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OPINION 65-70 

Syllabus: 

1. All three township trustees must be pr.esent actually or 
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must be notified and given an opportunity to be present to con­
stitute a quorum, but a majority of the Board of Township Trus­
tees must be physically present to transact business. 

2. The failure of a member of a board of township trustees 
to regularly attend the meetings of such board and to properly
discharge his duties does not result in a vacancy in such office, 
but it may be ground for removal of such township officer under 
Section 3.07, Revised Code. 

To: Richard J. Wessel, Butler County Pros. Atty., Hamilton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 28, 1965 

I have your request for my opinion reading in pertinent part 
as follows: 

"A situation has arisen in a Township
of this County which makes it impossible for 
a quorum of the Board of Township Trustees 
to meet. One of the trustees is aged and 
unable to actively engage in the management
of the affairs of the Township; has connnitted 
no acts constituting apparent grounds for re­
moval; has not indicated any intention to 
abandon or vacate the office and has ex­
pressed a desire to continue in his capacity 
as a Township Trustee. A second member of 
the Board contemplates an extended vacation, 
and will be out of the Township for several 
months. 

"Our question would seem to be 'in the 
absence of a quorum can Township business 
be conducted?' 

"In the event the opinion requested in­
dicates that the Township business cannot 
be conducted in the absence of a quorum, it 
then follows, 'what if any action may be 
taken to replace either or both of said 
Trustees?'" 

At common law it appears that all had to be present in order 
to have a quorum. Cline v. Trustees of Wilkesville Township, 20 
Ohio St., 288. In Ohio the rule of the common law was abrogated
in the case of township trustees by the legislature. By the 
seventh section of the act of March 14, 1853 (S. + C., 1567), the 
number of trustees is fixed at three, and by the 14th section it 
was declared that a majority shall be a quorum to do business at 
all meetings of the trustees. This statutory provision has been 
repealed. Cf. 65 Ohio Laws 14, At present the statutes do not 
define what shall be a board of township trustees quorum. The 
statute so modifying the common law having been repealed and 
nothing enacted to take its place, it may well be inferred that 
the common law is restored. A precise definition of the common 
law rule on the requirements for a quorum is stated in the case 
of Slavens v. State Board of Real Estate Examiners, 166 Ohio St., 
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2S5 (1957). In a per curiam decision in the Slavens case supra,
the court states at page 286: 

"* * * * * * * * * 
•~!here authority has been conferred upon 

an administrative board consisting of three 
or more members and where at a particular
meeting one or more members of the board are 
absent, such board, in the absence of statutes 
to the contrary, may act through a majority
of a quorum consisting of a majority of the 
members, providing all members had notice and 
an opportunity to be present. Merchant v. 
North, 10 Ohio St., 251. See State 1 ex rel. 
Cline 1 v. Trustees of Wilkesville Township, 
20 Ohio St., 288. If all members were re­
quired to be present regardless of notice, 
one member or a minority of the board by
staying away could control the majority. 

"* * ~'c * * *" 
Thus, the common law rule as stated in Cline v. Trustees of 

Wilkesville Township, supra, has been modified. At the present
time, all trustees must be present either actually or "construc­
tively" (i.e., must be notified and given an opportunity to be 
present) to constitute a quorum, but a majority of the Board of 
Township Trustees must be physically present to conduct business. 
Cf. Opinion No. 639, Opinions of the Attorney General for 1957, 
page 213. 

As to the second question raised by your letter concerning the 
behavior of the trustees and the grounds for removal of a trustee 
I refer you to Section 503.241, Revised Code, which states: 

"Whenever any township officer ceases to 
reside in the township, or is absent from the 
township for ninety consecutive days, except
in case of sickness or injury as provided in 
this section, his office shall be deemed va­
cant and the board of township trustees shall 
declare a vacancy to exist in such office. 

"Such vacancy shall be filled in the man­
ner provided by section 503.24 of the Revised 
Code. Whenever any township officer is absent 
from the township because of sickness or injury,
he shall cause to be filed with the board of 
township trustees a physician's certificate of 
his sickness or injury. If such certificate 
is not filed with the board within ten days
after the expiration of the ninety consecutive 
days of absence from the township, his office 
shall be deemed vacant and the board of town­
ship trustees shall declare a vacancy to exist 
in such office. 

"This section shall not apply to a town­
ship officer while in the active military ser­
vice of the United States." 
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Thus, failure to regularly attend meetings apparently is not 
one of the circumstances which results in a vacancy in a township 
office. Except for Section 503.241, supra, no Ohio statute can be 
found which provides that the absence of a township officer from 
his office results in a vacancy in that office. 

It should be noted that failure to attend to the duties 0£ 
an office may be sufficient ground for the removal of a township 
trustee under Section J.07, Revised ~ode, which reads: 

11 Any person holding office in this state, 
or in any municipal corporation, county, or 
subdivision thereof, coming within the offi­
cial classification in Section 38 of Article 
II, Ohio Constitution, who willfully and fla­
grantly exercises authority of power not autho­
rized by law, refuses or willfully neglects to 
enforce the law or to perform any official duty
imposed upon him by law; or is guilty of gross
neglect of duty, gross immorality, drunkenness, 
misfeasance, malfeasance, or nonfeasance is 
guilty of misconduct in office. Upon complaint
and hearing in the manner provided for in sec­
tions J.07 to J.10, inclusive, of the Revised 
Code, such person shall have judgment of for­
feiture of said office with all its emoluments 
entered thereon against him, creating thereby
in said office a vacancy to be filled as pre­
scribed by law. The proceedings provided for 
in such sections are in addition to impeachment
and other methods of removal authorized by law, 
and such sections do not divest the governor or 
any other authority of the jurisdiction given
in removal proceedings·. 11 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that: 

1. All three township trustees must be present actually or 
must be notified and given an opportunity to be present to con-
stitute a quorum, but a majority of the Board of Township Trustees 
must be physically present to transact business. 

2. The failure of a member of a board of township trustees 
to regularly attend the meetings of such board and to properly dis­
cha~ge his duties does not result in a vacancy in such office, but 
it may be ground for removal of such township officer under Section 
J.07, Revised Code. 




