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OPINIONS 

JUSTICES OF PEACE - WHERE PROBATE JUDGE OF 

COUNTY BY ORDER DULY INCREASED NUMBER OF JUS­

TICES OF PEACE IN ANY TOWNSHIP OR COUNTY, TOWN­

SHIP TRUSTEES HAVE NO AUTHORITY TO APPOINT 

PERSON TO FILL OFFICE THUS CREATED - ADDED JUS­

TICE IS TO BE ELECTED AT NEXT REGULAR ELECTION 

FOR SUCH OFFICE-SECTION 1713 G. C. 

SYLLABUS: 

When the probate judge of a county has by order duly increased the number of 
justices of the peace in any township in such county, pursuant to the provisions of 
Section 1713, General Code, the trustees of the township have no authority to appoint 
a person to fill the office thus created, but such added justice is to be elected at the 
next regular election for such office. 

Columbus, Ohio, February 7, 1945 

Hon. D. H. Peoples, Prosecuting Attorney 

Pomeroy, Ohio 

Dear Sir: 

I acknowledge receipt of your letter requesting my opinion, and 

reading in full as follows : 

"Please give me an opinion on the following: 

Have the Township Trustees of a Township, the right and 
authority to appoint a person to fill the office of Justice of the 
Peace, and to act until his successor is elected and qualified, 
under the facts as hereinafter set forth. And has such a vacancy 
occurred, such as will permit the appointment of such Justice of 
the Peace? 

On December 20th, 1944, the Probate Court of this (Meigs) 
County increased the number of Justices of the Peace for Salis­
bury Township, Meigs County, Ohio from three to four (4). 
All papers and entries were duly filed in said Probate Court of 
this County and all proceedings seemed to be regular in every 
way. 
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A demand is now made upon the Township Trustees to 
make an appointment under Section 1714 of the General Code." 

Section 1713, General Code, provides: 

"When it is made to appear to the satisfaction of the probate 
judge of a county that there is not a sufficient number of justices 
of the peace in a township thereof and that public notice has been 
given therein that application will be made for an additional 
number of justices, the court in its discretion may add one 
or more justices to such township. The trustees shall give notice 
to the electors of the township to elect the justice or justices so 
added at the regular election for such office. If it is made to 
appear to such court that the numper of justices in a township 
should be decreased, it may restrict the number as it deems 
proper. All justices of the peace shall be elected for a term of 
four years. No justice may be deprived of his commission until 
the expiration of the term for which he was elected." 

(Emphasis added.) 

Section 1714, General Code, reads: 

"If a vacancy occurs in the office of justice of the peace by 
death, removal, absence for six months, resignation, refusal to 
serve, or otherwise, the trustees within ten days from receiving 
notice thereof, by a majority vote, shall appoint a qualified resi­
dent of the township to fill such vacancy, who shall serve until the 
next regular election for justice of the peace, and until his suc­
cessor is elected and qualified. The trustees shall notify the 
clerk of the courts of such vacancy and the date when it 
occurred." 

The answer to your inquiry turns on the question whether the action 

of the probate court in increasing the number of justices of the peace in a 

township creates a vacancy. If there is a vacancy which the law intends 

shall be filled, plainly it is to be filled by the township trustees. 

It will be noted that Section 1714, General Code, above quoted, men­

t~ons vacancies caused by death, removal, absence, resignation, refusal to 

serve "or otherwise." It might appear that "otherwise" would cover the 

situation which you present where a new office has been created. The law 
does contemplate that that situation may under certain circumstances 

create a vacancy. In 42 Am. Juris., page 978, it is said: 

"A vacancy may arise in an office newly created. The gen­
eral rule governing the matter seems to be that when a law 
establishing an office takes effect a vacancy in the office at once 
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exists, unless the language of the law imports futurity of selec­
tion, or unless other restrictions are imposed. Hence, the term 
'vacancy' applies to an existing office without an incumbent, 
although it has never been filled; for example, when a new 
county is created, the county offices, before they are filled, are 
considered as being technically vacant." (Emphasis added.) 

Note the exception indicated by the words italicized. A vacancy does 

not ex_ist in the eyes of the law if the language of the statute imports 

futurity of selection or. imposes other restrictions. Here we find in Sec­

tion 1713, General Code, express provision that when the probate judge 

has created the new office, the township trustees shall give notice to the 

electors to elect the justice so added at the next regular election for such 

office. 

We may contrast this procedure with that provided when the office 

of chief justice of the supreme court was created. The legislature enacted 
Section 1467, General Code, to this effect: 

"A chief justice shall be elected every six years, beginning 
in 1914, to hold his office for a term of six years commencing 
on the first day of January next after his election. Until a chief 
justice is so elected and qualified, the governor shall appoint a 
chief justice. Vacancies occurring in the office of chief justice of 
the supreme court, shall be filled in the manner prescribed for 
the filling of vacancies in the office of judge of the supreme 
court." ( Emphasis added.) 

Thus it will be noted that the legislature provided expressly for an 

iRterim appointment. In my opinion the provisions of Section 1713, 

General Code, clearly negative any intention to provide for an interim 

appointment in the situation here presented. That conclusion is strength­

ened by the provisions of Section 1717, General Code, relative to the 

certificate of the clerk as to the appointment of a justice of the peace to 

fill a vacancy, or the election of an additional justice when one has bee'n 

authorized. That section reads as follows : 

"In certifying to the secretary of state the appointment of 
a justice of the peace to fill a vacancy, the clerk of the court shall 
state in his certificate the na~ of the justice whose place is 
supplied by the person whose appointment is so certified, and the 
date when the vacancy occurred. When the election of an addi-



61 ATTORNEY GENERAL 

tional justice in a township is properly authorized, the clerk in 
certifying his election to the secretary of state shall state in his 
certificate that he is such additional justice of the peace, so 
authorized and elected." (Emphasis added.) 

This statute plainly contemplates that a "vacancy" presupposes that 

there was a former incumbent in the office whose place is being filled by 

appointment. 

The question presented by you was before one of my predecessors 

who held, as disclosed by the syllabus of his opinion in 1924 Opinions of 

the Attorney General, page 107: 

"In the case of a newly created office of an additional justice 
of the peace in a given township by the probate court, neither 
such court, nor the trustees of the township, are authorized to 
fill this position of justice of the peace by appointment, but the 
trustees shall give notice to the electors of the township to elect 
the additional justice so added at the regular election for such 
office following the date of the creation of the office by the pro­
bate court." 

I am wholly in accord with that opinion. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKlNS 

Attorney General 




