
911 ATTORXEY GEN'ERAL 

2857. 

COUNTY RECORDER - EXECUTORY CONTRACT FOR CON­
VEY.\NCE OF REAL PROPERTY - RECORDABLE INSTRU­
MENT - TO ACCEPT FOR RECORD MGST BE EXECUTED IN 

CONFORMITY WITH ALL STATUTORY REQUIRE:\,IENTS -
NO AUTHORITY FOR PERSON WHO FILES RECORDABLE IN­
STRUMENT TO DESIGNATE METHOD FOR FILING-DUTY 

OF RECORDER UNDER SECTION 2757 G. C.-WHEREIN 
GOOD FAITH, RECORDER REFUSES TO ACCEPT AN IN­
STRUMENT, NO LI.ABILITY INCURRED UPON HIM AND HIS 
BOND. 

SYLLABUS: 

l. A county recorder is not required to accept for record an executory 

contract for the conveyance of real property, nor is he required to arcept for 
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record a recordable instrument unless and until the same has been executed 

in conformity with all statutory requirements. 

2. A person filing a recordable instrument for record has no authority 

to designate the set of records in which the same shall be recorded. After 

having determined the nature of the instrument, i; is the duty of the county 
(. 

recorder to record such instrument in the appropriate set of records according 

to the classifications designated in Section 2757, General Code. 

3. fVhen an instrument is presented to the county 1·ecorder for record 

and the recorder upon e:rnmining the same, in good faith determines that it 

is not a recordable instrument, either by reason of the purpose sought to be 

accomplished or its defective execution or both, he is justified in refusing to 

accept the instrument and thereby incurs no liability upon himself and his 

bond. 

Columbus, Ohio, October 4, 1940. 

Hon. Robert E. Fuller, Prosecuting Attorney, 
Findlay, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge your request for my opinion which reads as 

follows: 

"An attorney for a party thereto has presented to and re­
quested our County Recorder to record in the record of mortgages 
a 'contract under the terms of which the first party 'agrees to give' 
certain real estate to second parties 'for his keeping and maintenance 
and also his burial is to come out of the estate af fer his deat,h.' 
There was an apparent effort to execute and acknowledge this in­
strument as would be required in the case of a conveyance of real 
estate, although the wording is so defective that it is questionable 
any purpose was accomplished. It bears the signatures of the par­
ties, two witnesses and the notary. There are no words any place 
in the contract, aside from those above quoted, which import a con­
veyance or agreement to convey. The contract is dated some two 
years prior to the time it was presented for record and, presumably, 
has been partially executed. 

The attorney in question feels that this instrument, in spite of 
all its defects, creates some sort of an enforceable equitable lien 
against the premises and for that reason, is entitled to be indexed 
and recorded as if it were a mortgage. It seems to me that it is 
more in the nature of a land contract and as such not entitled to 



913 ATTORNEY GENERAL 

record under our statutes either as a deed or mortgage. ( See Kess­
ler v. Bowers 23 0. A. 194 and 1934 0. A. G. No. 2633 in con­
nection with which the Bowers case is cited.) 

QUESTION: I. In what record book should the Recorder 
record the type of instrument above described? 2. Does the Re­
corder have. any discretion to refuse to record such an instrument 
in the place requested by the parties? 3. Would he be personally 
liable for an error in judgment under such circumstances? We will 
greatly appreciate your opinion in these regards." 

County recorders are ministerial officers having only such powers and 

duties as are expressly given them by statute and such as are naturally and 

necessarily implied therefrom. The duties respecting the recording of in­

struments affecting the title to realty are found in Section 2757, General Code, 

which is as follows: 

"The recorder shall keep four separate sets of records, namely: 
First, a record of deeds, in which shall be recorded all deeds, powers 
of attorney, and other instruments of writing for the absolute and 
unconditional sale or conveyance of lands, tenements and heredita­
ments; Second, a record of mortgages, in which shall be recorded 
all mortgages, powers of attorney, or other instruments of writing 
by which lands, tenements, or hereditaments are or may be mort­
gaged or otherwise conditionally sold, conveyed, affected, or incum­
bered in law; Third, a record of plats, in which shall be recorded 
all plats and maps of town lots, and of the sub-divisions thereof, 
and of other divisions or surveys or lands; Fourth, a record of 
leases, in which shall be recorded all leases and powers of attorney 
for the execution of leases. All instruments entitled to record shall 
be recorded in the proper record in the order in which they are pre­
sented for record." 

,vhile there are several other sections relating to the recording of various in­

struments, none of them appears to be pertinent to the subject of your in­

qu1ry. 

The "contract" described in your inquiry being for a transfer or for a 

conveyance of property which the first party "agrees to give," is an executory 

contract and is not included in the provisions of Section 2757, General Code. 

The recording of written instruments having been unknown at common 

law, there must be a statutory authority before any instrument may be re­

corded. In Ohio, no provision having been made for the recording of execu­

tory contracts, they are not entitled to be recorded. In Churchill v. Little, 

23 0. S., 301, Judge Stone said on page 308: 

"It seems necessarily to follow that where, as in this case, such 



914 OPINIONS 

executory contract, or the mere equitable interest thereby created, is 
alone the subject of transfer, the recording act has no application." 

The second branch of the syllabus of Kessler v. Bowers, 23 0. App., 194, 

reads: 

"2. Recording acts do not apply to executory contract for sale 
of realty." 

The first branch of the syllabus of Standard Oil Company v. Moon, 3-J. 0. 

App., 123, reads: 

"1. Executory contract for purchase and sale of land is not an 
instrument entitled to be recorded, thereby giving notice to prospec­
tive purchasers of equity owned or claimed under such contract." 

See also Wood Sash Door and Paint Company v. Burrows, 2 0. C. C. (N. 

S.) 213, 25 0. C. C., 781, affirmed without opinion, 73 0. S., 372; Stanton 

v. Schmidt, 45 0. App., 203; and Brunner v. Isom, 33 0. C. D., 415, 21 

0. C. C. (N. S.), 543. 

Even if an instrument such as you have described would be entitled to 

record, the recorder would be justified in refusing to accept it if it be defec­

tively executed. In 35 0. Jur., page 82, section 90, it is said: 

"A provision in the General Code prescribes the manner in 
which an instrument conveying any estate or interest in land must 
be executed. It has long been the rule in Ohio that any such in­
strument defectively executed, i. e., which fails to conform in all re­
spects to this provision, is not entitled to record, and derives no 
efficacy from its admission to record. This rule has been applied 
to deeds and mortgages, as well as to leases." 

In answer to your first question it is therefore my opinion that a county 

recorder is not required to accept for record an executory contract for the 

conveyance of real property, nor is he required to accept for record a record­

able instrument unless and until the same has been executed in confom1ity 

with all statutory requirements. 

In your second question you asked if the recorder may refuse to record 

an in.strument in a particular set of records requested by the party filing the 

same. As I have already suggested, the common law made no provision for 

recording. Recording being a statutory innovation, the statutory provisions 

must be followed in determining what instruments are entitled to record and 

in what set of records they should be recorded. Section 2757, General Code, 
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provides for four sets of records. The first for absolute conveyances; the 

second for conditional conveyances; the third for plats and the fourth for 

leases. A person desiring to record an instrument is not given any right to 

select the set of records having the greatest appeal to him. Nor is it op­

tional with the recorder. Being a ministerial officer, it is the recorder's duty 

to follow the law. If he finds the instrument to be a deed, power of at­

torney, or other instrument of writing for the absolute and uncon­

ditional sale or conveyance of lands, tenements or hereditaments, it 

must be recorded in the records of deeds. If the instrument is a mortgage, 

power of attorney or other instrument of writing by which lands, tenements 

or hereditaments are or may be mortgaged or otherwise conditionally sold, 

conveyed, affected or encumbered in law, it must be recorded in the records 

of mortgages. In the same manner plats are recorded in the records of plats 

and leases in the records of leases. I must therefore conclude and it is my 

opinion that a person filing a recordable instrument for record has no author­

ity to designate the set of records in which the same shall be recorded. After 

having determined the nature of the instrument, it is the duty of the county 

recorder to record such instrument in the appropriate set of records according 

to the classifications designated in Section 27 57, General Code. 

Coming now to a consideration of your last question, it will be not~d 

that Section 27 51, General Code, provides that the county recorder in order 

to qualify must give bond in the sum of two thousand dollars "conditioned for 

the faithful discharge of the duties of his office." The circumstances under 

which the recorder and his bond become liable are found in Section 2781, 

General Code, which reads: 

"If a county recorder refuses to receive a deed or other instru­
ment of writing presented to him for record, the legal fee for record­
ing it being paid or tendered; or refuses to give a receipt therefor, 
when required; or fails to number consecutively all deeds or other 
instruments of writing upon receipt thereof; or fails to index a 
deed or other instrument of writing, by the morning of the day next 
after it is filed for record; or neglects, without good excuse, to re­
cord a deed or other instrument of writing within twenty days after 
it is received for record; or demands and receives a greater fee for 
his services than is allowed by law; or knowingly indorses on a deed 
or other instrument of writing a different date from that on which 
it was presented for record, or a different date from that on which it 
was recorded; or refuses to make out and certify a copy of any record 
in his office, when demanded, his legal fee therefor being paid or 
tendered; or purposely destroys, defaces or injures any book, record, 
or seal -belonging to his office, or any deed or other instrument of 



916 OPINIONS 

writing deposited therein for record, or negligently suffers it to be 
destroyed, defaced, or injured; or does or omits any other act con­
trary to the provisions of this chapter, he shall be liable to a suit 
on his bond, at the instance and for the use of the party injured by 
such improper conduct." 

The phrase "or other instrument of writing presented to him for record" 

must be understood as referring to other recordable instruments in writing. As 

has been previously discussed herein, only such instruments as come within 

the statutory provisions of the recording acts are entitled to be received for 

record. The recorder and his bond "are liable for the malfeasance, mis­

feasance or nonfeasance in the conduct of his office." Green v. Garrington, 

16 0. S., 548 and 35 0. Jur., page 95, section 109. When an instrument 

is presented for record, if the recorder upon examination finds that the same 

is not entitled to ,be recorded, it is his duty to re.fuse the same. If he has 

acted fairly and honestly, his refusal is not malfeasance, misfeasance or non­

feasance. As said in 11 0. Jur., page 425, section 170: 

"The rule has been laid down that a recorder cannot be held 
responsible for recording an instrument which is not such as the law 
entitles to record, if in doing so he exercised his judgment in good 
faith and according to the best o_f his ability." 

The rule as to the liability of the recorder is clearly stated in Ramsey v. Riley, 

13 Ohio, 157, where Judge Read said on page 166: 

"There is, therefore, nothing in this case to take it out of the 
operation of the ordinary rule, that an officer .:cting within the scope 
of his duty, is only responsible for an injury resulting f'rom a cor­
rupt motive. It is the duty of the recorder to enter of record all 
deeds, mortgages, and other instruments of writing, required by 
1aw to be recorded, and which are presented to him for that pur­
pose. Swan's Stat. 778. It is not his duty to determine the valid­
ity of such instruments as may be presented for record, or to 
ascertain whether they be genuine or forged. But even if it were, 
and he should act honestly and fairly, according to the best of his 
ability, he would not be responsible. Yet, undoubtedly, if regard­
less of his duty, he should wilfully and maliciously, with full knowl­
edge, enter a false and forged instrument upon record, whereby 
some person was misled and injured, he would be responsible." 

Answering your third question specifically, it is my opinion that when 

an instrument is presented to the county recorder for record and the recorder 

upon examining the same, in good faith determines that it is not a recordable 

instrument, either by reason of the purpose sought to be accomplished or its 
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defective execution or both, he is justified in refusing to accept the instru­
ment ana thereby incurs no liability upon himself and his bond. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




