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OPINION NO. 82-029 

Syllabus: 

A board of education may require by rule, adopted pursuant to R.C. 
3313.20, that an investigator from a county children services board 
obtain parental consent or permit a school official to be present 
before allowing such investigator to interview a child on school 
property in the course of an investigation required to be conducted 
under R.C. 2151.421. The reasonableness of any such rule is, however, 
subject to judicial review. 

To: Lowell S. Petersen, Ottawa County Prosecuting Attorney, Port Cllnton, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, May 4, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the following: 

May the county department of welfare or the children's services 
board charged with investip-a ting reports of alleged child abuse and 
neglect pursuant to Ohio Revised Code Section 2151.421, speak with an 
alleged abused child alone and on school property without first 
obtaining parental consent, or may a school board, pursuant to its 
general powers to make reasonable regulations, regulate to require 
parental consent or the presence of a principal or other school 
official during any questioning of a student ouring school hours by a 
children's services worker investigating a report of an alleged abuse 
of such child in accordance with Revised Code Section 2151.421? 

In essence, your question concerns a board of education's power to make rules 
regarding the entrance of outsiders upon school property, and whether this power is 
in any way limited by R.C. 2151.421, which requires that a county children services 
board, or a county board of welfare exercising the children services function, 
investigate all reports of child abuse or neglect. 

R.C.- 3313.20 grants authority to local boards of education to make rules and 
regulations. It states in pertinent part: 

http:R.C.-3313.20
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The board of education shall make such rules and r ations as 
are necessary or its government an t e government o I s 
employees, pupils of its schools, and all other persons entering upon 
its school grounds or premises. Rules and regulations regarding entry 
of persons other than students, staff, and faculty upon school grounds 
or premises shall be posted conspicuously at or near the entrance to 
such grounds or premises, or near the perimeter of such grounds or 
premises if there are no formal entrances, and at the main entrance 
to each school building. (Emphasis added.) 

Beyond a general authority to make rules for the government of its educational 
system, R.C. 3313.20 specifically empowers local boards of education to make rules 
"as are necessary for .•.the government of •••all•.•persons entering upon its 
school grounds or premises." As a board of education clearly has the authority to 
make rules, the question becomes, what are the limits of this power. 

Local boards of education enjoy an extraordinary amount of discretion in the 
exercise of their powers: 

A court has no authority to control the discretion vested in a board of 
education by the statutes of this state, or to substitute its judgment 
for the judgment of such board, upon any question it is authorized by 
law to determine. 

A court will not restrain a board of education from carrying into 
effect its determination of any question within its discretion, except 
for an abuse of discretion or for fraud or collusion on the part of such 
board in the exercise of its statutory authority. 

Brannon v. Board of Education, 99 Ohio St. 369, 124 N.E. 235 (1919) (syllabus, 
paragraphs 2 and 3). Provided that the rules established by the board are 
reasonable, they will be sustained by a court. Board of Education of Sycamore v. 
State ex rel. Wickham, 80 Ohio St. 133, 88 N.E. 412 (1909). Thus, a local boardo?' 
education's rules governing the activities of outsiders upon school property are 
valid unless they are unreasonable or constitute an abuse of the board's discretion. 
Whether a particular rule is unreasonable or an abuse of discretion is, of course, a 
question of fact which only a court is competent to determine. 

One might question the wisdom of a rule requiring an investigator from the 
county children services board to either obtain the consent of a parent or permit a 
school official to be present during the interview before allowing the investigator 
to talk with an allegedly abused child on school property. Such a rule does not 
appear, however, to violate any provision of state law. 

R.C. 2151.421 states in pertinent part: 

Any••.school teacher or school authority•..acting in his 
official or professional capacity, having reason to believe that a child 
less than eighteen years of age or any crippled or otherwise physically 
or mentally handicapped child under twenty-one years of age has 
suffered any wound, injury, disability, or condition of such a nature as 
to reasonably indicate abuse or neglect of the child, shall 
immediately report or cause reports to be made of such information 
to the children services board or the county department of welfare 
exercising the children services function, or a municipal or counq 
peace officer in the county in which the child resides or in which the 
abuse or neglect is occuring or has occured. 

Upon the receipt of a report concerning the possible abuse or 
neglect of a child, the municipal or county peace officer shall refer 
such report to the appropriate county department of welfare or 
children services board. 
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The county department of welfare or children services board 
shall investigate, within twenty-four hours, each report referred to it 
under this section to determine the circumstances surro~ding the 
injury or injuries, abuse, or neglect, the cause thereof, and the person 
or persons responsible. The investigation shall be made in 
cooperation with the law enforcement agency •••• The department 
or board shall submit a report of its investigation, in writing to the 
law enforcement agency. 

Any report made under this section is confidential, and any 
person who permits or encourages the unauthorized dissemination of 
its contents is guilty of a misdemeanor of the fourth degree. 

The only duty imposed on school teachers and school authorities by R.C. 
2151.421 is a requirement they report suspected abuse to either law enforcement 
officers, or the county children services board or county board of public welfare 
performing the children services function. A rule which requires the consent of 
parents prior to an investigative interview, or in the alternative the presence of a 
school offical at the interview, does not violate the duty imposed on school 
authorities to report suspected abuse. Nor would it necessarily conflict with the 
duty of a children services board to investigate such reports. 

R.C. 2151.421 requires a county children services board, or the county 
department of welfare performing the children services function, to begin an 
investigation within twenty-four hours of receiving a report of suspected abuse or 
neglect. It further makes the unauthorized dissemination of a report of abuse or 
neglect a misdemeanor of the fo1:rth degree. A board of education's rule requiring 
parental consent or the presence c.f a school official at any interview conducted on 
school property does not appear to necessarily conflict with either of the above 
provisions. Again there may be some question as to the reasonableness of a rule 
which may make it mot•e difficult for a county children services board or county 
board of public welfare to investigate suspected abuse or neglect. The 
reasonableness of such rules is, however, a question of fact which can only be 
resolved by 11 court of law. Thus, while I personally may have some doubts as to the 
reasonableness of such a rule, I am constrained to conclude that a board of 
education has the authority to adopt such rules. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that a board of education 
may require by rule, adopted pursuant to R.C. 3313.20, that an investigator from a 
county children services board obtain parental consent or permit a school official 
to be present before allowing such investigator to interview a child on school 
property in the course of an investigation required to be conducted under R.C. 
2151.421, The reasonableness of any such rule is, however, subject to judicial 
review. 




