
56 OPINIOXS 

3849. 

SALES TAX-LCNCH ROOM CONDUCTED BY BOARD O,F EDUCATION NOT 
SUBJECT TO RETAIL SALES TAX-"VENDOR" DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. A board of education conducting a school lunch room under the pro'Visions of 

Section 4762-1> General Code, without profit, need not be licensed as a "'Vendor" as 
pro'Vided by the retail Sales Tax Act, and sales of 'food in· such lunch rooms are not 
subject to the tax pro'Vided for by the retail Sales Tax A ct. 

2. Tf/here a teacher or group of teachers or a group of pupils or a parent teachers' 
organization or any other group of persons, independent of the board of education, 
conducts a store in connection with a school wherein certain school supplies or candy 
or' other arti!cles are sold, to the pupils and employes of the school,. the profits from 
which transactions accrue to the school or to so•me school activity, the sellers should~ 

be licensed as 'Vendors under the retail Sales Tax Act and all sales made therein ar.• 
subject to the retail Sales Tax. 

CoLUMBUS, OHio, January 24, 1935. 

Bureau of Inspection and Super'Vision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 
reads as follows: 

"Section 4762-1 of the General Code, authorizes boards of education to es­
tablish cafeterias in the schools for furnishing meals to pupils and teachers, 
and in some instances a profit is derived from such establishment, although it 
is assumed that no greater amount will be charged than the actual cost. 

Question 1: Under the provisions of House Bill No. 134, known as the 
Sales Tax, will a board of education be required to take out a vendor's license 
and collect a tax on the retail sales made in such cafeteria? 

Question 2: Where a school, independent of the board of education, con­
ducts a store wherein certain writing materials, such as paper, pens, ink, and 
pencils and other such articles are sold, will such school be required to take out 
a vendor's license and collect a tax on the retail sales made in such store?" 

House Bill No. 134 of the Second Special Session of the 90th General Assembly, 
codified as sections 5546-1 to 5546-23, inclusive, of the General Code of Ohio, and 
commonly known as the "Retail Sales Tax Act" is an act providing for the levy and 
collection of a tax upon sales of tangible personal property at retail for certain 
purposes enumerated in the said act. Section 1 of the act (§5546-1 General Code) pro­
vides in part, as follows: 

"As used in this act: 
'Person' includes individuals, firms, partnerships, associations, joint stock 

companies, corporations, and combinations .of individuals of whatever form 

and character. * * 
'Sale' and 'selling' include all transactions whereby title or possession, or 

both, of tangible personal property, is or is to be transferred, or a license to 
use or consume tangible personal property is granted, for a consideration in 
any manner, whether absolutely or conditionally, whether for a price or rental, 
in money or by exchange or barter, and by any means whatsoever. 
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'Vendor' means the person by whom the transfer effected or license given 
by a sale is or is to be made or given; and in case two or more persons shall 
be engaged in business in the same retail establishment under a single trade 
name in which all collections on account of sales by each are made, such 
persons shall constitute a single vendor for the purposes of this act. " 0 

'Retail sale' and 'sale at retail' include all sales excepting those in which 
the purpose of the consumer is {a) to re-sell the thing transferred in the form 
in which the same is, or is to be, received by him; or (b) to incorporate the 

· thing transferred as a material or a part, into tangible personal property to 
be produced for sale by manufacturing, assembling, processing or refining, or 
to use or consume the thing transferred in manufacturing, retailing, processing 
or refining or in the rendition of a public utility service; or (c) security for 
the performance of an obligation by the vendor. * * 

'Retail establishment' means any premises in which the business of selling 
tangible property is conducted or in or from which any retail sales are made." 
Section 2 of the act { §5646-2, General Code) reads in part, as follows: 

"For the purpose of providing revenue * * an excise tax is hereby levied 
on each retail sale in this state of tangible personal property occurring during 
the period beginning on the first day of January, 1935, and ending on the 
thirty-first day of December, 193 5, with the exception hereinafter mentioned 
and described, as follows: * * " 
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(Here follows a statement of the rate of tax and an enumeration of ten exceptions, 
naming classes of sales to which the tax does not apply, none of which is pertinent to 
the present inquiry.) The above section further provides that: 

",For the purpose of the proper administration of this act and to prevent the 
evasion of the tax hereby levied, it shall be presumed that all sales made in 
this state during the period defined in this section are subject to the tax hereby 
levied until the contrary is established." 

Although it appears from the provisions of Section 2 of the Retail Sales Act, 
portions of which are quoted above, that the tax thereby levied is levied on "each retail 
sale in this state of tangible personal property occurring during the period etc.," and that 
the presumption is that "all sales" are subject to the tax until the contrary is established, 
it is evident upon consideration of the entire act construed from its four corners, that 
it is such sales only as are made by a "vendor" as defined by the act that are taxable. 

No provision is made in the act for collection of the tax by anyone other than a 
"vendor" nor is there any provision for the sale by the treasurer of state, his agents or 
the several county treasurers of prepaid tax receipts to any one other than a "vendor." 
In fact, the sale of the said receipts to anyone other than a "vendor" is expressly nega­
tived. 

It is provided in Section 8 of the act: 

"The treasurer of state, his agents and the several county treasurers 
shall sell prepaid tax receipts only to licensed vendors." 

Section 5546-10, General Code, provides for the licensing of persons engaged in 
making retail sales as a business, or intending to so engage. 

One of the penalty sections { 5546-14, General Code) provides a penalty for per-
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sons engaging in business without a license while the following Section 5546-15, General 
Code penalizes for failure to collect the tax which can be collected by a licensed vendor 
only. 

It remains to determine therefore, whether or not a board of education in the 
operation of a school I unch room or cafeteria or when selling merchandise, candy, etc., 
on school premises, may or should be licensed as a vendor under the terms of the act, 
and whether or not a board of education in conducting the activities mentioned, is 
engaged in business within the terms of the act. 

By the terms of Section 4762-1, General Code, boards of education are authorized 
to operate I unch rooms in connection with the schools, for the preparation and serving 
of lunches to the pupils and teachers and other school employes. It is expressly provided 
therein that the lunch room shall not be operated for profit and that the accounts of 
receipts and expenses of such school lunch rooms be kept in a lunch room fund. It is 
provided by inference in said statute that a board of education may engage in, the 
sale of merchandise, candy and like supplies on the school premises for profit, so long 
as the profit is used for school purposes or for some activity in connection with the 
school. 

It will be observed that a "vendor" is defined in the Sales Tax Act as "the 'person' 
by whom taxable sales are made," and "person" is defined as including "individuals, 
firms, partnerships, associations, joint stock companies, corporations and combinations 
of individuals of whatever form and character." It is safe to say that a board of 
education is none of the classes enumerated in the definition of a "person" unless it be 
a "combination of individuals of whatever form and character." This classification is 
very broad. In my opinion, a board of education is not a "corporation" as the term is 
used in the statute. Even though it should be held that the term "corporation" as so 
used, included municipal corporations generally, it has been held that owing to the 
very limited number of corporate powers conferred upon boards of education, they rank 
low in the grade of corporate existence and hence, are properly denominated quasi 
corporations to distinguish them from municipal corporations such as cities or villages, 
which are vested with more extended powers and a larger measure of corporate power. 
See: 

Finch vs. Board of Education, 30 0. S., 37 
Board of Education vs. Folk, 72 0. S., 469 
Board of Education vs. Sawyer, 7 0. N. P. (N. S.) 401. 

It would most likely be held that a board of education would come within the 
classification of a "person" as used in the Sales Tax Act, and would therefore be a 
"vendor" within the terms of the Act if in fact they made "retail sales" such as are 
made taxable by the provisions of the Act. 

Boards of education are organizations subject to the control of the legislature, and 
constitute instruments by which the legislature administers the department of the civil 
administration of the state which relates to education and the schools. In other words, 
they are agents of the state for the purpose of carrying on the affairs of the state with 
respect to the public schools, that is, they are arms, agencies or instrumentalities of the 
state for the promotion of education throughout the state by the establishment of a state 
wide system of public schools. See: 

Finch vs. Board of Education, sup~a 
Board of Education vs. Folk, supra 
Cline vs. Martin, 94 0. S., 420 
If/ ageman vs. Board of Education, 95 0. S., 409 
State ex ref. Board of Education vs. Board of Education, 7 0. C. C., 152 
Rockv:ell vs. Blaney, 9 0. N. P. (N. S.) 495. 
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The fact that boards of education are agencies of the state does not in and of itself 
serve to make sales that may be made by them exempt from the sales tax. It is a well 
settled rule of law that the state is not bound by the terms of a general statute unless 
it is expressly included therein. State vs. Cappel ear, 39 0. S., 207; Ohio vs. Board of 
Public IVorks, 36 0. S., 409; State ex rei. vs. Merrell, 126 0. S., 239. It is equally well 
settled that a political subdivision of the state is not a taxpayer so as to permit a 
taxpayer's suit to be instituted by the political subdivision. Board of Education vs. Guy, 
County Auditor, 64 0. S., 434. It has also been generally held that in the imposition 
of a tax there is a presumption that the state and its political subdivisions are not 
subject to the tax. This rule is stated in Cooley on Taxation, 4th Ed., Sec. 621, as 
follows: 

"Some things are always presumptively exempt from the operation of a 
general tax law because it is reasonable to suppose they were not within the 
intent of the legislature in adopting them. Such is the case with property 
belonging to the state and its municipalities, and which is held by them for 
public purposes. All such property is taxable if the state shall see fit to tax it; 
but to levy a tax upon it would render necessary new taxes to meet the demand 
of this tax and thus the public would be taxing itself in order to raise money 
to pay over to itself and no one would be benefited .. * * It cannot be supposed 
that the legislature would ever purposely lay such a burden on public property 
and it is therefore a reasonable conclusion that, however general may be the 
enumeration of property for taxation, the property held by the state and by all 
its municipalities for public purposes was intended to be excluded and the 
law will be administered as excluding it in fact, unless it is unmistakably 
included in the taxable property by the constitution or a statute." 

The argument against the imposition by the state of a tax on its property is not 
applicable here and none of the rules referred to above have any application here. 
The Sales Tax is not levied on the vendor or the consumer but on the transaction­
the "retail sale," although it is to be collected by the vendor from the consumer, except 
in special cases where the means of collection is not practical and where the tax may 
be prepaid. It would thus appear that a sale made by the state or any of its political 
subdivisions would not be exempt on account of the rules referred to. 

It appears however, by the terms of Section 10 of the Retail Sales Act (§5546-10 
G. C.), that it is not the intent of the law to tax retail sales except those that are 
made by persons engaged in making such sales as a business. 

The term "business" is a word of large and somewhat indefinite import, and has 
been variously defined by the courts. In almost all cases, however, where the courts 
have undertaken to define the term, it has been said that it imports trade or commercial 
transactions carried on for profit or at least with a view to profit. In the case of 
Trustees of Columbia College vs. Lynch, 47 How. Prac. 273, 275, it is said: 

"The word 'business' is defined by ~7ebster as that which occupies the 
time, attention or labor of men for the purpose of profit or improvement." 
In the case of Flint vs. Stone, 220 U. S., 107, it is said: 

'' 'Business' is that which occupies the time, attention and labor of men for 
the purpose of livelihood or profit, but it is not necessary that it should be 
the sole occupation or employment. It embraces everything about which a 
person can be employed." 
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In the case of Couzrzer vs. California Club, 100 Pac. 868, 155 Cal., 303, 20 L. R. A. 
(N. S.) 1095, it is said: 

"The term 'business' as used in a law imposing a license tax on business, 
trades, etc., ordinarily means business in a trade or commercial sense when 
carried on with a view to profit or livelihood." 

To the same effect are definitions found in the case of Conlraim Holding Company 
vs. IV ill cuts, 21 ,Fed., 2nd, 91, 92; H(}mer Coal Company vs. Heiner, 26 Fed., Zrid, 
729, 730; Curley vs. New England Trust Company, 221 Mass., 384, 109 N. E., 171. 

The authority extended to boards of education by Section 4762-1, General Code, to 
operate lunch rooms, expressly provides that they "shall not be operated for profit." 
It clearly appears that the lunch rooms so operated are entirely for the accommodation 
of the pupils and employes and are a mere incident of school management. It was not 
the intention that they be maintained in a commercial sense and operated as a business 
as the term implies. The operation of such lunch rooms if conducted without profit 
as provided by the statute, are clearly so operated by the board of education in its 
governmental capacity and do not constitute the doing of business. 

However, the legislature amended said Section 4762-1, General Code, in 1933 by 
inserting after the provision fer the operation of lunch rooms not for profit, the follow­
ing provision: 

"No board of education, the principal or teacher of any school room, or 
class organization of any school district will be permitted to sell or offer for 
sale, or supervise the sale of merchandise, foods, candies, or like supplies for 
profit on the school premises except when the profit derived from such sale is 
to be used for school purposes or for any activity in connection with the school 
on whose premises such merchandise, food, candies or supplies are sold or 
offered for sale. No individual student or class of students, acting as an agent 
for any persons or group of persons directly connected with the school will 
be permitted to sell or offer for sale the profit outside· the school building, 
any of the above mentioned and described merchandise, except when the profit 
derived from such sale is to be used for school purposes or for any activity in 
connection with the school. 

The enforcement of this law will be under the jurisdiction of the state 
department of education." 

The authority extended to boards of education by force of this amendment at least 
borders on the extension of proprietary powers to a board of education and, in my 
opinion, the conducting of such activities as the amendment implies, for profit, even 
though the profit goes to the school or to some school activity, constitutes the doing of 
business for which the board should be licensed as a vendor under the Sales Tax Act 
and the tax collected on retail sales made in pursuance thereof. 

Sometimes teachers or parent teachers' organizations or groups of pupils, indepen­
dent of the board of education, conduct a store in connection with a school, for the 
sale of school supplies, candy, etc., to pupils and teachers, the profits therefrom going 
to some school activity. Clearly, such transactions come within the Sales Tax Act and 
the seller should be licensed as a "vendor" and the tax collected as provided by the 
act. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions: 
1. A board of education conducting a school lunch room under the provisions of 
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Section 4762-1, General Code, without profit, need not be licensed as a "vendor" as 
provided by the retail Sales Tax Act, and sales of food in such lunch rooms are not 
subject to the tax provided for by the retail Sales Tax Act. 

2. "'here a teacher or group of teachers, or a group of pupils, or a parent teachers' 
organization or any other group of persons, independent of the board of education, 
conducts a store in connection with a school, wherein certain school supplies or candy 
or other articles are sold to the pupils and employes of the school, the profits from 
which transactions accrue to the school or some school activity, the sellers• should be 
licensed as vendors under the retail Sales Tax Act and all sales made therein are 
subject to the retail sales tax. 

3850. 

Respectfully, 
JOHN \V. BRICKER, 

llttorney General. 

APPROVAL, BONDS OF CITY OF YOUNGSTOWN, MAHONING COUNTY, 
OHIO, $24,000.00. 

COLUMBUS, OHIO, January 24, 1935. 
Industrial Commission of 0/zio, Columbus, 0/zio. 

3851. 

APPROVAL, BONDS OF JACKSON RURAL SCHOOL DISTRICT, MONROE 
COUNTY, OHIO, $910.67. 

CoLUMBUS, OHio, January 24, 1935. 
Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, 0/zio. 

3852. 

APPROVAL, BONDS OF PEASE TOWNSHIP RURAL SCHOOL DISTRICT, 
BELMONT COUNTY, OHIO, $3,629.12. 

COLUMBUS, OHIO, January 24, 1935. 
Retirl!'ment Board, State Teaclzers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3853. 

APPROVAL, BONDS OF McDONALD VILLAGE SCHOOL DISTRICT, TRUM­
BULL COUNTY, OHIO, $22,589.01. 

COLUMBUS, OHIO, January 24, 1935. 
Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


