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THE CODE DOES NOT AUTHORIZE THE CERTIFICATION OF 

REGISTERED NURSES EMPLOYED AS SCHOOL NURSES AS 
PUPIL-PERSONNEL WORKERS-§§3319.22, 3313.68, 4723.06, R.C., 

OPINION 900 OAG 1959. 

SYLLABUS: 

Section 3319.22 (K), Revised Code, does not authorize the certification of regis­
tered nurses employed as school nurses under Section 3313.68, Revised Code, as pupil­
personnel workers. (Opinion No. 900, Opinions of the Attorney General for 1959, 
page 613, approved and followed.) 

Columbus, Ohio, May 15, 1962 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"An inquiry has been received in this office relative to the 
certification of school nurses under the provisions of Paragraph 
K of Section 3319.22, Revised Code. 

"Under date of October 28, 1959, Attorney General's Opin­
ion No. 900 was issued, wherein it was concluded that a school 
nurse employed by a board of education under Section 3313.68, 
Revised Code, is not eligible, as such, for certification as a pupil 
personnel worker under the provisions of Section 3319.22, Re­
vised Code. 

"Since the date of that Opinion, it is noted that Section 
3313.68, Revised Code, was amended by the 104th General As­
sembly, authorizing boards of education to employ 'registered 
nurses' instead of 'trained nurses'. This section was also amended 
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to the extent of adding the phrase, 'and to aid in the conduct of 
the school health program' ; an additional statement which was 
not contained in the statute as it existed at the time the aforenoted 
Opinion of the Attorney General was issued. 

"In view of the recent changes in the statute, a question now 
arises as to whether the scope of authority contained in Section 
3313.68, Revised Code, as it presently exists, is sufficiently broad 
to permit the certification of school nurses under the provisions 
of Paragraph K of Section 3319.22, Revised Code. 

"As this matter is of statewide interest and concern, will you 
please issue your formal opinion on the following question : 

"May a registered nurse, employed by a board of education 
under the provisions of Section 3313.68, Revised Code, be legally 
certified under an additional .designation such as 'school nurse', 
under the provisions of Paragraph K of Section 3319.22, Re­
vised Code?" 

Section 3319.22, Revised Code, referred to in your request, reads 

in part: 

"Teachers' certificates of state-wide validity shall be issued 
pursuant to sections 3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Revised 
Code, or in accordance with standards, rules, and regulations 
authorized by law. The grades of certificates shall be designated 
as 'temporary certificates,' 'provisional certificates,' 'professional 
certificates,' and 'permanent certificates.' Each of such grades 
of certificates may be issued in each or any of the following types : 

"* * * * * * * * * 
"(K) Pupil-personnel workers, valid for the conduct of 

all home-school-community relations incident to the adjustment 
of pupils to the facilities available for their education; 

"* * * * * *"* * * 
Section 3313.68, Revised Code, which authorizes the state board of 

education to employ school nurses, reads in part : 

"* * * The board of education may also employ registered 
nurses, as defined by section 4723.06 of the Revised Code, to aid 
in such inspection in such ways as are prescribed by it, and to 
aid in the conduct of the school health program.*** 

"The board of education may delegate the duties and powers, 
provided for in this section, to the board of health or officer 
performing the functions of a board of health within the school 
district, if such board or officer is willing to assume the same. 
Boards of education shall cooperate with boards of health in the 
prevention and control of epidemics." (Emphasis added) 
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As you note, in Opinion No." 900, Opinions of the Attorney General 

for 1959, page 613, I rendered my opinion on the same question that 1s 

presented here; the syllabus of that opinion reads: 

"A school nurse employed under Section 3313.68, Revised 
Code, is not eligible, as such, for certification as a pupil-personnel 
worker under the provision of Section 3319.22, Revised Code." 

My reasoning then was this: Section 3313.68, supra, provides authority 

for hiring physicians, dentists, and nurses. That section and Section 

3313.69, Revised Code, together call for the school physician and school 

dentist to examine pupils for dental, visual, hearing, and other physical 

defects. Accordingly, it was my opinion that the duties of the school 

nurse were to aid the school physician and school dentist in their duties. 

It did not appear to me that these duties could be said to fall under the 

statutory definition of pupil-personnel worker contained in Section 3319.22 

(K), supra. The question arising therefore is whether the 1961 amend­

ment to Section 3313.68, supra, should change my earlier opinion. · 

The present version of Section 3313.68, supra, substitutes The phrase 

"*** registered nurses as defined in Section 4723.06, Revised Code" 

the phrase "trained nurses". 

Section 4723.06, Revised Code, in defining registered nurses, reads: 

"A registered nurse is one who has been authorized by the 
state to perform any professional service requiring the application 
of principles of nursing based on biological, physical, and social 
sciences, such as responsible supervision of a patient requiring 
skill in observation of symptoms and reactions and the accurate 
recording of same, and execution of treatments and medications as 
precribed by a licensed physician, and the application of such nurs­
ing procedures as involve understanding of cause and effect in 
order to safe-guard life and health, and the instruction, supei;-­
vision of nurses, and the administration of nursing services m 
institutions and health agencies. 

"A 'registered nurse', or person using the initials 'R.N.', is 
one who has met all the legal requirements by registration and who 
practices or holds a position by virtue of his professional knowl­
edge and legal status.'' 

Thus, a registered nurse is a person who has been specifically author­

ized by the state to perform her profession; the profession itself is described 

in terms which restrict it to the fields of medicine and health. 
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The second pertinent change is the addition of the phrase "* * * and 
to aid in it:he conduct of the school health program". This merely strength­

ens my prior opinion, that is to say, the function of the school nurse is to 

aid the physicians and dentists in their examinations of school pupils. 

Section 3319.22 (K), supra, under which authority to certify school 
nurses is sought, is by its own terms grounds for this conclusion. Though 

its meaning is not overly clear to one not familiar with school terms, 

nevertheless I venture to state that it authorizes the state board of educa­
tion to grant a certificate to pupil-personnel workers, and that it defines 

such persons as personnel workers who help the pupils make adjustments 

to the facilities available for the pupil's education. Nurses, on the other 
hand, are engaged in helping persons adjust to good health, and in pre­

venting the spread of ill health between persons. This is far different from 
"adjustment of pupils to facilities available for their education." 

Finally, it should be noted that the profession of nursing is regulated 
in its own right under Chapter 4723., Revised Code, by a state nursing 

board. Thus, a certified teacher and a registered nurse are like in that 
the competence of each is certified to by a state agency; more particularly, 

the certification is made by an agency competent to act in the particular 

field under its jurisdiction. 

In passing, I call your attention to a sentence m my prior opinion 

reading (at page 616): 

"Nothing in• this opmton should be construed, however, as 
preventing a board of education from hiring a school nurse on a 
part-time basis, and also from retaining the same person as a 
part-time pupil-personnel worker, provided, such person can other­
wise meet the requirements established by the state board of edu­
cation for certification for such position." 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that Section 3319.22 

(K), Revised Code, does not authoribe the certification of registered 

nurses employed as school nurses under Section 3313.68, Revised Code, 
as pupil-personnel workers. (Opinion No. 900, Opinions of the Attorney 

General for 1959, page 613, approved and followed.) 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




