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VEHICLE FOR TRAXSPORTATIOX, SCHOOL CHILDRE:N­
DRIVER OR PERSON WHO ACTUALLY OPERATES SUCH 
VEHICLE REQUIRED TO GIVE SUFFICIEXT AXD SATISFAC­
TORY BOND-REQDIRE:.VIENT IF DRIVER E:.'IPLOYED DI­
RECTLY BY BOARD OF EDUCATION OR BY CONTRACTOR 
OF BOARD WHO CO:NTRACTED TO TRANSPORT BY ~IEA:NS 
OF ONE OR MORE VEHICLES-SECTION 7731-3 G. C. 

SYLLABUS: 

The driver or person who actually operates a vehicle for the transportation of 
school children should give a sufficient and satisfactory bond as required by the 
provisions of Section '7731-3, General Code, whether or not the said dri\·er is em­
ployed directly by the board of education or by a contractor of the board who has 
contracted to furni5h transportation by means of one or more vehicles. 

Columbus, Ohio, February 11, 1943. 

Mr. Charters D. :Maple, Acting Prosecuting Attorney, 
Warren County, Lebanon, Ohio: 

Dear Sir: 

This ·will acknowledge receipt of your request for my opinion which 
reads as follows : 

"The Board of Education of the Lebanon Village School Dis­
trict desires me to ask you whether or not under section 7731-3 
they would be required to have bonds from the drivers of school 
buses. 

The facts are these. The Board of Education has ·contracts 
for transportation with several individuals, some having one bus, 
some having two buses, and one having six buses, but said Board 
has no contracts with anyone, nor is anyone employee\ as a driver 
of a school bus. The contracting parties furnish a $500.00 bond 
for performance of their contract for transportation for each bus 
that is figured in the contract, but no bond is had of the drivers, 
nor does the Board of Education have anything to do with hir­
ing them, except that the individuals must meet with the approval 
of the superintendent, have a chauffeur's license, and pass a physi­
cal examination. 

Is this sufficient under the above numbered section?" 
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The pertinent portion of Section 7731-3, General Code \\·herein 1s 
set out the qualifications of school bus drivers, reads as follows: 

"\\'hen transportation is furnished in city, rural or \·illage 
school districts no one shall be employed as driver of a school 
wagon or motor van who has not given satisfactory and sufficient 
bond and who has not received a certificate from the county board 
of education of the county in which he is to be employed or in a 
city district, from the superintendent of schools certifying that 
such person is at least twenty-one years of age and is of good 
moral character and is qualified physically and otherwise for such 
position." 

The language of the above statute seems clear in that it expressly 
prohibits the employment of anyone as the driver of a conveyance used 
for the transportation of school children unless he gins a satisfactory 

and sufficient bond as well as being qualified in other respects as to certifin­
tion by the proper authorities as to his age and physical and moral fitnes·, 
as provided by the statute. No limitation or exception is contained in the 
statute with respect to who employs the driver, whether it be the board 
of education or a contractor of the board. There can be no doubt that 
the word "driver" as used in the statute is meant to be the indi\·idual who 

exercises actual physical control of the vehicle. The language used by 
the legislature, when analyzed grammatically is susceptible of no other 
construction. Had it been meant to refer to a contractor of the board of 

education who simply agrees to provide transportation without any refer­
ence to who is to be in actual physical control of the vehicle. it would no 
doubt have been so provided as the two terms are in common use and 
are often applied to such definite situations. . \ contractor who agrees to 

furnish more than one bus obviously could not be the dri\·er or physical 
operator of more than one. His contract may call for his actual operation 
of one bus, if he consents to furnish several, in which case he of course 
would be require,] to meet the requirements of the statute as to giving 
bond and furnishing a proper certificate as to age and physical and moral 
fitness the same as those who are placed by him in physical control of th'2 
others. If his contract, whereby he simply agrees to furnish transporta­
tion by means of one or more vehicles does not provide for him to operate 
one of them and he does not do so, he is not required to give a bond or 
furnish the certificate of age and physical and moral fitness so far as this 
statute is concerned, at least. In such cases it would not be customary at 
least, to refer to him as a "driver" and I have no knowledge oi its ever 
having been so done either in the law or in ordinary parlance and I do not 
think the General .:\ssemhly meant to use the word in that sen~e in the 
statute here under consideration. 
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The distinction between a driver of a school conveyance and a 
contractor for such transportation was considered at some length in an 
opinion of a former Attorney General, which opinion appears in th':! 
published Opinions of the Attorney General for 1933, at page 473. See 
also, Opinions of the Attorney General for 1933, page 2025. 

The question here involved was considered by the then Attorney 
General in 1928, which opinion will be found in the Opinions of the Ar­
torney General for that year, at page 211. The first branch of the syl­
labus of that opinion reads as follows: 

''The driver of a school wagon or motor van used in the 
transportation to and from a public school is required to execute 
a bond conditioned upon the faithful discharge of his duties as 
such driver." 

In the course of the op1111on, on page 213, the Attorney General, after 
quoting the st~tute, Section 7731-3, General Code, said: 

''It will be observed that the statute provides that the drivers 
of school wagons or motor vans used in the transportation of 
pupils must give a bond. This requirement applies, whether the 
school district owns the wagon or van and employs a driver, or 
whether the transportation of pupils is proYided for by contract 
and the contractor employs the driver. In either case the driver 
of the wagon or van must give a bond as required by statute." 

I am therefore of the opinion in specific answer to your question that 
the driver or person who actually operates a vehicle for the transporta­
tion of school children should give a sufficient and satisfactory bond as 
required by the provisions of Section 7731-3, General Code, whether or 
not the said driver is employed directly by the board of education or by 
a contractor of the board who has contracted to furnish transportation 
by means of one or more vehicles. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


