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TGBERCULOSIS HOSPITAL- \VHERE CHILDREN OF SCHOOL 

AGE RECEIVED IX SGCH DISTRICT HOSPITAL, SCHOOL DIS­

TRICT FROM WHICH CHILDREX ADMITTED, LIABLE FOR 

EDUCATIONAL EXPENSE - NO EXCEPTION IF PARENTS OR 

GGARDIAXS BECO::\lE RESIDENTS OF DIFFEREXT SCHOOL 

DISTRICT- EXCEPTIOX, IF CHILDREN DISCHARGED A...,rn 
RETGRNED TO HO:\IES-WHEN CHILDREN LATER RE-AD­

:.\IITTED TO HOSPITAL, EXPENSE CHARGEABLE TO DISTRICT 

FROM WHICH THEY WERE RE-ADMITTED. 

SYLLABUS: 

The school district from which the children of school age are origin­
ally admitted to or received in a district tuberculosis hospital is liable for 
the expense of the education of the said children while in said hospital, 
even though the parents or guardians of the children move and become 
residents of a different school district during the time the children are 
patients in the said hospital, unless the children are discharged from the 
hospital and return to their homes, as being cured or sufficiently re­
covered to admit of such action, in which case, if the children are later 
re-admitted to the hospital, the district from which they are re-ad­
mitted would become liable for the expense of their said education. 

Columbus, Ohio, April 7, 1942. 

Hon. John M. Kiracofe, Prosecuting Attorney, 

Eaton, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as fol­

lows: 

"The last sentence of Section 7644-2 referring to the cost 
of instruction for children in tuberculosis schools, reads as fol­
lows: 

'The expense of such instruction in the case of a district 
tuberculosis hospital shall be prorated at the end of each month 
to the local boards of education of the various districts from 
which children have been received; according to the number of 
days the children were instructed, and bills for the respective 
amounts shall be paid by such local boards of education promptly 
upon presentation.' 

We have in this county two children who were admitted to 
the District Tuberculosis Hospital at Dayton, Ohio, while their 
parents were residents of Lanier Township. Since their admis­
sion the parents moved to Jefferson Township School District 
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and at the present time the parents are residing in the Eaton 
School District. 

QUERY: Is the school district from which the children 
were admitted, liable for payments to the District Tuberculosis 
Hospital when the parents, subsequent to the children's ad­
mission to the Tuberculosis Hospital, establish residence in an­
other school district?" 

By authority of Sections 3148 to 3153, inclusive, General Code, the 

county commissioners of the several counties under circumstances as 

recited in said statutes, may join in establishing· and maintaining a dis­

trict tuberculosis hospital, the control thereof when established, to be 

vested in a board of trustees appointed by the joint board of commis­

sioners which had established the hospital. 

Provision is made in Section 7644-2, General Code, to the effect that 

the board of trustees of each district tuberculosis hospital, the county 

commissioners of each county hospital for tuberculosis, and the managing 

officer or officers of each municipal hospital for tuberculosis shall pro­

vide for the education of children of school age admitted to such hospital. 

The manner by which the expense incident to the education of the chil­

dren in the different classes of tuberculosis hospitals is to be met, is also 

fixed by the terms of this statute, the particular provision relating to 

district tuberculosis hospitals being that quoted by you in your inquiry. 

The language used by the legislature in the said statute relating to the 

payment of the expense of educating children in district tuberculosis 

hospitals is clear and unambiguous and subject to but one understanding 

which is clearly expressed therein. The word "received" is in common 

usage and its ordinary meaning is well understood. One of the definitions 

given by Webster, of the word "receive" is, "to admit" or "to take in." 

In the case of Standard Oil Company of Indiana vs. United States, 164 

Fed., 376, 390, the court said: 

"The ordinary and accepted meaning of 'receive' is 
synonymous with that of 'accept'. " 

It is a well settled principle of law that words of common usage 

should be given their usual ordinary and natural meaning or signification 

according to their common usage when applying a statute, unless there 

is some indication to the contrary in the statute. or in cognate statutes, 

and it will be presumed unless there is something to indicate otherwise, 
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that the legislature used the words in their known and ordinary sig­

nification. See Crawford on Statutory Construction. page 317, and 

authorities cited. In 37 Ohio Jurisprudence, Section 278, page 514, it 

is said: 

"Where the language of a statute is plain and unambiguous 
and conveys a clear and definite meaning, there is no occasion 
for resorting to the rules of statutory interpretation. To in­
terpret what is already plain is not interpretation but legislation, 
which is not the function of the courts, but of the general as­
sembly. * * * An unambiguous statute is to be applied, not 
interpreted." 

In applying the language of the statute here involved to the sit­

uation upon which your inquiry is predicated, it cannot be said that the 

children in question werf "received" from any other district than the 

Lanier Township District even though the parents of these children later 

removed to Jefferson Township District or the Eaton School District 

while the children still remained in the hospital in pursuance of their 

first admission thereto. 

Of course, if these children should be discharged from the hospital 

and permitted to return to their homes as having been sufficiently im­

proved to permit of such action and were later re-admitted to the hos­

pital they would be held to have been received from the school district 

from which they were last received or admitted. · 

In specific answer to your question I am of the opm10n that the 

school district from which the children of school age are originally ad­

mitted to or received in a district tuberculosis hospital is liable for the 

expense of the education of the said children while in said hospital, even 

though the parents or guardians of the children move and become resi­

dents of a different school district during the time the children are patients 

in the said hospital, unless the children are discharged from the hospital 

and return to their homes as being cured or sufficiently recovered to ad­

mit of such action, in which case, if the children are later re-admitted to 

the hospital, the district from which they are re-admitted would become 

liable for the expense of their said education. 

Respectfully, 

TH0:-.1AS J. HERBERT 

Attorney General. 


