
ATTORNEY GENERAL 

r. UNEMPLOYMENT COMPENSATION, BUREAU OF-MAN­

AGER, GRADE III APPOINTED BY TRANSFER FROM 
POSITION OF SUPERVISOR, STATE LIQUOR STORES­

APPOINTMENT FROM ELIGIBLE LIST ASSEMBLED BY 

COUNTIES-MAY BE TRANSFERRED TO PERFORM 

SAME DUTIES UNDER SAME POSITION TO LOCATION 

OTHER THAN ORIGINALLY HELD. 

2. PERSON WHILE ON LEAVE FROM B. U. C. VOLUNTAR­

ILY ACCEPTS CHANGE OF DUTIES AND POSITION IN 

SERVICE OF FEDERAL GOVERNMENT-MAY NOT BE 

CONSIDERED TO HAVE WAIVED REINSTATEMENT TO 

FORMER CIVIL SERVICE STATUS AND TO SAME OR 

SIMILAR RANK AND GRADE HELD PRIOR TO TRANS­

FER TO FEDERAL SERVICE-SECTIONS 1345-13a, 1345-13b 

G.C. 

SYLLABUS: 

1. A person appointed manager, Grade III, Bureau of Unemployment Compen­
sation hy transfer from a position of supervisor, state liquor stores, after appointment 
from an eligible list assembled by counties, may be transferred to a location other 
than that originally held to perform the same duties under the same position. 

2. A person who voluntarily accepts a change of duties and position while on 
leave from the Bureau of Unemployment Compensation and in the service of the 
Federal Government, under the terms of Sections 1345-13a and 1345-13b, General 
Code, may not be considered to have waived reinstatement to his former civil service 
status and to a classified position of the same or similar rank and· grade held by him 
immediately prior to his transfer to the Federal service. 

Columbus, Ohio, December IO, 1946 

Hon. Charles H. Jones, Administrator, Bureau of Unemployment Com­

pensation 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your recent letter in which you request my opinion and which 

letter is as follows : 
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"This Bureau i:; in receipt of a registered letter from 
C. R. S., notifying us of his availability for reinstatement as man­
ager of our Lorain office. 

C. S. was employed by this Bureau as a local Office Manager, 
grade III, in Lorain, at $200 per month, having been appointed 
from a certified district list created for Lorain County. 

As an employee of the Ohio State Employment Service Di­
vision of this Bureau, he was transferred to federal service at the 
time the Ohio State Employment Service was loaned to the Fed­
eral Government for the duration of the war. 

On July I, 1942 the United States Employment Service, 
with his consent, transferred Mr. S. to their Cleveland office 
as an interviewer, Grade II, and he continued to occupy this posi­
tion until the return of the Employment Service to the State on 
November 16, 1946. 

Section 1345-13b of the Ohio General Code reads in part 
as follows: 

'Upon the return of the functions of the United 
States employment service and other related transferred 
services to the state of Ohio, each such former em­
ployee of the Ohio bureau of unemployment compen­
sation shall be restored within sixty days thereafter to 
his former civil service status and to a classified position 
of the same or similar rank and grade held by him 
immediately prior to such transfer, provided, however, 
that each such former employee shall have filed notice 
of availability with the administrator of the bureau of 
unemployment compensation within thirty days after 
the return of such functions to the state of Ohio. Any 
person so transferred from the state service who shall 
have, subsequent to January I, 1942, voluntarily ter­
minated his services with the United States employment 
service in Ohio or with the federal agency or agencies 
charged with the operation of such employment service 
in Ohio or with any other related service to which he 
may have been transferred, shall be deemed to have 
resigned from such service and shall not be eligible for 
restoration to his former state position; * * *' 
We request your opinion as to whether under the circum­

stances above set forth, Mr. S. lost or waived his status as 
manager, and if not, whether the Administrator has the right 
and authority to assign him as manager of a local office outside 
of Lorain County at his former rank and grade." 



ATTORNEY GENERAL 

Inquiry of the Civil Service Commission discloses that, from the 

Commission's records, although Mr. S. took a competitive examination 

for the position of local office manager, Bureau of Unemployment Com­

pensation, he in fact took Examination No. 4929 for supervisor, state 

liquor stores, and was appointed from the resulting eligible list as a 

supervisor, state liquor stores, on April 4, 1934 and was transferred to 

the Bureau of Unemployment Compensation on May 16, 1939 as manager, 

Gracie III. 

The bulletin of the Civil Service Commission announcing Examina­

tion No. 4929, which resulted in the appointment of Mr. S., had the 

following note under the heading, Information For Applicants: 

"Unless otherwise noted eligible lists will be arranged by 
counties. Applicants may take the examination at the point 
most convenient and easily reached but those receiving passing 
grade will be certified for appointment only in the county in 
which they reside." 

I am informed that the eligible list from which Mr. S. was appointed 

was a so-called county list for Lorain County. The query then arises: 

Does the fact that Mr. S. was appointed from a county list now prevent 

his being assigned to duties within his proper classification but outside 

that county? 

It should first be noticed that there is no requirement m the civil 

service laws which touches upon or prevents such assignment; neither do 

the regulations of the Civil Service Commission prohibit a change of 

assignment such as the one you suggest. On the contrary, the law and 

the regulations of the Civil Service Commission consider and regulate 

only the transfer of a person from a department of the state to another 

department, between state and county service and the transfer of a person 

from one position to another either within or without a department. See 

Section 486-16, General Code; Regulation X, Civil Service Commission. 

Similarly, the regulation of the Civil Service Commission providing 

for the division of the state into examination districts contains no pro­

hibition against the change of location of duties that you suggest. See 

Regulation IV, Civil Service Commission. 

In the absence, then, of either law or regulation governing the subject, 

it is safe to conclude that an assignment of a person only to a different 
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location in the same position within a department is not prohibited. The 

rule of expressio unius est exclusio alterius would dictate this result. 

The provisions of Section 1345-13b, General Code, which you have 

quoted in your letter, do not, I should point out here, require the· rein­

statement of a person to the exact position he held prior to his transfer 

to the federal service. All that that section requires is that a person be 

restored to his former civil service status and to a classified civil service 

position of the same or similar rank or grade held by him immediately 

prior to such transfer. 

I am aware of the thought sometimes existing administratively that 

a person so appointed from the county eligible list may not be detailed 

to work in his proper classification and status outside the county of 

appointment. I am, however, unable to determine a proper basis for 

that idea. Neither the law nor regulation forbids it and the fact that the 

eligibles were assembled on a county basis to form county lists does not, 

of itself, in my opinion preclude the change of location of duties attach­
ing to a person's position. The language of the civil service bulletin 

noted above, in my opinion, does not, merely because it announces that 

persons will be appointed in their county of residence from an eligible list 

created for that county, preclude a later assignment outside that county. 

It should also be considered that Mr. S., by transferring from the position 

of supervisor, state liquor stores, to manager, Grade III, Bureau of Un­

employment Compensation, undoubtedly abandoned any conditions, if 

there were any, attaching to his appointment with the Department of 

Liquor Control. 

Considered in the light of the above discussion, I believe that the 

language of Section 1345-13, General Code, dealing with the authority 

of the Administrator of the Bureau of Unemployment Compensation, 

finally resolves the question of whether or not Mr. S. may be transferred 

out of Lorain County to the same position he now holds in another county. 

That section, so far as pertinent, is as follows: 

"(a) In addition to all other duties imposed on the admin­
istrator and powers granted by the provisions of this act, the 
administrator shall have full power: * * * 

(2) To employ, subject to the civil service laws of this 
state, secretaries, deputies, accountants, managers of district 
offices, clerks, stenographers, and other assistants that may be 
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required for the administration of the provisions of this act, and 
to determine their salaries and duties; * * *" 

(Emphasis added.) 

In my opinion, the specific authority granted to the Administrator 

by the above emphasized language to determine the duties of employes 

carries with it, in a case of a department having statewide operation 

through local offices, the right to assign the place where the duties are to 

be performed. It must be concluded, then, that in the absence of any 

provision of the civil service law forbidding it, the Administrator has 

the authority to detail Mr. S. to a location outside of Lorain County for 

the performance of his proper duties under his proper classification. 

Your letter also suggests the question of whether Mr. S. lost his 

right to claim his manager's position because of his assignment to a differ­

ent position while in the employ of the Federal Government when the 

employment service was in the hands of that government. 

Upon the transfer of the Ohio State Employment Service to the 

Federal Government in 1942, the status of the employes of that depart­

ment was in doubt, but that doubt was cleared by the passage by the 

General Assembly in 1943 of Section 1345-13a, General Code. That 

section is as follows: 

"That all employees of the Ohio bureau of unemployment 
compensation who were or shall be transferred to the United 
States employment service of Ohio for an emergency period pur­
suant to executive order No. 8990, signed by the president of 
the United States on December 23, 1941, and executive order 
No. 9008, signed by the president of the United States on Janu­
ary 2, 1942, or any other authority of law or executive order, 
shall be deemed to be on leave of absence from the state service 
and their positions in the classified civil service of this state for 
the period of such emergency subject to the conditions herein­
after specified." 

Section 1345-13b, General Code, part of the same legislative act, 
clarifies further the status of employes of the Ohio State Employment 

Service while in the service of the Federal Government and establishes 

the "conditions hereinafter specified." It is as follows: 

"Upon the return of the functions of the United States 
employment service and other related transferred services to the 
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state of Ohio, each such former employee of the Ohio bureau of 
unemployment compensation shall be restored within sixty days 
thereafter to his former civil service status and to a classified 
position of the same or similar rank and grade held by him im­
mediately prior to such transfer, provided, however, that each 
such former employee shall have filed notice of availability with 
the administrator of the bureau of unemployment compensation 
within thirty days after the return of such functions to the state 
of Ohio. Any person so transferred from the state service who 
shall have, subsequent to January 1, 1942, voluntarily terminated 
his services with the United States employment service in Ohio 
or with the federal agency or agencies charged with the operation 
of such employment service in Ohio or with any other related 
service to which he may have been transferred, shall be deemed 
to have resigned from such service and shall not be eligible for 
restoration to his former state position; however, any such em­
ployee who, at the request of any federal or state department 
or agency is, with the consent of the employee, loaned to such 
department or agency for some war purpose for a period not to 
exceed his leave of absence, shall be entitled to restoration to a 
position and to his former civil service status with the state of 
Ohio as provided herein, if such transfer is approved by the 
administrator of the bureau of unemployment compensation. Any 
employee on leave of absence as provided for in this act may, 
prior to the termination of the period of emergency, as defined 
in this act, be restored to his state civil service status for the pur­
pose of transferring the employee with his consent to a similar 
position and classification in any department of state government; 
provided, however, that the appointing authority of the depart­
ment to which the employee is to be transferred shall have filed 
a request for such transfer with the state civil service commis­
sion. The administrator of the bureau of unemployment com­
pensation and the civil service commission of Ohio are hereby 
authorized and directed to take the proper action necessary to 
carry out the provisions of this act." 

There are many opinions of this office that state the rule that a 

person on leave of absence retains his position and status during the 

period of leave. It is not necessary, however, to refer to those opinions 

because of the definite fixing of status by the above statutes for employes 

transferred to the federal service. 

It is first difficult to perceive how a voluntary, and perhaps temporary, 

change of position made with one employer while on leave of absence 

from another employer could be taken advantage of by the second em-
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ployer as a waiver or a voluntary relinquishment of position. I believe, 

however, that the language of Section 1345-13b, General Code, when it 
says in unequivocal language that a person on leave subject to the statute 
"shall be restored * * * to his former civil service status and to a 
classified position of the same or similar rank and grade held by him 
immediately prior to such transfer" precludes any consideration of 

whether or not Mr. S. waived his former position by the acceptance of 
another position while in the federal service. Especially is this so because 

Section 1345-13b, General Code, does specify those instances whereby an 
employe forfeits his right to return to his former position or status. 

From the above considerations, you are advised that, in my opinion: 

1. A person appointed manager, Grade III, Bureau of Unemploy­
ment Compensation by transfer from a position of supervisor, state 

liquor stores, after appointment from an eligible list assembled by 

counties, may be transferred to a location other than that originally held 

to perform the same duties under the same position. 

2. A person who voluntarily accepts a change of duties and position 
while on leave from the Bureau of Unemployment Compensation and 

in the service of the Federal Government, under the terms of Sections 

1345-13a and 1345-13b, General Code, may not be considered to have 
waived reinstatement to his former civil service status and to a classified 
position of the same or similar rank and grade held by him immediately 

prior to his transfer to the Federal service. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 


