where 
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a vacancy in the office of elected constable has :been filled as provided in 

Section 3329, General Code, or where a constable has been appointed for 

a special purpose under the provisions of Section 3331, General Code, 

such officers are entitled to the same fees as elected constables, the author­

ity therefor being found in Section 3332, General Code. 

As to police constables of the first category mentioned above, it will 

be noted that Section 3348 provides that the trustees "may" pay them 

such compensation from township funds as the trustees choose to pre­

scribe. Moreover, this section provides for payment into the general fund 

of the township of all statutory constable fees in cases "where clue for 

services rendered while the constables performing the same are being 

compensated as police constables for their performance, * * *." There is 

a clear implication in this language that in some instances elected con­

stables, even though appointed as police constables, will serve in the latter 

capacity without any compensation having been prescribed for them by 

the trustees. In such cases it is clear that the language last above quoted 

relative to the payment of consta•ble fees into the general fund of the town­

ship will not be applicable. In this situation we find the strongest kind 

of implication that the provisions in Section 3347 for the payment of 

stated fees to elected constables will continue to be operative, and I1 

specifically conclude that such elected constables may lawfully be paid 

such fees in circumstances where the trustees have made no provision for 

their compensation as authorized in Section 3348, General Code. 

In your second question it appears that you are suggesting the pos­

sibility of an interpretation of Section 3348, which would permit the 

trustees, in prescribing the compensation of a police constable, to desig­

nate certain "working hours" in each clay during which he is expected 

to perform the services with respect to which such compensation is pro­

vided. There is certainly no language in this section expressly author­

izing the trustees to do this so that if such authority is found at all it will 

necessarily •be based on implication. 

In approaching this question we must bear in mind that here, too, 

we are concerned only with elected constables since, as already noted 

herein, other persons who have been appointed as police constables are 

not eligible in any circumstances to claim the fees set out in Section 3347, 

General Code. 
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By referring to Sections 3340 and 3345, General Code, it will be ob­

served that the duties imposed by statute on constables fall into two dis­

tinct categories. First, a consta:ble is required to apprehend and ,bring to 

justice all felons, disturbers of the peace and violators of the criminal 

laws "and, generally, keep the peace in his proper county." Second, con­

stables are "ministerial officers of the courts held by justices of the peace, 

in criminal cases, within their respective counties," and in such capacity 

"may execute all writs and process in criminal cases throughout the county 

in which they reside." Although not expressly so provided in the statute, 

it would appear that such consta·bles are ministerial officers of the courts 

held by justices of the peace in civil cases also since provision is made in 

Section 3347, General Code, for the payment to them of fees relating to 
services performed in civil cases in such courts. 

vVith this classification in mind, it becomes important to note the 

nature of the services for which a constable may claim fees under the 

provisions of Section 3347, General Code. This section makes provision 

for the reimbursement of e,rpenses actually incurred by a constaible with 

respect to "transportation, meals and lodging of prisoners, and the moving 

and storage of goods and the care of animals taken on legal process." 

These allowances are not properly fees at all, and may be disregarded in 

our present inquiry since it is clear that an elected constable would be 

entitled to such reimbursement for actual expenditures whether or not he 

receives the compensation prescribed by the trustees under authority of 

Section 3348, General Code. Disregarding such expense allowances, 

therefore, it will 1be Qlbserved that the only fees provided in Section 3347, 

General Code, relate to "serving and making return of each of the follow­

ing orders and writs * * *." 
Here it is apparent that although an elected constable, not appointed 

as a police constable, is under the duty (a) to keep the peace and (b) to 

act as the ministerial officer of the court of a justice of the peace, it is 

only in the latter capacity that the statute permits him any compensation 

of any kind; and this compensation is allowed by way of fees. lVIoreover, 

the statute requires that when such officer accepts an appointment as 

police constable, and the trustees provide a compensation to him for 

"keeping the peace, protecting property and performing their (his) 

duties * * * as requirde by law," such officer shall not be paid fees in 

addition to such compensation. In other words, such an officer may re­

ceive fees for services as the ministerial officer of a court and such fees 



OPINIONS 

constitute compensation for his services in keeping the peace also; but, if 

he becomes a police constable, he receives a compensation for keeping the 

peace and must forego his fees as a ministerial officer of the court. Ac­

cordingly, it is plain that there can be no "division of the duties" of a 

police constable on such a basis as would justify "compensation" for 

certain services, and "fees" for others. 

In this view of the law it is a matter of no concern, in the case of 

an elected constable who receives the compensation provided for in Section 

3348, General Code, whether the duties which he performs as the minis­

terial officer of the court of a justice of the peace be performed while 

"on duty" or during "off duty" hours. In either case, by accepting the 

compensation for which provision is made in this section, he becomes 

ineligible to receive any of the fees for such ministerial services under 

the provisions of Section 3347, General Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




