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OPINION NO. 69-070 

Syllabus: 

A local school board may not adopt a policy which would allow 
a teacher to receive full pay for absence resulting from personal 
injury caused by the assault by a student, such leave of absence 
not beir~g charged to sick leave or personal leave. 

To: David M. Griffith, Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 24, 1969 

I have before me your request for my opinion regarding sub­
stantially the following question: 

May a local school district adopt a policy which 
would allow a teacher to receive full pay for absence 
resulting in personal injury caused by the assault by 
a student, such leave of absence not being charged to 
sick leave or personal leave? 

Conditions under which employees of boards of education may 
use sick leave may be found in Section 143.29, Revised Code, which 
provides in pertinent part as follows: 

"* * * * * * * * * 
"Employees may use sick leave, upon approval of 

the responsible administrative officer of the employ­
ing unit, for absence due to illness, inju!'.Y, exposure 
to contagious disease which could be communicated to 
other employees, and to illness or death in the em­
ployee's immediate family." (Emphasis added.) 

In no other section of the Revised Code is there reference 
to the use of sick leave as pertaining to employees of boards 
of education with the exception of Sections 3313.21 and 3319.08, 
both of which merely require the payment of sick leave compen­
sation for not less than five (5) days annually. 

It has been previously established by this office that the 
latter two statutes above cited provide minimum standards "for 
time lost due to illness or otherwise." It appears, however, that 
they do not authorize a local board to designate a new relief cate­
gory. Opinion No. 1605, Opinions of the Attorney General for 1950, 
And Branch l,- of the syllabus of the same Opinion stated that sick 
leave rights of all employees of boards of education should be de­
termined pursuant to Section 486-l?a, General Code (Sectton 143.29, 
Revised Code), rather than Section 4834-5a, General Code (Sectton
3313.21, Revised Code). 

The fact situation presented in your request clearly falls 
within the ambit of Section 143.29, supra. For the purpose of 
a leave of absence, either an individual is sick or injured, or 
he is not. If compensation for a period of absence due to injury 
by assault is to be paid, Section 143.29, supra, governs and said 
compensation must be deducted from accumulated sick leave. Per­
haps an extension of the ninety day period would serve essentially 
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the same purpose as establishing an entirely new relief category. 
But it is clear, in any case, that accumulated sick leave must 
be used. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
a local school board may not adopt a policy which would allow a 
teacher to receive full pay for absence resulting from personal 
injury caused by the assault of a student, such leave of' absence 
not being charged to sick leave or personal leave. 




